Dodaj do ulubionych

Pierwsza wyprawka

22.04.06, 12:04
Przeczytalam i...oprocz lozeczka, ktore "jest w drodze" mam juz wszystko. Za
11 dni mozemy smialo witac Synka. Bardzo sie ciesze smile
Obserwuj wątek
    • basia013 Re: Pierwsza wyprawka 23.04.06, 16:37
      Fajnie:o)

życzę spokojnego porodu i zdrowego bobasa!
      pozdrawiam
      • monikar26 Re: Pierwsza wyprawka 25.04.06, 10:49
        bardzo subiektywna ta lista potrzebnych rzeczy. Mi zupełnie nie pasowały body
        zapinane tylko w kroku (wolałam, jak większość znajomych, te rozpinane na całej
        długości), nie używałam chusteczek do pupy (uczulały), lecz płatków Dzidziuś,
        które moczy się w wodzie. Dużo taniej wychodzi niż chusteczki. Pościeli też
        miałam mniej i mi wystarczało. Pieluch flanelowych też 3 wystarczą. Za to
        zużyłam więcej pieluch tetrowych z uwagi na to, że musiałam kilka wziąć do
        szpitala do owinięcia malucha po porodzie - te zostały wyrzucone.
        Generalnie nie powinno się kupować dużych stosów wszystkiego przed porodem -
        potem się okaże, czego jeszcze potrzebujemy i wysyłamy tatusia do sklepu wink.
        Każda mama ma swoje upodobania i nie ze wszystkiego korzysta - np. termometr do
        kąpieli może być zastąpiony przez łokieć.
        • czarnozielony [...] 27.04.06, 18:01
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • kosmatynka Re: Pierwsza wyprawka 10.07.06, 17:17
          Łokieć do sprawdzania temperatury wody nie jest raczej odpowiedni Na łokcicha skora jest twardsza i napewno mniej wrazliwa niz skóra dziecka. Zostałam ostrzeżona przed sprawdzaniem tą metoda zanim mi jeszcze przyszło do głowy zeby mieć dziecko.
    • ewkar20 Re: Pierwsza wyprawka 27.04.06, 20:30
      Goraco polecam obcinacz do paznokci ze szklem powiekszajacym.
      Pozdrawiam wszystkie mamysmile
    • bolka2 Re: Pierwsza wyprawka 23.06.06, 13:37
      Na początku dziecko zawija się w pieluszki przez jakiś czas, jaki to czas?
      • dynamitjo Ile czasu zawijać w pieluszki 28.02.08, 16:25
        Po pierwsze zaraz po wyjściu ze szpitala musisz zapisać się do
        szpitala/przychodni (przy wypisywaniu z porodówki powinnaś dostać skierowanie)
        na badanie bioderek - dopiero po wizycie u ortopedy sam lekarz powie ci ile
        czasu musisz swojego maluszka "pieluszkować" i pokaże ci jak to robić. Nigdy nei
        należy robić tego zaraz po urodzeniu i to bez konsultacji z lekarzem, ponieważ
        można uszkodzić stawy biodrowe niemowlęcia. Ale nie ma co się bać - jak będziesz
        po wizycie u ortopedy - będziesz wiedziała jak to robić - naprawdę nic trudnego smile
    • bolka2 Re: Pierwsza wyprawka 23.06.06, 13:56
      czy w szpitalu otrzymuję coś dla dziecka?
      i w jakich rozmiarach ubranka kupuje się początkowo?
      • katka74 Re: Pierwsza wyprawka 23.06.06, 15:14
        Moje dziecko od pierwszych chwil życia było ubrane w kaftanik i śpioszki, które
        mąż dostarczył na porodówkę. W szpitalu nic nie dostałam, wszystkie rzeczy dla
        dziecka musieliśmy przywieźć sami.
        • katka74 Re: Pierwsza wyprawka 23.06.06, 15:15
          jeśli zanosi się, że dziecko będzie standardowe smile to najlepszy na początek jest
          rozmiar 56
          • gaataa85 Re: Pierwsza wyprawka 02.10.09, 20:12
            u nas w szpitalu nie trzeba mieć swoich ubranek, bo dzieci ubieraja pielęgniarki w ciuszki które ma szpital na stanie, ze tak powiem. Na wyjście do domu trzeba mieć jedynie swoje. Więc to jeden plus.
      • dynamitjo co dla dziecka i w jakich rozmiarach - odpowiedź 28.02.08, 16:38
        Nie - w szpitalu nie dostaniesz nic dla swojego dziecka. Czasami w niektórych
        szpitalach mamy dostają tzw "paczki" ale są to raczej pudełka reklamowe z
        niewielkimi próbeczkami kilku produktów - nie należy się tym sugerować. Musisz
        mieć przed porodem uszykowane dwie torby !) z ubraniami dla ciebie i 2) z
        ubraniami dla dziecka (pamiętaj o czapeczce i skafanderku al'a kurtka (choć
        zależeć to będzie od pory roku w której rodzisz). Pamiętaj też żeby jeszcze
        przed porodem uszykować nosidełko z kocykiem.
        Jeśli chodzi o rozmiary - ktoś powiedział najlepiej kupuj standardowe -
        nieprawda! - chodząc na badania usg twój ginekolog dokładnie może ci powiedzieć
        mniej więcej ile wzrostu/długości ma twoje dziecko i jaki obwód główki - więc
        radzę skoncentruj się na rzeczywistych "rozmiarach" twojego nienarodzonego
        jeszcze dziecka i po prostu kupuj ciuszki na jego spodziewany wzrost. Pamiętaj -
        kupuj od razu trochę większe (np gdy lekarz pod koniec ciąży powie ci że dziecko
        będzie miało ok 56cm, to zamiast ciuszków o rozmiarze 56 kup 58-60cm), ponieważ
        musisz brać poprawkę na to, że pod śpioszkami założysz pieluszkę jednorazową +
        ewent dodatkowe tetrowe na "bioderkowanie" (ale to jedynie po zaleceniu
        lekarza). Poza tym niemowlęta naprawdę bardzo szybko rosną smile
    • bebe691 Re: Pierwsza wyprawka 09.10.06, 13:10
      dziewczyny,doswiadczone,a co z laktatorem?bo wiem,ze czasem planuje sie
      karmienie piersia,a potem okazuje sie,ze sa problemy i nie mozna(zadko,ale sie
      zdarza...) wiec,moje pytanie,czy potrzebuje go juz w szpitalu,czy moge go kupic
      po porodzie,jak bede wiedziala,ze moge karmic?
      • mama.bajbusa Re: Pierwsza wyprawka 09.10.06, 14:19
        Zwykle kilka dni po porodzi następuje nawał pokarmu i trzeba go odciągać.
        W szpitalu, w którym rodziłam na oddziale było kilka laktatorów elektrycznych a
        po powrocie do domu mąż zakupił dla mnie zwykły mechaniczny.

Dobrze jest się zorientować i wybrać przed porodem, gdzie i jaki można dostać,
        a gdy okaże się potrzebny wysłać męża ( Ty raczej nie będziesz miała ochoty na
        zakupy). Istnieją też firmy, które wypożyczają laktatory elektryczne.

Laktator najbardziej przydaje się właśnie w trakcie nawału pokarmu po porodzie
        a później dopiero gdy zaczniesz rozstawać się z dzieckiem a kilka godzin.

-----------------------
        www.bajbus.com.pl

• aga_sama Re: Pierwsza wyprawka 09.10.06, 22:36
        Może to zabrzmi hardkorowo, ale zawsze w przypadku nawału w szpitalu możesz
        poprosić położne, żeby pokazały ci jak odciągnąć pokarm ręką. dla mnie to
        najlepszy i najszybszy sposób, chociaż mam i medelę i avent w domu.
        Najlepiej zrób tak, jak ktoraś dziewczyna pisała - wybierz i mąż kupi jak będzie
        trzeba. Jeżeli nie planujesz regularnego odciągania, wystarczy jakiś najprostszy
        (byle nie gruszka).
      • jolusia20 Re: Pierwsza wyprawka 07.02.07, 10:59
        Ja bym radziła wziąc do szpitala, na pewno nie zaszkodzi. Mnie bardzo by sie
        przydał, anie mailam bo nie wiedzialam. jak dostałam pokarmu to piersi zrobiły
        mi sie twarde jak kamienie, położna kazał mi to sciagac recznie meczyłam sie
        chyab zdwie godziny i nic nei pomogło, ordynator kazał jej zeby mi pomogła, ale
        jak wyszedł z sali to sobie zapomniałasmile a pozniej jeszcze miaął pretensje ze
        po 2 godzinach scioagania połozyłam sie spac.
        • marychna31 Re: Pierwsza wyprawka 15.06.09, 14:19
          NIe ma najmniejszej potrzeby brać laktator do szpitala bo szpital
          ma własne i zawsze można pożyczyć. U mnie zakup laktatora był
          kompletnie bez sensu. Nigady nie maiałam nawału pokarmu a żeby
          odciagać i karmic póżniej to było z tym za duzo problemów.

acha- ptrzez 6 miesięcy karmiłam wyłącznie piersią (bez dopajania i
          dokarmiania) a potem jeszze 3 lata więc doświadczenie mam. Laktator -
          zbędne gadzet. A jak jest potrzebny to można w każdej chwili dokupić.
      • ewazuza Re: Pierwsza wyprawka 25.06.08, 09:36
        Ja mam zamiar zrezygnować z laktatora a w razie potrzeby odciągać pokarm
        ręcznie.Pewnie ze mniej wygodnie,ale widziałam jak działa laktator i wydaje mi
        się ze strasznie "wyciąga" biust,a wole nie mieć później "skarpet z piachem"
        zamiast piersi,jeżeli chociaż w tak minimalny sposób mogę temu zapobiec
    • embea z doswiadczenia dwukrotnej mamy :) 08.11.06, 15:00
      Witam mamusie! moje drugie dzieciątko ma już prawie 3 m-ce, a ja pozwolę sobie
      wtrącić 3 grosze w sprawie wyprawki:
      - znajomi i tak przyniosą Wam malutkie ubranka w prezencie, więc nie ma co
      kupować za wiele kaftaników 56; ja osobiście wolałabym, żeby mi goście
      przynieśłi choćby najmniejszą paczkę pieluch, a nie kolejne ubranko do założenia
      nie więcej niż 2 razy
      - nie wstydźcie się zapytać innych mam, czy nie pożyczyłyby wyprawki na pierwsze
      miesiące. Niemowlaczki nie mają czym zabrudzić ubranek (nie ma jeszcze soczków,
      jabłuszek itp), więc ubranka używane przez inne dzieci są praktycznie nowiutkie.
      - w sumie to nie jest żle posiadać nawet za dużo ubranek, bo bardzo trudno jest
      zapełnić nawet połowę pralki, a wiadomo, że pierze się rzeczy dzidziusia w innym
      proszku niż reszcie rodziny
      - myślę, że kaftaniki i śpioszki nie do końca są praktyczne w przypadku małego
      mężczyzny - mój synek po prostu jakoś bokiem przesikiwal wszystko, jeśli nie
      miał dość ciasno przy tyłeczku; woleliśmy więc tzw. body + półśpioszki, czyli
      spioszki tylko do pasa, super sprawa.
      - jeśli juz kupujecie coś sami, nie licząc na babcie i przyjaciół, kupujcie
      rzeczy za duże, bo wasze maleństwa na pewno będą grubsze niż przewiduje
      rozmiarówka, no i ubranka zbiegają się nieco w praniu, np mój synek mając
      niespełna 3 mce ma rzeczy na pół roczku i jest mu w nich bardzo fajnie i luźno.
      - mi przydały się bardzo malutkie ręczniczki, takie dla przedszkolaków do
      rączek, można je kupić po 1,5 np na bazarze. A to dlatego, że nie używamy prawie
      chusteczek, tylko kupkę zmywamy pod kranem - najpewniejsza metoda umycia smile

Pozdrawiamy wszystkie bobasy !!!!!
    • aricia1 Pierwsza wyprawka 09.11.06, 06:51
      No ładna lista, bardzo praktyczna rzecz. Czy mógłby ktoś uzupełnić całość w
      ceny?! Tak średnio, pomiędzy 8000zł za wózek i 15 zł za gruszkę. Wiele mamuś z
      pewnością byłoby wdzięcznych, bo przynajmniej będa wiedziały czy zacząć
      oszczędzać przed ciążą, czy natychmiast starać się o kredyt w "dobrym" banku smile
      • emama2 Re: Pierwsza wyprawka 09.11.06, 11:27
        Nie popadajmy w paranoję jeżeli mnie nie stać na wózek za 8.000 to nie znaczy
        że mam brać pożyczkę a potem przez resztę życia ją spłacać kupuję wtedy tańszy
        wózek np używany za 300zł i uważam że każda matka na ile ją stać na takim
        standardzie powinna we wszystko zaopatrzyć maluszka.
        najpotrzebniejsze rzeczy według mnie to:
        NOWORODEK NOSI UBRANKA W ROZM. 56-62
        -śpiochy z zapięciami w kroku ułatwiające zmianę pieluszki ok 20zł
        -body z krótkim lub z długim rękawem zapinane w kroku i przez głowę ale lepsze
        są takie zapinane z boku na napy ok 11zł
        -skarpetki do body tulko bez uciskowe od 3zł wzwyż
        -kaftaniki z długim rękawem wiązane z boku ja nie używałam wolałam bluzeczki
        bawełniane na guziczki zapinane z przodu przeważnie w komplecie ze śpiochaami
        ok 25zł
        -czapeczkę bawełnianą od 4zł w zwyż
        -bawełniany pajacyk też super rzecz zapinany na całej długości ok 20 zł
        -pieluchy tetrowe
        -pieluchy jednorazowe od 3-6 kilo polecam haggisy newvborn
        -lub zamiast jednorazowych tertowe ok 60 szt ja dawałam tetre ale nie napiszę
        co lepsze ale przy tetrowych dużo roboty pranie prasowanie...
        -dodam że przy jednorazowych należy niemowlakowi podkładać drugą na wierzch
        tetrową w celu szerokiego pieluszkowannia by prawidłowo rozwijały się bioderka
        -specjalny obcinacz do paznokci z zaokrąglonymi końcówkami
        -rożek ja miałam ocieplany zapinany na nap i usztywniany od spodu z możliwością
        wyjęcia do wyprania ok 20 zł
        -proszek do prania ja miałam Jelp najdroższy a potem kupowałam Cypisek niedrogi
        a nie uczula i do tej pory go używam
        -oliwkę
        -mydło na początek kupić najlepiej droższe naj hipoalergiczne np Niwea z
        kiełkami pszenicy ok 3 zł a potem tańsze np bambino za 1.30(ja do miesiąca
        niemowlaka nie myłam w mydle i w płynach ponieważ wyczytałam że to jest
        niezbędne wystarczy sama woda tak samo do włosków samą wodą przemywłam
        -b. praktyczna gąbka do wanienki gdzie kładzie się na nią dziecko ok 14 zł
        -krem ochronny do pupy u nas w szpitalu używali sudocrem i maść Alantan za ok 5
        zł na przemian smarowali i polecam alantan do tej pory używam. sudokrem
        dostaniecie w szpitalu każda mama dostaje takie pudełko podajrze skarb Malucha
        i tam są gazety bezpł poradniki próbki szamponów kremów proszków...itp)
        -wanienka
        -smoczek są róznesmile ja miałam pierwszy z awentu przypominający kształat piersi
        ok 6 zł
        -butelka na piciu lub papu ja miałam Avent bo są antykolkowe
        -wózek pierwsze wyjście dopiero po 2 tygodniach na 15 min w pogodzie
        bezwietrznej
        -kocyk
        -łóżeczko i materacyk ja mam gąbkowy bo nie wywołuje alergi
        nie drogi materac musi być sztywny ale niezbyt twardy
        -pościel i mięki ochraniacz na szczebelki łóżeczka karuzelkę na łóżeczko z
        pozytywką są tanie i drogie uff... chyba wszystko
        POWODZENIA
        • embea dokładna lista 29.11.06, 07:30
          Ja trochę się dołożęsmile
          - Wózek mozna, jak pisze emama2, rzeczywiście kupić za 300zł np na Allegro lub
          od innej mamy - nie przesadzajcie ze snobizmem i nie kupujcie wózków za 2 tys,
          taka moja rada, używany nowoczesny wózeczek po 1 dziecku to prawie nówka, a za
          pozostałe pieniązki można kupić dzieciątku pieluchysmile
          - Co do pieluch, to ja optowałabym jednak za jednorazowymi; drożej jest o wiele,
          ale jeśli macie np. już w domu starsze dziecko, to lepiej poświęcić jemu czas,
          zamiast płukać, prać, prasować, składać pieluszki tetrowe. Kupcie jednak ich
          kilka, bo przydają się np do wytarcia buzi lub na wizycie u pediatry. Podobnie
          flanelkowe - jako podkladka pod buzię, na przebieraczek, awaryjna np w toalecie
          publicznej, gdy trzeba przebrac niemowlę.
          - Obcinacz jest tylko dla zręcznych - ja synka nim skaleczyłam i wolimy teraz
          malutkie nożyczki do paznokietków;
          - wydaje mi się, że rożek potrzebny jest pierwszorazowym mamom, mozna go
          zastąpić bawelnianą kołderką, ale to już sprawa indywidualna, w każdym razie jak
          brakuje pieniędzy, to nic się nie stanie, jak nie kupicie;
          - materacyk dla noworodka musi być twardy, są teraz takie z jednej strony
          kokosowe, z drugiej gąbka na pozniej; przy starszej corci mialam tez gąbkowy i
          wyrosła zdrowiutka, tyle że gąbkowy nasiąknięty siusiami szybko robi się "be";
          - co do mycia bąbelków, ja osobiście poleciłabym "Płyn do mycia skóry i włosów"
          Johnson, taki z żóltym dozownikiem, trochę drogi, ale w promocji można razem z
          chusteczkami kupić za 15zł, delikatny, naprawdę fajny; no ale w sumie, jak
          zauważycie, że dziecko nie jest alergikiem, to od 3 m-ca można myć tanimi
          mydełkami, odrobinkę pianki nie zaszkodzismile
          - na tą gąbkę do wanny ja bym uważała, bo nie wysuszona do końca zaczyna dziwnie
          pachnieć, no ale używa jej się krótko w sumie; są wanny od razu z "podpupnikiem";
          - pozytywka ... hm, porażka w przypadku mojego synka, czasem z niesmakiem się
          pogapił, ale to dopiero, gdy mial z 2 m-ce. No ale ładnie wygląda nad
          łóżeczkiem! Córcia zainteresowała się nią dopiero gdy zaczęła siedziec i mogła
          złapać w rączki i trząść... Może ktoś podaruje w prezencie, nie kupujcie od razusmile
          - kremów do pupci jest sporo, nadmiar może zaszkodzić... Ja tylko jeszcze
          powiem, że nie wolno chorej pupinki smarować oliwką, u synka zaogniła
          podrażnienie. Gdy pojawiły się zaczerwienienia, najlepiej poskutkował, za namową
          położnej, zwyky Tormentiol (w aptece bez recepty ok 4 zł, taka kakaowa maść)-
          wręcz natychmiastowo! Ale polecam również rewelacyjny Bepanthen, równiez do
          obolałych sutków. Sudocrem jest ok, ale żeby zapobiegać podrażnieniom, kiedy nie
          ma jeszcze zaczerwienienia, kiedy już się pojawi, to ja użyłabym Tormentiolu.
          - Biegnę, bo się mój 3,5 miesięczny paszczak obudził. Pozdrawiam młode mamusie i
          ich babelki!!!!!!!!!!
          • monlam1 Re: dokładna lista 01.12.06, 16:02
            Ostatno dużo czytałam na sieci o szkodliwości Tormentiolu,nie można go używać
            do smarowania dzieci (długotrwale zwłaszcza) bo ma w składzie bor.Dużo jest
            postów na ten temat na forach o pielęgnacji niemowląt.
            Nawet producent zwraca na to uwagę ,tylko w miarę delikatniesmile
            www.gsk.com.pl/produkty/TORMENTIOL.html#4
            • embea tormentiol 11.12.06, 21:32
              Na pewno położne poradzą dokładnie; mi powiedziano, że tormentiol mogę
              zastosować kilka razy, a jak skórka się podgoi, to przestać, nigdy na bardzo
              rozognione miejsca (pewnie to właśnie ta "uszkodzona skóra"), a jedynie na
              krosteczki i zaczerwienienie. Fakt faktem, tylko to smarowidło zadziałało w
              dwóch poważnych przypadkach, kiedy dopuściłam u synka do odparzenia pupci. Na
              pewno nie użyłabym na poranioną skórkę i innym mamom odradziłabym.
              • aleksandra1977 Re: tormentiol 11.12.06, 22:49
                a może do odparzeń, tani i skuteczny babciny sposób - mąka ziemniaczana?
                • busy_bee Popieram - Mąka ziemniaczana to jest to !!!! 06.02.07, 17:29
                  aleksandra1977 napisała:

> a może do odparzeń, tani i skuteczny babciny sposób - mąka ziemniaczana?

U nas tez po wielu eksperymentach mąka ziemniaczana okazala sie najlepsza.
                  • agamama123 Re: Popieram - Mąka ziemniaczana to jest to !!!! 06.02.07, 22:04
                    A u nas cuda działa oliwka w żelu J&Jsmile
        • maja11-25 Re: Pierwsza wyprawka 10.03.09, 08:49
          a ile kupilyscie par spioszkow ja mam 6 ale nie wiem czy tyle starczy
    • oddie Pierwsza wyprawka 06.02.07, 15:11
      W jakim rozmiarze kupujecie ciuszki? Wiem, że dla większego dziecka (a mój
      synek nie będzie raczej drobny) rozm.56 jest raczej za mały, więc lepiej
      kupować od razu 62. Ale na ile starczą takie ubranka? Czy kupować od razu też
      większe?
      • busy_bee Re: Pierwsza wyprawka 06.02.07, 17:34
        oddie napisała:

> W jakim rozmiarze kupujecie ciuszki? Wiem, że dla większego dziecka (a mój
        > synek nie będzie raczej drobny) rozm.56 jest raczej za mały, więc lepiej
        > kupować od razu 62. Ale na ile starczą takie ubranka? Czy kupować od razu też
        > większe?

My z 56 mielismy kilka par spioszkow i body (dzieci byly sredniawe - mloda: 3
        kg, mlody 3,6 kg) i byly dobre przez 1-szy miesiac. Potem 62 - wystarczyly do
        ok. 3 m-cy. W 68 na poczatku nasze mlode by sie potopily. Ja tam wogole nie
        uznawalam kaftanikow - najlepsze to body i spioszki, ale kazdy robi tak jak mu
        najwygodniej.
    • monisia831 Re: Pierwsza wyprawka i kiedy zacząć zakupy? 21.02.07, 13:02
      Jestem w 5 mc.moj przyszły twierdzi,że mam jeszcze nie robic zakupów bo to za
      wczesnie i nie chce zapeszyć.Tylko że pozniej niewiem czy bedec miała na tyle
      siły i ochoty z duzym brzuchem na robienie zakupów.
      • anaw29 Re: Pierwsza wyprawka i kiedy zacząć zakupy? 27.02.07, 13:41
        monisia831 napisała:

> Jestem w 5 mc.moj przyszły twierdzi,że mam jeszcze nie robic zakupów bo to za
        > wczesnie i nie chce zapeszyć.Tylko że pozniej niewiem czy bedec miała na tyle
        > siły i ochoty z duzym brzuchem na robienie zakupów.

z tym zapeszaniem to chyba trochę przesąd???
        ja w 5 mc zaczęłam robić rozeznanie co do cen, zrobiłam listę potrzebnych mi
        rzeczy, żeby niczego później nie zapomnieć. dało mi to dużo radości i
        dowiedziałam się sporo. zakupy zaczęłam w 7 mc - najpierw te większe i droższe
        rzeczy. możesz dokonać w sklepie rezerwacji - wpłacisz wcześniej zaliczkę a
        odbierzesz przed porodem (wtedy nie zapeszysz i nie będziesz się denewować, że
        nie jesteś przygotowana). chociaż ja mam w pokoju już złożone łózeczko i
        pozwala mi to na oswojenie się z nową sytuacją. w te chwili zostało mi 6 tyg.
        do porodu - zaczęłam kupować ubranka, ręczniki itp. na kosmetyki przyjdzie czas
        na końcu.
    • cegielka612 Pierwsza wyprawka 28.02.08, 21:54
      Jestem świeżo upieczoną mamą i też coś dodam od siebie. Co
      do "dużych" rzeczy to oczywiście łóżeczko plus wózek i fotelik
      samochodowy. Wózek dostaliśmy od siostry męża, dokupowałam tylko
      fotelik, bardzo mi zależało żeby można go było wpiąć w stelaż od
      wózka, ale suma sumarum synek ma prawie 2 miesiące i jeszcze ani
      razu go nie wpinałam, używam gondoli, a wożenie w foteliku jest
      podobno niezdrowe dla kręgosłupa maluszka. Do supermarketu małego
      nie wozimy, w ogóle wozimy go tylko do lekarzy. Dostaliśmy też
      leżaczek - niestety mały wcale nie chciał w nim leżeć a i ortopeda
      zabronił używać.
      Co do karuzeli też radzę poczekać - mały jak na razie nawet nie
      spojrzał a przeszkadzała przy wyciąganiu z łóżeczka więc leży w
      szafie. Dla maluszków są super ciuszki i masę takich posiadam -
      malutkie dżinsy czy sztruksy, maluteńkie sweterki - wyprane i
      wyprasowane czekają w szafie - nie wiem czy się doczekają. Preferuję
      pajacyki czy body koniecznie zapinane na całej długości, bo można je
      rozłożyć i dużo łatwiej ubrać, szczególnie jak się jest
      półprzytomnym w nocy. Nie wiem po co body z krótkim rękawem -
      przynajmniej na tą porę roku. Skarpetki nalepiej takie długie, jakby
      podkolanówki bo te krótkie trzymają się przynajmniej u nas jakąś
      minutę. Pieluch tetrowych mam 40 i ciagle są w praniu, mimo że
      używamy ich tylko do wycierania buźki czy ciałka po kąpieli. Wsadzam
      też czystą do wózka na spacer czy kładę na przewijak, który bardzo
      się przydaje - taki zwykły na łóżeczko, koszt koło 50 zł.
      Jeśli maluch ma się urodzić na dniach, to ja bym popędziła kupić
      czapkę bo już zaczynają być w sklepach tylko wiosenne, a pogoda jak
      widać, raz taka raz taka. To samo kombinezonik - chciałam kupić 62 i
      już nie bardzo - a Poznań taki znowu mały nie jest.
      Wanienkę lepiej kupić taką dużą, będzie na później. Widziałam w
      sklepach coś na kształt wiaderka jako "przyrząd" do kąpania, ale
      słabo to widzę - jak takiego małego stworka włożyć do tego wiadra i
      jeszcze utrzymać jak on wierzga i się kreci?? Może bardziej
      doświadczone mamy sobie radzą, dla takich jak ja początkujących nie
      polecam.
      A i ciuszki w rozmiarze 56 były za małe po 3 tygodniach.
      Co do laktatora to mnie na razie nie był potrzebny, chociaż siostra
      męża wypożyczyła mi swój elektryczny. Raz próbowałam użyć ale ból
      był niesamowity. Może taki ręczny lepszy - nie wiem może się jeszcze
      przyda, ale na gwałt bym nie kupowała. Na nawał mleczny najlepszy
      jest maluch smile, zresztą jak ktoś pisał zawsze można wysłać męża jak
      się okaże że konieczny.
      Dla mnie zakupem ważnym był monitor oddechu i niania. Pierwsze może
      wynika z mojej lekkiej paranoi, drugie bardzo się przydaje jak się
      jest w innym pokoju czy w kuchni. Ale jak człowiek włączy monitor
      oddechu i nianie ma ze sobą to może spokojnie przebywać w innym
      pomieszczeniu.
      • eliszka25 Re: Pierwsza wyprawka 01.03.08, 00:45
        a mnie zastanawia, po co na liscie jest spiworek do spania i jeszcze kolderki i
        koce. babel od urodzenia spi w spiworkach, wiec z tzw. poscieli mam 2
        przescieradla z gumka i to wystarcza w zupelnosci. nie potrzebowalam do tej pory
        zadnych kolderek, rozkow, czy grubych kocy. jak babel byl malutki, to w uzyciu
        byly praktycznie tylko body rozpinane na calej dlugosci, spioszki tez rozpinane
        na calej dlugosci, pajacyki i polspioszki.
      • sasznika Re: Pierwsza wyprawka 02.03.08, 09:48
        cegielka612 napisała:
        Nie wiem po co body z krótkim rękawem -
        > przynajmniej na tą porę roku.
        a ja z kolei nie wiem po co z długim rękawem, moje jesienne dziecko nosi body z
        krótkim rękawkiem i na to bluzeczka bawełniana; w samym body z długim rękawkiem
        byłoby mojej za zimno, a tak jest akurat
    • santamonique Pierwsza wyprawka 04.03.08, 19:30
      " fotelik samochodowy - kołyska (najlepiej taki, który można wpiąć
      do stelaża wózka) "
      - o zgrozo az wlos sie jezy za takie porady!!!
      Fotelik samochodowy ma: CHRONIC DZIECKO W RAZIE WYPADKU!!!!- a nie
      wpinac sie do stelaza wozka!!!- noworodki nie powinny w nich zbyt
      dlugo przebywac, ze wzgledu na negatywne obciazenie kregoslupa!!!

• eliszka25 Re: Pierwsza wyprawka 04.03.08, 23:34
        porada moze niespecjalnie fortunnie sformulowana, bo to nie powinno byc
        podstawowym kryterium wyboru fotelika. jednak funkcja wpinania w stelarz wozka
        czasem bardzo sie przydaje. np. kiedy wiezie sie chore dziecko do lekarza. nie
        trzeba wypinac maluszka, ubierac w samochodzie przy polotwartych drzwiach itp.
        wystarczy wypiac pas samochodowy, przykryc malenstwo kocykiem i mozna isc. inna
        sprawa, ze niektore mamy zabieraja dzieci na spacer w foteliku. czytalam o
        takich pomyslach na forum.
        • agus-ka Re: Pierwsza wyprawka 05.03.08, 12:57
          wypiąc z pasów można kazdy fotelik i po prostu go zaniesć, choc
          przyznaję, ze jak maluch wazy swoje to niestety nie jest to
          najwygodniejsze. Ale da się zyć, bez przesady.
          Niestety jest jakas chora moda, zeby ciągac dzieci po marketach.
          Czesto robię zakupy po 20 kiedy moje dziecko już śpi i widze sporo
          dzieci w różnym wieku (od niemowlaka do starszaka). Czy ludzie
          naprawdę nie myślą, ze w markecie najłatwiej coś zalapać?
          • eliszka25 Re: Pierwsza wyprawka 06.03.08, 00:04
            mozna zaniesc dziecko z fotelikiem, ale jak mozna wpiac, to po co niesc? jednak,
            jak juz wyzej pisalam, akurat nie to powinno decydowac o zakupie fotelika.

co do zakupow z dzieckiem, to babel jezdzil z nami na zakupy odkad skonczyl
            tydzien. nie mielismy go z kim zostawic. zakupy mogl zalatwiac maz, ale ja (moze
            egoistycznie) nie chcialam rezygnowac z tej jedynej "rozrywki", bo to byla
            jedyna mozliwosc wyjscia z domu. chodzilam oczywiscie na spacery, ale na
            spacerze nie da sie np. kupic butow, a maz za mnie butow czy spodni nie
            przymierzy. w swoim 17-miesiecznym zyciu babel powaznie chory byl tylko raz.
            kilka razy mial katar.
            • cuoco5 Re: Pierwsza wyprawka 26.06.08, 00:08
              Temat woda i kazdy na niego inaczej sie zapatruje. Jezeli jest to pierwsze
              dziecko niestety trzeba bedzie wydac troszke pieniazkow, chyba ze wesprza nas
              znajomi od ktorych mozemy otrzymac niepotrzebne juz ciuszki i akcesoria. Ja
              osobiscie wole sama skompletowac wszystko przed porodem zamiast zdawac se na
              meza. Dlaczego mam sobie odbierac przyjemnosc wybierania i kupowania? Jak urodzi
              sie malenstwo moge nie miec ani czasu i checi na chodzenie po sklepach. Zanim
              wybralam sie na zakupy przesledzilam oferty w sklepach internetowych. W jednym
              znich znalalam ciekawa funkcje dzieki ktorej mozna sporzadzic sobie wlasna liste
              potrzebnych rzeczy korzystajac z podpowiedzi, zapisac ja w schowku, wydrukowac,
              no i oczywiscie kupic. Sklep jest co prawda z Warszawy, ale prowadzi sprzedaz
              wysylkowa na cala Polske i chyba ma niezle ceny.
              • kaki_80 Re: Pierwsza wyprawka 09.03.09, 21:26
                cuoco5, napisz, proszę, co to za sklep w Warszawie? Będę wdzięczna za informacje!
    • ewazuza wanienka 29.07.08, 13:35
      Ja mam teraz dylemat jaką kupić wanienkę.Zdecydowałam się na taką zwyczajną,bez
      odpływu(przydaje sie?) tylko nie wiem czy kupić 80 cm czy 100??Na ile taka
      osiemdziesiatka starczy,zakładając ze dziecko urodzi sie "standardowe"?No i
      chyba dokupie tez stojak
      • annajopek Re: wanienka 16.11.08, 20:08
        Wanienkę z odpływem zdecydowanie polecam. Ja miałam bez i wylanie z niej wody
        było wielką niewiadomą, czy uda sie nic nie rozlać. Jest to niepodręczne, chyba
        że ma się męża na każde zawołanie. Co do wielkości to chyba większa będzie lepsza.
        • edzia_79 Re: wanienka 10.03.09, 08:40
          to chyba zalezy od czlowieka i jego zaradnosci.
          mialam malutka wanienke z ikea,caly czas sama kapalam malutka i sama przynosilam jak i wynosilam wode (kapalam w pokoju).
          bez przesady z tym rozlewaniem,trzeba byc bardziej zaradnym
    • wrzesniowamama07 Pierwsza wyprawka 08.04.09, 11:05
      Jesli chodzi o kosmetyki do pupy, to wedlug mnie najlepszy jest
      linomag w masci - moje dziecko ma teraz 19 miesiecy, i chyba ze 3
      razy uzylam sudokremu na czerwona pupe, nie mial w ogole odparzen.
      Na pewno nie ma sklonnosci, wiem ze sa dzieci bardzo "dbane", ktore
      odparzenia i problemy maja czesto, ale u nas sprawdzily sie takie
      zasady:
      - czesto zmieniany pampek
      - mycie pupy woda (niech zyja duze platki kosmetyczne)
      - linomag przy kazdym przewijaniu (oczywiscie teraz juz nie, ale w
      pierwszych miesiacach tak)

Cos do wyprawki pokaze wam fajnego, nie wiem czy w Polsce mozna
      takie kupic, ale sie zachwycilam, cos jakby pajacyk i koszulka do spania w jednym...
    • anisia28 Pierwsza wyprawka-wózek 15.06.09, 12:00
      Witam wszystkich serdecznie. Jestem w 7-miesiścu ciąży i powoli
      zaczynam myśleć o zakupach. Na tapecie ostatnio mamy temat wózka. Na
      rynku jest cała masa różnych i nie wiadomo, który wybrać. Ostatnio
      usłyszałam opinię, że warto poszukać wózka, który ma przekładaną
      rączkę(tył, przód). Jest to podobno duże udogodnienie, gdy świeći
      słońce lub wieje wiatr. Nie trzeba wówczas prowadzić wózka tyłem, co
      jest niewygodne. Mam w związku z tym pytanie do wszystkich mam oraz
      tatusiów, czy znacie marki, które spełniają taką funkcję. Jeśłi tak
      bardzo proszę o podanie, ułatwi to selekcję przed zakupem.Pozdrawiam
      • camisa.negra Re: Pierwsza wyprawka-wózek 20.07.09, 22:03
        mielismy wozek VEDI firmy JEDO - gondola + spacerowka za ok 1050zl.
        Przekladana raczka, regulacja jej wysokosci, duze pompowane kola,
        przednie zwrotne z mozliwoscia blokady, spacerowka montowana zarowno
        przodem jak i tylem do kierunku jazdy. Szczegoly najlepiej samej
        poczytac na stronie producenta. Co jest wazne - gondola jest duza i
        obszerna, najpierw chcialam kupic Xlander'a ale moje dziecko
        jezdziloby w gondoli chyba tylko ze 2 msc.. Moge z czystym sumieniem
        polecic ten wozeksmile
    • green.krowka [...] 16.02.10, 21:43
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • froobek Re: Pierwsza wyprawka 16.02.10, 21:58
        A ja polecam te artykuły:
        www.nowamatkapolka.pl/informator/?group=14
        • perzanka Re: Pierwsza wyprawka 07.09.10, 14:51
          Portal NowaMatkaPolka -rewelacja! Artykuł bezbłędny big_grin
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka