Dodaj do ulubionych

pierwsze buciki

22.10.06, 09:55
Jakie powinny być pierwsze buciki. Moja córka zaczyna chodzić trzymana za
rączki samodzielne chodzenie jest kwestią czasu. Jakie buty powinnam kupić?
Czy muszą to być koniecznie firmy Bartek? Jaką wkładkę muszą mieć i jaki
rozmiar tzn.ile większe powinny być. Proszę o radę. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • majan2 Re: pierwsze buciki 22.10.06, 11:58
      Mi fizykoteraputka poiwedziala, ze koniecznie Bartki sanadlaki, zbey widziec czy
      stoppa jest dobrze zapieta. Wysokie i na rzepy, oczywisice sandalki w domu.
      • gerandia Re: pierwsze buciki 22.10.06, 12:59
        Moj synek tez juz chodzi za raczki ale po domu nie kupuje mu zadnych butkow ale
        zastanawiam sie nad zimowymi spacerami wtedy buty musza byc w jakims watku
        przeczytalam ze minimum dwa numery wieksze zeby nowka w grupszej skarpetce
        weszla i bylo troche luzu a czy Bartki koniecznie to bym nie powiedziala
        przeciez one sa strasznie drogie mnie nie stac bede szukac czegos tanszego
        • afog Re: pierwsze buciki 23.10.06, 10:56
          Wszystko zalezy od dziecka. Co do zasady buciki mają mieć sztywny zapiętek. Ale np. mój synek bardzo szybko wstał, potem równie szybko zaczął chodzić pry meblach - ale na palcach. Dlatego dla niego rehabilitantka dobrała buty typu "adidas" a podniesionym przodem i poniżej kostki, zeby go "ściągnąć" na pięty.
          I zasada, którą mi wszyscy zajmujący się rehabilitacją wbijali - dziecko ma się nauczyć chodzić BEZ bucików - najlepiej w rajstopkach antypoślizgowych albo latem bosą nogą na trawniku (teraz niestety odpada) bo stopa - układ kostny, mięśnie, ścięgna, muszą się nauczyć odmiennego ułożenia, dźwigania ciężaru ciała itp. Wrzucenie dziecka za wcześnie w buciki zapewne przyspieszy proces chodzenia, ale znacznie zwiększa się ryzyko wad.
    • szeniaa Re: pierwsze buciki 23.10.06, 11:05
      widzialam specjalne buciki do nauki chodzenia w sklepie ortopedycznym- takie
      skórzane sandałki z usztywnioną piętka, ale sądzę że jak dziecko nie ma Zadnej
      wady, to nie co sobie nimi głowy zawracać. Osobiscie swojej malutkiej kupiłam na
      targu buciki za 11 zł z taka mięciuteńką wkładką w środku. Tupta aż milo choć
      jeszcze za ręce
      • szeniaa Re: pierwsze buciki 23.10.06, 11:06
        zwykle kupyję buciki większe o tyle ile wejdzie mi mały palec za piętą dziecka
    • betulinka Re: pierwsze buciki 23.10.06, 11:11
      Wiesz Kkatasia1,z tego co sie orietuje to wazna sprawa jest usztywnienie w
      zapietku.Butki Bartka rzeczywiscie profesjonalnie profiluja stopke,ale to wcale
      nie znaczy ze nalezy dziecku kupic butki wylacznie tej firmy-w istocie sa
      stosunkowo drogie i nie kazdego na nie stac.Ja akurat mialam okazje kupic kilka
      modeli Bartka za polowe ceny od kolezanki po jej synku,niewiele starszym od
      mojego Stasia.A po domku zawsze synek latal na bosaczka (mam ogrzewanie
      podlogowe).Pozdrawiam
    • kubona Re: pierwsze buciki 23.10.06, 12:43
      pierwsze kroki na boso,
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka