mamsia1981 Re: Jak często kupujecie zabawki i jakich firm? 21.04.05, 14:07 Moj synek ma 1 rok i 9 mies. i zabawki wlasciwie dostaje raczej z okazji urodzin,imienin,gawiazdki,dnia dziecka itp.Choc jak mam jakis dodatkowy grosz to niemal zawsze on ma cos nowego, a nie ja.Chrześni rodzice zawsze pamietają o takich świetach mojego synka i również dostaje zabawkę lub ładne ubranka.Natomiast synek znajomej ma zabawek bardzo dużo-wszystko firmowe-little people-farmę,zagrodę z konikami,remizę.. i jeszcze ma dostać garaż i nowy zamek,który nie dawno się pojawił na rynku.Jak u nich ostatnio byłam to trudno było przejsć po pokoju tyle było super zabawek.Mnie serce boli,że moje dziecko też tyle nie ma.. Choć mój mąż mówi,że to przegięcie z takimi zakupami i że dzieciak tego i tak nie docenia.Myślę,że ma rację ale z drugiej strony ja też bym chciała móc kupić zabawkę za 150zł.Czy to przesada wg Was? Takie częste kupowanie? i to zabawek firmowych? dzięki za wypowiedzi ijestem ciekawa Waszych opinii Odpowiedz Link Zgłoś
karolinka_23 Re: Jak często kupujecie zabawki i jakich firm? 21.04.05, 14:23 Ja akurat kupuję synkowi firmowe zabawki (np. Brio, Lego, Siku), ale Mały dostaje je raczej wyłącznie na jakieś okazje typu właśnie: imieniny, urodziny. Chyba, że sam sobie uzbiera i "rozbije" skarbonkę. Firmowe dlatego, że są bardzo trwałe, ładne i naprawdę o wiele lepsze jakościowo. Zresztą mój synuś bardzo szanuje zabawki i naprawdę każda sprawia mu ogromną radość. Dlatego więc nie żal mi wydać nawet 200zł-300zł - np. na jakiś zestaw kolejki Brio. Wolę mu kupić coś porządnego i wartościowego, żeby mu służyło przez wiele lat. Oczywiście jeżeli mnie w danej chwili na to stać. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
mamsia1981 Re: Jak często kupujecie zabawki i jakich firm? 21.04.05, 14:37 Ja niestety nie mogę kupić synkowi takich drogich zabawek.Po przeczytaniu postu karolinki_23 tym bardziej mi szkoda.Choć wiem że nie tylko ja nie mogę sobie sobie pozwolić na taki wydatek.Wiem,że zabawki droższe bywają ladniejsze i trwalsze ale cóż... Jestem jeszcze studentką,pomagają rodzice i brat...Ale za to bardzo kocham mojego synka i okazuje mu dużo troski i czułosci.Chociaż tak się pocieszę!! Odpowiedz Link Zgłoś
mamkakai1 Re: Jak często kupujecie zabawki i jakich firm? 21.04.05, 14:43 ja chyba za często kupuję córeczce zabawki. Też jestem studentką dlatego dobrym pomysłem jest kupowanie zabawek firmowych używantch w komisach lub przez aukcje internetowe. Często można dostać rzeczy wogle nie zniszczone za pół ceny. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ewapowie Re: Jak często kupujecie zabawki i jakich firm? 21.04.05, 15:00 Moim zdaniem nie potrzebnie się martwisz. Gdyby trwałe i firmowe zabawki powodowały lepszy rozwój u dziecka, to tylko dzieci bogatych rodziców miałyby szasnę na rozwój a to przecież nie jest prawda. Ja pomimo, że mnie stać, nie kupuję drogich zabewek mojej córci (wyjątek klocki Lego, ale jest to realizacja własnych marzeń z dzieciństwa) prawie dwuletniej. Czasami dostaje firmowe zabawki od chrzesnych, ale widzę że często z większym zaangażowaniem bawi się np. motylkiem na patyku za 6 zł kupionym na pobliskim bazarku, bębenkiem z supermarketu za 10zł niż reklamowanym w TV pianinkiem. Dużym zainteresowaniem darzy też książeczki - te najzwyklejsze ze sztywnymi kartkami (3,5 zł sztuka). Muszą tylko mieć interesujące i wyraźne rysunki (dla niej) i sensowną treść (dla mnie - i tu preferuję Tuwima, Brzechwę). Córcia np. dostała do zabawy wózek dla lalek, który używałam ja w dziciństwie oraz parę lal (też po mnie) i doskonale się tym bawi. Zabawki robi się też z domowych przedmiotów np. szczoteczki i małej miski, pustych opakowań itp. W książce tzw Szamanki (o której juz pisano na forum) "Język dwulatka" napisane jest, że taki dwulatek potrzebuje najwyżej 3-4 zabawek w swoim zasięgu, że do zabawy wystarczy mu 6-8 klocków a nie całe pudełko. Autorka bardzo poleca wykonywanie samemu dla dzieci zabawek a odradza robienie z domu sklepu z zabawkami. Więc wszystko u Ciebie jest ok. a dziecko trzeba nauczyć zabawy i jest to zadanie dla rodziców. Pozdrawiam EWa Odpowiedz Link Zgłoś
boolva Re: Jak często kupujecie zabawki i jakich firm? 22.04.05, 16:13 Oj nie masz chyba dziewczyno innych kłopotów skoro tak się rozwodzisz na temat niewielkiej ilości niefirmowych zabawek Twojego dziecka! Zawsze ktoś ma czegoś mniej, a ktoś więcej i to nie powód do zazdrości. A dziecku do rozwoju wystarczy zawartość szafki kuchennej i Twoja pomysłowość. Ja robiłam dużo zabawek sama (kolorowa woda w butelkach, przezroczyste opakowania po jakichś dropsach wypełnione koralikami itp.) Pamiętasz może takiego pana Adama Słodowego? Do dzisiaj pamiętam niektóre jego programy np. rowerek z 2 pudełek po kremie NIVEA(?). W księgarni znajdziesz tego typu poradniki. Do dzieła! Odpowiedz Link Zgłoś
kurdkowa1 Re: Jak często kupujecie zabawki i jakich firm? 21.04.05, 14:56 Wydaje mi się przesadą kupowanie dziecku tabunu zabawek!!!! Możliwości rozwoju to jedno, a rozpieszczanie drugie. Mnie stać na drogie zabawki, ale kupuję je tylko na specjalne okazje - podobnie robią chrzestni i dziadkowie. Dziecko trzeba uczyć od początku, że nie mozna mieć wszystkiego na zawołanie (częściej rodzice wyprzedzaja potrzeby swoich pociech kupując sterty firmowych zabawek nie czekając nawet na określenie potrzeb przez dziecko). Ja również kupuję raczej firmowe zabawki ze względu na ich trwałość i estetyczny wygląd, ale nie robię tego nagminnie, a nawet rzadko - (za to nagminnie kupuje małej książki róznej maści). Nie chcę żeby moja córka wyrosła na samochwałe, która stanie przed koleżankami i będzie się licytowała, która ma najdroższą lalkę - zauważam to u niektórych dzieci, które znam. A niestety taki przesyt kosztowności, bezsensowny nadmiar zabawek, czyni jedne dzieci królami podwórka a inne stają się sfrustrowane i smutne bo nie rozumieją czemu nie moga mieć podobnych i w takiej samej ilości. Dlatego niczym sie nie przejmuj, nie musi Cię byc stać na luksusowe zabawki bo nie one sa wyznacznikiem miłości do dziecka (a propos może tamci rodzice spędzaja z dzieckiem mało czasu i chcą mu te straty "wynagrodzić"???). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
magda270519761 Re: Jak często kupujecie zabawki i jakich firm? 21.04.05, 15:08 a my w rodzinie umuwiliśmy się tak , że jak jest np. gwiazdka składamy się ( babcia,, siostra , chrzestna )i za te pieniądze kupujemy 1 ale konkretną zabawke i tak robimy ze wszystkimi dzieciakami w rodzinie, dzieci też są zadowolone , dostają wtedy wymażone prezenty , które wiadomo , że nie są tanie ,powodzi nam się dobrze , ale to nie oznacza , że dziecko powinno mieć wszystko, pozatym nie ma co przesadzać z ilością zabawek , póżniej się chodzi i tylko zbiera magda , paula ( 10 lat) , róża ( 8 tyg ) Odpowiedz Link Zgłoś
zzz12 Re: Jak często kupujecie zabawki i jakich firm? 21.04.05, 15:03 Ja niemal wcale nie kupuje zabawek-zdecydowana wiekszosc to prezenty otrzymane od innych osob. Moje dzieci generalnie maja niewiele zabawek, otrzymywanych glownie z okazji np. Gwiazdki czy urodzin. A najbardziej lubia sie bawic rzeczami prostymi (jako reprezentanci ginacego gatunku dzieci z bardzo bujna fantazja i wyobraznia) - patyki, reczniki, sznurki, naczynia kuchenne, ktore przeistaczaja sie w rozne niesamowite zjawiska zaleznie od nastroju Odpowiedz Link Zgłoś
mamsia1981 Re: Jak często kupujecie zabawki i jakich firm? 21.04.05, 15:10 Rodzice tego chlopca po prostu stac na takie zabawki.Jego mama zajmuje sie nim,jest na url. wych także nie o brak troski chodzi.Ja podobnie myślę jak mamy powyżej ale czasem to naprawde troche boli,że i ja nie mogę kupić..i wtedy troche mój światppogląd w.w. kwestii się "rusza".Mój facet to nawet stwierdził,że ta koleżanka jest jakas walnięta z tymi zabawkami i że chyba w dzieciństwie miała ich mało i teraz kupuje własnemu dziecku ile wlezie... caluje e-mamy Odpowiedz Link Zgłoś
zzz12 Re: Jak często kupujecie zabawki i jakich firm? 21.04.05, 15:17 zgadzam sie z Twoim facetem nie czuj sie gorsza z tego powodu. Lepiej pobaw sie z dzieckiem tym, co ma. Odpowiedz Link Zgłoś
miedzymorze Re: Jak często kupujecie zabawki i jakich firm? 21.04.05, 16:36 Hm...pomyślmy...synek ma cztery miesiące...do tej pory kupiłam mu 1. karuzelkę nad łożko (nie wiem, jakiej firmy, koszt ok 30 zł) 2. gryzaczek z wodą (chyba Canpol, 3,50 zł) a od znajomych dostaliśmy ostatnio pudło zabawek - ale takich "zwykłych". Moim zdaniem nie powinnaś się niczym przejmować, ważne że masz czas bawić się z synkiem tym co macie. Jeśli męczy cię, że nie możesz kupić extra zabawki, to nie wydawaj natychmiast każdego dodatkowego grosza, tylko odkładaj - i wydaj na prezent pod choinkę albo na urodziny. podr, mi Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Jak często kupujecie zabawki i jakich firm? 21.04.05, 15:46 Mój syn jest jeszcze mały więc zabawki ma odpowiednie do wieku: gryzaczki, pluszaki, matę edukacyjną. Trochę dostał a niektóre kupiliśmy. Canpol, Tiny Love, Tolo, Lego - najczęściej zabawki tych firm. Trochę nie rozumiem zarzutów, że rodzice kupujący drogie zabawki coś sobie rekompensują w ten sposób. Ja miałam ładne, nowe i dobrej jakości zabawki więc czemu dziecku miałabym nie kupić? Ostatecznie co kogo obchodzi w jaki sposób wydaję własną kasę? Mogę kupić maluchowi super pluszaka za stówę i mogę z tej stówy zrobic papierowy samolocik - moje dobre prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
cubus1 Re: Jak często kupujecie zabawki i jakich firm? 21.04.05, 18:34 Oj dziewczyny,dziewczyny...jasne,bo jesli dziecko ma fajne zabawki to od razu walnieta mamusia i z kompleksami dziecinstwa. Otoz,moje dziecko ma w sumie duzo zabawek,nawet bardzo duzo.Kupuje mu same firmowe bo jesli mnie na to stac to uwazam to za rozsadne.One sie nie niszcza,sa ladniejsze i bezpieczniejsze.Zawsze jednak szukam promocji itp choc i tak kosztuja one sporo Inna sprawa ze dziecko wcale nie potrzebuje az takich bodcow.Moje dziecko bawi sie ok.1/4 tego co ma.A jest tylko kilka ktorymi bawi sie najczesciej. Dlatego mozesz byc spokojna - nie skrzywdzisz swojego dziecka tym ze nie ma drogich zabawek.Ukochana zabawka mojego dziecka do 2 lat byla szafka kuchenna z zawartoscia walkowo-lyzkowa oraz zmiotka Pociesze Cie jeszcze ze on nawet nie bedzie pamietal tego okresu Odpowiedz Link Zgłoś
cocosek1 Re: Jak często kupujecie zabawki i jakich firm? 21.04.05, 19:53 a ja nie kupiłam mojemu żadnej zabawki a ma ich dwa pudła _13 m-cy) poprostu co okazja to każdy przynosi zabawkę, a babcia to bez okazji co przejdzie koło sklepu to ją podkusi. Mały ma i zabawki firmowe, drogie i tanie, uzywane i całkiem nowe. A jak cos mi się podoba to zaraz jest okazją a ja podsunę ten pomysł komuś kto ma akurat problem co tu kupić. I dobrze że tak jest bo mnie nie stać na drogie zabawki. Zresztą też nie kupiłam nigdy ubranka, jakoś tak wychodzi. Za to teraz czeka nas porządny zakup: buty. Ale powiem wam szczerze, że mały nie docenia fisher price, chicco czy innych. On uwielbia chochle, ubijaczkę do piany, szczoteczki do zębów, pudła, pudełka, ryż, makaron w torebkach i tysiąc innych rzeczy które są w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
malgra Re: Jak często kupujecie zabawki i jakich firm? 21.04.05, 20:22 Moja córka ma sporo zabawek-pluszaków po starszym bracie więc nie kupujemy jej ich zbyt wiele.Najczęściej jakieś sztywne,niedrogie książeczki, no i ostatnio dostała lalkę od taty.Starszakowi-6 lat natomiast najczęściej kupujemy małe samochodziki i bionicle, które uwielbia. Zabawki dawane są bez okazji,ponieważ nie obchodzimy urodzin czy Mikołaja. Odpowiedz Link Zgłoś
ewitek01 Re: Jak często kupujecie zabawki i jakich firm? 22.04.05, 07:19 mój mąż przegina- najchętniej kupowałby Młodemu zabawki codzinnie fakt- synek dostaje zabawki często (raz na tydzień lub dwa), ale są to małe resoraczki lub mini samoloty, koparki, walce i inne maszyny drogowe, którymi syn jest zafascynowany; droższe zabawki dostaje jedynie na poważniejsze okazje; ja za to szaleję z książeczkami- z każdego wypadu na zakupy wracam z jakąś nową i Młody i ja lubimy wspólne czytanie; Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: Jak często kupujecie zabawki i jakich firm? 22.04.05, 09:15 Właśnie dzisiaj mój synek (14m-cy) dostał cały wór nowych zabawek. "Nowych", bo nie widzianych ze dwa miesiące Od czterdziestu minut nie mam dziecka! Nie wiem jakiej firmy, w większości po kuzynach, nawet jedna lalka z mojego dzieciństwa. Za jakiś czas otrzyma kolejne "nowe" zabawki - te, które schowałam dzisiaj A najlepsze do zabawy dla Kacpra są i tak głównie szczoteczki do zębów. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kubusala Re: Jak często kupujecie zabawki i jakich firm? 22.04.05, 09:49 Ja kupuję drogie i ładne zabawki, ale właśnie z oszczędności) Samochody Fisher Price, które kupiliśmy mu gdy miał 6 mies. służą mu do dziś, a wszystkie inne dupereliki, które kupowałam mu w kiosku to co miesiąc zbiorczo musiałam wywalać, a bo jakieć kółko się oderwało i brał do buzi, a to plastik się odłamał itd. Pamietaj,że dobre zabawki to nie koniecznie chicco czy też FP, dobre zabawki to zabawki solidnie wykonane, bezpieczne. Jeśli na takie zabawki Cię nie stać, to w momencie gdy są urodziny, Mikołaj i tym podobne okazje poproś chrzestnych aby nie kupowali każdy czegoś tam osobno, tylko niech sie wszyscy złożą na jedną porządną rzecz. My tak robimy, np. na urodziny nasi rodzice i chrzestni złozyli sie i kupili mu piekny samochód do jeżdżenia, suma niebagatela 500zł, sama bym nie kupiła, ale skoro każdy złożył sie po 100zł to juz nie jest taki wydatek. Mój syn od tygodni z niego nie wychodzi, jest zachwycony i cały czas mnie całuje: mamusiu dziekuje ci, dziekuję... )) takie to urocze. A i rodzice się cieszą , bo nie musza biegac po sklepach i wymyslac co mu kupić. Moje dziecko dostaje zabawki od okazji do okazji i dzięki temu docenia prezenty, gdybym mu cos kupowała codziennie to wpadłby w rutynę dostawania prezentów, a to przeciez ma byc przyjemnośc a nie rutyna) Odpowiedz Link Zgłoś
pia_ Re: Jak często kupujecie zabawki i jakich firm? 22.04.05, 12:05 Zabawki dla córy kupowane są przy okazji świat, urodzin, imienin, Dnia Dziecka i Dnia Kobiet . Na codzień, bez okazji kupuję całe masy książek i książeczek. Młoda ma zabawki firmowe i kilka tanich, ale nie jest tego dużo - mieszczą się w dwóch niewielkich pudłach. Jedyne, co zabiera więcej miejsca to Farma i Pociąg Little People. A teraz kilka uwag odnośnie droższych, firmowych zabawek - jezeli kogoś na nie stać to warto je kupować - po urodzeniu córy kupiliśmy (my oraz rodzina) matę TL, książeczkę dwustronną TL, smoka Tolo, przywieszki TL, klocki FP i inne. Kiedy córa z nich wyrosła zabawki poszły do synka znajomej, potem do synka mojej siostry, a teraz wracają powoli i czekają na następnego malucha znajomych, który urodzi się we wrześniu. Po wielu praniach i tarmoszeniach przez dzieciaki, wszystkie te zabawki są nadal w rewelacyjnym stanie. Dla mnie kopalnią fajnych, pomysłowych i niedrogich zabawek są te francuskie sprzedawane w Auchan - czasem nawet są o wiele ładniejsze od tych "firmowych". Odpowiedz Link Zgłoś
iwek33 Re: Jak często kupujecie zabawki i jakich firm? 22.04.05, 13:37 Mam dwójkę dzieci(chłopcy) i moje wnioski są takie: 1.dzieciak wcale nie potrzebuje bardzo wielu zabawek, żeby być szczęśliwym i dobrze się rozwijać (banalne, ale sprawdzone) 2. są zabawki które zdecydowanie są do rozwoju potrzebne: zwykłe proste klocki (drewniane, plastikowe, ale takie konstrukcyjne,z których można zbudować wszystko co się wymyśli, książeczki, kredki, sorter: (coś z otworami o różnych kształtach i do tego klocki też w różnych kształtach do dopasowywania), piłka, ukladanki, puzzle, ( nie mam córeczki więc nie wiem jak to jest z dziewczynkami) 3. Często jest tak, że zabawki firmowe są lepiej wykonane, trwalsze, bezpieczniejsze, na pewno sprawdza się to przy klockach. Od 6 lat kupujemy Lego Duplo w ramach prezentów tylko i wyłącznie z jakiejś okazji- tych okazji przecież wcale nie jest tak mało, często jest to 1 większy zestaw kupiony wspólnie z dziadkami czy chrzestnymi, i te klocki są w użyciu każdego dnia, przeżyły niejedno doświadczenie i są nie do zdarcia: solidne, estetyczne, nic nie pękło nie złamało się . Ale sa też na rynku zabawki dużo tańsze niż firmowe, i też bardzo dobrej jakosci i tu trzeba po prostu wiedzieć jakie i gdzie. 4. Dzieci bardzo, bardzo lubią bawić się przedmiotami, które zabawkami nie są, ale w końcu od czego jest wyobraźnia, i tu super sprawdzają sie garnki, pokrywki, wszelkie kartony itp. ( Nie zapomnę lata, kiedy dziadek zrobił w ogrodzie samochód z wielkiego kartonu, z otwieranymi drzwiami, klapą bagażnika, biegami z warzechy, kólkami ze starego wózka głębokiego i innymi bajerami (dziadek "pożyczył"nawet od babci z maszyny do szycia pedał, który był pedałem gazu.) wszystkie dzieci sąsiadów zazdrościły mojemu synkowi, trzeba było rozpisać plan ile każde dziecko "prowadzi "ten samochód,bo zaczynały się kłótnie. Wspólnie z synkiem lepiłam z papieru kolorowego światła, migacze i inne ważne guziki, przy okazji uczyliśmy się używac nożyczek, zabawa na wiele dni. Super zabawka-a jaka tania! Odpowiedz Link Zgłoś
iwek33 Re: Jak często kupujecie zabawki i jakich firm? 22.04.05, 13:41 Aha! I jeszcze zapomniałam o grach planszowych: jest okres w życiu dziecka, kiedy bardzo je lubi i myślę, że jest to też wartościowa "zabawka" uczy pewnych reguł, zasad, cierpliwości i ważne: umiejętności przegrywania: u nas trochę to trwało zanim synek nauczył się "przegrywac z godnością". Odpowiedz Link Zgłoś
cubus1 Tak na marginesie 22.04.05, 14:37 Wiecie,jesli mnie nie stac na Maybacha to nie znaczy ze : a.ten samochod jest zly b.osoba go kupujaca ma kompleksy dziecinstawa spedzonego w co najwyzej skodzie taty c.osoba go kupujaca jest walnieta Prawda? Podobnie jest z zabawkami Odpowiedz Link Zgłoś
leigh4 Re: Tak na marginesie 22.04.05, 15:27 Oj, prawda, prawdaA tak z innej beczki, zawiść to bardzo nieładne uczucie... W ogóle troszkę zdziwił mnie ten wątek,. bo właściwie spodziewałam się po nim po prostu wymiany informacji a nie wypuszczania jadu. Troszkę zrobiło się podobnie do wątku o allegro, gdzie zamiast wymienić się informacjami, doszło niemal do walki na noże między kupującymi a sprzedającymi. Wiadomym ogólnie jest, że drogie zabawki nie zastąpią miłości i zainteresowania mamy i taty ani nie dadzą gwarancji wychowania małego Einsteina Tytuł wątku jest jasny: jakich firm zabawki kupujemy i jak często i chyba nie ma w nim ani jednego słowa zachęcającego do oceniania się nawzajem. Stać mnie na drogie zabawki- takie kupuję Nie stać- też się dziura w niebie nie stanie. Odpowiadając zaś na pytanie zawarte w tytule: jeśli kupuję sama, to raczej zabawki, które mają atest i firm, które znam(ostatnio fisher price, little tikes, smoby i playskool). Nie kupuję zbyt często, prezenty mały dostaje po prostu z różnych okazji, a tych i tak przeciez jest dużo. Bez okazji obdarowywany jest przez naszych przyjaciół i rodzinę z okazji odwiedzin u nas (czyli i tak wyszła okazja). Zabawek więc ma raczej dużo albo i bardzo dużo, ale nie ma składowiska w pokoju. Dużo zabawek jest na strychu i co tydzień lub dwa robimy "podmiankę". Rozstawiamy farmę, chowamy pociąg, chowamy farmę, rozstawiamy garaż itd. Ma też oczywiście swoich faworytów, których żadne podmianki nie dotyczą i które są w codziennym użyciu Odpowiedz Link Zgłoś