kasia9987 19.04.06, 21:55 czy ktoś wie jakie kryteria musi spełniać dziecko by siedzieć tylko na podstawce, a nie na foteliku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamijagodi Re: podstawka do samochodu 19.04.06, 22:37 Znajdziesz je w dowolnej instrukcji obsługi fotelika samochodowego (patrz od razu na te do 36kg).Głównie chodzi tu o wzrost tj pas powinien przebiegac po ramieniu tak jak u dorosłego a nie ciąć szyję, plus waga. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia9987 Re: podstawka do samochodu 19.04.06, 22:40 dzięki za odpowiedź ale chodzi mi przede wszystkim o to czy moja 4 letnie dziecko może juz siedzieć na podstawce? Odpowiedz Link Zgłoś
mamajoasi Re: podstawka do samochodu 20.04.06, 11:23 150 cm wzrostu 36 kg wagi wg kodeksu 4-latek jest za mały, żeby jeździć na podstawce Odpowiedz Link Zgłoś
ela-e22 Re: podstawka do samochodu 21.04.06, 20:35 Przy takich parametrach to już sam pas wystarcza. Odpowiedz Link Zgłoś
agacz2905 Re: podstawka do samochodu 20.04.06, 12:51 Dziecko powinno mieć min.105 cm wzrostu (i tego jestem pewna) i ileś tam wagi, nie pamiętam ile niestety, ale na pewno nie jest to 36 kg), raczej 20-25 kg. Mój obecnie 5-letni syn (106cm wzrostu, najwyżej 20 kg wagi) siedzi w samochodzie na samej podstawce firmy Graco już od kilku miesięcy (bo młodsza siostra przesiadła się do wygodnego fotelika po bracie 9-36 kg), z tym, że stosujemy "takie coś", aby obniżyć pas samochodowy, którym jest przypięty. Chodzi właśnie o to, aby pas przechodził przez ramię i klatkę piersiową i do tego to "coś" (czego nie umiem nazwać, a co było w komplecie z podstawką) służy. Odpowiedz Link Zgłoś
benitaa2 Re: podstawka do samochodu 20.04.06, 13:05 Możesz napisać jaka to podstawka. Mój synek ma 117cm i chcę taka kupić do drugiego samochodu-zapasową.Tylko nie mam pojęcia jaką,a zaintrygowało mnie to "coś" co obniża pas. Odpowiedz Link Zgłoś
agacz2905 Re: podstawka do samochodu 21.04.06, 12:00 Nie pamiętam dokładnie, Graco Junior coś tam...kosztowała w sklepie 105 zł. To jest tak, jakbyś kupiła fotelik samochodowy Graco Junior jakiś tam (piszę tak, bo nie znam nazwy konkretnego wzoru czy modelu)... bez "tyły", czyli bez oparcia. Samą podstawkę łatwiej jest gdzieś schować czy szybko usunąć, jeśli chcemy przewieźć z tyłu osobę dorosłą. Akurat w naszym przypadku ma to znaczenie, bo mam dwoje dzieci i matiza. Zobacz na allegro. Pozdrawiam Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
ela-e22 Re: podstawka do samochodu 21.04.06, 20:40 Też mam taką podstawkę. To "coś" to jest taki pasek ,który przeciąga się za plecami dziecka i zaczepia na nim pas samochodowy , który dzięki temu przylega do ramienia ,a nie do szyi. Nie pamiętam dokładnie , bo mój synek za nic w świecie nie dał sobie tego założyć. Ale myślę ,że to dobry patent, bo pas leży "jak ulał". Odpowiedz Link Zgłoś