Dodaj do ulubionych

jak nauczyć myć ząbki???

IP: *.* 18.06.01, 11:50
Cześć dziewczyny!Błagam, pomóżcie mi! Jak mam nauczyć moją 11 m-czną córcię myć ząbki??? Zdaję sobie sprawę, że żeby myła sama, jest za mała, ale ona kompletnie nie da sobie nic włożyć do buzi! Kiedy zaś wręczam jej szczoteczkę do rączki .... czesze się nią..po główce. Gazikiem tez próbowałam przemywać, jej zęby zaciskają się na moich palcach, że sikam z bólu, a ona ma radochę, hehe.Dodam tylko, że jestem zaniepokojona, bozabki ma białe, ale zauważyłam już na nich nalot. Nie chcę,żeby moje dziecko miało próchnicę!!!! Acha, daję jej Zymafluor w kropelkach.Czy macie jakieś rady?ignis/wioletta
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: jak nauczyć myć ząbki??? IP: *.* 18.06.01, 12:05
      Czesc IgnisMiałam podobnie, kupiłam w końcu 3-czesciowy zestaw "szczoteczek" chyba Canpolu, takie gumowe "jeżyki"Ola uwielbiała pogryzać sobie te zastepcze szczotki, moczyłam je w wodzie mineralnej a ona wkładała sobie do buźki. Lepsze to niż nic. Teraz "myjemy" jej ząbki szczteczką elektryczną. Narazie jest zachwycona warkotem.Zyczę powodzenia
      • Gość: guest Re: jak nauczyć myć ząbki??? IP: *.* 19.06.01, 08:14
        Mam pytanie do Kaliny, czy nie ma przeciwskazań do mycia dzieciom zębów szczoteczką elektryczną, mam na myśli małe na przykład 17 miesięczne. Nassz Olcia bardzo żywo interesowała się szczoteczką elektryczną , jak myliśmy sobie z mężem zęby, teraz nam się zepsuła i zastanawiamy się nad kupnem nowej, ja jednak nie wiem czy jest sens, może lepiej na razie będzie jak wszyscy razem przejdziemy na szczoteczki zwykłe. Jako tako to idzie. Mała ma dopiero 8 ząbków.A propos nalotu, to też zauważyła na górnych jedynkach żółty nalot i teraz bardzeij sie mobilizujemy do mycia.Mała podjada jeszcze w nocy cyca, ale za to nie je w ogóle słodyczy i jakoś tak dziwnie patrzę jak mamy wkładają do buzi dzieciom 1-1,5 rocznym czekoladki do buzi?
    • Gość: guest Re: jak nauczyć myć ząbki??? IP: *.* 18.06.01, 12:57
      moja Zuzia na poczatku zaczela po prostu jesc paste - przy czym oczywiscie musiala pogryzc troche szczoteczke teraz sama pokazuje ze chce "myc" dla niej niestety to tylko jedzenie pasty ale jak zaczelam z nia siadac i myc zeby - ja swoje a ona swoje to troche zaczela kapowac o co chodzi chociaz czasem chciala mi umyc zeby hehe
      • Gość: guest Re: jak nauczyć myć ząbki??? IP: *.* 18.06.01, 13:03
        my też urządzaliśmy "rodzinne" mycie zębów i mała załapała, teraz sama przynosi pastę i szczoteczkę ale jedną dobrze smakującą pastę zjadła, teraz używamy elmexu bo ma smak jak pasta a nie jak cukierek, pozdrowienia
    • Gość: guest Re: jak nauczyć myć ząbki??? IP: *.* 18.06.01, 13:13
      Na początku wspólnie: dawałam ja (lub mąż) Ali szczotkę i sama zabierałam sie do pucowania swoich. Po pewnym czasie załapała, potem było mamusia poprawi...i dzisiaj moje 3 letnie dziecię szoruje zęby ruchem okrężnym, jednak te z tyłu do tej pory ja poprawiam... Powodzenia! Wiem że Alcie to wybitne indywidualistki...ale z czasem przekonuja sie nawet do pogrzebania w buzi...
    • Gość: guest Re: jak nauczyć myć ząbki??? IP: *.* 20.06.01, 08:53
      Hej! Martusia od zawsze po prostu towarzyszyła mi w czynnościach łazienkowych - więc dość wcześnie zaczęliśmy jej myć ząbki gazikiem (też zaciska zęby jauuuuuu :) )Teraz dostała malutką szczoteczkę i "myje " swoje ząbki no i czasem moje też jej daję umyć hehehe. Moja rada - po prostu zachęcaj. Powodzenia.
    • Gość: guest Re: jak nauczyć myć ząbki??? IP: *.* 20.06.01, 10:19
      Ignis,u nas sie sprawdzilo cos takiego;gdy maluszek zabkuje(mozliwie jak najwczesniej)dostaje mala szczoteczke- co prawda nie z pasta a z zele do zabkowania (odrobina-najlepiej rumiankowego). Szoruje wtedy dziaselka jak szalone i z wlasnej woli(hahaha) bo to przynosi ulge. No i wyrabia sie naturalny nawyk :)Pozniej juz szczoteczka i pasta nie sa niczym nowym a reszta przychodzi z czasem i za przykladem mamy i taty.mam nadzieje,ze u Was to sie tez sprawdzi. Powodzenia :)
      • Gość: guest Re: jak nauczyć myć ząbki??? IP: *.* 24.06.01, 23:44
        Moj syn tez chetnie nasladowal nas, czyscil zeby, ktorych jeszcze nie mial (pierwsza szczoteczka w 6. miesiacu zycia,pierwszy zab - w dziesiatym miesiacu...). No i chetnie ssie szczoteczke, ale myc specjalnie nie chce, wiec robie to sama: poniewaz dziecko ma charakterek i pokornie nie otwiera buzi, nadstawiajac paszcze do czyszczenia, wiec, niestety, brutalnie robie to na sile,otwierajac mu buzie i szczotkujac szybko i sprawnie. Wiem, ze jestem okrutna, ale moje stomatologiczne serce nie pozwala mi odpuscic tej czynnosci: za duzo sie naogladalam dzieci w wieku mojego synka, ktore zamiast zabkow maja zgnile korzenie plywajace w ropie: mniejszym zlem jest nawet przymusowe mycie, niz patrzenie na cierpienie i przykre zabiegi stomatologiczne u nic nierozumiejacego dwulatka. Aha! Zabki myjcie dzieciom same (sami)! Bo nawet siedmiolatek nie potrafi dokladnie umyc sobie zebow, a co dopiero trzylatek! (swoja droga wiekszosc doroslych tez nie pamieta, ze ma trzonowce...). Niech sie dzieci oswajaja ze szczoteczka, cwicza, ale czyscic musimy my, rodzice! I wydaje mi sie, ze lepsze do tego sa szczoteczki dla doroslych (moje ulubione Butler nr 444 - bardzo miekkie),bo w szczoteczkach dla dzieci za duzo jest "patyka", a za malo wlosia, wiec prawdopodobienstwo trafienia wlosiem na zeby jest male w przypadku szczoteczek dzieciecych. Niestety, szczoteczki Butler sa trudno osiagalne, czasem w sklepach z materialami stomatologicznymi, raczej nie widzialam ich w aptekach.Pozdrawiam!kasia (dentystka)Albo wybierzcie sie z dzieckiem i szczoteczka do stomatologa, niech Was nauczy czyszczenia zebow i umotywuje dzieci! Moze pomoze?Powodzenia!
        • Gość: guest Re: jak nauczyć myć ząbki??? - d o Kasi IP: *.* 16.08.01, 13:19
          Kasiu, wykorzystam okazję z prośba o poradę. Mój mały (16 miesięcy) ma na ząbkach żółtawy nalot przy dziąsełkach. Czy możesz mi cos poradzić ? Myje mu ząbki dwa razy dziennie, od kilku dni systematycznie, ale to niewiele pomaga. Moze powinnam uzywać już pasty ? A w ogóle co jest tego przyczyną ? Z góry dziekuje za odpowiedź.ATA
          • Gość: guest Re: jak nauczyć myć ząbki??? - d o Kasi IP: *.* 17.08.01, 22:35
            To najprawdopodobniej plytka nazebna, bakteryjna. Wiem, ze maluszkowi trudno umyc dokladnie zabki, a ta plytka, czyli ten osad musi byc usuniety mechanicznie, szczoteczka. pasta niewiele tu zmieni, ona tylko skraca i uprzyjemnia ten zabieg. Podstawa jest szczoteczka, trzeba samemu czyscic zabki szczoteczka, bo wlasnie ten zolty osad jest odpowiedzialny za prochnice i zapalenie dziasel. Wiem, ze to trudne (ponad 90% doroslych ma problemy z dokladnym myciem zebow, a czego oczekiwac od takich malych dzieci?), ale trzeba to zrobic, czyli dokladnie i systematycznie czyscic zabki. Sama mnie kosztuje to sporo energii, nerwow i krzykow w domu, zeby umyc paszcze mojemu niespelna tzryletniemu synkowi, ale wyrzadzam tym mu mniejsza krzywde, niz skazujac go na przykre zabiegi w gabinecie (swoja droga, pewnie niewykonalne u mojego synka....) Powodzenia!
            • Gość: guest Re: jak nauczyć myć ząbki??? - d o Kasi IP: *.* 20.08.01, 10:14
              Kasiu, dzięki za odpowiedź. Na razie czarno widzą,e to dalsze mycie ząbków, szczególnie tych górnych, ale masz rację, że lepsze to niż wizyty u dentysty z zepsutymi ząbkami. No to będę dalej "męczyć" małego.PozdrawiamATA
    • Gość: guest Re: jak nauczyć myć ząbki -mam sposób! :-) IP: *.* 01.08.01, 10:43
      Wszelkie moje dotychczasowe próby kończyły się totalną klęską , bo gdy tylko próbowałam szczoteczką dotkąć zębów dziecka to zaciskał usta i odwracał głowę. Przedwczoraj wpadłam na genialnie proste rozwiązanie. Dałam mu moją szczoteczkę do ręki, sama wzięłam jego ,otwarłam usta, Misiu zrobił to samo. I nawzajem umyliśmy sobie ząbki :-)
      • Gość: guest Re: jak nauczyć myć ząbki -mam sposób! :-) IP: *.* 01.08.01, 17:17
        szkoda, ze na mojego synka ta metoda nie dziala. ja ostatnio wymyslilam metode na szczoteczke "elektryczna" (zwykle myjemy z awantura i otwieraniem na sile): ja wreczam szczoteczke synkowi (niespelna 3 lata) i opowiadam mu, jak wyglada szczoteczka elektryczna, jak sie kreci i buczy. No i nasladujac buczenie szczoteczki "elektrycznej" udaje, ze to ona sama sie kreci i przy okazji (razem z synkiem trzymamy jego szczoteczke) czyszcze mu zeby. Gdy zaciska zabki na szczotce, uniemozliwiajac mi jakikolwiek ruch, zaczynam wydawac inne dzwieki, komentujac, ze silniczek sie spali, gdy bedzie zagryzal szczotke. mamy ubaw i w ten sposob ostatnio udaje nam sie bezbolesnie umyc zabki.
        • Gość: guest pasta ? IP: *.* 02.08.01, 07:25
          mam pytanko - moja coreczka o tej pory ladnie myla zabki tzn na tyle na ile umiala a ostatnio zaczela tylko zjadac paste i prosic o wiecej - czy znacie moze jakas paste bezsmakowa ktorej by nie zjadla z przyjemnoscia ale ktora znowu nie bylaby niedobra bo wtedy napewno przestalaby myc zeby ??
          • Gość: AnetaDr Re: pasta ? IP: *.* 02.08.01, 07:27
            Wika, proponuje Pastę Elmex (od pierwszego zęba do 6 roku życia). Ma ona smak pasty do zębów, moje dziecko ja uwielbia i nie zjada, jak to sie działo z pastą Bobini.PozdrawiamAneta
            • Gość: guest Re: pasta ? IP: *.* 16.08.01, 12:41
              Ja też polecam gorąco Elmex!!!! Kiedyś kupiłam dla odmiany Bobini i Filip wyraził zdecydowany sprzeciw - plując dookoła!!!! Co mnie trochę zdziwiło, ponieważ Bobini ma taki smaczek "do zjedzenia" , a Elmex jest miętowa jak pasta dla dorosłych. No cóż mój syn to wielki indywidualista Pozdrowionka - Ewa mama Filipa (2 lata) - K-ów
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka