kasia2705 22.04.06, 12:04 Przeczytalam i...oprocz lozeczka, ktore "jest w drodze" mam juz wszystko. Za 11 dni mozemy smialo witac Synka. Bardzo sie ciesze Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
basia013 Re: Pierwsza wyprawka 23.04.06, 16:37 Fajnie:o) życzę spokojnego porodu i zdrowego bobasa! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
monikar26 Re: Pierwsza wyprawka 25.04.06, 10:49 bardzo subiektywna ta lista potrzebnych rzeczy. Mi zupełnie nie pasowały body zapinane tylko w kroku (wolałam, jak większość znajomych, te rozpinane na całej długości), nie używałam chusteczek do pupy (uczulały), lecz płatków Dzidziuś, które moczy się w wodzie. Dużo taniej wychodzi niż chusteczki. Pościeli też miałam mniej i mi wystarczało. Pieluch flanelowych też 3 wystarczą. Za to zużyłam więcej pieluch tetrowych z uwagi na to, że musiałam kilka wziąć do szpitala do owinięcia malucha po porodzie - te zostały wyrzucone. Generalnie nie powinno się kupować dużych stosów wszystkiego przed porodem - potem się okaże, czego jeszcze potrzebujemy i wysyłamy tatusia do sklepu . Każda mama ma swoje upodobania i nie ze wszystkiego korzysta - np. termometr do kąpieli może być zastąpiony przez łokieć. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnozielony [...] 27.04.06, 18:01 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmatynka Re: Pierwsza wyprawka 10.07.06, 17:17 Łokieć do sprawdzania temperatury wody nie jest raczej odpowiedni Na łokcicha skora jest twardsza i napewno mniej wrazliwa niz skóra dziecka. Zostałam ostrzeżona przed sprawdzaniem tą metoda zanim mi jeszcze przyszło do głowy zeby mieć dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
ewkar20 Re: Pierwsza wyprawka 27.04.06, 20:30 Goraco polecam obcinacz do paznokci ze szklem powiekszajacym. Pozdrawiam wszystkie mamy Odpowiedz Link Zgłoś
bolka2 Re: Pierwsza wyprawka 23.06.06, 13:37 Na początku dziecko zawija się w pieluszki przez jakiś czas, jaki to czas? Odpowiedz Link Zgłoś
dynamitjo Ile czasu zawijać w pieluszki 28.02.08, 16:25 Po pierwsze zaraz po wyjściu ze szpitala musisz zapisać się do szpitala/przychodni (przy wypisywaniu z porodówki powinnaś dostać skierowanie) na badanie bioderek - dopiero po wizycie u ortopedy sam lekarz powie ci ile czasu musisz swojego maluszka "pieluszkować" i pokaże ci jak to robić. Nigdy nei należy robić tego zaraz po urodzeniu i to bez konsultacji z lekarzem, ponieważ można uszkodzić stawy biodrowe niemowlęcia. Ale nie ma co się bać - jak będziesz po wizycie u ortopedy - będziesz wiedziała jak to robić - naprawdę nic trudnego Odpowiedz Link Zgłoś
bolka2 Re: Pierwsza wyprawka 23.06.06, 13:56 czy w szpitalu otrzymuję coś dla dziecka? i w jakich rozmiarach ubranka kupuje się początkowo? Odpowiedz Link Zgłoś
katka74 Re: Pierwsza wyprawka 23.06.06, 15:14 Moje dziecko od pierwszych chwil życia było ubrane w kaftanik i śpioszki, które mąż dostarczył na porodówkę. W szpitalu nic nie dostałam, wszystkie rzeczy dla dziecka musieliśmy przywieźć sami. Odpowiedz Link Zgłoś
katka74 Re: Pierwsza wyprawka 23.06.06, 15:15 jeśli zanosi się, że dziecko będzie standardowe to najlepszy na początek jest rozmiar 56 Odpowiedz Link Zgłoś
gaataa85 Re: Pierwsza wyprawka 02.10.09, 20:12 u nas w szpitalu nie trzeba mieć swoich ubranek, bo dzieci ubieraja pielęgniarki w ciuszki które ma szpital na stanie, ze tak powiem. Na wyjście do domu trzeba mieć jedynie swoje. Więc to jeden plus. Odpowiedz Link Zgłoś
dynamitjo co dla dziecka i w jakich rozmiarach - odpowiedź 28.02.08, 16:38 Nie - w szpitalu nie dostaniesz nic dla swojego dziecka. Czasami w niektórych szpitalach mamy dostają tzw "paczki" ale są to raczej pudełka reklamowe z niewielkimi próbeczkami kilku produktów - nie należy się tym sugerować. Musisz mieć przed porodem uszykowane dwie torby !) z ubraniami dla ciebie i 2) z ubraniami dla dziecka (pamiętaj o czapeczce i skafanderku al'a kurtka (choć zależeć to będzie od pory roku w której rodzisz). Pamiętaj też żeby jeszcze przed porodem uszykować nosidełko z kocykiem. Jeśli chodzi o rozmiary - ktoś powiedział najlepiej kupuj standardowe - nieprawda! - chodząc na badania usg twój ginekolog dokładnie może ci powiedzieć mniej więcej ile wzrostu/długości ma twoje dziecko i jaki obwód główki - więc radzę skoncentruj się na rzeczywistych "rozmiarach" twojego nienarodzonego jeszcze dziecka i po prostu kupuj ciuszki na jego spodziewany wzrost. Pamiętaj - kupuj od razu trochę większe (np gdy lekarz pod koniec ciąży powie ci że dziecko będzie miało ok 56cm, to zamiast ciuszków o rozmiarze 56 kup 58-60cm), ponieważ musisz brać poprawkę na to, że pod śpioszkami założysz pieluszkę jednorazową + ewent dodatkowe tetrowe na "bioderkowanie" (ale to jedynie po zaleceniu lekarza). Poza tym niemowlęta naprawdę bardzo szybko rosną Odpowiedz Link Zgłoś
bebe691 Re: Pierwsza wyprawka 09.10.06, 13:10 dziewczyny,doswiadczone,a co z laktatorem?bo wiem,ze czasem planuje sie karmienie piersia,a potem okazuje sie,ze sa problemy i nie mozna(zadko,ale sie zdarza...) wiec,moje pytanie,czy potrzebuje go juz w szpitalu,czy moge go kupic po porodzie,jak bede wiedziala,ze moge karmic? Odpowiedz Link Zgłoś
mama.bajbusa Re: Pierwsza wyprawka 09.10.06, 14:19 Zwykle kilka dni po porodzi następuje nawał pokarmu i trzeba go odciągać. W szpitalu, w którym rodziłam na oddziale było kilka laktatorów elektrycznych a po powrocie do domu mąż zakupił dla mnie zwykły mechaniczny. Dobrze jest się zorientować i wybrać przed porodem, gdzie i jaki można dostać, a gdy okaże się potrzebny wysłać męża ( Ty raczej nie będziesz miała ochoty na zakupy). Istnieją też firmy, które wypożyczają laktatory elektryczne. Laktator najbardziej przydaje się właśnie w trakcie nawału pokarmu po porodzie a później dopiero gdy zaczniesz rozstawać się z dzieckiem a kilka godzin. ----------------------- www.bajbus.com.pl Odpowiedz Link Zgłoś
aga_sama Re: Pierwsza wyprawka 09.10.06, 22:36 Może to zabrzmi hardkorowo, ale zawsze w przypadku nawału w szpitalu możesz poprosić położne, żeby pokazały ci jak odciągnąć pokarm ręką. dla mnie to najlepszy i najszybszy sposób, chociaż mam i medelę i avent w domu. Najlepiej zrób tak, jak ktoraś dziewczyna pisała - wybierz i mąż kupi jak będzie trzeba. Jeżeli nie planujesz regularnego odciągania, wystarczy jakiś najprostszy (byle nie gruszka). Odpowiedz Link Zgłoś
jolusia20 Re: Pierwsza wyprawka 07.02.07, 10:59 Ja bym radziła wziąc do szpitala, na pewno nie zaszkodzi. Mnie bardzo by sie przydał, anie mailam bo nie wiedzialam. jak dostałam pokarmu to piersi zrobiły mi sie twarde jak kamienie, położna kazał mi to sciagac recznie meczyłam sie chyab zdwie godziny i nic nei pomogło, ordynator kazał jej zeby mi pomogła, ale jak wyszedł z sali to sobie zapomniała a pozniej jeszcze miaął pretensje ze po 2 godzinach scioagania połozyłam sie spac. Odpowiedz Link Zgłoś
marychna31 Re: Pierwsza wyprawka 15.06.09, 14:19 NIe ma najmniejszej potrzeby brać laktator do szpitala bo szpital ma własne i zawsze można pożyczyć. U mnie zakup laktatora był kompletnie bez sensu. Nigady nie maiałam nawału pokarmu a żeby odciagać i karmic póżniej to było z tym za duzo problemów. acha- ptrzez 6 miesięcy karmiłam wyłącznie piersią (bez dopajania i dokarmiania) a potem jeszze 3 lata więc doświadczenie mam. Laktator - zbędne gadzet. A jak jest potrzebny to można w każdej chwili dokupić. Odpowiedz Link Zgłoś
ewazuza Re: Pierwsza wyprawka 25.06.08, 09:36 Ja mam zamiar zrezygnować z laktatora a w razie potrzeby odciągać pokarm ręcznie.Pewnie ze mniej wygodnie,ale widziałam jak działa laktator i wydaje mi się ze strasznie "wyciąga" biust,a wole nie mieć później "skarpet z piachem" zamiast piersi,jeżeli chociaż w tak minimalny sposób mogę temu zapobiec Odpowiedz Link Zgłoś
embea z doswiadczenia dwukrotnej mamy :) 08.11.06, 15:00 Witam mamusie! moje drugie dzieciątko ma już prawie 3 m-ce, a ja pozwolę sobie wtrącić 3 grosze w sprawie wyprawki: - znajomi i tak przyniosą Wam malutkie ubranka w prezencie, więc nie ma co kupować za wiele kaftaników 56; ja osobiście wolałabym, żeby mi goście przynieśłi choćby najmniejszą paczkę pieluch, a nie kolejne ubranko do założenia nie więcej niż 2 razy - nie wstydźcie się zapytać innych mam, czy nie pożyczyłyby wyprawki na pierwsze miesiące. Niemowlaczki nie mają czym zabrudzić ubranek (nie ma jeszcze soczków, jabłuszek itp), więc ubranka używane przez inne dzieci są praktycznie nowiutkie. - w sumie to nie jest żle posiadać nawet za dużo ubranek, bo bardzo trudno jest zapełnić nawet połowę pralki, a wiadomo, że pierze się rzeczy dzidziusia w innym proszku niż reszcie rodziny - myślę, że kaftaniki i śpioszki nie do końca są praktyczne w przypadku małego mężczyzny - mój synek po prostu jakoś bokiem przesikiwal wszystko, jeśli nie miał dość ciasno przy tyłeczku; woleliśmy więc tzw. body + półśpioszki, czyli spioszki tylko do pasa, super sprawa. - jeśli juz kupujecie coś sami, nie licząc na babcie i przyjaciół, kupujcie rzeczy za duże, bo wasze maleństwa na pewno będą grubsze niż przewiduje rozmiarówka, no i ubranka zbiegają się nieco w praniu, np mój synek mając niespełna 3 mce ma rzeczy na pół roczku i jest mu w nich bardzo fajnie i luźno. - mi przydały się bardzo malutkie ręczniczki, takie dla przedszkolaków do rączek, można je kupić po 1,5 np na bazarze. A to dlatego, że nie używamy prawie chusteczek, tylko kupkę zmywamy pod kranem - najpewniejsza metoda umycia Pozdrawiamy wszystkie bobasy !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
aricia1 Pierwsza wyprawka 09.11.06, 06:51 No ładna lista, bardzo praktyczna rzecz. Czy mógłby ktoś uzupełnić całość w ceny?! Tak średnio, pomiędzy 8000zł za wózek i 15 zł za gruszkę. Wiele mamuś z pewnością byłoby wdzięcznych, bo przynajmniej będa wiedziały czy zacząć oszczędzać przed ciążą, czy natychmiast starać się o kredyt w "dobrym" banku Odpowiedz Link Zgłoś
emama2 Re: Pierwsza wyprawka 09.11.06, 11:27 Nie popadajmy w paranoję jeżeli mnie nie stać na wózek za 8.000 to nie znaczy że mam brać pożyczkę a potem przez resztę życia ją spłacać kupuję wtedy tańszy wózek np używany za 300zł i uważam że każda matka na ile ją stać na takim standardzie powinna we wszystko zaopatrzyć maluszka. najpotrzebniejsze rzeczy według mnie to: NOWORODEK NOSI UBRANKA W ROZM. 56-62 -śpiochy z zapięciami w kroku ułatwiające zmianę pieluszki ok 20zł -body z krótkim lub z długim rękawem zapinane w kroku i przez głowę ale lepsze są takie zapinane z boku na napy ok 11zł -skarpetki do body tulko bez uciskowe od 3zł wzwyż -kaftaniki z długim rękawem wiązane z boku ja nie używałam wolałam bluzeczki bawełniane na guziczki zapinane z przodu przeważnie w komplecie ze śpiochaami ok 25zł -czapeczkę bawełnianą od 4zł w zwyż -bawełniany pajacyk też super rzecz zapinany na całej długości ok 20 zł -pieluchy tetrowe -pieluchy jednorazowe od 3-6 kilo polecam haggisy newvborn -lub zamiast jednorazowych tertowe ok 60 szt ja dawałam tetre ale nie napiszę co lepsze ale przy tetrowych dużo roboty pranie prasowanie... -dodam że przy jednorazowych należy niemowlakowi podkładać drugą na wierzch tetrową w celu szerokiego pieluszkowannia by prawidłowo rozwijały się bioderka -specjalny obcinacz do paznokci z zaokrąglonymi końcówkami -rożek ja miałam ocieplany zapinany na nap i usztywniany od spodu z możliwością wyjęcia do wyprania ok 20 zł -proszek do prania ja miałam Jelp najdroższy a potem kupowałam Cypisek niedrogi a nie uczula i do tej pory go używam -oliwkę -mydło na początek kupić najlepiej droższe naj hipoalergiczne np Niwea z kiełkami pszenicy ok 3 zł a potem tańsze np bambino za 1.30(ja do miesiąca niemowlaka nie myłam w mydle i w płynach ponieważ wyczytałam że to jest niezbędne wystarczy sama woda tak samo do włosków samą wodą przemywłam -b. praktyczna gąbka do wanienki gdzie kładzie się na nią dziecko ok 14 zł -krem ochronny do pupy u nas w szpitalu używali sudocrem i maść Alantan za ok 5 zł na przemian smarowali i polecam alantan do tej pory używam. sudokrem dostaniecie w szpitalu każda mama dostaje takie pudełko podajrze skarb Malucha i tam są gazety bezpł poradniki próbki szamponów kremów proszków...itp) -wanienka -smoczek są rózne ja miałam pierwszy z awentu przypominający kształat piersi ok 6 zł -butelka na piciu lub papu ja miałam Avent bo są antykolkowe -wózek pierwsze wyjście dopiero po 2 tygodniach na 15 min w pogodzie bezwietrznej -kocyk -łóżeczko i materacyk ja mam gąbkowy bo nie wywołuje alergi nie drogi materac musi być sztywny ale niezbyt twardy -pościel i mięki ochraniacz na szczebelki łóżeczka karuzelkę na łóżeczko z pozytywką są tanie i drogie uff... chyba wszystko POWODZENIA Odpowiedz Link Zgłoś
embea dokładna lista 29.11.06, 07:30 Ja trochę się dołożę - Wózek mozna, jak pisze emama2, rzeczywiście kupić za 300zł np na Allegro lub od innej mamy - nie przesadzajcie ze snobizmem i nie kupujcie wózków za 2 tys, taka moja rada, używany nowoczesny wózeczek po 1 dziecku to prawie nówka, a za pozostałe pieniązki można kupić dzieciątku pieluchy - Co do pieluch, to ja optowałabym jednak za jednorazowymi; drożej jest o wiele, ale jeśli macie np. już w domu starsze dziecko, to lepiej poświęcić jemu czas, zamiast płukać, prać, prasować, składać pieluszki tetrowe. Kupcie jednak ich kilka, bo przydają się np do wytarcia buzi lub na wizycie u pediatry. Podobnie flanelkowe - jako podkladka pod buzię, na przebieraczek, awaryjna np w toalecie publicznej, gdy trzeba przebrac niemowlę. - Obcinacz jest tylko dla zręcznych - ja synka nim skaleczyłam i wolimy teraz malutkie nożyczki do paznokietków; - wydaje mi się, że rożek potrzebny jest pierwszorazowym mamom, mozna go zastąpić bawelnianą kołderką, ale to już sprawa indywidualna, w każdym razie jak brakuje pieniędzy, to nic się nie stanie, jak nie kupicie; - materacyk dla noworodka musi być twardy, są teraz takie z jednej strony kokosowe, z drugiej gąbka na pozniej; przy starszej corci mialam tez gąbkowy i wyrosła zdrowiutka, tyle że gąbkowy nasiąknięty siusiami szybko robi się "be"; - co do mycia bąbelków, ja osobiście poleciłabym "Płyn do mycia skóry i włosów" Johnson, taki z żóltym dozownikiem, trochę drogi, ale w promocji można razem z chusteczkami kupić za 15zł, delikatny, naprawdę fajny; no ale w sumie, jak zauważycie, że dziecko nie jest alergikiem, to od 3 m-ca można myć tanimi mydełkami, odrobinkę pianki nie zaszkodzi - na tą gąbkę do wanny ja bym uważała, bo nie wysuszona do końca zaczyna dziwnie pachnieć, no ale używa jej się krótko w sumie; są wanny od razu z "podpupnikiem"; - pozytywka ... hm, porażka w przypadku mojego synka, czasem z niesmakiem się pogapił, ale to dopiero, gdy mial z 2 m-ce. No ale ładnie wygląda nad łóżeczkiem! Córcia zainteresowała się nią dopiero gdy zaczęła siedziec i mogła złapać w rączki i trząść... Może ktoś podaruje w prezencie, nie kupujcie od razu - kremów do pupci jest sporo, nadmiar może zaszkodzić... Ja tylko jeszcze powiem, że nie wolno chorej pupinki smarować oliwką, u synka zaogniła podrażnienie. Gdy pojawiły się zaczerwienienia, najlepiej poskutkował, za namową położnej, zwyky Tormentiol (w aptece bez recepty ok 4 zł, taka kakaowa maść)- wręcz natychmiastowo! Ale polecam również rewelacyjny Bepanthen, równiez do obolałych sutków. Sudocrem jest ok, ale żeby zapobiegać podrażnieniom, kiedy nie ma jeszcze zaczerwienienia, kiedy już się pojawi, to ja użyłabym Tormentiolu. - Biegnę, bo się mój 3,5 miesięczny paszczak obudził. Pozdrawiam młode mamusie i ich babelki!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
monlam1 Re: dokładna lista 01.12.06, 16:02 Ostatno dużo czytałam na sieci o szkodliwości Tormentiolu,nie można go używać do smarowania dzieci (długotrwale zwłaszcza) bo ma w składzie bor.Dużo jest postów na ten temat na forach o pielęgnacji niemowląt. Nawet producent zwraca na to uwagę ,tylko w miarę delikatnie www.gsk.com.pl/produkty/TORMENTIOL.html#4 Odpowiedz Link Zgłoś
embea tormentiol 11.12.06, 21:32 Na pewno położne poradzą dokładnie; mi powiedziano, że tormentiol mogę zastosować kilka razy, a jak skórka się podgoi, to przestać, nigdy na bardzo rozognione miejsca (pewnie to właśnie ta "uszkodzona skóra"), a jedynie na krosteczki i zaczerwienienie. Fakt faktem, tylko to smarowidło zadziałało w dwóch poważnych przypadkach, kiedy dopuściłam u synka do odparzenia pupci. Na pewno nie użyłabym na poranioną skórkę i innym mamom odradziłabym. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1977 Re: tormentiol 11.12.06, 22:49 a może do odparzeń, tani i skuteczny babciny sposób - mąka ziemniaczana? Odpowiedz Link Zgłoś
busy_bee Popieram - Mąka ziemniaczana to jest to !!!! 06.02.07, 17:29 aleksandra1977 napisała: > a może do odparzeń, tani i skuteczny babciny sposób - mąka ziemniaczana? U nas tez po wielu eksperymentach mąka ziemniaczana okazala sie najlepsza. Odpowiedz Link Zgłoś
agamama123 Re: Popieram - Mąka ziemniaczana to jest to !!!! 06.02.07, 22:04 A u nas cuda działa oliwka w żelu J&J Odpowiedz Link Zgłoś
maja11-25 Re: Pierwsza wyprawka 10.03.09, 08:49 a ile kupilyscie par spioszkow ja mam 6 ale nie wiem czy tyle starczy Odpowiedz Link Zgłoś
oddie Pierwsza wyprawka 06.02.07, 15:11 W jakim rozmiarze kupujecie ciuszki? Wiem, że dla większego dziecka (a mój synek nie będzie raczej drobny) rozm.56 jest raczej za mały, więc lepiej kupować od razu 62. Ale na ile starczą takie ubranka? Czy kupować od razu też większe? Odpowiedz Link Zgłoś
busy_bee Re: Pierwsza wyprawka 06.02.07, 17:34 oddie napisała: > W jakim rozmiarze kupujecie ciuszki? Wiem, że dla większego dziecka (a mój > synek nie będzie raczej drobny) rozm.56 jest raczej za mały, więc lepiej > kupować od razu 62. Ale na ile starczą takie ubranka? Czy kupować od razu też > większe? My z 56 mielismy kilka par spioszkow i body (dzieci byly sredniawe - mloda: 3 kg, mlody 3,6 kg) i byly dobre przez 1-szy miesiac. Potem 62 - wystarczyly do ok. 3 m-cy. W 68 na poczatku nasze mlode by sie potopily. Ja tam wogole nie uznawalam kaftanikow - najlepsze to body i spioszki, ale kazdy robi tak jak mu najwygodniej. Odpowiedz Link Zgłoś
monisia831 Re: Pierwsza wyprawka i kiedy zacząć zakupy? 21.02.07, 13:02 Jestem w 5 mc.moj przyszły twierdzi,że mam jeszcze nie robic zakupów bo to za wczesnie i nie chce zapeszyć.Tylko że pozniej niewiem czy bedec miała na tyle siły i ochoty z duzym brzuchem na robienie zakupów. Odpowiedz Link Zgłoś
anaw29 Re: Pierwsza wyprawka i kiedy zacząć zakupy? 27.02.07, 13:41 monisia831 napisała: > Jestem w 5 mc.moj przyszły twierdzi,że mam jeszcze nie robic zakupów bo to za > wczesnie i nie chce zapeszyć.Tylko że pozniej niewiem czy bedec miała na tyle > siły i ochoty z duzym brzuchem na robienie zakupów. z tym zapeszaniem to chyba trochę przesąd??? ja w 5 mc zaczęłam robić rozeznanie co do cen, zrobiłam listę potrzebnych mi rzeczy, żeby niczego później nie zapomnieć. dało mi to dużo radości i dowiedziałam się sporo. zakupy zaczęłam w 7 mc - najpierw te większe i droższe rzeczy. możesz dokonać w sklepie rezerwacji - wpłacisz wcześniej zaliczkę a odbierzesz przed porodem (wtedy nie zapeszysz i nie będziesz się denewować, że nie jesteś przygotowana). chociaż ja mam w pokoju już złożone łózeczko i pozwala mi to na oswojenie się z nową sytuacją. w te chwili zostało mi 6 tyg. do porodu - zaczęłam kupować ubranka, ręczniki itp. na kosmetyki przyjdzie czas na końcu. Odpowiedz Link Zgłoś
cegielka612 Pierwsza wyprawka 28.02.08, 21:54 Jestem świeżo upieczoną mamą i też coś dodam od siebie. Co do "dużych" rzeczy to oczywiście łóżeczko plus wózek i fotelik samochodowy. Wózek dostaliśmy od siostry męża, dokupowałam tylko fotelik, bardzo mi zależało żeby można go było wpiąć w stelaż od wózka, ale suma sumarum synek ma prawie 2 miesiące i jeszcze ani razu go nie wpinałam, używam gondoli, a wożenie w foteliku jest podobno niezdrowe dla kręgosłupa maluszka. Do supermarketu małego nie wozimy, w ogóle wozimy go tylko do lekarzy. Dostaliśmy też leżaczek - niestety mały wcale nie chciał w nim leżeć a i ortopeda zabronił używać. Co do karuzeli też radzę poczekać - mały jak na razie nawet nie spojrzał a przeszkadzała przy wyciąganiu z łóżeczka więc leży w szafie. Dla maluszków są super ciuszki i masę takich posiadam - malutkie dżinsy czy sztruksy, maluteńkie sweterki - wyprane i wyprasowane czekają w szafie - nie wiem czy się doczekają. Preferuję pajacyki czy body koniecznie zapinane na całej długości, bo można je rozłożyć i dużo łatwiej ubrać, szczególnie jak się jest półprzytomnym w nocy. Nie wiem po co body z krótkim rękawem - przynajmniej na tą porę roku. Skarpetki nalepiej takie długie, jakby podkolanówki bo te krótkie trzymają się przynajmniej u nas jakąś minutę. Pieluch tetrowych mam 40 i ciagle są w praniu, mimo że używamy ich tylko do wycierania buźki czy ciałka po kąpieli. Wsadzam też czystą do wózka na spacer czy kładę na przewijak, który bardzo się przydaje - taki zwykły na łóżeczko, koszt koło 50 zł. Jeśli maluch ma się urodzić na dniach, to ja bym popędziła kupić czapkę bo już zaczynają być w sklepach tylko wiosenne, a pogoda jak widać, raz taka raz taka. To samo kombinezonik - chciałam kupić 62 i już nie bardzo - a Poznań taki znowu mały nie jest. Wanienkę lepiej kupić taką dużą, będzie na później. Widziałam w sklepach coś na kształt wiaderka jako "przyrząd" do kąpania, ale słabo to widzę - jak takiego małego stworka włożyć do tego wiadra i jeszcze utrzymać jak on wierzga i się kreci?? Może bardziej doświadczone mamy sobie radzą, dla takich jak ja początkujących nie polecam. A i ciuszki w rozmiarze 56 były za małe po 3 tygodniach. Co do laktatora to mnie na razie nie był potrzebny, chociaż siostra męża wypożyczyła mi swój elektryczny. Raz próbowałam użyć ale ból był niesamowity. Może taki ręczny lepszy - nie wiem może się jeszcze przyda, ale na gwałt bym nie kupowała. Na nawał mleczny najlepszy jest maluch , zresztą jak ktoś pisał zawsze można wysłać męża jak się okaże że konieczny. Dla mnie zakupem ważnym był monitor oddechu i niania. Pierwsze może wynika z mojej lekkiej paranoi, drugie bardzo się przydaje jak się jest w innym pokoju czy w kuchni. Ale jak człowiek włączy monitor oddechu i nianie ma ze sobą to może spokojnie przebywać w innym pomieszczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Pierwsza wyprawka 01.03.08, 00:45 a mnie zastanawia, po co na liscie jest spiworek do spania i jeszcze kolderki i koce. babel od urodzenia spi w spiworkach, wiec z tzw. poscieli mam 2 przescieradla z gumka i to wystarcza w zupelnosci. nie potrzebowalam do tej pory zadnych kolderek, rozkow, czy grubych kocy. jak babel byl malutki, to w uzyciu byly praktycznie tylko body rozpinane na calej dlugosci, spioszki tez rozpinane na calej dlugosci, pajacyki i polspioszki. Odpowiedz Link Zgłoś
sasznika Re: Pierwsza wyprawka 02.03.08, 09:48 cegielka612 napisała: Nie wiem po co body z krótkim rękawem - > przynajmniej na tą porę roku. a ja z kolei nie wiem po co z długim rękawem, moje jesienne dziecko nosi body z krótkim rękawkiem i na to bluzeczka bawełniana; w samym body z długim rękawkiem byłoby mojej za zimno, a tak jest akurat Odpowiedz Link Zgłoś
santamonique Pierwsza wyprawka 04.03.08, 19:30 " fotelik samochodowy - kołyska (najlepiej taki, który można wpiąć do stelaża wózka) " - o zgrozo az wlos sie jezy za takie porady!!! Fotelik samochodowy ma: CHRONIC DZIECKO W RAZIE WYPADKU!!!!- a nie wpinac sie do stelaza wozka!!!- noworodki nie powinny w nich zbyt dlugo przebywac, ze wzgledu na negatywne obciazenie kregoslupa!!! Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Pierwsza wyprawka 04.03.08, 23:34 porada moze niespecjalnie fortunnie sformulowana, bo to nie powinno byc podstawowym kryterium wyboru fotelika. jednak funkcja wpinania w stelarz wozka czasem bardzo sie przydaje. np. kiedy wiezie sie chore dziecko do lekarza. nie trzeba wypinac maluszka, ubierac w samochodzie przy polotwartych drzwiach itp. wystarczy wypiac pas samochodowy, przykryc malenstwo kocykiem i mozna isc. inna sprawa, ze niektore mamy zabieraja dzieci na spacer w foteliku. czytalam o takich pomyslach na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
agus-ka Re: Pierwsza wyprawka 05.03.08, 12:57 wypiąc z pasów można kazdy fotelik i po prostu go zaniesć, choc przyznaję, ze jak maluch wazy swoje to niestety nie jest to najwygodniejsze. Ale da się zyć, bez przesady. Niestety jest jakas chora moda, zeby ciągac dzieci po marketach. Czesto robię zakupy po 20 kiedy moje dziecko już śpi i widze sporo dzieci w różnym wieku (od niemowlaka do starszaka). Czy ludzie naprawdę nie myślą, ze w markecie najłatwiej coś zalapać? Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Pierwsza wyprawka 06.03.08, 00:04 mozna zaniesc dziecko z fotelikiem, ale jak mozna wpiac, to po co niesc? jednak, jak juz wyzej pisalam, akurat nie to powinno decydowac o zakupie fotelika. co do zakupow z dzieckiem, to babel jezdzil z nami na zakupy odkad skonczyl tydzien. nie mielismy go z kim zostawic. zakupy mogl zalatwiac maz, ale ja (moze egoistycznie) nie chcialam rezygnowac z tej jedynej "rozrywki", bo to byla jedyna mozliwosc wyjscia z domu. chodzilam oczywiscie na spacery, ale na spacerze nie da sie np. kupic butow, a maz za mnie butow czy spodni nie przymierzy. w swoim 17-miesiecznym zyciu babel powaznie chory byl tylko raz. kilka razy mial katar. Odpowiedz Link Zgłoś
cuoco5 Re: Pierwsza wyprawka 26.06.08, 00:08 Temat woda i kazdy na niego inaczej sie zapatruje. Jezeli jest to pierwsze dziecko niestety trzeba bedzie wydac troszke pieniazkow, chyba ze wesprza nas znajomi od ktorych mozemy otrzymac niepotrzebne juz ciuszki i akcesoria. Ja osobiscie wole sama skompletowac wszystko przed porodem zamiast zdawac se na meza. Dlaczego mam sobie odbierac przyjemnosc wybierania i kupowania? Jak urodzi sie malenstwo moge nie miec ani czasu i checi na chodzenie po sklepach. Zanim wybralam sie na zakupy przesledzilam oferty w sklepach internetowych. W jednym znich znalalam ciekawa funkcje dzieki ktorej mozna sporzadzic sobie wlasna liste potrzebnych rzeczy korzystajac z podpowiedzi, zapisac ja w schowku, wydrukowac, no i oczywiscie kupic. Sklep jest co prawda z Warszawy, ale prowadzi sprzedaz wysylkowa na cala Polske i chyba ma niezle ceny. Odpowiedz Link Zgłoś
kaki_80 Re: Pierwsza wyprawka 09.03.09, 21:26 cuoco5, napisz, proszę, co to za sklep w Warszawie? Będę wdzięczna za informacje! Odpowiedz Link Zgłoś
ewazuza wanienka 29.07.08, 13:35 Ja mam teraz dylemat jaką kupić wanienkę.Zdecydowałam się na taką zwyczajną,bez odpływu(przydaje sie?) tylko nie wiem czy kupić 80 cm czy 100??Na ile taka osiemdziesiatka starczy,zakładając ze dziecko urodzi sie "standardowe"?No i chyba dokupie tez stojak Odpowiedz Link Zgłoś
annajopek Re: wanienka 16.11.08, 20:08 Wanienkę z odpływem zdecydowanie polecam. Ja miałam bez i wylanie z niej wody było wielką niewiadomą, czy uda sie nic nie rozlać. Jest to niepodręczne, chyba że ma się męża na każde zawołanie. Co do wielkości to chyba większa będzie lepsza. Odpowiedz Link Zgłoś
edzia_79 Re: wanienka 10.03.09, 08:40 to chyba zalezy od czlowieka i jego zaradnosci. mialam malutka wanienke z ikea,caly czas sama kapalam malutka i sama przynosilam jak i wynosilam wode (kapalam w pokoju). bez przesady z tym rozlewaniem,trzeba byc bardziej zaradnym Odpowiedz Link Zgłoś
wrzesniowamama07 Pierwsza wyprawka 08.04.09, 11:05 Jesli chodzi o kosmetyki do pupy, to wedlug mnie najlepszy jest linomag w masci - moje dziecko ma teraz 19 miesiecy, i chyba ze 3 razy uzylam sudokremu na czerwona pupe, nie mial w ogole odparzen. Na pewno nie ma sklonnosci, wiem ze sa dzieci bardzo "dbane", ktore odparzenia i problemy maja czesto, ale u nas sprawdzily sie takie zasady: - czesto zmieniany pampek - mycie pupy woda (niech zyja duze platki kosmetyczne) - linomag przy kazdym przewijaniu (oczywiscie teraz juz nie, ale w pierwszych miesiacach tak) Cos do wyprawki pokaze wam fajnego, nie wiem czy w Polsce mozna takie kupic, ale sie zachwycilam, cos jakby pajacyk i koszulka do spania w jednym... Odpowiedz Link Zgłoś
anisia28 Pierwsza wyprawka-wózek 15.06.09, 12:00 Witam wszystkich serdecznie. Jestem w 7-miesiścu ciąży i powoli zaczynam myśleć o zakupach. Na tapecie ostatnio mamy temat wózka. Na rynku jest cała masa różnych i nie wiadomo, który wybrać. Ostatnio usłyszałam opinię, że warto poszukać wózka, który ma przekładaną rączkę(tył, przód). Jest to podobno duże udogodnienie, gdy świeći słońce lub wieje wiatr. Nie trzeba wówczas prowadzić wózka tyłem, co jest niewygodne. Mam w związku z tym pytanie do wszystkich mam oraz tatusiów, czy znacie marki, które spełniają taką funkcję. Jeśłi tak bardzo proszę o podanie, ułatwi to selekcję przed zakupem.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
camisa.negra Re: Pierwsza wyprawka-wózek 20.07.09, 22:03 mielismy wozek VEDI firmy JEDO - gondola + spacerowka za ok 1050zl. Przekladana raczka, regulacja jej wysokosci, duze pompowane kola, przednie zwrotne z mozliwoscia blokady, spacerowka montowana zarowno przodem jak i tylem do kierunku jazdy. Szczegoly najlepiej samej poczytac na stronie producenta. Co jest wazne - gondola jest duza i obszerna, najpierw chcialam kupic Xlander'a ale moje dziecko jezdziloby w gondoli chyba tylko ze 2 msc.. Moge z czystym sumieniem polecic ten wozek Odpowiedz Link Zgłoś
green.krowka [...] 16.02.10, 21:43 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
froobek Re: Pierwsza wyprawka 16.02.10, 21:58 A ja polecam te artykuły: www.nowamatkapolka.pl/informator/?group=14 Odpowiedz Link Zgłoś
perzanka Re: Pierwsza wyprawka 07.09.10, 14:51 Portal NowaMatkaPolka -rewelacja! Artykuł bezbłędny Odpowiedz Link Zgłoś