Dodaj do ulubionych

Jaki przewijak?

07.03.05, 16:13
------------------------------------------------------------------------------
--
Cześc mamusie smile

Powoli zbieram wyprawkę, w ten weekend wyremontowałam z moim mężczyzną pokój
dla maluszka i okazało się, że bardzo niewiele miejsca zostało mi na
przewijak. Przynajmniej taki jaki sobie wyobrażałam- komodę z przewijakiem.
Nie mam pojęcia na co powinnam zwrócic uwagę wybierając taki mebel?? A może w
ogóle darowac sobie tę komodę i kupic np. jakiś taki na stelarzu? Czy któraś
z Was poczyniła już takie zakupy? A może któraś mama wie z doświadczenia jaki
przewijak się sprawdzi? Nie ukrywam, że zależy mi na czymś niedużym i
niedrogim. Pomóżcie!

P.S Zaznaczam, że mój maluszek będzie spał w koszu (na początku), więc
przewijak na łóżeczko odpada sad
Obserwuj wątek
    • olejek1 Re: Jaki przewijak? 07.03.05, 16:19
      wiesz, ja mam taki na łóżeczko. ale w koszu dziecko bedzie spało krótko - góra
      2 m-ce. potem i tak trzeba łóżeczko zwykłe. no wiec ja bym radziła kupic
      sztywny przewijak taki nakładany na łóżeczko i kłasc go na poczatku
      gdziekolwiek - na łóżku, na pralce itd. potem na łóżeczku. oszczedzasz miejsce.
      taka komoda nie jest raczej wygodna, z tego co moja kolezanka mowila, potem Ci
      zostanie niepotrzebny mebel, wcake nie taki mały i tani...
      pozdrawiam, Ola
      • agata_labedz Re: Jaki przewijak? 07.03.05, 16:21
        Hmm... to chyba niezły pomysł. A powiedz mi proszę, czy taki przewijak ma
        uniwersalną wielkośc (nie wiem jakie kupię łóżeczko) i jaka jest mniej więcej
        jego cena?
        • radowinkaala Re: Jaki przewijak? 07.03.05, 17:49
          Te przewijaki są w 2 rozmiarach - jeden na łóżeczko o szer. 60 cm, a ten drugi
          na łóżeczko o szer. 70 cm. Być może ten przewijak 70 cm pasuje też na łóżeczko
          o szer.60 cm po zamontowaniu nóżek w innej odległości niż ta wskazana, ale nie
          mam pewności. Kosztują ok. 40-50 zł i są dostępne w sklepach z akcesoriami
          użytkowymi dla dzieci. Korzystam z tego "wynalazku" i jestem zadowolona, a
          corcia bardzo lubi na nim leżeć. Jedyny feler to to, że cerata na zgrzewach
          narożnych zaczęła się rozchodzić i wyszła gąbka.
    • monanan Re: Jaki przewijak? 07.03.05, 16:20
      Ja tez doradzam przewijak sztywny nakladany na lozeczko. Taki na stelazu
      zajmuje tylko miejsce. Ale uwaga, bo komoda i tak pewnie bedzie Ci potrzebna,
      ciuszkow dziecka strasznie szybko przybywa smile
    • agata_labedz Re: Jaki przewijak? 07.03.05, 16:22
      Może wiecie gdzie najlepiej szukac takiego przewijaka w Warszawie?
    • velopedus Re: Jaki przewijak? 07.03.05, 16:26
      Ja jednak polecalabym komode z przewijakiem na wierzchu. Szuflady sa na male
      ciuszki najwygodniejsze. Zwroc tylko uwage na jedna b. wazna rzecz, z ktorej
      opisaniem bede miala problem wink. Chodzi o to, zeby krawedz przewijaka byla rowno
      z krawedzia przedniej sciany z szufladami. Wtedy do sciany nie dotyka komoda, a
      tylna krawedz przewijaka. W ten sposob masz dostep i do przewijaka, i do
      szuflad. Wiekszosc modeli komod jest skonstruowana niestety odwrotnie -
      przewijak wystaje do przodu i musisz nurkowac pod nim (nierzadko walac sie w
      leb..), zeby sie dostac do szuflad.
      A przewijak na lozeczku jest kiepskim pomyslem - to newralgiczna wysokosc dla
      matczynego kregoslupa.
      Wiem, ze sa takie przewijaki przykrecane do sciany, moze to jest jakies wyjscie,
      jesli nie stac Cie na komodke. No i polecam Allegro!
    • mammax Re: Jaki przewijak? 07.03.05, 16:38
      Ja osobiście polecam komodę z przewijakiem bo jest gdzie schować ciuszki dla
      dziecka i przewijając go nie trzeba biegać po pokoju i szukać ubrań do
      przebrania. Poza tym chyba wysokość przewijaków na łóżeczko jest dość
      niefurtunna - bolą plecy jak przy niektórych wanienkach.
      Ja np. kupiłam komodę w ikea taką która póżniej może służyć jako normalny mebel
      (z przewijaka robi się półeczka).
      Pzdr.
    • rybalon1 Re: Jaki przewijak? 07.03.05, 17:29
      my uzywamy przewijak na łóżeczko - szerokość można regulaowac 60 i 70 cm a
      komodę kupilam z IKEI taka z duzymi głebokimi szufladami - całość kosztowała
      nas jakieś 400 zł , komoda kupiona wczesniej juz z promocji za 350 zł i
      przewijak 40 albo 50 zl - uwazam, ze taki kombajn przewijak z komodą w jednym
      meblu to:
      1 troche droga rzecz,
      2 duzy mebel zajmuje sporo miejsca
      3 dzidzia szybko rosnie , mój ma już 4 m-ce a jescze dwa miesiące i zdejmę
      przewijak z łóżeczka bo mały tak się wierci że może spaść a tak przewijak
      położę na łóżko i jest bezpiecznie
      4 a przy przewijaku na łozeczku wcale nie bolą plecy wg mnie wysokość jest
      akurat no chyba , że jesteś b. wysoka
      5 jesli twoj pokój to nie wielki salon to zyskujesz sporo miejsca bez
      dodatkowego mebla bo komodę samą możesz kupić wysoką a nie szeroką i też sie
      ciuszki pomieszczą
      6 przewijak jak juz ci nie potrzebny to zaniesiesz do piwnicy i już, wiele
      miejsca nie zajmuje
      7 za zaoszczedzone pieniążki kupisz lepszą komodę albo cos dla dzidzi np.
      zabawki , ciuszki
      ale wybór nalezy oczywiście do ciebie ....pozdr
      • kocianna Re: Jaki przewijak? 07.03.05, 18:28
        Ja mam nakładany na łóżeczko (nawet w hipermarkecie mozna taki kupic), jak dla
        mnie rewelacja, mój kregoslup go lubi smile, ciuszki trzymam w plastikowych
        koszykach w zwykłej wysokiej szafce. Mam tez dodatkowa dmuchana mate do
        przewijania z IKEI na pralce i wanienke na stelazu - prosto z kapieli przenosze
        Mala na mate i jest mi super wygodnie, a mate moge zabrac ze soba np. do
        rodzicow czy na wakacje.
        • adag Re: Jaki przewijak? 07.03.05, 18:53
          Wszystko zależy od twoich preferencji, ja dostałam w spadku przewijak na
          łóżeczko, ale już wiem,że nie będę z niego korzystać, bo jest jak dla mnie za
          ciężki,więc wkład z niego umocowaliśmy do komody, którą mieliśmy w sypialni.
          Fajnym rozwiązaniem jest taki przewijak, który montuje się do ściany, można go
          otworzyć i złożyć tak,żę jest przy ścianie płasko, jest mocny i stabilny i nie
          zajmuje wiele miejsca, ma sporo kieszonek, można go kupić w ikea, ale jak na
          razie powstrzymuje mnie cena , ok.300zł. Ewentualnie mały stoliczek do
          przewijania - 99zł, zobaczyć go można na stronie internetowej ikea.
    • lolalilu Re: Jaki przewijak? 07.03.05, 19:02
      My używamy przewijaka bebe confort - można go położyc na łóżeczku lub na
      wannie. Poczatkowo leżał na łóżeczku ale od 6 miesiąca leży na wannie i do dziś
      nam służy (synek ma 15 miesięcy...). Jest bardzo ładny i dobrze zrobiony. Cena
      około 150zł. Warto wydać.
    • iwona271 Re: Jaki przewijak? 07.03.05, 19:13
      Hello!
      Jako swieza mamusia spiesze podzielic sie doswiadczeniami pierwszych dni..
      Przewijak kupilam taki na sztywnym spodzie w wiekszym rozmiarze, teoretycznie
      do przewijania na lozeczku, ale mnie fantastycznie sie przewija malucha na
      desce do prasowania (ma regulowana wysokosc) albo na suszarce do prania (taka
      rozstawiana, chyba dosc typowa). Choc jak Malutki bedzie wiekszy pewnie trzeba
      bedzie przewijac na czyms solidniejszym smile Komode mam kupiona z Ikei, ale nie
      te z przewijakiem tylko proste cztery szuflady - pojemnosc jak sie okazuje -
      akurat, lacznie z jedna szuflada z rzeczami "dla mamy". Jako podstawa pod
      przewijak chyba bedzie sie kiepsko nadawac, bo nie ma "miejsca na nogi" - nie
      da sie wsunac nog pod mebel, przez co jest mniej wygodnie. Za to idealnie
      mieszcza sie takie materialowe pojemniki ikeowskie na drobiazgi, super!. Z
      mojego ogladu rynku wszystko co ma przeznaczenie dla niemowlakow kosztuje
      odpowiednio drozej niz meble standardowe, mimo ze konstrukcja taka sama - np.
      widzialam proste komody z kolorowymi szufladami przeznaczone dla dzieci za
      banalne 900 zl, koszmar. Mam tez dmuchany gumowy przewijak z Ikei do lazienki -
      mam waska pralke ladowana z gory i ten przewijak pasuje idealnie, nie
      przeszkadzaja pokretla. W sumie jestem zadowolona, bo jest nam calkiem wygodnie.
      Pozdrawiam
      Iwona
      • agata_labedz Re: Jaki przewijak? 07.03.05, 21:25
        Słuchajcie- zakochałam się w tym przewijaczku- ciekawe czy będzie wygodny??

www.ikea.com/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?catalogId=10101&storeId=19&productId=12318&langId=-27&parentCats=10106*13764
        • lolalilu Re: Jaki przewijak? 07.03.05, 21:46
          fajny, ale starczy Ci na rok... U nas na basenie jest taki i dobrze się na nim
          przewijało dziecko. Ale teraz mały już się na nim nie mieści.
    • kalina_p niepotrzebny 07.03.05, 21:29
      my od urodzenia małej przewijaliśmy ja po prostu u nas na łóżku, na macie i p
      [ieluszce tetrowej. Najwygodniej, można sobie usiąść, potem matę zwinąć i w
      kąt. Polecam. Tearz mała ma 10 m-cy, swój pokój i na ziemi małą kolderkę, na
      niej przewijamy.
      Zaraz się pewnie gromy posypią, że NA ZIEMIwink
      • koleandra Re: niepotrzebny 07.03.05, 21:51
        Kalina! chyba na podłodze wink
        U nas było identycznie. Najwygodniej mi było przewijac na łóżku. Miałam do tego
        celu ceratkę i pieluchę tetrową. Siadałam sobie wygodnie i przewijałam. Potem
        też na podłodze było najwygodniej - jak dziecko już zaczynało raczkowac to
        wszystko było na podłodze - i zabawa, i przewijanie.
        • koleandra Re: niepotrzebny 07.03.05, 21:52
          ale ja to leń jestem, mi się stać nie chciało wink
          • kalina_p na podłodze! 07.03.05, 21:56
            hehe...tak, ale nieźle wyszło, jakbym ją na trawnik przed blokiem nosiła!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka