Dodaj do ulubionych

Pomysł na pamiątkę dla dziecka?

12.09.06, 16:51
Urodziła nam się córeczka. Dostała od moich babć po pewnej kwocie pieniędzy na
"jakąś pamiątkę". U nas od zawsze chyba dziewczynkom na taką właśnie pamiątkę
kupowało się kolczyki. Nie zamierzam jednak kolczykować małej. Wogóle
niebardzo chcę kupować biżuterię, której mała i tak przecież nosić nie będzie.
I tu dylemat: co kupić? Proszę o jakieś fajne pomysły, liczę na Was kobitki smile
Obserwuj wątek
    • mieszkowamama Re: Pomysł na pamiątkę dla dziecka? 12.09.06, 16:54
      A może zamiast bizuterii, pamiątki... jakaś lokata albo fundusz?
    • ibulka Re: Pomysł na pamiątkę dla dziecka? 12.09.06, 16:57
      Oh, tyle było już wątków na ten temat... :o)
      Ja jednak bardzo lubię takie wymyślanie, więc może coś podpowiem.

a) Łyżeczka z wygrawerowanym imieniem, nazwiskiem i datą urodzenia? Może kiedy
      Niunia będzie miała 10 lat, to nie będzie to dla niej pamiątka, ale wierz mi,
      że kiedy skończy 15, nabierze to dla niej znaczenia - takie Pięnastki lubią się
      chwalić tego typu bibelocikami przed znajomymi ;o))
      b) Albumik z różnymi zdjęciami? Na przykład fotka cyknięta pod tym i tym
      drzewem na tej i na tej ulicy. Za rok w tym samym miejscu. I za dwa lata. I tak
      aż do 18-tki ;o))
      c) Medalik? Najpierw do Chrztu, potem do Komunii, do Bierzmowania... Miła
      pamiątka.

Chyba mi się pomysły wyczerpały.
      Weny ni mam :o(
    • mamaszymona2 Re: Pomysł na pamiątkę dla dziecka? 12.09.06, 16:59
      moze byc na przyklad srebrna grzechotka na ktorej mozna wygrawerowac date ur
      wage i dlugosc dziecka widziałam tez srebrny smoczek szkatuke z taka sama
      mozliwoscia graweru podam prykadowy link z
      allegrowww.allegro.pl/item125208712_grzechotka_srebrna_z_kamieniami.html
      • syriana Re: Pomysł na pamiątkę dla dziecka? 12.09.06, 17:08
        nie!
        żadne grzechotki srebrne kurz zbierające,
        grawerowane łyżeczki do niczego niesłużące
        ani inne w tym stylu patyną czasu pamiątki szlachetnie porastające

wink

fundusz, konto, lokata - to naprawdę jest rozsądne rozwiązanie, tym bardziej
        że pewnie takie prezenty od babć i innych krewnych przy okazji chrztu i innych
        okazji się powtórzą

będzie jak znalazł kiedyś, córa na pewno doceni
        • ibulka Re: syriana 12.09.06, 17:09
          W sumie, to kobitka ma rację... ;P
          Na chooj jej łyżeczka... ;PP
          Cicho ;P
        • chipsi Re: Pomysł na pamiątkę dla dziecka? 12.09.06, 17:11
          Lokata mądra sprawa, niestety funduszy aż tyle nie było by wogóle zaczynać. Sami
          też o tym myslimy jak tylko trochę staniemy na nogi. A moje babcie będą się
          natrętnie pytały co kupiliśmy, taki już ich urok wink
          • ibulka Re: Pomysł na pamiątkę dla dziecka? 12.09.06, 17:13
            Poczekaj na kolejną okazję, załóż lokatę, a babciom powiedz o szkatułce, w
            której jest grzechotka, w której jest łyżeczka i medalik ;DD
            I będzie gites! ;DD
          • syriana Re: Pomysł na pamiątkę dla dziecka? 12.09.06, 17:21
            to wpłaćcie na swoje konto i poczekajcie z lokatą na większy przypływ wink
            a jeśli naprawdę musicie wydać, to kupcie coś praktycznego

szkoda kasy na łyżeczki
            • zona_mi Re: Pomysł na pamiątkę dla dziecka? 12.09.06, 17:46
              > szkoda kasy na łyżeczki

To zależy co dla kogo ważne. Może być coś o wartości sentymentalnej.
              • syriana Re: Pomysł na pamiątkę dla dziecka? 12.09.06, 17:54
                > To zależy co dla kogo ważne. Może być coś o wartości sentymentalnej.

o wiele większą wartość sentymentalną, ma dla mnie opaska ze szpitala, którą
                dziecko dostało po urodzeniu, niż kawałek metalu (nawet szlachetnego), kupiony
                tylko dlatego, że "coś trzeba było zrobić z pieniędzmi od babci"
                • chipsi Re: Pomysł na pamiątkę dla dziecka? 12.09.06, 18:23
                  Fakt. Jednak moja babcia, szczególnie jedna to terrorystka. Jak nie kupimy nic
                  małej "od prababci" to będzie zadyma. Kuzynka nie kupiła i tragedia wink Wiem,
                  chore, babcia tez chora ale zależy mi na dobrych stosunkach z jedną i drugą. To
                  tak na marginesie. Nie robilibyśmy też tego gdybysmy nie byli przekonani, jednak
                  sami też chcemy dla małej jakąś pamiatkę. Nawet jeśli miałoby to być nie do
                  końca praktyczne.
                  • mysia-mysia Re: Pomysł na pamiątkę dla dziecka? 12.09.06, 18:29
                    a może jakiś wisiorek do łańcuszka
                    na którym byłaby z drugiej strony wyryta data urodzenia i imię
                    nie wiadomo jaka moda będzie za kilkanaście lat ale miłoby było coś takiego mieć
                    i czasem móc założyć
                    ja mam złoty łańcuszek z krzyżykiem ale on taki typowo religijny jest więc nie
                    noszę, ale gdyby był to jakiś listek/kwiatek/serduszko to chętnie bym czasem użyła
                • ibulka Re: syriana 12.09.06, 18:45
                  syriana napisała:
                  > o wiele większą wartość sentymentalną, ma dla mnie opaska ze szpitala, którą
                  > dziecko dostało po urodzeniu, niż kawałek metalu (nawet szlachetnego),
                  kupiony
                  > tylko dlatego, że "coś trzeba było zrobić z pieniędzmi od babci"

Dla ciebie.
                  • aniazm Re: syriana 12.09.06, 19:14
                    Antoś dostał na pamiątkę takiego małego modlącego się aniołka-ramkę na zdjęcie
                    legitymacyjne, z tyłu jest wygrawerowana data urodzin i inne dane technicznesmile
                    Aniołek jest srebrny, ma w brzuszku dziurę na zdjęcie - mieści się tam tylko
                    buzia Antosia - wstawiliśmy tam jego pierwsze zdjęcie i jest super pamiątkasmile
                    No i teraz Antek bardzo lubi oglądać swojego aniołka. Hmmm, tak właściwie, to
                    on ma bardzo dużo aniołków, a taki diabełek malutkismile
                    • gosia827 Re: syriana 24.09.06, 21:06
                      na allegro widzialam kiedyś rozne pamiatki..poszukaj np.srebrny
                      smoczek,grzechotka,łyzeczka,grzebien..można na wszystkim wygrawerowac imie i
                      nazwisko dziecka,date urodzenia..są tam schowki na pierwszego ząbka,pierwszy
                      kosmyk włosów
    • monia145 Re: Pomysł na pamiątkę dla dziecka? 12.09.06, 19:19
      O Chipsi, urodziłaś? Gratulacjesmile)))
      • chipsi Re: Pomysł na pamiątkę dla dziecka? 13.09.06, 15:55
        Dzięki Monia! smile
    • ule1 Re: Pomysł na pamiątkę dla dziecka? 12.09.06, 21:18
      Wydaje mi się, że najlepszym prezentem i lokatą na przyszłość dla twojego
      dziecka będzie albo założenie funduszu inwestycyjnego albo po prostu kupno
      złota. Piszę tak dlatego, że złoto cały czas "idzie w górę" i ma jakąś wartość
      więc jeśli kupiłabyś chociażby kolczyki czy łąńcuszek to nawet jeśli kiedyś
      twojej małej nie będą się podobały to sobie je sprzeda i bedzie miała jakieś
      pieniądze. co do funduszu to jestem jak najbardziej "za" bo sama założyłam
      swojemu dziecku z pieniedzy z chrzcin.
      • emonik Re: Pomysł na pamiątkę dla dziecka? 12.09.06, 21:55
        Dla córeczki moich znajomych zaprzyjaźniony malarz namalował piękny portret.
        Obraz na prawdę niezły, żaden kicz. Tyle, że mała nie była już noworodkiem
        tylko miała 2 latka... Dla niemowlaka to chyba nie jest dobry pomysł...
        • dziewuszysko a masz do niego namiar? 13.09.06, 18:08
          i ile kosztowala ta przyjemnosc? smile

moje pomysly to fotoksiazka ze zdjeciami malca wpisz w google a znajdziesz
          wyjesanienie

• mama1970 Re: Pomysł na pamiątkę dla dziecka? 18.09.06, 20:21
      Na Allegro można zamówić książkę, w której Twoje dziecko jest bohaterem. Trzeba
      wysłać zdjęcie dziecka i wybrać tytuł bajki.
    • maja234 Re: Pomysł na pamiątkę dla dziecka? 18.09.06, 22:25
      Witaj,
      Ja na chrzciny uzbierałam pewną sumkę, i postanowiłam przeznaczyć na coś
      konkretnego.
      Normalnie nie stać by mnie było, więc zaszczepiłam młodą przeciw pneumokokom.
      Też uważam, że słusznie zainwestowałam - bo w jej zdrowie, za resztę pieniążków
      pojechaliśmy na tydzień nad morze.
      • moniak51 Re: Pomysł na pamiątkę dla dziecka? 19.09.06, 10:19
        My za większość kwoty którą dostaje Nasz synek na różne okazje, kupujemy
        srebrne monety wydawane przez NBP (a to z papieżem , a to z kimś znanym, a to
        na jakoś okoliczność np.z olimpiadą) - będzie miał albo pamiątkę , może sam
        zacznie zbierać , a jeśli będą mu potrzebne pieniążki to zawsze je może
        sprzedać .
        Do tego też szukam jakieś lokaty, polisy albo funduszu ale na żaden nie możemy
        się zdecydować.
        Pozd.Monika
        • agnysek Re: Pomysł na pamiątkę dla dziecka? 19.09.06, 19:03
          a może coś takiego, myśle że to fajna pamiątka i jest kilka produktów z tej
          serii:

www.tanimarket.pl/go/_search/full_search.php?search_query_words=baby+art
    • mamka22 Re: Pomysł na pamiątkę dla dziecka? 20.09.06, 20:55
      fundusz, lokata!!!!!!!!!!!!
    • wiktorka99 Re: Pomysł na pamiątkę dla dziecka? 24.09.06, 17:10
      Jezeli rzeczywiscie ma to byc pamiatka to srebrna lyzeczka jak najbardziej ....
      sama taka lyzeczke dostalam 28 lat temu i w tej chwili ma dla mnie bardzo duza
      wartosc. Moze teraz wydaje sie ze jest to jakies badziewie niepotrzebne ale
      pozniej to bedzie najcenniejsza pamiatka wiem to z wlasnego doswiadczenia.
      Mysle ze moglabys wydac na cos potrzebnego w danej chwili (kojec, zabawki
      niemowlece) ale pozniej te rzeczy ida do piwnicy albo na smietnik i dzieciak
      szybko o tym zapomina
      Lokata jest ok ale pod warunkiem ze regularnie bedziemy w nia inwestowac ....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka