Dodaj do ulubionych

Surówki w domu

23.08.17, 20:02
Mam pytanie, jak ścieracie marchew,ogórka,jabłko dla swoich dzieci-ręcznie na tradycyjnej tartce czy macie jakiś gadżet do tego,pytam bo ja już nie mam siły ścierać tych warzyw ręcznie na surówki
Obserwuj wątek
    • wiosennaburza1 Re: Surówki w domu 23.08.17, 20:23
      a ile masz tych dzieci, że aż siły nie masz ścierać tych warzyw ręcznie na surówki??? pińcet?
      czy zaraz jakiś super gadżet się tu pojawi, przypadkiem?
    • natalek79 Re: Surówki w domu 24.08.17, 07:46
      Ścieracie ręcznie na prostym gadżecie i elektrycznie też . Od biedy i z lenistwa ogórka i nożem pokroicie 😉 nawet to wiele siły nie kosztuje na szczęście
    • barbie09.07 Re: Surówki w domu 24.08.17, 08:30
      Ttradycyjna tarka smile Również nie lubię ścierać, dziecko mam jedno ale ogólnie dużo surówek jemy więc ścieram bardzo duże ilości. Ja potrafię cały talerz zjeść startych warzyw.
    • gryzek11 Re: Surówki w domu 24.08.17, 08:34
      mialam podobnie do Ciebie-wkurzałam się jak musialam ścierać warzywa. Kupiłam sobie pomocnika wink - tu bardzo fajnie opisane. www.olgasmile.com/blender-bosch-maxomixx.html
      Robie w nim wiele i w sezonie wiosenno letnim jest w użyciu praktycznie co dzień.
      • smoczy_plomien Re: Surówki w domu 24.08.17, 09:19
        Mam blender Boscha, trochę niższy model ErgoMixx i jest do kitu. Używany bardzo niewiele, pokrywę już raz trzeba było wymienić [koszt 2/3 ceny całego blendera] i właśnie psuje się ponownie. Stopa też już ledwo chodzi i tylko mam nadzieję, że zdąży mi dziecko przejść na normalne pokarmy zanim padnie toto całkiem.
    • lucyna_1980 Re: Surówki w domu 24.08.17, 12:34
      robotem KitchenAid, na przystawce do surówek , choć mycie trzech elementów jest upierdliwsze niż umycie jednej tarki, ale nie lubię używać ręcznej tarki i wolę tą opcję
      • card222 Re: Surówki w domu 24.08.17, 14:29
        Jutro w lidlu na wyprzedaży maszynka do warzyw, nie znam, ale może dobra.
        • eesti_2005 Re: Surówki w domu 24.08.17, 14:54
          Ta 150W? Wątpię, że będzie dobra...
    • afroddytta Re: Surówki w domu 24.08.17, 22:58
      Mam tm i surówki rowniez w nim robię, w kilka sekund smile (tak widze ze nie sa paseczki tylko cząstki ale jakos żyjemy bo smak podobny).
      Mam 4 dzieci i zdarza mi sie na wakacyjnych wyjazdach cos trzeć na ręcznej tarce i chyba bym umarła jakbym miała tak na ci dzien trzeć, no ale kto co lubi wink
    • nexan Re: Surówki w domu 25.08.17, 06:36
      Mam maszynkę do mielenia mięsa Zelmer i do tej maszynki przystawkę do ścierania warzyw. Bardzo często w użyciu u mnie w domu. Ręcznie warzyw nie ścieram.
      • tol8 Re: Surówki w domu 26.08.17, 09:20
        Koleżanka właśnie ma coś takiego, możesz podać model?
    • verika Re: Surówki w domu 26.08.17, 12:18
      Jak do tej pory nie znalazłam urządzenia, które miało by takie wiórka jak tarka ręczna, kiedyś w moim rodzinnym domu był stary Zelmer i w nim była przystawka do warzyw z tarką o oczkach jak na ręcznej. Te obecne modele mają już o wiele większe te oczka, to już nie to samo. Jak do tej pory nie znalazłam urządzenia, które miało by tak drobniutkie tarcie jak w tej ręcznej, niestety. A smak na tej drobnej właśnie jest zupełnie inny, surówka robi się bardzo soczysta, smakuje inaczej po prostu. Ręcznie trzeć nienawidzę, ale niestety dla tego smaku trzeba pocierpieć wink
      • patatajowa Re: Surówki w domu 26.08.17, 13:08
        najbardziej zbliżone-prawie identyczne mają te koncówki z brauna-mam ten model:
        https://a.pl/zdjecie-530030/mikser-reczny-braun-mr-550-fphc-buffet-stary-mr-6550-mfphc-Full
        • eesti_2005 Re: Surówki w domu 26.08.17, 14:59
          I surówki smakują jak tarte ręcznie?
        • dommi Re: Surówki w domu 26.08.17, 16:14
          Patatajowa, czy możesz podać nazwę tego modelu? Dziękuję! smile
          • patatajowa Re: Surówki w domu 26.08.17, 16:19
            braun MR 6550. to stary model mam go juz kilka lat. rózne literki po 650 oznaczaja rózne czesci w zestawie.
            • patatajowa Re: Surówki w domu 26.08.17, 16:26
              albo MR 4199, 4191.
    • makoja Re: Surówki w domu 26.08.17, 12:48
      Mam w domu od 15 lat philipsa (starszy model) aktualnie odpowiednik wygląda tak www.mediaexpert.pl/roboty-kuchenne/robot-wieloczynnosciowy-philips-hr7627-00,id-186193?gclid=EAIaIQobChMIy7bo19v01QIVirYYCh2lsQCsEAQYASABEgJtEfD_BwE&gclsrc=aw.ds&dclid=CKim5dzb9NUCFYK_GAodkXUMZw ,ściera super ale jak wyżej pisano różnica między tarciem ręcznym a mechanicznym jest taka, że nie masz soku, w niektórych przypadkach jak np.buraki to plus ale marchew jest smaczniejsza jak zetrzesz ręcznie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka