Dodaj do ulubionych

podstawka do samochodu

19.04.06, 21:55
czy ktoś wie jakie kryteria musi spełniać dziecko by siedzieć tylko na
podstawce, a nie na foteliku?
Obserwuj wątek
    • mamijagodi Re: podstawka do samochodu 19.04.06, 22:37
      Znajdziesz je w dowolnej instrukcji obsługi fotelika samochodowego (patrz od
      razu na te do 36kg).Głównie chodzi tu o wzrost tj pas powinien przebiegac po
      ramieniu tak jak u dorosłego a nie ciąć szyję, plus waga.
      • kasia9987 Re: podstawka do samochodu 19.04.06, 22:40
        dzięki za odpowiedź ale chodzi mi przede wszystkim o to czy moja 4 letnie
        dziecko może juz siedzieć na podstawce?
        • mamajoasi Re: podstawka do samochodu 20.04.06, 11:23
          150 cm wzrostu
          36 kg wagi
          wg kodeksu

4-latek jest za mały, żeby jeździć na podstawce
          • ela-e22 Re: podstawka do samochodu 21.04.06, 20:35
            Przy takich parametrach to już sam pas wystarcza.
        • agacz2905 Re: podstawka do samochodu 20.04.06, 12:51
          Dziecko powinno mieć min.105 cm wzrostu (i tego jestem pewna) i ileś tam wagi,
          nie pamiętam ile niestety, ale na pewno nie jest to 36 kgsmile), raczej 20-25 kg.
          Mój obecnie 5-letni syn (106cm wzrostu, najwyżej 20 kg wagi) siedzi w
          samochodzie na samej podstawce firmy Graco już od kilku miesięcy (bo młodsza
          siostra przesiadła się do wygodnego fotelika po bracie 9-36 kg), z tym, że
          stosujemy "takie coś", aby obniżyć pas samochodowy, którym jest przypięty.
          Chodzi właśnie o to, aby pas przechodził przez ramię i klatkę piersiową i do
          tego to "coś" (czego nie umiem nazwać, a co było w komplecie z podstawką) służy.
    • benitaa2 Re: podstawka do samochodu 20.04.06, 13:05
      Możesz napisać jaka to podstawka. Mój synek ma 117cm i chcę taka kupić do
      drugiego samochodu-zapasową.Tylko nie mam pojęcia jaką,a zaintrygowało mnie
      to "coś" co obniża pas.
      • agacz2905 Re: podstawka do samochodu 21.04.06, 12:00
        Nie pamiętam dokładnie, Graco Junior coś tam...kosztowała w sklepie 105 zł. To
        jest tak, jakbyś kupiła fotelik samochodowy Graco Junior jakiś tam (piszę tak,
        bo nie znam nazwy konkretnego wzoru czy modelu)... bez "tyły", czyli bez
        oparcia. Samą podstawkę łatwiej jest gdzieś schować czy szybko usunąć, jeśli
        chcemy przewieźć z tyłu osobę dorosłą. Akurat w naszym przypadku ma to
        znaczenie, bo mam dwoje dzieci i matizasmile. Zobacz na allegro. Pozdrawiam
        Agnieszka
        • ela-e22 Re: podstawka do samochodu 21.04.06, 20:40
          Też mam taką podstawkę. To "coś" to jest taki pasek ,który przeciąga się za
          plecami dziecka i zaczepia na nim pas samochodowy , który dzięki temu przylega
          do ramienia ,a nie do szyi. Nie pamiętam dokładnie , bo mój synek za nic w
          świecie nie dał sobie tego założyć. Ale myślę ,że to dobry patent, bo pas
          leży "jak ulał".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka