Dodaj do ulubionych

PROSZE O POMOC W SPRAWIE INFORMACJI

11.05.05, 13:45
Bede młoda mama w sierpniu urodzi sie mój dzidziuś i związku z tym mam 3
zasadnicze pytania?
1. Jak to jest ta rozmiarówką kupiłam pare rzeczy w H&M rozmiar 62 i 56 .
Ten rozmiar 56 wydaje mi sie duzy nie mówiąc juz o 62 . Pozatym na metce na
rozmiarze 62 pisze ze to na 2-4 miesiące . Z tego co czytałam na forum
piszecie dziewczyny zeby kupowac 62 bo na 56 może dzidziuś juz nie wejśc.
Pozatym nie podobaja mi sie kaftaniki -teściowa sie upiera zeby to kupić
twierdzi wręcz ze jest to bardzo potrzebne i nie wyobraża sobie żeby tego nie
mieć. Ja kupiłam body i wydaje mi sie ze to jest lepsze niz te kaftaniki.
2. Sprawa wózka - Bardzo podoba mi sie Quinny Buzz - i wiem ze jak go nie
kupie to bede żałować. wiekszośc z Was pisze że gondola starcza tylko na 5
miesięcy . Ja chciałabym wozić w niej dziecko gdzieś do konca marca czyli
musiałaby mi wystarczyc na jakieś 7-8 miesiecy. Czy naprawde nie wejdzie do
niego moje dziecko w wieku tych 7 miesięcy? Może jakas mama mi powie czy ma
ta gondolke i czy dziecko do niej wchodzi. Dodam ze rozmiar tej gondoli to
długa wewnątrz 77cm, szerokośc wewnętrzna w ramionach-33 cm, szerokośc
wewnętrzna w nózkach-28cm. Wydaje mi sie ze to nie jest tak bardzo mało.
Gondola z BC Windoo jest znacznie mniejsza .
3.W tym wózku jest siedzenie kubełkowe i znowu mam problem bo czytałam ze nie
jest ono dobre dla dziecka ze względu na to ze dziecko powinno leżeć na
płasko. Tylko nie rozumiem dlaczego te wózki mają atesty i znajduja sie w
sprzedaży w Polsce skoro powoduja zły rozówj dziecka.

To tyle z góry dziekuje za odpowiedz
Obserwuj wątek
    • ajkija Re: PROSZE O POMOC W SPRAWIE INFORMACJI 11.05.05, 14:44
      Hej,
      1. W H&M mają w większości zawyżoną rozmiarówkę. Niektóre rzeczy mają zawyżoną
      nawet o kilka rozmiarów. Mój syn, który nigdy nie wchodził w ubranka w
      rozmiarze 56, bo urodził się 60 cm długi, nosił śpiochy H&M do czwartego
      miesiąca razem z rozmiarem 74. Teraz kupiliśmy mu piżamkę z H&M w rozmiarze 74
      (jest napisane 6-9 mies) i jest dobra (Syn ma dwa lata i nosi 98 smile) Więc trzeba
      uważać z tymi rozmiarami. I robić zakupy z centymetrem. Kaftaników nigdy nie
      używałam, chociaż też miałam sprezentowane "bo trzeba mieć" wink Ale na upartego
      takie całe zozpinane na guziczki można nakładać na body w formie
      wdzianka-bluzeczki jak jest chłodniej.

Ode mnie tyle, bo Buzza nie znam.
    • mama_zuzi1 Re: PROSZE O POMOC W SPRAWIE INFORMACJI 11.05.05, 18:00
      Odnośnie kaftaników to nie daj się przekonać teściowej bo body są 100 razy
      lepsze bo przede wszystkim wygodniejsze dla maluszka!! Wiem z autopsji bo
      używałam jednych i drugich. (Mam 7 miesięczna córeczkę)

Pozdrawiam

Dominika
      moja ukochana Zuzieńka
    • lolalilu Re: PROSZE O POMOC W SPRAWIE INFORMACJI 11.05.05, 18:42
      rozmiarówka w H&M jest zawyżona. Zatem ciuszki 62 pewnie będą na poczatku za
      duże - ale nie martw się bo dziecko szybciutko (w miesiąc-dwa) do niech
      dorośnie, a później dosc długo wnich pochodzi. Kaftaników nigdy nie używałam,
      bo nie widziałam potrzeby. Dla mnie najwygodniejszy był zestaw body + pajacyk
      (i body i pajacyki kupuję w wielopakach w Mothercare). Po miesiącu na wyjścia
      zaczęliśmy zakładać dresiki z H&M - bardzo praktyczne i wygodne.

Co do wózka nie wiem - bo takiego nie używałam. Ale myślę, że płaskie oparcie
      jest szczególnie istotne dla maluszków - a planujesz wozić dziecko w gondoli.
      Po 6 miesiącu życia spacerówka o kubełkowym kształcie nie powinna dziecku
      szkodzić... 6 miesięczne dzieci raczej już nie leżą na spacerach.
      • lgosia1 Re: PROSZE O POMOC W SPRAWIE INFORMACJI 11.05.05, 19:32
        o wózkach radzę poczytać tu:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=583&w=23195393&a=23260843
        co do pytania o atesty. Chodziki też są w sprzedaży a wszyscy krzyczą wręcz o
        ich szkodliwości na kręgosłup. Nie wszystko co w sprzedaży może być dobre.
        Jeśli chodzi o kubełkowe rozwiązanie rozkładania wózka to mi się wydaje, że
        dziecku może być po prostu niewygodnie. Mi ten wózek też szalenie się podoba.
        Może po prostu pójdź na kompromis i na pierwsze miesiące życia kup jeden wózek
        a później kup tego buzza. Gwarantuję ci, że obojętnie jaki wózek będziesz miała
        i tak po kilku miesiącach używania zapragniesz mieć drugi wózek. W ogóle wydaje
        mi się, że dwa wózki to optimum dla dziecka rocznego (i starszego).

Co do rozmiarówki ubranek. Mi wszyscy radzili bym nie kupowała 56 i w ogóle
        małych, bo po pierwsze dziecko szybko wyrasta a po drugie pewnie dostanę
        mnóstwo prezentów z maleńkimi ubrankami.... efekt był taki, że prezenty owszem
        były ale z dużymi ubrankami, a ja wysyłałam teściową po 7 dniach życia mojego
        dziecka by kupowała obojętnie co, byle było dobre na moje dziecko. Wszystko co
        miałam było straaasznie za duże. W związku z tym moje dziecko się topiło we
        wszystkim. Ponieważ ubranka były za duże, to nóżki sobie przechodziły do jednej
        nogawki np (bo krok w śpioszkach był przy stópkach) i w ogóle dziecku było
        strasznie niewygodnie!!!! A ponieważ pierwsze dni my się dopiero siebie
        uczyliśmy (to znaczy ja starałam się wyczuć czemu dziecko płacze, a dziecko
        uczyło się komunikować ze mnąsmile - ten czas braku właściwych wygodnych ubranek
        wspominam jako koszmar. Naprawdę!!!! Teściowa (bo ja nie byłam fizycznie w
        stanie) nakupowała mi kaftaników za duże pieniądze - nie w moim guście na
        dodatek. Kaftaniki były totalnie niewygodne (podwijanie się itp). Poza tym nie
        mogłam odżałować, że nie kupiłam sama osobiście ślicznych małych ubranek.
        Dlatego kup koniecznie chociaż po 1-2 sztuki ubranek w rozmiarze 56. Ale tu też
        firma firmie nie równa. Na moje dziecko ubranka 56 z H&M to tak jak 62 z innej
        firmy.
        • agnieszka10012 Re: PROSZE O POMOC W SPRAWIE INFORMACJI 11.05.05, 20:21
          Dziewczyny bardzo wam dziekuje za odpowiedz. Nie ma to jak rady doświadczonych,
          młodych mam. W takim razie nie dam sobie wmówić ze te kafatniki sa niezbędne .
          Tez myślałam ze nie sa one zbyt wygodne zarówno dla maluszka jak i mamy. Wózek
          kupie ten swój wymarzony czyli Buzz wraz z gondola. Zobaczymy wiem jedno jak go
          nie kupie to bede żałować. No i w takim razie kupie tez te body z Mothercare
          rozmiar 56 na pierwsze dni. Dzieki za rady
          • patyk.od.zosi Re: PROSZE O POMOC W SPRAWIE INFORMACJI 11.05.05, 21:14
            Co do gondoli to przeciez zalezy od wilekosci dziecka.
            Moja coreczka jezdzila w godnoli do 8 miesiaca bez problemu, a synek wlasnie
            skonczyl 4 i juz sie w niej nie miesci. A mamy duza gondole Emmaljungi.
            Czyli nieprzewidzisz wink
            • agnieszka10012 Re: PROSZE O POMOC W SPRAWIE INFORMACJI 12.05.05, 12:44
              hej
              ja kupuje ten wózeczek napewno bo wiem ze to jest wózek który spełnia wszystkie
              moje wymogi ( oprócz wielkości gondoli) no ale cóz te wózki co maja duże
              gondole są poprostu jak dla mnie okropne. Ja potrzebuje lekki zwrotny i co
              najwazniejsze dla Teściowej która ma troche niesprawna lewą rękę a bardzo chce
              chodzić z dzieckiem na spacer. Jak dla mnie wózek ten mozna prowadzic jednym
              palcem. Narazie jestem na etapie szukania sklepu który da mi jak największy
              rabat na zakup tego wózka bo juz sie zorientowałam ze cena rózni sie o około
              300-400 zł za cały komplet.
    • pysia_ka Re: PROSZE O POMOC W SPRAWIE INFORMACJI 12.05.05, 11:49
      Witam Cię ja także jestem zainteresowana zakupem buza, wszędze szukałam
      informacji na temat tego czy mój dzidziuś się zmieści w tej gondolce (ma się
      urodzić w lipcu)więc zimę musi w niej przejeździć. Narazie widziałam go raz na
      żywo w sklepie ale to były takie wstępne rozeznania, teraz chciałabym już go
      kupić, bo chyba końcówkę ciąży będę musiała sobie poleżeć. A chcę aby to był
      mój wybór a nie reszty rodziny. Zdałam to pytanie na forum ciąża i poród ale
      nik nie udzielił mi odpowiedzi, a też się na ten wózek napaliłam. Mam nadzieję
      że się nie zawiodę. Jak go kupisz to podzil się swoją opniną na jego temat.
      • agnieszka10012 Re: PROSZE O POMOC W SPRAWIE INFORMACJI 12.05.05, 12:44
        hej
        ja kupuje ten wózeczek napewno bo wiem ze to jest wózek który spełnia wszystkie
        moje wymogi ( oprócz wielkości gondoli) no ale cóz te wózki co maja duże
        gondole są poprostu jak dla mnie okropne. Ja potrzebuje lekki zwrotny i co
        najwazniejsze dla Teściowej która ma troche niesprawna lewą rękę a bardzo chce
        chodzić z dzieckiem na spacer. Jak dla mnie wózek ten mozna prowadzic jednym
        palcem. Narazie jestem na etapie szukania sklepu który da mi jak największy
        rabat na zakup tego wózka bo juz sie zorientowałam ze cena rózni sie o około
        300-400 zł za cały komplet.

• dag_red Re: PROSZE O POMOC W SPRAWIE INFORMACJI 12.05.05, 13:44
          Jezeli dziecko sie nie bedzie miescic w gondoli, to zawsze mozesz mu jakies
          oparcie skombinowac (np wieksza poduszka i bedzie sobie lezal pod katem lub
          nawet siedzial) widzialam wiele dzieci jezdzacych w ten sposob.
          No chyba, ze beda tak wyrywne jak moja corka, ktora wtedy to juz siedziala sama
          od dawna a majac 7-8 m-cy chodzila trzyamjac sie mebli. W spacerowce musiala byc
          dobrze przypieta, bo wstawala. tym bardziej w gondoli byloby jej latwiej. Ale sa
          pasy do kupienia ktorymi mozna przypinac dziecko do wozka.
          A co do rozmiarow gondolki, to jest to jednak mala gondola wedlug mnie. Dziecko
          bedzie roslo a tu ciagle bedzie zima, wic oprocz tego, ze musisz brac pod uwage
          dziecka wzrost to uwglednij to, ze musisz miec malca ubranego w kombinezon i/lub
          jakis spiworek, a to doda ci jeszcze kilka centymetrow. Moja corka jest
          sredniego wzrostu a w 100% bylaby ta gondoal za mala. No i poza tym jakbedzie
          dziecku ciasniej z kazdej strony to moze sie wtedy denerwowac i palkac.
          To tyle z moich spostrzezen.
          Pozdrawiam
          Daga
          • 76kitka Re: PROSZE O POMOC W SPRAWIE INFORMACJI 12.05.05, 16:07
            Mój mały urodził się z waga 3850 a mierzył 56 cm i do tej pory chodzi w ubrankach z H&M zawsze zgodnie z wszytą metką, jedynie wierzchnie okrycia są większe i mozna je dłużej zakładac dziecku niz to wynika z informacji producenta.
    • kaskaka Re: na temat buzza 12.05.05, 16:54
      Wiem, że takie "suche" radzanie brzmi mało przekonywująco. Też byłam strasznie
      "napalona" na buzza, od razu mi się spodobał, jak go zobaczyłam. Z tym, że moja
      mała miała już ponad pół roku i mogłam ją przymierzyć do tej spacerówki.
      Miałyśmy już jakiś pogląd na wózki i małe, ale zawsze doświadczenie. Pomijając
      kwestię kosza na zakupy, który się przydaje, to siedzisko buzza jest mało
      komfortowe dla dziecka, chyba że nie planujecie dłuższych spacerów, a jedynie
      krótkie wypady po mieście. W kubełkowym siedzeniu kręgosłup dziecka jest przez
      cały czas ułożony w tej samej pozycji, a to nawet dla dorosłego mało przyjemne,
      siedzieć, leżeć wciąż w tej samej pozycji.
      Tak w skrócie podsumowując - buzz to taka "wypasiona" przewozówka o genialnym
      wyglądzie za dość dużą cenę.
      Żaden inny wózek wizualnie nie podoba mi się tak, jak buzz, a nie żałuję, że go
      nie kupiłam.
      Gdybym teraz gromadziła sprzęt dla mającego się narodzić dziecko, kupiłabym
      najpierw wózek głęboki, a o spacerowym myślałabym dopiero, jak będzie potrzebny.
      Technika, postępy - wszystko idzie na przód i za pół roku mogą pojawić się...
    • kaskaka Re: na temat buzza c.d. 12.05.05, 17:00
      za pół roku mogą pojawić się wózki, o jakich nam się nie śni, np. o wyglądzie i
      lekkości prowadzenia buzza, ale równocześcnie z rozkładanym siedzeniem i koszem
      na zakupy smile
      W skrócie podsumowując, nie śpiesz się z kupowaniem wszystkiego (mam na myśli
      rzeczy niepotrzebne) od razu. Rozkładaj sobie rzyjemność wyboru w czasie. Wiem z
      doświadczenia, że warto.
    • kaskaka Re: Jeszcze jedno 12.05.05, 17:12
      Polecam Ci takie rozwiązanie: Quinny Zapp + Quinny freestyle 3XL Comfort +
      gondola, dziewczyny polecają gondolę od xlandera, która jest dużo tańsza, a
      oczywiście pasuje. Zapp to wózek przewozowy, który teoretycznie nie jest
      potrzebny dla noworodka, ale przyda się od początku, jako lekki stelaż do
      fotelika (no chyba, że nie jeździsz nigdy samochodem), poza tym Zapp jest
      podobny z wydlądu i łatwości prowadzenia do Buzza, nie wiem czy nawet nie jest
      ładniejszy. Freestyke 3XL comfort to z kolei b. wygodny wózek dla dziecka,
      wprawdzie jest duży i waży 15 kg ale też jest bardzo zwrotny i łatwo się go
      prowadzi, nawet jedną ręką.
      To tyle. Ale się nawymądrzałam smile
      Pozdrawiam i wszystkiego dobrego dla Ciebie i maleństwa.
      • pysia_ka Re: Jeszcze jedno 12.05.05, 20:25
        Dzięki za wyczerpującą odpowiedź, mam teraz trochę pojęcia na temat tego wózka.
        Mogę się spokojnie zastanowić, gdyż biorę jeszcze pod uwagę bebecar tracker lub
        racer.Jeszcze raz dziękuję.
      • agnieszka10012 Re: Jeszcze jedno 12.05.05, 23:20
        Bardzo dziekuje za wyczerpująca odpowiedz. Dzisiaj ogladałam Quinny Speddy wraz
        z gondola niewiem czy to ta sama co do Buzza ale wyglądała podobnie no i
        niestety musze przyznać ci racje jest stanowczo za mało zwłaszcza w jednym
        miejscu pośrodku jest takie zwężenie. Pani w sklepie powiedziała ze wieksza
        gondola nie potrzebna ale ja wole większą gondole bo wydaje mi sie że w zimie
        lepiej dziecku będzie w gondoli niż w spacerówce.
        Napewno najlepszym rozwuiązaniem byloby kupno najpierw wózka głebokiego a potem
        przetestowanie wraz z dzieckiem i wybór spacerówki. Niestety w przypadku Buzza
        to niemozliwe odrazu trzeba kupic cały zestaw jeszeli chce sie mieć gondole.
        Ten wózek o którym ty pisze Freestyle-3 Comfort czy jakos tak wybacz ale mnie
        sie on wogóle nie podoba za masywny i ogólnie nie podobają mi sie trójkołówki(
        z wyjątkiem Buzza). Zappa tez oglądałam ale to wóżek przewozowy chyba jak
        dziecko bedzie starsze. Chyba bede musiała jeszcze raz od poczatku zacząc
        rozgladac sie za wózkami niewiem moze BC z gondola Windoo też mi sie podoba a i
        gondola jest większa. Z góry ślicznie dziekuje za te rady. No cóz niewiedziałam
        ze zakupy dla dziecka zamiast okazać sie przyjemnościa wprawiaja mnie w nie
        mały problem.
        Pozdrawiam Aga
      • agnieszka10012 Re: Jeszcze jedno 12.05.05, 23:21
        Bardzo dziekuje za wyczerpująca odpowiedz. Dzisiaj ogladałam Quinny Speddy wraz
        z gondola niewiem czy to ta sama co do Buzza ale wyglądała podobnie no i
        niestety musze przyznać ci racje jest stanowczo za mało zwłaszcza w jednym
        miejscu pośrodku jest takie zwężenie. Pani w sklepie powiedziała ze wieksza
        gondola nie potrzebna ale ja wole większą gondole bo wydaje mi sie że w zimie
        lepiej dziecku będzie w gondoli niż w spacerówce.
        Napewno najlepszym rozwuiązaniem byloby kupno najpierw wózka głebokiego a potem
        przetestowanie wraz z dzieckiem i wybór spacerówki. Niestety w przypadku Buzza
        to niemozliwe odrazu trzeba kupic cały zestaw jeszeli chce sie mieć gondole.
        Ten wózek o którym ty pisze Freestyle-3 Comfort czy jakos tak wybacz ale mnie
        sie on wogóle nie podoba za masywny i ogólnie nie podobają mi sie trójkołówki(
        z wyjątkiem Buzza). Zappa tez oglądałam ale to wóżek przewozowy chyba jak
        dziecko bedzie starsze. Chyba bede musiała jeszcze raz od poczatku zacząc
        rozgladac sie za wózkami niewiem moze BC z gondola Windoo też mi sie podoba a i
        gondola jest większa. Z góry ślicznie dziekuje za te rady. No cóz niewiedziałam
        ze zakupy dla dziecka zamiast okazać sie przyjemnościa wprawiaja mnie w nie
        mały problem.
        • topol Sprawdź Casualplaya T4 lub T5 (N/T) 18.05.05, 17:40
          • agnieszka10012 Re: Sprawdź Casualplaya T4 lub T5 (N/T) 18.05.05, 22:50
            hej
            Sprawdziłam i sa niezłe te wózeczki ale na tej stronie nie ma podane czy one sa
            z gondola . A pozatym zawsze wole sprawdzić realnie a nie internetowo jak sie
            wózek prowadzi i jak jest wykonany a niestety tutaj w katowicach i okolicach
            nigdzie go nie widziałam.
            Ale bardzo dziekuje za informacje
    • greenland Re: PROSZE O POMOC W SPRAWIE INFORMACJI 12.05.05, 21:43
      Wypowiem sie na temat ubranek bo wozka nie znam.
      Rozmiarówka w HM jest zanizona czyli ubranka wypadają dosć spore. Mój synek ma
      15 m-cy i mimo, ze normalne bodziaki nosi w rozmiarze 98 (np. PePe Drewexu) to
      z HM nosi w rozmiarze 80. W bodziakach r. 68 zaczął chodzić jak miał 2 miesiace
      (rękawy zawijałam) a przestał jak miał .... 7 m-cy. One rosną razem z dzieckiem
      i są tak rewelacyjnej jakosci, ze warto je kupić.
      Kaftaniki miałam ale NIGDY ich nie uzywałam - teraz służą mi jako szmatki do
      podłogi wink Polecam za to na początek bodziaki rozpinane na całej długości -
      zwłąszcza jak sie nia ma wprawy w ubieraniu dziecka ... pierwszego dziecka smile I
      w rozmiarze minimum 62 nawet HM - większość dzieci trzeba podwójnie
      pieluszkować (bioderka) i np. mój synek po urodzeniu miał 56 cm ale w podwójnej
      pieluszce miescił sie dopiero w body 62 a nawet 68 (Sofija). Mąż na gwałt latał
      po miescie i szukał wyzej opisanych bodziaków jak ja juz urodziłam bo synek
      miał po pierwsze pęknięty obojczyk i bałam się go ubierać w body wsadzane przez
      główkę, po drugie - musiał byc szeroko pieluszkowany wiec bodziaki jakie miałam
      z mysla o pierwszych tyg. były małe bo w rozmairze 56/62.

Co do wózka to powiem tylko tyle. Miałam Inglesinkę Magnum i sprzedałam ją po 7
      m-cach i kupiłam PP Atlantico. Synek jak miał 3-4 m-ce nie chciał juz jezdzic
      na płacko i lekko podnoszone oparcie okazało sie zbawienne.

Pozdrawiam,
      Asia
    • ircias Re: PROSZE O POMOC W SPRAWIE INFORMACJI 14.05.05, 18:54
      WitaWydaje mi się że dzidziuś w wieku 7- 8 miesięcy nie będzie chciał jeździć w
      gondoli, bo będzie chciał siedzieć. mój synek jeżdził w spacerówce jak miał 6 m-
      cy.
      • agnieszka10012 Re: PROSZE O POMOC W SPRAWIE INFORMACJI 15.05.05, 05:43
        Witam was serdecznie
        Bardzo Wam dziekuje za te odpowiedzi naprawde wasze rady i spostrzeżenia były
        dla mnie cenne. Wczoraj jeszcze raz pojechałam do sklepu i obejrzałam wszystkie
        wózki jeszcze raz z tym ze sugerowałam sie juz Waszymi opiniami. Niestety nie
        ma dla mnie wózka idealnego i jednak ale juz na 100% procent zdecydowałam sie
        na tego Buzza. Wiem napewno ze obejrzełam wszystkie oferty wszystkich
        producentów i te wózki które naprawde mi sie podobały miały tak samo mała
        gondole. A wiec kupie Buzza -postaniowione
        Dziekuje Wam za rady
        • apolka Re: PROSZE O POMOC W SPRAWIE INFORMACJI 19.05.05, 10:28
          No, dziewczyny, nmie przesadzajcie, ja rozumiem, że 6 mies. lubi oglądać świat
          na spacerku, niekoniecznie na leżąco ale ... przeciez takie dzieci równie
          często, a może nawet częściej wink lubią na spacerku przysnąć. I co wtedy?
          Konieczne jest stabilne, całkowicie płaskie i sztywne podłoże. Moje dziecko (13
          mies.) jedździ teraz spacerówką i bardzo często chwalę sama siebie w duchu, że
          kupiłam taką, która rozkłada się na płasko i nie ugina się pod ciężanem pupy
          lub pleców. Mała lubi spać na boku a do tego musi mieć płasko. Ale nasze
          spacery trwają minimum 2 godziny, a najczęściej znacznie dłużej (pomijam
          ekstrema pogodowe).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka