Dodaj do ulubionych

cybex solution plus a roemer kid plus 06

31.10.06, 10:14
Witam, dziewczyny mam pytanko i nie ukrywam, że liczę na waszą pomoc ..
niestety przy dwójce malych dzieci nie mam czasu na wnikliwe przeglądanie
starych wątków wink
Postanowilismy przesadzią starsza córeczkę do "dużego fotelika", mala jest
niska (ok.90 cm) ma 2,5 roku. przymierzyliśmy ją w sklepie do fotelika ROEMER
KID PLUS 06 i pasowal jak ulal, wszystko mi się w nim podobalo ale po glowie
zacząl mi chodzić jeszcze CYBEX SOLUTION PLUS, niesty w mojej miejscowości
nie mogę go nigdzie zobaczyć w tej chwili a kupowanie w ciemno przez
internet ... same wiecie. Czy możecie powiedziec coś więcej o tym foteliku??
Czy "klamry" do przelożenia pasów są regulowane razem z zaglówkiem?? Jakie są
rodzaje tapicerek, jakie polecacie??? nie ukrywam , że podoba mi się w nim
regulowany uchylny zaglówek, podnóżek i ... przede wszystkim cena i ocena w
testach (ma jedną 5 wiecej niż wspomniany przeze mnie Roemer. A może ktos z
was widzial oba foteliki i potrafi je obiektywnie porównać???
z góry dziekuję za wszelkie opinie i sugestie
mamaaga1
Obserwuj wątek
    • drzazga69 Re: cybex solution plus a roemer kid plus 06 31.10.06, 10:33
      Mam Cybexa solution plus i wydaje mi się, że będzie on jeszcze zbyt duży dla
      twojej córeczki, moja ma 104 cm i jest akurat; dla mniejszego dziecka pasy mogą
      przy szyji uwierać. Ogólnie jestem bardzo zadowolona z tego fotelika, mam kolor
      czarny z ciemno szarym; wcale się tak nie brudzi. Klamry nie są regulowane wraz
      z zagłowkiem
    • pia_ Re: cybex solution plus a roemer kid plus 06 31.10.06, 10:45
      Nam Cybex przypasował od razu, Roemer niby wszystko ok, ale bardziej wygodny, z
      lepszą tapicerką jest Cybex. No i córka ma 103 cm, a to też jest ważne - chodzi
      o pasy.
      • mamaaga1 to jeszcze jedno pytanie ... 31.10.06, 13:59
        Czy dobrze zrozumialam ... czy w tym foteliku te czerwone "klamry" , przez
        które przechodzą pasy nie maja regulacji wysokości??? Czy wasze dzieciaczki
        maja te klamry na najniższym poziomie???
        aga
        • iwek33 Re: to jeszcze jedno pytanie ... 31.10.06, 15:48
          Ależ są regulowane, są przymocowane do zagłówka, więc razem ze zmianą wysokości
          zagłówka, zmienia się ich położenie.
          Ja też mam Cybex Solution plus, tapicerka Jerry ( cegła z brązem) jestem bardzo
          zadowolona z tego fotelika ( dzieci też), ale Twoje dziecko chyba jest ciut za
          niskie. Mój młodszy synek ma 103 cm wzrostu, a starszy to 7 latek ( bardzo lubi
          Cybexa)
          • iwek33 Re: to jeszcze jedno pytanie ... 31.10.06, 15:52
            Tylko może koleżanka wzięła pod uwagę ten zagłówek, który się odchyla do spania
            ( bo cybex ma tak jakby dwa zagłówki: ten większy który podnosi się cały wyżej
            i wtedy klamry też się podnoszą i ten drugi, mniejszy za głową, który odchyla
            się do spania)
            • drzazga69 Re: to jeszcze jedno pytanie ... 31.10.06, 17:08
              Iwek masz rację odnośnie tej regulacji, dzięki za sprostowanie
              • mamaaga1 Re: to jeszcze jedno pytanie ... 31.10.06, 17:17
                Dziewczyny dzieki za wszystkie informacje , czy wasze dzieciaczki jeżdżą mając
                ustawione pasy na tym najniższym poziomie??? Czy fotelik jest mięciutki??? Iwek
                porównywalas zapewne wersję welurową i baweliana, co cie sklonilo do weluru??
                Fajny jest te kolorek w rzeczywistości ??? a I JESZCZE JEDNO, CZY jest
                zamocowany jakby na takiej podstawce jak maxi-cosi rodi xp ???
                aga
                • iwek33 Re: to jeszcze jedno pytanie ... 31.10.06, 19:06
                  Wybrałam Cybex solution plus ( czyli ten welurowy) z dwóch powodów: po pierwsze
                  dlatego, że TYLKO ten model do tej pory miał robione testy zderzeniowe i w
                  nich otrzymał wysoką ocenę, a drugi powód to jakość tej tapicerki: jest bardzo
                  miła w dotyku ( to właściwie nie jest welur, tylko taki zamsz), tapicerka nie
                  brudzi się łatwo, w razie potrzeby dobrze czyści. Ta zwykła tapicerka nie
                  bardzo podobała mi się "w dotyku", ale gdyby to właśnie ten ze zwykłą tapicerką
                  miał robione testy, a ten z welurową nie, to wybrałabym ten testowany
                  oczywiscie.
                  Moje dzieci nie mają ustawionych pasów na najniższej pozycji, młodszy 3,5 latek
                  ma na pierwszym stopniu wysokości ( z 9 możliwych) a starszy 7 latek, to nawet
                  nie wiem naktórym, ale wysoko.
                  Czy jest mięciutki? To trochę pojęcie względne: wydaje mi się, że nie jest
                  bardzo mięciutki, ale moje dzieci odbywały w nim daleką podróż i było im
                  wygodnie ( zwłaszcza starszy syn zachwalał fotelik, bo wcześniej jeździł w
                  Graco Junior: bardzo niewygodnym foteliku )ale nie jest też całkiem twardy:
                  trochę tej gąbki wypełnieniowej tam jest.
                  Nie ma takiej podstawki jak maxi.
                  • monika_wroclaw Re: to jeszcze jedno pytanie ... do iwek33 31.10.06, 19:21
                    Napisz mi czy Twój młodszy syn śpi w tym foteliku i czy nie leci mu główka do
                    przodu, muszę zmienić fotelik dla Mai, bo ona często zasypia w samochodzie,
                    mamy concord lift pro i w nim niestety jak zaśnie to cała przegina się do
                    przodu i jest zgięta w pół.
                    Zastanawiam się na Cybex'em, Roemer Kid - ma zagłówek, który dobrze trzyma
                    głowę i Storchenmuhle my seat sp - ma ponoć regulację oparcia.

Napisz mi jak to jest w Cybex, wiem o tym zagłówku, oglądałam w sklepie i
                    przymierzałam Maję, ale mieli tylko ten tańszy, jak jest z oparciem? w
                    inernecie jest pokazane, że reguluje sie oparcie, w sklepie mi powiedzieli, że
                    tylko zagłówek, sama oglądałam ten tańszy solution i żadnej regulacji oparcia
                    nie znalazłam, napisz jak jest w plusie.

pozdrawiam serdecznie
                    • iwek33 Re: to jeszcze jedno pytanie ... monika_wrocław 31.10.06, 21:22
                      Moniko, mój mały syn często śpi w tym foteliku i główka w ogóle mu nie opada,
                      nawet jak ten zagłówek do spania nie jest w ogóle odchylony do tyłu,
                      ale...niedawno był o tym cały wątek: bardzo dużo zależy od oparcia foteli w
                      samochodzie. W naszym oparcie tylnej kanapy nie jest prostopadłe do siedzenia,
                      tylko lekko pochylone i przy mocowaniu fotelika jego oparcie "dostosowuje" się
                      do oparcia w aucie i już na starcie jest też lekko odchylone. Przypuszczam, że
                      gdyby to oparcie w aucie było prostopadłe, to musiałabym koniecznie do spania
                      odchylać ten zagłówek Cybexa, a może nawet to by nie pomogło???? Bardzo dużo
                      zależy od dopasowania modelu fotelika do siedzeń w samochodzie.
                      • iwek33 Re: to jeszcze jedno pytanie ... monika_wrocław 31.10.06, 21:30
                        Aha, jeśli chodzi o regulację całego oparcia, to chyba chodzi właśnie o to, że
                        całe oparcie Cybexa może się odchylać i ściśle przylegać do oparcia samochodu.
                        Niestety nie odpowiem dokładnie jak jest w "zwykłym" Cybexie, nie oglądałam go
                        dokładnie i nie analizowałam jego budowy, byłam zdecydowana na Plusa,ale wydaje
                        mi się, że konstrukcja powinna być taka sama.
                  • lena99 Re: to jeszcze jedno pytanie ... do Iwek 31.10.06, 19:59
                    Skąd wiesz, który fotelik miał robione testy? Zawsze myślałam, że po prostu
                    cała kolekcja jest testowana? Tak nie jest???
                    • mamaaga1 Re: to jeszcze jedno pytanie ... do Iwek 31.10.06, 21:11
                      Moim zdaniem testy dotyczyly i cybex-sa solution i plusa ... przeciez tapicerka
                      nie może miec takiego znaczenia ... poza tym srzedawca ze sklepu
                      internetowego "mówil" mi dzisiaj , że wersja welurowa to Plus ...
                      fotelik.info/testy/szukaj5-0.php .... tu plus jest dodany tylko w
                      nawiasie.
                      • monika_wroclaw Re: to jeszcze jedno pytanie ... do Iwek 31.10.06, 21:28
                        w moim samochodzie oparcia też nie są prostopadłe, ale nawet jak montowałam Mai
                        Concorda na przednim fotelu i trochę rozkładałam oparcie to jej głowa leci, mam
                        wrażenie że ten fotelik za słabo ją przytrzymuje. Za to dla Alka jest bardzo
                        dobry, dlatego Alek nadal będzie jeździł w concordzie, a dla Mai kupie nowy.
                        Jeżeli mąż nie kupi w Niemczech Roemera lub Storchenmuhle to przymierzę do auta
                        tego cybexa plusa a Maję do niego smile

Dziękuję serdecznie za odpowiedź

pozdrawiam
                        • iwek33 Re: to jeszcze jedno pytanie ... do Moniki 31.10.06, 21:37
                          Czyli Twój syn też podróżuje w Concordzie? I jemu nie opada głowa podczas
                          spania, a córeczka cała przegina się do przodu? Jaka jest różnica wieku u
                          Twoich dzieci?
                          • monika_wroclaw Re: to jeszcze jedno pytanie ... do Moniki 02.11.06, 14:55
                            Iwek, mój syn ma prawie 9lat, jest 4,5 roku starszy od Mai, ale jest drobny i
                            ma 132cm wzrostu.

pozdrawiam
                    • sweet.joan Re: to jeszcze jedno pytanie ... do Iwek 02.11.06, 09:17
                      Testy dotyczą fotelików Solution i Solution Plus. Te informacje znalazłam na
                      stronie producenta:
                      www.cybex-online.com/website/news_detail.php?news_id=118&lc=pl
                      Ja z kolei nie mogę się doczekać na testy Solution S.
                      Pozdrawiam
                      • iwek33 Re: to jeszcze jedno pytanie ... 02.11.06, 14:35
                        Tak, sama do tego doszłam, że podaję informację sprzed pół roku, wtedy
                        kupowałam Plusa i wtedy tylko testy Plusa były opublikowane, a przecież to się
                        mogło zmienić ( i jak widać zmieniło). Ale i tak bardziej podoba mi się
                        tapicerka w wersji Plus niż ta zwykła.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka