Dodaj do ulubionych

Tornister - jaki kupić?

01.08.05, 13:59
Mój syn od września zaczyna pierwszą klasę i mam problem z tornisterm.
Jest już sporo rzeczy szkolnych w marketach i innych sklepach, ale jest sporo
przepaść pomiędzy rzeczami drogimi i dobrymi a tanimi i tandetnymi.
Może ktoś mógłby mi polecic jakis fajny tornister w rozsądnej cenie,
porządny, wytrzymały i z wzorem dla chłopca (70% to niestety produkty dla
dzieczynek). Jedyny, który do tej pory mi się spodobał był firmy Leitz i
kosztował 150 zł. Nie ukrywam, że wolałabym trochę tańszy, ale tak jak
napisałam wcześniej nie spotkałam nic "pośrodku".

A może ktoś ma jakieś doświadczenia z Leitzem (negatywne również) to prosze
o opinie.

Będę wdzięczna.
Gabi

PS. Mieszkam na Śląsku.
Obserwuj wątek
    • pia_ Re: Tornister - jaki kupić? 01.08.05, 14:19
      Ja jestem fanką produktów firmy Samsonite, a ich seria dla dzieciaków jest
      rewelacyjna. Sama kupiłam taką torbę do noszenia na pleckach w kształcie
      biedronki dla córki. Ale tornistry mają boskie i oprócz tej biedronki wszystkie
      nadają się dla chłopaków (choć zielony zółw jest najbardziej "męski"). Cena 129
      zł. Podaję ci link do strony firmowej.
      www.samsonite.pl/pl/local_product_display.jsp;jsessionid=BYUAHQ1O2QB3HM0TFGWYIVQ?product=166*041
      • gabrysia_s Re: Tornister - jaki kupić? 01.08.05, 22:09
        Dziękuję, zajrzałam na stronkę, ale jeszcze postaram się poszukać w sklepach
        firmowych. Wolałabym jednak obejrzeć i przymierzyć dziecku. Ale trzeba
        przyznać, że są ciekawe.

A te które mnie się podobają są z firmy Herlitz a nie Leitz, pomyliłam.
        • leigh4 Re: Tornister - jaki kupić? 02.08.05, 09:34
          Nie mogę znaleźć tych plecaczków dla dzieci na stronie...pomożecie?
          • pia_ do leigh4 02.08.05, 10:13
            Na głównej stronie Samsonite po lewej stronie na dole jest wykaz wszystkich
            produktów i wejdź w te dla dzieci.
        • pia_ Re: Tornister - jaki kupić? 02.08.05, 10:10
          We wszystkich sklepach firmowych Samsonite mają te tornistry, a wykaz sklepów
          na Śląsku znajdziesz na tej stronie.
          • leigh4 Re: Tornister - jaki kupić? 02.08.05, 10:54
            Niestety nie mogę tego znaleźć-w ogóle nie widzę katalogu produktówsad
            • pia_ Re: Tornister - jaki kupić? 02.08.05, 11:00
              www.samsonite.pl/pl/local_homepage.jsp
              jak juz wejdziesz to jest po lewej spis: walizki, teczki itp na końcu dzieci.
              • leigh4 Re: Tornister - jaki kupić? 02.08.05, 11:14
                Dziękismile Znalazłam-wcześniej nie wybrałam miasta...
    • pia_ zobacz sobie te tornistry 02.08.05, 13:16
      www.allegro.pl/search.php?string=tornister&st=gtext&description=1&category=11763&order=t&buy=0&new=0&pay=0
      &p=0
      • gabrysia_s Re: zobacz sobie te tornistry 02.08.05, 13:29
        Na allegro juz oglądałam, jeszcze kilka innych naprawdę super po 99 zł.
        Tyle, ze ja szukam tornistra a nie plecaka. Moje dziecko jest dość niehlujne
        niestety i w tornistrze będzie mu łatwiej zachować ład.
        Poza tym wolałabym obejrzeć przed zakupem, bo wielu szczegółow nie widac na
        zdjęciach (np. jak wykonane są szelki, czy nie będą się wbijać w ramiona, jaki
        to jest dokładnie materiał).

Ale dzięki za zainteresowanie.
        • pia_ Re: zobacz sobie te tornistry 02.08.05, 13:54
          Rozumiem Cię doskonale, że chcesz przymierzyć. Te tornistry Samsonita są z
          pewnością bardzo dobrze wykonane, dostajesz także gwarancję chyba na rok czy
          dwa. Ale czy są wygodne, to najlepiej rzeczywiście sprawdzić w sklepie. Napisz
          jak je przetestujecie, bo sama jestem ciekawa.
      • ibulka Re: zobacz sobie te tornistry 02.08.05, 15:38
        Nie polecę żadnej firmy, ale pragnę zaznaczyć, że małemu dziecku najlepiej
        służyć będzie tornister z twardymi plecami smile)
        • gabrysia_s Re: zobacz sobie te tornistry 02.08.05, 18:08
          To jest podstawowy warunek, innych nawet nie oglądam.
          • dorittak Re: zobacz sobie te tornistry 05.08.05, 09:33
            www.vip-firma.com.pl tutaj plecaki Samsonite (żółw) za 99zł bez kosztów
            przesyłki smile.
            Niezłe są tez tornistry firmy PASO www.paso.pl/sklep/?
            v=IdKategoria&IdKategoria=1 Od środy (3 sierpnia) tornistry PASO mają być w
            promocji w hipermarketach Carrefour cena 52,99.

Od czwartku (4.08) mają być tornisty w LIDL-u cena 79,00.
            www.lidl.pl/pl/home.nsf/pages/c.o.20050804.p.tornister Patrząc na
            stosunek jakość do ceny i zbliżający sie wrzesień zdecydowałam się kupic
            własnie taki (ten ganatowy). Ma usztywniane plecy z taką plastikową profilowaną
            wkładką (od wewnątrz), z boku siatkę na bidon i jedną podłużną kieszeń na
            zamek, środkowa kieszeń jest od razu z plastikowym pojemnikiem na 2 kanapki, ma
            wyściełaną (gąbka z siateczką) część tylną i paski, odblaski z przodu i na
            szelkach, a i do tego jeszcze mały piórnik. W środku, w tej głównej komorze,
            dwie mniejsze ruchome przegródki. Sprawdziłam nawet duże formaty 24x34 się tam
            ładnie mieszczą.

• dorittak Re: zobacz sobie te tornistry 05.08.05, 09:41
            tornistry Herlitz są tutaj www.katalog.herlitz.pl/katalog.php?
            PHPSESSID=2bda57160649895aba735ac649105ce4&view=category&categoryId=73 U nas
            są po 149zł.

www.paso.pl/sklep/?v=IdProdukt&IdProdukt=153 cyt."Model pierwszy,
            według mnie ładniejszy, ma jedną podstawową wadę, mianowicie jedną dużą
            przegrodę (na stronie piszą dwie (!)), w środku której, jest wydzielona niższa,
            mała, druga przegródka. Typowo na zeszyty. Ta wydzielona przegródka to jest
            kawałek plastiku przymocowany do głównej przegrody na szerokich parcianych
            pasach. Mała zewnętrzna kieszeń na suwak jest dość płytka. Na pewno nie na
            kanapki czy coś do picia. Ten model za to ma usztywnione boki i nóżki do
            postawienia teczki (widoczne na zdjęciu w linku, który podałam) i zabezpieczoną
            silikonem, dosć wygodną, rączkę."

www.paso.pl/sklep/?v=IdProdukt&IdProdukt=113 Model drugi ma dwie główne
            przegrody, dość sporą kieszeń wewnętrzną i jeszcze dodatkowo kieszeń w klapie.
            Nie ma usztywnianych boków, czyli tak jak kiedś w naszych tornistrach
            niewypchane kieszenie składają się w taką harmonijkę . Usztywnienie jest w
            spodzie przegród, ruchome, to znaczy przyszyte do jednejk części kieszeni. Jak
            w damskich torebkach niektórych Ten model jest wyższy i zdecydowanie
            pojemnieszy. A na pewno lepszy do rzeczy nieywmiarowych, np., grubych i
            wysokich również dlatego, iż klapa nie jest usztywniona w całości a tylko na
            przodzie. Góra klapy jest miękka.

Oba modele maja dosć dobrze usztywnione plecy. Pierwszy ma na całości jakieś
            takie wypustki ale są one jednakowej grubości. Nie ma znaczącego uwypuklenia w
            części lędźwiowej kregosłupa (znaczy tam, gdzie tornister na lędźwiach sie
            wspiera ). Drugi ma plecy również usztywnione w calości ale nie ma wypustek
            tylko wybrzuszenie na lędźwie. Aha, drugi jest też trochę szerszy. Oba mają
            profilowane szelko z dosć dużą regulacją długości, dobre, mocne zapięcia
            (plastikowe), łatwo jest je otworzyć.

Drugi ma parcianą rączkę, nie zabezpieczoną silikonem ale to nie jest wada,
            IMHO, tylko ta z silikonem fajniej wygląda. Wrzynać w razie czego w rękę się
            nie będzie bo jest szeroka i kilkuwarstowa. Drugi nie ma nóżek do postawienia
            teczki a tylko wzmocnione plastikiem miejsca newralgiczne, narażopne na szybkie
            uszkodzenia, rogi na dole, znaczy "

• ka_thy Re: Tornister - jaki kupić? 05.08.05, 10:16
      Ja kupiłam tornister dla mojej córki tutaj:
      www.plecaki.info/eshop.php?kol=5&typ=9
      Model 511. Ma grube sztywne plecy, szerokie wybrzuszenie jakby pas na wysokości
      bioder, szerokie wyściełane szelki, dwie kieszenie, w głównej mała kieszonka na
      dokumenty, klucze, itp - tego mi najbardziej brakuje w większości tornistrów i
      plecaków szkolnych.
      • gabrysia_s Re: Tornister - jaki kupić? 05.08.05, 13:52
        ka_thy napisała:

> Ja kupiłam tornister dla mojej córki tutaj:
        > www.plecaki.info/eshop.php?kol=5&typ=9
        > Model 511. Ma grube sztywne plecy, szerokie wybrzuszenie jakby pas na
        wysokości
        >
        > bioder, szerokie wyściełane szelki, dwie kieszenie, w głównej mała kieszonka
        na
        >
        > dokumenty, klucze, itp - tego mi najbardziej brakuje w większości tornistrów
        i
        > plecaków szkolnych.

Te top-gale też bardzo mi się podobają, oglądłam je już duzo wcześniej na
        allegro.
        Napisz prosze, czy to sa bardziej tornistry czy plecaki. Interesuje mnie
        głownie czy ścianki, przód i przegródki sa sztwywne czy miękkie. Moje dziecko
        nie odziedziczyło po mnie niestety umiłowania do porządku i dbania o swoje
        rzeczy i w plecaku bedzie miał istny sajgon. Wydaje mi się, że w tornistrze
        łatwiej mu będzie zachować porządek.
        • ka_thy Re: Tornister - jaki kupić? 05.08.05, 14:31
          Jest to jednak bardziej plecak, sztywne ma tylko plecy. Pozostałe ścianki są
          miękkie. Dla mnie jest ważne że ma kilka kieszeni bocznych. Tez nie wiem w
          jakim stanie będą noszone te ksiązki, choć moja córka wydaje się być porządna
          pod tym względem. Też myślałam nad tornistrem ale żaden z tych co oglądałam nie
          zadowolił mojego gustu, brzydkie pstrokate wzory, zamki ciężkie do otwarcia - z
          niektórymi ja miałam kłopot aby zajrzeć do środka, jedna komora. Myślę, ze
          własnie jedna komora powoduje, ze jest bałagan w tornistrze - znajdą się tam i
          ksiązki, i soczek i drugie śniadanie i wszystkie_niezbędne_w_szkole_rzeczy.
          Choć taki miszmasz jest chyba charakterystyczny dla przeciętnego dziecka, mimo
          dodatkowych kieszeni w plecaku.

• gabrysia_s Re: Tornister - jaki kupić? 05.08.05, 14:40
            Mnie podoba się właśnie z Herlitza cool caro
            www.katalog.herlitz.pl/katalog.php?PHPSESSID=504762e7f6e438b609bd8a2d44000399&view=category&categoryId=73
            ten ostatni.
            Co do pozostałych które oglądałam w sklepach mam podobne odczucia jak Ty. Ten
            jest OK, ale kosztuje prawie 150 zł.
            I to jest ten ból.

Gabi
            • ka_thy Re: Tornister - jaki kupić? 05.08.05, 15:07
              Nie wiem gdzie mieszkasz ale ja ostatnio w Realu widziałam Herlitza za 129
              złotych. Tez dużo, niemniej trochę taniej. Ale chyba tego modelu nie było sad.
              • gabrysia_s Re: Tornister - jaki kupić? 05.08.05, 15:24
                Do reala mam blisko, więc musze zajrzeć, dzięki.
                Mieszkam na Śląsku.
              • aniabasior Re: Tornister - jaki kupić? 13.08.05, 22:45
                Od wczoraj jest oferta niskiej ceny w Realu na tornistry te usztywniane cena
                54.90zł

To juz mniej niz były za 129zł potem 124.90zł,jeszce potem po 74.90zł a teraz
                po 54.90zł

Pozdrawiam
                Ania
    • iwek33 Re: Tornister - jaki kupić? 12.08.05, 22:38
      Polecam firmę Topgal pisałam juz o tych produktach
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=583&w=24340792&a=24340792Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka