Dodaj do ulubionych

Czym rozbudować kolejkę Duplo?

30.05.06, 18:06
Kupiłam Dominice na dzień dziecka mały zestaw, mamy:
- inteligentna lokomotywe + 1 wagonik
- 2 maszynistów
- ok 40 sztuk torów + 2 zwrotnice
- chyba 3 płytki

Chcę rozbudowac zestaw, mysle o przystanku, czy tunelu, czy może most?
Poradzcie co jest najfajniejsze, co Waszym dzieciom najbardziej sie pdoba?
Tak w kolejności?
Niestety cena tych klocków niska nie jest, musze kupować sukcesywnie.
Za 1,5 m-ca imieniny Dominiki.
Obserwuj wątek
    • coronella Re: Czym rozbudować kolejkę Duplo? 31.05.06, 14:42
      up
    • coronella Re: Czym rozbudować kolejkę Duplo? 01.06.06, 21:13
      nikt nie pomoze? sad
    • cubus1 Re: Czym rozbudować kolejkę Duplo? 01.06.06, 23:33
      No bo wszystko jest fajne smile
      Dla mojego syna to zabawka numer jeden z tym ze mamy stary model, inteligentny
      pociag.Ale pewnie nie ominie mnie kupno tej nowejsmile
      U nas w kolejnosci 1.Tunel( ale to dzieki odglosom, do nowej chyba nie pasuja
      te nakladki) 2, Most 3. Przejazd kolejowy 4. Stacja.
      Teraz te serie sie koncza( poza tunel ktory skonczyl sie dawno temu) i maja
      wejsc nowe jak np kolejka z Thomasem ale ona nie jest elektryczna.
      • tulcia Re: Czym rozbudować kolejkę Duplo? 02.06.06, 09:33
        My tez mamy te starsza wersje z odglosami.
        Mojej coreczce podoba sie wlasnie ze wzgledu na ukladanie tych plytek i
        odglosy - jest ich 7.
        U nas sprawdza sie most, mamy tez tunel, przejzdy. Fajna jest tez stacja
        kolejowa, ale na poczatek stawiam na most smile
        • coronella Re: Czym rozbudować kolejkę Duplo? 02.06.06, 11:48
          a czym sie rozni stary model od nowej??? ja nie wiem jaki mam, taka żółtą lokomotywę, i tez mam płytki, i tez wydaje odgłosy, różne w zalezności jakiego maszyniste wsadzę.
          Kończa sie te dodatki?? to moze kupic na allegro?
          Bo widze, że na uzywane nie mam co liczyć.
          • cubus1 Re: Czym rozbudować kolejkę Duplo? 02.06.06, 22:43
            No to coronella masz starszy model. Moim zdaniem fajniejszy ze wzgledu na te
            plytki smile Propnuje Ci zaczac od tunelu, ja polowalam na niego 3 miesiace i
            kupilam za ponad 70zl. Troche przeplacilam, ale nie sposob go dostac.
            Most tez juz sie konczy ale jeszcze troche tego jest na allegro, to samo
            przejazd.
            Stacja jest w promocji w Arixie.
            No i zwrotnice - one beda.

A nowy model tez jest fajny, ma odglosy tankowania i jakies inne.Ale nie ma
            tych plytek. Tak czy inaczej od tej nowej moj syn w Smyku nie mogl oderwac
            wzroku i wlasnie poszukuje gdzie jest najtaniej smile

A ceny, stary model poczatkowy kosztowal ok 200zl, pod koniec troche mniej.
            Rozbudowany dwa razy wiecej.
            Pozdrawiam smile

Teraz jeszcze wchodzi seria z Thomasem ale ona nie jest elektryczna, tylko na
            tzw. "popych".
    • coronella Re: Czym rozbudować kolejkę Duplo? 02.06.06, 11:50

a tak na marginesie- jestem pełan podziwu, dla fenomenu dzieci.. że one potrafia sie w tym wszystkim tak łatwo odnależć!! Ja siedze w klockach od jakiegos miesiąca, aż mąż zaczął sie podśmiewac smile I nadal czuję się zielona, co do czego, nie wiem np jakie wagoniki dokupic? czy wszystkie będa pasować?
      • gucci77 Re: Czym rozbudować kolejkę Duplo? 02.06.06, 13:40
        a ja właśnie chcę kupić na początek kolejkę lego, tylko zupełnie nie wiem
        którą, czy inteligentny pociąg to nowa kolekcja czy stara bo już sie gubię :0 a
        jakie Wy macie dziewczyny?
        • leigh4 Re: Czym rozbudować kolejkę Duplo? 02.06.06, 14:55
          My też mamy tę kolejkę-również nowy model, zestaw startowy(czyli ten mniejszy).
          Numer 3771.
          Coronella, ma do Ciebie pytanie w związku z tymi odgłosami: gdzie trzeba
          posadzić maszynistę, żeby zmienić dźwięk? W tej naszej są tylko odgłosy
          jadącego pociągu, gzwizdania itp
          • betty1234 Re: Czym rozbudować kolejkę Duplo? 02.06.06, 15:15
            To chyba nie ta kolejka o ktorej pisze Dorota.
            Ten inteligentny pociag to 3325 wersja rozbudowana a 3335 wersja startowa smile
        • coronella Re: Czym rozbudować kolejkę Duplo? 02.06.06, 18:19
          Tak jak pisze Betty, ja mam 3335, więc jesli nie wiesz gdzie wsadzić maszyniste, masz chyba inną kolejkę. Bo w mojej maszynista siedzi za przednią szybką.
          • gucci77 Re: Czym rozbudować kolejkę Duplo? 02.06.06, 18:41
            czy to oznacza, że zestaw 3771 jest nowszy ale ma mniej tzw. bajerów a ten
            starszy to 3335 i jest ciekawszy?
            • gucci77 Re: Czym rozbudować kolejkę Duplo? 02.06.06, 18:48
              a za ile kupiłyście ten zestaw 3335?
              • leigh4 Re: Czym rozbudować kolejkę Duplo? 02.06.06, 23:30
                Ja za ten nowy zapłaciłąm 210zł. Pociąg wydaje odgłosy(gwizdy, odglos
                hamowania, dźwięk "jazdy"-nie wiem jak to ładniej ująćsmile, ale w zależności od
                tego co robi. Maszyniści siedzą, ale odgłosów nie wydająsmile Poza tym w zestawie
                jest budynek stacji z zegarem,krzesełkami, podróżny, walizka, krowa i korytko
                dla niej, kwiatki, znaki drogowe
                • cubus1 Re: Czym rozbudować kolejkę Duplo? 03.06.06, 00:11
                  Powiem szczerze ze zbilas mnie z tropu coronella.
                  Polowa twojego opisu pasuje mi do starej kolejki a polowa do nowejsmile
                  Maszynisci sami w sobie nie wydaja dzwieku smile Zaleznie jakiego maszyniste sie
                  podadzi na wlasciwym miejscu kolejka wydaje troche inne dzwieki np. po
                  najechaniu na dana podkladke.
                  Zwrotnice oraz tyle torow jest w nowej kolejce. W starej mozna ulozyc malutki
                  owal, zwrotnic nie ma wcale.
                  Z kolei w nowej nie ma nakladek...

Podaje Ci link do nowej kolejki(wersja wieksza, ale generalnie sa podobne)
                  www.allegro.pl/item107325037_3772_duplo_kolejka_super_duzy_zestaw_od_ss_nowe.html

A tu stara podstawowa:
                  www.allegro.pl/item107880123_lego_exsplore_3335_pociag_interaktywny_.html
                  O nowa wersja podstawowa, udalo mi sie znalesc:
                  www.allegro.pl/item107130416_lego_duplo_3771_inteligentny_pociag_nowe.html
                  • coronella Cubus 03.06.06, 09:37
                    Ja mam starą wersje podstawową, nr 3335
                    Wczęsniej pisałam ogólnie, ale ja dokupiłam sporo części oddzielnie! Np zwrotnice, tory.
                    W pudełku miałam kilka torów, lokomotywe i wagonik, 2 maszynistów, ludzika z taczkami, i kilka klocków.

A czym sie różni ta nowa kolejka? Jest inna lokomotywa.

Jasne, maszynisci sami nic nie mówią smile)) Oni maja bolce w nożkach, i w zależności którego się wsadzi, kolejka wydaje inne dzwięki. Przy ruszaniu, przy stawaniu, i na płytkach.
                    Płytki tez dokupiłam.

Teraz chce dokupić wagoniki, most, przystanek i to, co do niej znajde.

Nie pamietam ile placilam za ten zestaw, ale nie drogo, chyba ok 100 zł.
                    A czym sie rozni ta druga lokomotywa?
                  • betty1234 Re: Czym rozbudować kolejkę Duplo? 03.06.06, 16:45
                    powiedzcie dziewczyny, które z tych kompletów są nowsze - czy rozpoznajecie to
                    po nr?
                    ja myślałam o takim zestawie 3325 - Intelligent Train Delux Set
                    www.miki.com.pl/pic/prod/1084433733.jpg
                    cena w PL niby w promocji ok 460 zl ale widziałam na ebayu niemieckim trochę
                    taniej
                    czy to jest starsza wersja niż ta o której pisze cubus1 3772 -Delux Train Set?

Ta pierwsza jest niby inteligentna ale o co w tym chodzi?
                    • betty1234 Re: Czym rozbudować kolejkę Duplo? 03.06.06, 16:47
                      tzn ta pierwsza ma w nazwie inteligentna a ta druga nie smile
                      • tulcia Re: Czym rozbudować kolejkę Duplo? 03.06.06, 16:56
                        My mamy 3325, rozbudowany model 3335. To jest wlasnie ten inteligentny z
                        plytkami itd.
                        • leigh4 do betty:-) 03.06.06, 17:58
                          Betty, ta którą chcesz kupić, to nowa kolejka. Numer 3772 to również nowa
                          (zerknij w katalogu lego-tam są wszystkie aktulanie produkowane kolejki). Ta, o
                          której pisze Coronella to model starszy, już nie produkowany. Model nowszy jest
                          bardziej rozbudowany niż starszy(ten podstawowy), ma więcej akcesoriów. Ale z
                          tego co zrozumiałam, mniej odgłosów-ale tak naprawdę nie wiem. Mam tę nową,
                          więc tylko o niej moge się wypowiadać: jest w niej gwizd przy ruszaniu, pisk
                          hamowania, odgłos jazdy. Na torach nie ma wypustek "dźwiękowych". Dźwięki
                          wydaje lokomotywa po wciśnięciu przycisku na dachu, a gdy jedzie "odzywa się"
                          już automatycznie(nie trzeba nic przyciskać).
                          • coronella Re: do betty:-) 03.06.06, 21:19
                            no to moja, czyli ta stara, ma równiez odgłosy przy ruszaniu, hamowaniu, przy stawaniu, przy zmianie kierunku. Te odgłosy sa inne w zalezności którego maszyniste sie wsadzi. Oprócz tych standartowych odgłosów, są płytki, które kładzie sie na torach. Te płytki wciskaja przez okreslona długość czasu, takie 2 guziczki pod lokomotywą. Płytki sa funkcyjne- jedne sa do zatrzymywania, inne do zmiany kierunku, inne do odgłosu (gwizd- rózny w zależnosci od maszynisty), jest płytka dołaczona do tunelu, do przystanku. Ja mam ją dopiero kilka dni, ale juz nam sie podoba smile I wygląda super, jest taka inna, podoba mi sie duzo bardziej niz ta nowa.
                            • leigh4 Re: do betty:-) 03.06.06, 22:12
                              Nie dziwię się, bo chyba jest po rpostu fajniejszasmile A możesz mi zdradzić,
                              gdzie ją kupiłaś? Bo też chętnie rozbudowałabym naszą o ten zestaw(jeśli w
                              ogóle jest taka możliwość, bo nie wiem, czy tory pasują-może wiesz coś o tym?).
                              To była nasza pierwsza kolejka, taka "testowa" podarowana synkowi na gwizdkę.
                              Oczywiście spodobała mu się bardzosmileNa dzień dziecka dostał kolejki geo trax,
                              ale to już inna para kaloszywink
                              • coronella Re: do betty:-) 03.06.06, 22:14
                                wiesz co, wydaje mi sie, ze dzieci będa sie cieszyc z kazdej zabawki, i dla nich to chyba nie jest wazne, czy maja ta lepsza, czy ta gorsza.
                                Ja kupilam na niemieckim ebayu, a rozbudowac mozna chyba kazda.
                                Tory z tego co wiem, sa uniwersalne, i kazda kolejka ma takie same tory,
                                • gucci77 Re: do coronelli 04.06.06, 09:18
                                  Coronella, za zestaw 3335 płaciłaś ok.100 zł???? o ray a gdzie tak tanio można
                                  kupić?
                                  • coronella Re: do coronelli 04.06.06, 09:35
                                    trzeba upolowac okazje smile))))))))))))
                                    • leigh4 Re: do coronelli 04.06.06, 13:57
                                      A kupowałaś nowy zestaw czy używany? pytam, bo przeszukałam ebaya i nigdzie tak
                                      tanio nowego nie znalazłamsad ale są używane i nie wiem, czy polować na używany
                                      czy poczekać z nadzieją, że w tak dobrej cenie upoluję nowy..
                                      • coronella Re: do coronelli 04.06.06, 14:22

nowy, sklepy czasem wystawiaja nowe rzeczy do licytacji, od 1 euro
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka