Dodaj do ulubionych

buty zimowe dla dziecka

08.11.04, 22:37
Drogie mamy,
Ufając Waszemu doświadczeniu zwracam się z prośbą o radę. Dzisiaj było już
bardzo zimno i zaczął padac u nas snieg a ja jeszcze nie mam butów zimowych
dla mojej prawie 14 miesięcznej córki. Chciałabym dowiedzieć się od Was jakie
polecacie - oferta jest duża- już oglądałam. Czy dla małego piechurka lepsze
będą wiązane, na rzepy czy może kozaczki na zamek? Nie moge się zdecydować. A
jak z rozmiarem? Teraz nosi 13 (21). Czy trzeba wziąść zapas jednego numeru
więcej (np. grubsza skarpeta). Jak szybko Waszym dzieciaczkom rosły nogi? Czy
w lutym czeka mnie zakup jeszcze jednej pary? Czekam na Wasze rady.
Pozdrawiam Mamy, które jak ja czytają forum i szukają tu odpowiedzi na zwykłe
i niezwykłe problemy młodych mam!

Rybkaisia z Weroniką (13.09.2003)
Obserwuj wątek
    • leliwina Re: buty zimowe dla dziecka 08.11.04, 23:59
      Hej, moja 14-mies. dziewczynka właśnie została zaopatrzona w czerwone trzewiki
      ze skórki z barankiem w środku (firma Bartek). Zaraz piszę dlaczego takie
      wybrałam. Wydaje mi się, że wiązane są lepsze od takich na rzepy lub na zamek,
      bo lepiej dopasują się do nóżki (sznurówke można zaciągnąć bardziej lub słabiej
      w zależności np. od grubości skarpety). W naszym przypadku kozaczki odpadły od
      razu, bo Mała nie chodzi jeszcze tak świetnie i często się potyka o własne
      nogi. Kozaczki nie przylegają tak super do nóżki, co może dodatkowo utrudniać
      chodzenie. Ewunia ma te butki w rozmiarze 22, co jest sporym zapasem, bo nie
      chcemy w połowie zimy kupować nowych butków. Jeśli chodzi o tempo rośnięcia
      nóżki, to poprzednie butki były w rozmiarze 20 - kupowane we wrześniu.
      Zastraszające ;o)! Jedyną wadą butów zimowych Bartka jest ich cena: 149zł!!!
      Ale na szczęście w 2/3 zasponsorowała je małej babcia. (Babcie czasem się
      jednak przydają ;o)) Pozdrawiam, Basia.
      • allija Re: buty zimowe dla dziecka 09.11.04, 09:26
        To tylko moje osobiste uwagi i doświadczenia.
        Ja kupowałam kozaczki bo kiedy jest duży śnieg, a dzieci uwielbiają włazic w
        najgłębszy, nie wciskał się do środka bucików i nóżki były suche.
        Wiązania na sznurówki wg mnie jest mniej wygodne od suwaka czy rzepów. Buty
        zakładasz na końcu ubierania i sznurowanie długo trwa a dziecko się grzeje w
        kombinezonie czy kurtce. Poza tym sznurowadła lubią dosyć często się
        rozwiązywać.
        Rozmiar o numer większy, ja kupowałam nóżka + 1,5 cm i to wystarczało na całą
        zimę.
        • monika.pap Re: buty zimowe dla dziecka 09.11.04, 11:10
          ja jesli chodzi o buty to robie zawsze patyczek odpowiadajacy rozm.nozki
          dziecka i po wsadzeniu patyka do uta musi byc luz ok cm.To sprawdzony sposob a
          buty zawsze mi starczaly na caly sezon.Pozdrawiam cie serdecznie Monika mama
          Natali i Jakuba
          gg 8883531 lub monika.pap@interia.pl
          • monmor Re: buty zimowe dla dziecka 09.11.04, 14:19
            Mój Bartus też ma 14-miesięcy i po zaciągnięciu opinii koleżanek - kupiliśmy
            buty traperki- wysokie, na rzepy (szybciej się zapinają a z dobrej formy
            naprawdę świetnie przylegają) z firmy Bartek, z zapasem ok. 1,5 cm. Polecam
            metodę na patyczek - zresztą sama ekspedientka w sklepie to zaproponowała i
            wykonała! Poza Bartkiem polecam też buty Melania - niestety buciki nie są
            tanie - z obydwu firm ok. 150zł! No ale czego się nie robi dla małych stópek smile
            Dziewczyny w pracy chwaliły tez buty Geox - sa świetne bo nie przemakają.
      • sowa_hu_hu guma z przodu!!! 17.11.04, 22:26
        w bartkach jest super to że mają gume na przodach buzików (oczywiście nie we
        wszystkich modelach) - dla mnie jest to bardzo wazne bo gdy dziecko sie
        przewraca nie zdziera skóry! mam zamiar własnie takie buciki mojemu szkrabowi
        kupic smile już uzbierałam pieniązki smile
    • yola66 Re: buty zimowe dla dziecka 09.11.04, 14:14
      Wczoraj kupiłam mojemu 19 miesięcznemu bobasowi kozaki. Bartki zapinane na
      rzep. To juz jego czwarta para butów odkąd zaczął chodzić! Zrezygnowałam ze
      sznurowanych, bo mój synek dużo biega i łobuzuje, a sznurowadła cały czas się
      rozwiązują. Wydawało mi się, że buty zapinane na zamek, będą niewygodne, bo nie
      dopasowują się dobrze do nóżki.
      Moja ulubiona firma to Mrugała (www.mrugała.com.pl). Mają sklep w Geantcie w
      Katowicach - cena podobna do Bartka, ale wydaje mi się, że są dużo
      wygodniejsze. Niestety w Wawie gdzie mieszkam jeszcze się nie natknęłam na
      sklep z tymi butami, a więc kupuję Bartki.
    • elgosia Re: buty zimowe dla dziecka 09.11.04, 16:03
      Wczoraj kupiłam wysokie wiązane traperki z barankiem w środku firmy Antylopa
      (100 zł). Były fajniejsze od Bartka (przynajmniej w tym sklepie), a rozmiar 23.
      Dobrze jest wyjąć wkładkę z buta i na niej postawić stópke dziecka. U nas
      zostało 1.5 cm, ale stopa tak Tomkowi rośnie, że nie wiem, czy buty starczą na
      całą zimę.
      • rybkaisia Re: buty zimowe dla dziecka 17.11.04, 13:40
        Dzieki drogie mamy,
        Przemyslalam Wasze sugestie. Wybralam buty na rzepy (wizja spoconego dziecka w
        kombinezonie, ktoremu musze zasznurowac buty mnie przekonala), nie wybralam na
        zamek, bo faktycznie nie przylegaja do nogi idealnie. Zdecydowalam sie na
        Bartka (model z odblaskowa strzalka). A rozmiar dobralam wyciagajac wkladke. No
        coz, jak bedzie trzeba w lutym kupie jeszcze raz, moze ciut tansze na
        dochodzenie do konca zimy. Mala wydaje sie byc zadowolona, chodzi pewnie i po
        spacerku ma cieple stopki.
        Pozdrawiam
        • pia_ Re: buty zimowe dla dziecka 17.11.04, 13:58
          He, he, myśmy także wczoraj kupili model ze strzałką (granatowo-niebieskie), a
          ponieważ młoda jeszcze samodzielnie (bez trzymanki) nie chodzi, to model z
          rzepami polecił sam sprzedawca-rehabilitant z Bartka (i tak w zimie maluch
          nieduzo pochodzi na nózkach), bo nózka nie jest tak ściśnięta (do leżenia i
          siedzenia w wózku w sam raz). Bardziej polecił się skupić na dobrym,
          sznurowanym obuwiu po domu (mamy Postępy), a na wiosnę, to juz obowiązkowo
          sznurowane. Kupiliśmy rozmiar 23 - w rajstopkach i grubej skarpecie został
          jeszcze troszkę ponad 1 cm luzu (co wg sprzedawcy powinno gwarantować dotrwanie
          do wiosny). Za te buciki zapłaciłam w firmowym sklepie Bartka 129 zł i troszkę
          się wnerwiłam, bo na niefirmowym stoisku widziałam je po 117 zł. Ale mam
          nauczkę na przyszłość.
          • rybkaisia Re: buty zimowe dla dziecka 17.11.04, 22:23
            Mogę cię tylko pocieszyć, że też dałam 129 złotych..
    • mama_szefusia Re: buty zimowe dla dziecka 18.11.04, 11:06
      Nie czytałam poprzednich postów więc moge się powtarzać.

Zasada jest taka, że w bucie nie powinno byc więcej niż 1 cm luzu. Można to
      łatwo sprawdzić wyjmując wkładkę i kładąc ją pod stopą dziecka. Koniecznie
      trzeba buty przymierzyć, bo różne numery wyrabiają producenci z numerami smile)

Jeśli chodzi o firmę to z całego serca polecam Superfit (to austriackie
      buciki). Podeszwy są dobrze wyprofilowane, buty są elastyczne, nie za miękkie i
      nie za twarde, jakość naprawdę dobra, materiały wysokiej klasy. Cenowo buciki
      zbliżone są do Bartków a o niebo lepsze jakościowo.

Pozdrawiam
      Ola mama Jasia
    • aga1004 Re: buty zimowe dla dziecka 18.11.04, 11:44
      polecam zimow buty BARTEK sa drogie ale warte swojej ceny najlepiej z membraną
      sympatex nie przepuszcza wody a oddycha i koniecznie zapinane na rzep.wieksze o
      numer lub 1,5
    • rtex1 Re: buty zimowe dla dziecka 18.11.04, 13:25
      Witam
      My kupiliśmy kozaczki firmy Antylopa, zapinane na dwa zamki po bokach. Sa
      skórzane w srodku kozuszek. Bardzo ładnie wykończone. Dobrze przylegają do
      nogi. Tez nie były tanie, kosztowały 120 zł. Wydaje mi sie ze kozaczki sa
      lepsze od traperek, czy butów na rzep. Sama ogladalam np. buty Bartka i nie
      zdecydowałam się. Balam sie ze małemu bedzie sie sypal snieg do środka. Ale
      każdy ma swoje zdanie. Ja osobiscie polecam kozaczki.
      pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka