Dodaj do ulubionych

do mam chudzielców

15.08.06, 21:02

Moja córeczka jest dość wysoka- wzrost około 94 ale bardzo szczupła
(spokojnie mieści się w pasie w ubrankach na wzrost 74, waży 12 kg). No i
mamy spory kłopot z ubrankami bo albo nogawki ma do pół łydki albo wszystko z
niej spada. Rozwiązaniem są jedynie sukienki i ogrodniczki, które wiszą na
niej jak worek. Czy są jakieś firmy szyjące ubranka dla chudzielców? Niestety
w Polsce nie znalazałm Old Navy sad
Marta
Obserwuj wątek
    • agni71 Re: do mam chudzielców 15.08.06, 23:14
      Ja też mam szczupłą córkę, na wzrost ubranka pasują jej na 104, niektóre już
      kupuję na 110, a w pasie są często za szerokie. Rozwiązaniem jest kupowanie
      spodni z regulacją szerokości w pasie - na pewno są takie w H&M, Cubusie i
      Kappahl, przynajmniej jeśli chodzi o jeansy. A spódniczkę ostatnio kupiłam jej
      w H&M na 86 (czyli 1-1,5 roku) i jest lużna w pasie smile
      Mamy też po jednej parze spodni ze Smyka (Cool Club) i Endo, które nie są za
      lużne w pasie, więc może warto tam poszukać?

aga
      • pia_ do agni71 16.08.06, 14:52
        Z H&M juz drugi sezon młoda nosi letnią spódniczkę w r. 92, najpierw sięgała do
        łydek, w tym roku do kolan, a w przyszłym może stanie się mini smile. Tak samo
        jest ze spódniczką jeansową w r. 92 z C&A - cały czas za długa i za szeroka w pasie.
    • t.nina1 Re: do mam chudzielców 15.08.06, 23:54
      Moja córcia ma około 91 cm i 12 kg. Przywykłam, że wszystko spada smile
      Nie mam jednej ulubionej firmy dla szczuplaczków, trzeba szukać. Kupuję głównie
      w H&M spodnie z regulacją w pasie, podobnie w Cubusie. Niedawno całkiem
      przyzwoite rzeczy kupiłam w Zarze i Smyku (w Silesii K-ce w ofercie jest
      Esprit, niktóre modele akurat na szczupłe dzieci).
      U nas niektóre rzeczy córcie mają wspólne (3latka i półtoraroczna). Krótkie
      spodenki spokojnie w lecie nosiła 74, gdy np. kurteczkę na 104 z H&M lub 4-5
      lat z Zary. Ogromny rozstrzał w rozmiarówce.
      • leigh4 Re: do mam chudzielców 16.08.06, 12:31
        Jestem mamą chudzielca płci męskiej. Największy problem mamy ze spodniami i
        bluzami(te wiszą po bokach). Spodnie i spodenki kupuję w h&m(te z regulacją za
        pomocą gumki i guzików) i w zarze. W tym ostatnim sklepie są ubranka z lekko
        zaniżoną numeracją i zdecydowanie węższe niż u innych producentów, więc i
        spodnie i bluzy są w sam raz dla szczupłych dzieci. Podobnie cool club(do
        kupienia w smyku.W h&m trzeba dokładnie oglądać ubranka: niektóre modele nadają
        się dla szczupłych dzieci, inne są baardzo szerokie.
        • pia_ Re: do mam chudzielców 16.08.06, 14:49
          Spodnie z regulacją w pasie z H&M nie działają w przypadku mojej córki, bo po
          ściśnięciu gumki wisi wielki płat zmarszczonego materiału - tak jest np w
          jeansach na 104 które ostatnio kupiłam - wisi pupa, w biodrach wory i z przodu,
          tak, że bluzeczki muszą koniecznie te mankamenty przykrywać. Moja córa ma 101 cm
          i 14 kg, najlepiej pasują na nią spodnie w C&A - są raczej dla chudzielców, no i
          spodenki dresowe z linii dziewczęcej z Decathlonu (te chłopięce już są za
          obszerne). U nas cały czas w użytkowaniu jest pasek do spodni i spódniczek. Aha,
          sporo spodni i spódniczek z Coccodrillo ma regulację, ich bluzeczki też są
          raczej tzw blisko ciała.
          • 76kitka Re: do mam chudzielców 16.08.06, 15:38
            mój mały 84 cm jakieś 12,5 kg spodenki nosi na 86 z h&m, albo Disney, 92 z next, 92 z mothercare i 92 TU. Kupiłam Mu na oko w chicco dwie pary szortów i wygląda w nich jakby w życiu nie jadł, to samo z toppolino, po bokach zmieściłby się jeszcze bochenek chleba. Koszulki nosi na 86 i 92 głownie h&m i c&a. W zeszłym roku podobała mi się łada bluzeczka w h&m na 92 bez ściągacza przy szyjce, gdy ją kilka dni temu przymierzyłam małemu to wyglądał w niej jak w woru taka duża. Nie wiem czy to tylko moje wrażenie, ale gdy przeszliśmy z działu do 86 na dział od 86 w górę, to rzeczy w rozmiarze 86 z działu dla dzieci starszych są większe, niż te z działu dla niemowląt, mimo że rozmiar ten sam, są dłuższe i szersze.
            • t.nina1 Re: do mam chudzielców 16.08.06, 15:52
              Dodam jeszcze, że u nas jest tak, że poza regulacją wybieram te węższe fasony.
              Chociażby w takim H&M spodnie na 98 z regulacją potrafią mieć spore różnice w
              szerokości w biodrach. Tak jest chyba w każdym sklepie. Podobnie z koszulkami,
              wybieram te węższe. Nie wiem jak na chłopców, ale na dziewczynki niektóre
              bluzeczki są celowo zwężane w talii, takie dopasowane fasony, a nie klasyczne t-
              shirty i właśnie te wybieram. Acha, swego czasu kupowałam też ubranka Endo,
              bardzo szczupłe.

76kitka, też uważam, że 86 z niemowląt, a 86 ze starszych dzieci bardzo się
              różnią gabarytami.
          • lena99 Re: do mam chudzielców 16.08.06, 17:31
            Na mojego syna tez nie działa ta regulacja w spodniach. Jest dokładnie tak, jak
            opisała Piasad Jeszcze nie znalazłam firmy ze "szczupłymi" spodniami, kupuję w
            przypadkowych, niefirmowych sklepach.
            Bluzeczki szczupłe są w Zarze, tam też niektóre bluzy, ostatnio chudziutką
            bluzę kupiłam w quadri foglio, tam też widziałam wąską kurtkę zimową.
            W ogóle odzież zimowa to dla mnie największy problem, wszystko za szerokie.

A prawdziwy koszmar to buty - teraz własnie szukam czegoś na jesień w rozmiarze
            31-32 i super wąskiego, niestety w całym Poznaniu nie masad(((

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka