Dodaj do ulubionych

krzesełko do karmienia - drewniane czy plastikowe?

21.02.06, 18:46
Mamy kupić na dniach, a nie mam przekonania, które jest lepsze. Wolałabym
plastikowe, bo jest lżejsze, mniejsze i wydaje mi się, że wygodniejsze dla
dziecka, a z drugiej strony to drewniane można później przerobić na stolik i
krzesełko np. do rysowania. Krzesełka plastikowe mają służyć dziecku do lat
3, ale nie za bardzo rozumiem jak to możliwe, czy te plastikowe też można
przerobić na takie, na które dziecko samo będzie siadać? No i drewniane nie
mają pasów bezpieczeństwa, a to duży minus. Poradźcie proszę.
Obserwuj wątek
    • agular Re: krzesełko do karmienia - drewniane czy plasti 21.02.06, 19:00
      myh mamy babydreams Bambi jest rewelacyjne tzn ma kilka regulacji wysokosci,
      takze jak brzdąc bedzie starszy opuszcze na dol i bedzie mogl sam siedac ,poza
      tym pasy, regulacja polozenia fotelika, koszyk na "pierdoly" kolka blokowane...
    • maretina Re: krzesełko do karmienia - drewniane czy plasti 21.02.06, 19:07
      kupuje drewniane, bo tansze. szkoda mi 3 czy 5 stow na krzeslo. moge miec za
      100. widzilam w smyku.
    • izah3 Re: krzesełko do karmienia - drewniane czy plasti 21.02.06, 19:15
      Ja mam drewniane,jestem zadowolona i mój maluch też. A co do pasów to można
      przyczepić zwykłe szelki od wózka. Drewex ma takie do zapęcia z boku.
    • batinka1 Re: krzesełko do karmienia - drewniane czy plasti 21.02.06, 19:24
      Mam plastikowe probaby kupione na allegro za 269 zlotych. Jest rewelacyjne.
      Moje dziecko jest tak ruchliwe, ze nie wyobrazam sobie nie przypiąć jej pasami,
      a takowe oczywiście ono posiada. Do tego jest na kołkach , a to jest
      wieeeeeeelki plus - wożę ją w nim po całym domu i moj kręgosłup troche wtedy
      odpoczywa.
      • maretina Re: krzesełko do karmienia - drewniane czy plasti 21.02.06, 19:27
        batinka1 napisała:

> Do tego jest na kołkach , a to jest
        > wieeeeeeelki plus - wożę ją w nim po całym domu i moj kręgosłup troche wtedy
        > odpoczywa.
        ja bede karmic przy stole, zeby sobie maly zapamietal, ze to jest miejsce
        wlasciwe do posilkow.
        kolka fajna rzecz, ale zniszylabym podloge w domusad
        • batinka1 Re: krzesełko do karmienia - drewniane czy plasti 21.02.06, 21:10
          No, niestety - ani stołu, ani porządnych podłóg jeszcze w naszym jak na razie
          bardzo skromnym M3 nie mamy - to niech przynajmniej nasze dziecko ma komfortowe
          miejsce do posiłków, a więc polecam, polecam plastikowe krzesełka!
          • maretina Re: krzesełko do karmienia - drewniane czy plasti 21.02.06, 21:38
            batinka1 napisała:

> No, niestety - ani stołu, ani porządnych podłóg jeszcze w naszym jak na razie
            > bardzo skromnym M3 nie mamy
            trzymam kciuki za szybkie konczenie domkusmile
            doskonale wiem jak sie tak mieszkasmile
            powodzenia i duuuuuuuzo pieniazkow zyczesmile
    • jadis76 Re: krzesełko do karmienia - drewniane czy plasti 21.02.06, 20:11
      ja mam plastikowe peg perego - fakt bardzo drogie, ale ja uważam, ze warto
      moja córka już w nim siedzi bo krzeselko jest od 4 miesiąca, ostatnio byl synek
      znajomych który ma 2,5 roku i w krzeselku siedzial bardzo chętnie i świetnie
      się bawil, po blacie jeździl samochodzikami, a miejsca mial dosyć...dodam, ze
      ilość miejsca można zwiększyć ponieważ można wymontować przegrodę między nóżkami
      ale to krzeselko jest chyba jednym z najszerszych na rynku
      ja jestem bardzo zadowolona
      • maretina Re: krzesełko do karmienia - drewniane czy plasti 21.02.06, 20:14
        gdybym wiedziala, ze moj syn posiedzi w tym foteliku tak jak ten chlopiec w
        wieku 2.5 roku..... kjtek nawet lezaka za bardzo nie lubiuncertain
    • igus_tryn zdecydowanie drewniane! 21.02.06, 21:43
      piszę z doświadczenia!
    • bomba001 Re: krzesełko do karmienia - drewniane czy plasti 21.02.06, 21:48
      Drewniane!
      1. jest ładniejsz- ja tam plastiku w domu nie znoszę. fajne mam, sosnowe,
      dobrze sie komponuje w kuchni, a potem w pokoju dziecka
      2. chyba jest tańsze- choć ja tam opcji plastiku nie sprawdzałam
      3. nie makółek- preferowałam stałe miejsce karmienia, przy stole rodzinnym w
      kuchni
      4. wydaje mi sie stabilniesze - jest cięższe
      jeżeli chodzi o torozkładanie, to dla 4 latka bym sie nie nastawiała, taki po
      prostu siedzi przy normalnym stole. ale to troche tak jak mamy piszą o wózku
      dla 4 latka- że sie niby nada aż do. ale tobzdura, dziecko powinno zasadniczo z
      wózka wysiąść jak ma 2 latkasmile) na pewno jako krzesełko + stolik jest przydatne
      tak może do 2 lat
    • bomba001 Re: krzesełko do karmienia - drewniane czy plasti 21.02.06, 21:49
      aha, zapomniałam, takie pasy bezpieczeństwa oczywiście należy dokupić, ale
      kosztuja może z 10 zł
      • maretina Re: krzesełko do karmienia - drewniane czy plasti 21.02.06, 21:52
        bomba001 napisała:

> aha, zapomniałam, takie pasy bezpieczeństwa oczywiście należy dokupić, ale
        > kosztuja może z 10 zł
        a gdzie sie je dokupuje i jak sie fachowo nazywaja?
        • bomba001 Re: krzesełko do karmienia - drewniane czy plasti 21.02.06, 21:59
          w sklepie z artykułami dla dzieci. nie wiem jak sie fachowo nazywają, ale to
          element dość standardowy, więc opisz. przydają sie też, jak dziecko zaczyna
          chodzić i kregosłup wysiada od pochylania. mają taką smycz, króra sie pociąga
          jak dziecko upada po raz dziesiaty tego samego dnaia do kałuży... brzmi
          okropnie, ale jest przydatne wsytuacjach klinicznych bólów pleców, które sa
          standardem przy dziecku uczącym się chodzicsmile)
          • maretina Re: krzesełko do karmienia - drewniane czy plasti 21.02.06, 22:00
            heheheh moja 13 letnia psina smyczy nie miala i nie ma a kajtek bedzie mialbig_grinDDD
    • pysiaczek1 Re: krzesełko do karmienia - drewniane czy plasti 21.02.06, 21:53
      ja mam drewniane DREWEXU Jestem z niego bardzo zadowolona gdyż służy mi juz
      dla 2 dziecka Ma regulowny stolik, szelki a pozatym można z niego zrobic 2
      stoliki Przy jednym siedzi starsza córka ( dokupiłam jedynie stołeczek)a przy
      drugim nasz maluszek Co prawda w tym drugim przypadku musze się nieco schylac
      ale ogólnie jestem bardzo zadowolona i szczerze polecam!!!
      • maretina ile kosztuje krzeselko drewexu albo klupsia?/nt 21.02.06, 21:56

• fiona_sz Re: ile kosztuje krzeselko drewexu albo klupsia?/ 21.02.06, 22:06
          Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Jeszcze nie podjęłam decyzji, ale skłaniam się
          ku temu drewnainemu jednak. maretina, szelki można dokupić ponoć w każdym
          sklepie z wózkami, ale nie wiem, czy one mają jakąś nazwę. Szelki
          bezpieczeństwa chyba. Foteliki Drewex są chyba w sklepie internetowym
          calineczka www.calineczka.pl
          • maretina Re: ile kosztuje krzeselko drewexu albo klupsia?/ 21.02.06, 22:07
            dziekismile
    • mariejo Re: krzesełko do karmienia - drewniane czy plasti 21.02.06, 22:12
      Przerabialam ten temat ostatnio rozmawialam z mamuskami i zdecydowalam sie na
      peg perego poniewaz jest niebo lepsze od drewnianych, ktore pozniej maja
      sluzyc za stolik i krzeselko a to bzdura. zdecydowalam sie na plastikowe bo:
      mozna regulowac oparcie
      mozna regulowac blat
      opuszczac na wysokos zupelnie do dolu tak aby dziecko moglo samo don wejsc
      kolka blokowane, ktore umozliwiaja przemieszczenie malucha.
      O krzeselkach pisza w ostatnim Twoim dziecku.
      • jamile Re: krzesełko do karmienia - drewniane czy plasti 21.02.06, 22:26
        Plastikowe BabyOno ze względu na:
        1.szelki
        2.kółka
        3.zdejmowany blat bez kantów, który można spokojnie zdjąć i wymyć zamiast
        wydłubywac marchew z zakamarków
        4.Regulowane oparcie
        5.Regulowane położenie blatu
      • bomba001 Re: krzesełko do karmienia - drewniane czy plasti 22.02.06, 07:58
        jeżeli chodzi o oparcie, to drewex tez ma regulowane. to chyba standard . a
        skad wiesz, że to taka bzdura z tym stolikiem i krzesełkiem? jak 1,5 llatek sam
        w nim je śniadanie totaka bzdura? albo rysuje? to zupełnie ten sam patent,co
        pegh perego i opuszczone dop dołu, tylko nie ma stoliczka. poza tym, ja
        kształtuje gust moich dzieci od narodzin, a co jak beda chciały sobie
        późniejtakie meble kupować???!!!
        • mariejo Re: krzesełko do karmienia - drewniane czy plasti 22.02.06, 08:15
          Bo patent jest zly moze tani ale szczerze wole uczyc sie na bledach innych sama
          placic za bledy. Warto konsultowac sie ze znajomymi majacymi troche starsze
          dzieci. Plastikowe z podwojna tacka sa latwiejsze w uzyc=iu i utrzymaniu
          czystosci. Nie rozumiem o ksztaltowaniu gustu co ma piernik do wiatraka.
          Ksztaltowanie gustu to caly twoj interior na tym dziecko wyrabia sobie gust a
          nie na jednym krzeselku w kuchni.
        • jamile Re: krzesełko do karmienia - drewniane czy plasti 22.02.06, 10:19
          ja
          > kształtuje gust moich dzieci od narodzin, a co jak beda chciały sobie
          > późniejtakie meble kupować???!!!

hehehehe
          to rozumiem niemowlaka nie kładziesz na pstrokatej macie i nie wieszasz mu
          kolorowego badziewia nad łóżeczkiem tylko maluch leży pod antycznymi plafonami
          i bawi się porcelaną miśnieńską z XVII wieku?
          A może nowocześnie - wanienka Villeroy&Bosch i kubki Starcka?
          • taormina Re: krzesełko do karmienia - drewniane czy plasti 22.02.06, 11:31
            hahaha
            Dobre!
            Uśmiałam się za wszystkie czasy jak to sobie wyobraziłam! Brawo!
            A tak na marginesie, ładny gust będzie miało ukształtowany na paskudnych
            drewnianych krzesełkach. Toż to szczyt dobrego smaku!
    • mamand Re: krzesełko do karmienia - drewniane czy plasti 22.02.06, 08:34
      drewniane z drewexu + szelki Canpol za 10zł (kupiłam w Smyku)
      • mamand szelki 22.02.06, 08:45
        np.:
        www.allegro.pl/item86399429_nowe_szelki_do_wozka.html
        www.allegro.pl/item87441040_praktyczne_szelki_dla_malucha.html
        www.allegro.pl/item86755161_szelki_do_wozka_i_nauki_chodzenia_.html
        www.allegro.pl/item87223690_szelki_zabezpieczajace_do_wozka_nowe.html
    • oneway9 Re: krzesełko do karmienia - drewniane czy plasti 22.02.06, 10:46
      przy zakupach dla dziecka nie kieruj sie zasada, ze teraz to bedzie do tego a
      pozniej do tamtego, tzw 2,3 w jednym sa gorsze od oddzielnych prawie zawsze!,
      drewniane krzeselko to koromyslo ciezkie, a poza tym taki malec uczacy sie jesc
      oznacza mycie blatu i reszty kilka razy dziennie, czyli najprosciej ten blat
      wziac do zlewu i umyc pod bierzaca wada.
      • fiona_sz Re: krzesełko do karmienia - drewniane czy plasti 22.02.06, 10:55
        Ja bym chciała wiedzieć dlaczego patent krzeselko + stolik dla starszego
        dziecka to bzdura. Nie sprawdza się? Dzieci nie chcą w takim krzesełku i przy
        takim stoliku siedzieć, czy co???
        • mamand Re: krzesełko do karmienia - drewniane czy plasti 22.02.06, 11:02
          też mnie to zastanawia

mój synio bardzo chętnie się bawi przy stoliku - rusuje, lepi z masy solnej itp.

a u dziadków siedzi przy stoliku który rodzice kupili dla mnie i moich sióstr
          ponad 25 lat tmu

ps. oczywiście siedzi na krzesełku wink
        • maretina Re: krzesełko do karmienia - drewniane czy plasti 22.02.06, 11:04
          fiona_sz napisała:

> Ja bym chciała wiedzieć dlaczego patent krzeselko + stolik dla starszego
          > dziecka to bzdura. Nie sprawdza się? Dzieci nie chcą w takim krzesełku i przy
          > takim stoliku siedzieć, czy co???

mojej prtzyjaciolki syn odkad chodzi j w taki sposob: lyzka zupy na stole,
          lyzka pod stolem, trecia w lozeczku, czarta na parapecie itd... ma 1,8
          miesiecy. jest za ruchliwy na krzeselko do jedzenia. siedzial w nim tylko do 12
          miesiaca. potem krzeslo wyladowalo w garazu.
          boje sie, ze moj syn nie zaakcepuje krzesla do czegos innego jak zarcie. nawet
          lezaka nie kocha.. posiedzi w nim 10-15 minut i ma dosc. dlatego nie planuje
          kajtka wsadac do krzesla do karmienia w innym celu jak spozywanie posilku.
          glownym argumentem za drewnem jst cena, nie moge tez miec kolek, bo porysuja
          panele, drewniane jest mniejsze i zgrabniejsze( pasuje mi do stolu i krzesel w
          neksie jadalnym), te plastiki, ktore widzialam, to krowy zajmujace kawal
          miejsca, a ja lubie przestrzen.
          nie widze tez klopotu z wytarciem drewnianego blatu. mam zmywak i umiem sie nim
          obslugiwac, nie muse calego blatu pakowac do zlewu.
    • mbuk Re: krzesełko do karmienia - drewniane czy plasti 22.02.06, 11:09
      witam
      ja polecam krzesełko plastikowe "arti opera"
      oparcie regulowane, blat też (można zdjąć całkowicie), szelki, krzesełko +
      stolik
      www.emaluchy.pl/product_info.php/products_id/489pozdrawiam
    • gika_gkc Re: krzesełko do karmienia - drewniane czy plasti 22.02.06, 11:12
      ja polecam plastikowe
      glowny powod to utrzymywanie czystosci
      na poczatku uzywlaismy drewniane ale trudno bylo utrzymywac je w czystosci -
      jedzenie ktore czesto laduje na krzeselku po zaschneciu trudniej sie usuwa a
      niestety nie zawsze jest mozliwosc gruntowengo przetarcia krzesleka zaraz po
      posilku
      plastik od tym katem jest super - latwiej mozna go domyc nawet po kilkudniwoym
      brudzie
      co do stabilnosci to tez wg mnie jest przewaga plastikwoego z kolkami - moj
      Maly na drewnianym sie odpchnal raz od stolu tak ze o maly wlos nie wyladowal
      na podlodze razem z krzeslem a na plastiku po porstu odjezdza na kolkach i
      nigdy nam sie cos takiego nie zdarzylo
      mamy krzesleko z serii "probaby" za 270 zl - ma praktycznie identyczne bajery
      jak peg-perego a jest tansze
    • bomba001 nie znosze plastiku... 22.02.06, 12:45
      ...a z gustem to zartsmile) w takim krzesełku drewnianym, bardzo neutralnym
      wglądowo a nie palstikowym badziewiu "wykarmiłam" dziecko. mycie blatu to żaden
      problem. chyba sobie wymyślacie problemy, naprawdę. jak ktos ma plastikowe z
      zestawem mebli to gratuluję, ja jestem zadowolona z mojego pzretestowanego
      drewexu.
      • joasia33 Re: nie znosze plastiku... 22.02.06, 13:53
        Ale co Wy z tym blatem? Mam Drewex i blat mozna zdjąć do mycia!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka