Dodaj do ulubionych

Super Sprzedawca na allegro

01.02.07, 19:16
kto z Was jest albo nie udało mu się być?
I z jakiego powodu?
Mnie juz raz nie dali tego pieknego tytułu,bo
-wystawiłam chamski komentarzsmile)
-miałam na stronie O MNIE informacje,której nie powinno byc,typu:czekam na
wpłate tylko 3 dni...(ma być,że do 7 dni)
-wystawiłam aukcje z napisem aukcja1,aukcja2 z zamiarem powstawiania pozniej
opisów i zdjęc no i wywalili te aukcje nim zdazyłam je uzupełnić(zalezalo
mi,by się zaczynaly o 21..(musi byc od razu dokładny opis aukcji)

teraz znów jestem zaproszona do programu SUPER SPRZEDAWCA i zastanawiam się co
mogą jeszcze wymyslećsmileWiem,że lustrują allegrowicza na każdą stronę-mojej
kumpeli zablokowali przez to konto-wynalezli jakies podbicie aukcjismile)

Piszcie..z góry dziękuje za wszelkie sugestiesmile
Obserwuj wątek
    • mawo84 Re: Super Sprzedawca na allegro 01.02.07, 19:27
      mammemmy a czym handlujesz jeśli mogę spytać ? smile
      • mawo84 Re: Super Sprzedawca na allegro 01.02.07, 19:28
        wybacz tę literówkę..
        • vernalis1 Re: Super Sprzedawca na allegro 01.02.07, 19:37
          ja własnie dzisiaj dostałam zaproszenie i kliknęłam , że nie chcę - że
          rezygnuję.Na dłuższą metę nie planuję utrzymywać co miesiąc wysokiego poziomu
          sprzedaży, i kiedyś poprostu będę chciała skończyć z handlem na allegro-tym
          bardziej, że zaczyna się "zapychac", teraz sprzedaję- bo muszę z czegoś życ....
          • mamaemmy Vernalis1 01.02.07, 19:46
            a czemu nie chcesz przez miesiac chociaz byc?
            • vernalis1 Re: Vernalis1 02.02.07, 09:46
              Chociażby dlatego,zeby nie tłumaczyc co bardziej dociekliwym kupującym,
              dlaczego Allegro ODEBRAŁO MI status SS smile)
        • mamaemmy Re: Super Sprzedawca na allegro 01.02.07, 19:42
          Tak szczerze?
          Wszystkim-ubraniami,zabawkami,gratami z domu.
          A,ze mam manie kupowania i dom pełen róznych rózności-musze ciagle cos
          sprzedawać,by miec miejsce na coś nowegosmileDo tego moja przyjaciołka wyjechała do
          Angli i ciagle cos wysyła dla Emki-a jak ona wyrasta z tego-to od razu wystawiam
          na allegro.
          Do tego dochodzą rzeczy moich przyjaciół,którzy nie maja czasu siedziec na allegro.
          Polecam jako fajny sposób podreperowania domowego budzetu-oczywiscie,jeśli ma
          się czym handlowacsmile
          • royalmail Re: Super Sprzedawca na allegro 01.02.07, 20:51
            Mam tylko nadzieję, mamoemmy, że zdajesz sobie sprawę, iż to w pierwszym
            rzędzie właśnie SS-ów sprawdza US ? smile.Bo w oczy się rzuca urzędników
            kontrolujących, że Twoja sprzedaż wynosiła przez ostatnie 3 m-ce
            powyżej "progowego" 1000 zł...
            • mamaemmy Re: Super Sprzedawca na allegro 01.02.07, 21:22
              royalmail napisała:

> Mam tylko nadzieję, mamoemmy, że zdajesz sobie sprawę, iż to w pierwszym
              > rzędzie właśnie SS-ów sprawdza US ? smile.Bo w oczy się rzuca urzędników
              > kontrolujących, że Twoja sprzedaż wynosiła przez ostatnie 3 m-ce
              > powyżej "progowego" 1000 zł...

Wiem,wiemsmile
              Ale nie opłacasz podatku,kiedy sprzedajesz rzeczy swoje uzytkowane przez pół
              rokusmileChyba ,ze koszt jednej rzeczy przekracza 1000zł.
              Sprawdzałam to już dawno na stronie podatki.pl
              Poza tym US zwraca uwage na większe rzeczy niż np t-shirt z Kubusiem
              Puchatkiemsmilea ja AGD,ani RTV nie sprzedaje bo nie mamsmile
              3 ubranka sprzedane za 33 zł to juz prawie 100zł.Sprzedasz np 32 ubranka i juz
              masz ponad 1000zl na koncie.Wystarczy sprzedac codziennie dwa ubranka za 18zł-a
              to zaden problem chybasmile
              A ja w domu mam jeszcze polowę szafy z ubrankami Emki jeszcze na rozmiar 52
              smile)czyli takie w ktorych "chodziła" półtora roku temusmile
              • royalmail Re: Super Sprzedawca na allegro 01.02.07, 21:29
                Tak na wszelki wypadek Ci napisałam, dobrze, że się orientujesz, że to, co
                robisz, nie ma znamion prowadzenia dział. gosp., bo często ludzie nie mają
                pojęcia o tych przepisach i kłopoty gotowe smile.
                • mamaemmy Re: Super Sprzedawca na allegro 01.02.07, 21:33
                  smile
                  wiem,bo kiedys się nie znałam i spanikowałam,miałam zamiar nawet zapłacić
                  podatek-ale okazuje się ,że nie ma z czegosmile
    • minkapinka Re: Super Sprzedawca na allegro 02.02.07, 10:40
      warto wiedziec, że osoby, które maja tytuł Super Sprzedwcy sa brane pod lupę
      Urzędu Skarbowego, nawet, jesli sprzedają uzywane rzeczy.
    • lolka33 Re: Super Sprzedawca na allegro 03.02.07, 23:28
      Chodzi mi o tę sytuację z podatkiem, o której piszecie. Jeżeli do tej pory
      sporadycznie sprzedawałam drobiazgi po córce, ale teraz mam 2 wózki, jeden
      używany ( zestaw kosztował 4.000 więc może osiągnąć ten 1.000, drugi nowy ( i
      też może osiągnąć 1.000 ) i sprzedadzą się powiedzmy jeden w lutym, drugi w
      marcu, a jeszcze mam przygotowane pól szafy ubranek po Małej, których jest tak
      strasznie dużo, że nawet jak pójdą za groszę to razem też mogłyby osiągnąć ten
      diabelski 1.000 zł to czy już będę podlegać jakimś podatkom ? Nie mam o tym
      pojęcia i nie chciałabym się w coś "władować". Podpowiedzcie proszę.
      • agapk zmiana przepisów od 1 stycznia 04.02.07, 10:45
        teraz od 1 stycznia podatek przechodzi na kupujacego
        tzn. jesli kupisz od kogos rzecz o wartości powyzej 1000 zł
        to podatek (2 % ) powienien zapłacić Kupujacy!!! - to zmiana wprowadzona od 1
        stycznia 2007
        no chyba ze kupujesz od firmy która wystawia rachunek/fakturę - to temat nie
        istnieje

jesli juz kogos przyczai urząd skarbowy to bierze pod uwage nie cene kupna !!!-
        która mozna oczywiscie zanizyć - ale wartość rynkową danej rzeczy w danym
        momencie
        w przypadku kiedy niezgadzamy sie z wycena przez US mozna powołać biegłego ale
        jego koszty pokrywa strona przegrana
    • coronella SS i Urząd Skarbowy 04.02.07, 10:33
      To nie ma znaczenia, czy ktos ma SS czy nie. Pracownicy US nie siedza przeciez na allegro w wyszukiwaniu znaczków SS. Tylko zwracają sie do allegro o udostepnienie wielkości sprzedazy za dany okres i maja tam wszystkich, bez wzgledu na to, czy ktos przystapił do programu SS czy nie.

A mamoewy- dziwne troszke, ze nie przyznali Ci SS, ja tez wystawiłam 3 niezbyt miłe negatywy, miałam wiele razy usuniete auckje, kilka razy spóźniłam sie z zapłata za allegro, konto blokowali mi kilka razy smile i bez problemu dostałam SS. Większym problemem jest dla mnie strata tego statusu smile Bo jak to przy dwójce dzieci, mam sporo rzeczy do sptrzedania, i jakos zawszeminimalnie przekraczam ten próg.
      • mamaemmy Re: SS i Urząd Skarbowy 04.02.07, 14:43
        no to nie wiem,czemu mi nie przyznalismile?
        Ja w swoim napisałam:bezczelny kretyn co jest obrazliwe-może to dlategowink?
        No i ta strona o mnie...Napisałam jeszcze na niej,że jeśli w tytule przelewu nie
        będzie nicku to potraktuje to jako darowiznęsmile)
        No zobaczymy,czy teraz mi przyznają.
        Ale zainteresowałas mnie tym US.
        Jak to zwracają sie do allegro o udostepnienie wielkości sprzedazy za dany
        okres?To co : kazdego sprawdzają,czy przypadkiem nie sprzedał cos na allegro??
        No i np jak jak mogą kogos skontrolowaćsmile?No bo u mnie wystarczyloby,żeby
        przyszli do domu i obejrzeli nasze mieszkanie zawalone Emki zabawkami i każdy
        zrozumie,że to nie działalnosc gospodarcza tylko szalona matka,kupujaca za
        duzosmileAle domyslam się,że nie chodza po domachsmileWięc jak to jest?
        • coronella Re: SS i Urząd Skarbowy 04.02.07, 14:48
          ja nie mam żadnych danych z US, chciałam tylko napisac, że nie sądze, by oni siedzieli przed PC i wyszukiwali SS, tylko proszą allegro o dane.
          Jesli Twoje obroty są powyżej 1000 zł w skali miesiąca, to bez znaczenia co sprzedajesz, jesteś zobowiązana do zapłacenia podatku. Nie muisz mieć działalności, ale w rocznym zeznaniu masz obowiązek wykazać dochód ze sprzedaży. To tyle z przepisów. A w praktyce- na allegro jest tyle osób, które na czarno robią duuuuże interesy, że chyba osoby, które wyprzedają drobne rzeczy, i mają obroty nawet trochę powyżej 1000 zł, mogą spac spokojnie. Mam nadzieję.
          • mamaemmy Re: SS i Urząd Skarbowy 04.02.07, 15:47
            coronella napisała:

> Jesli Twoje obroty są powyżej 1000 zł w skali miesiąca, to bez znaczenia co spr
            > zedajesz, jesteś zobowiązana do zapłacenia podatku. Nie muisz mieć działalności
            > , ale w rocznym zeznaniu masz obowiązek wykazać dochód ze sprzedaży. To tyle z
            > przepisów.

Hmm,ale zobacz tu:
            www.finanseosobiste.pl/content/view/117/31/
            Kiedy internetowy handel nie wpływa na podatek dochodowy? Tylko wtedy, gdy
            sprzedajemy prywatnie rzecz używaną.

Za taką z podatkowego punktu widzenia uznaje się przedmiot kupiony sześć
            miesięcy temu. Nie ma znaczenia, czy faktycznie z niego korzystaliśmy — wyjaśnia
            Halina Kwiatkowska, partner w kancelarii prawnej Chałas i Wspólnicy.

Czyli wychodzi na to,że jeśli masz rzeczy uzytkowane przez pół roku-nie wpływa
            to na podatek dochodowy.Przecież ja za te ubranka płaciłam np rok temu-więc
            podatek zapłaciłam.

zadzwonie na wszelki wypadek do US,ale to dopiero pewnie w marcusmile
            • coronella Re: SS i Urząd Skarbowy 04.02.07, 15:56
              no jesli tak, to ja moge tylko sie cieszyc i odetchnąć, bo tez sprzedaje rzeczy po dzieciach.
            • coronella Re: SS i Urząd Skarbowy 04.02.07, 15:58
              Ha, nie doczytałas do końca. Zejdz niżej, do akapitu "Powyżej tysiąca"
              • mamaemmy Re: SS i Urząd Skarbowy 04.02.07, 16:05
                smile
                ale znalazłam najnowszy artykuł-zobacz:

"Sprzedaż rzeczy ruchomych używanych, która:

* nie następuje w wykonywaniu działalności gospodarczej;
                * nie następuje przed upływem pół roku, licząc od końca miesiąca, w którym
                nastąpiło nabycie (czyli w praktyce po przetrzymaniu rzeczy przez 6 pełnych
                miesięcy kalendarzowych),

nie podlega opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych i nie wiąże
                się z obowiązkiem składania jakiegokolwiek zeznania podatkowego czy zapłaty
                podatku dochodowego PIT.

Od 1 stycznia 2007r. podatek od czynności cywilnoprawnych rozlicza kupujący.
                Jeżeli cena rzeczy ruchomej nie przekroczy 1’000zł, wówczas kupujący nie będzie
                miał obowiązku zapłaty podatku od czynności cywilnoprawnych i złożenia
                deklaracji PCC-3."

to stad:
                ehandel.pit.pl/
                ale teraz chyba zacznę zbierac paragonysmile,że coś kupiłamsmile

No ale np-kupiłam mate Tiny Love Zoo za 100zł od dziewczyny z forum-juz była
                uzywana,zreszta ona ja dostała w prezencie.Po ROKU uzytkowania-poszła na allegro
                za...100zł...
    • coronella Re: Super Sprzedawca na allegro 04.02.07, 16:50
      paragony i zarchiwizowane strone z aukcji- jako dowód zakupu, niezle, troche sobie mieszkanko zawale smile
    • agapk US a allegro 04.02.07, 19:10
      mam trochę swieżych wiadomosci na temat tego jak sie zapatruja US na allegro
      akurat mam wykłady z podatków z facetem z policji skarbowej
      no wiec US planują na powaznie zając sie allegro i innym portalami handlowymi
      ale na dzień dzisiejszy:
      -żeby mogli kogos skontrolowac muszą byc jakies powazne podejrzenia
      - allegro jak na razie skutecznie odmawia podawania danych osobowych
      zasłaniając sie ustawą o ochronie danych osobowych - chyba ze jest nakaz
      prokuratora
      - prokurator żeby wydać nakaz musi miec konkretne powody , nie wydają nakazu z
      powodu widzimisie pracownika US
      - w planach jest ustawa która nakazalaby portalom udostepnianie danych na kazde
      zadanie US
      ważne:
      - obowiazek podatkowy ciąży jeszcze na danej osobie przez 5 lat!!! licząc od
      nastepnego roku w którym była transakcja - wiec US przez tyle lat moze nam
      kazac zaplacic ten podatek i odsetki

to chyba tyle
      jak sobie cos jeszcze przypomne to napisze
      • minkapinka Re: US a allegro 04.02.07, 20:45
        agapk napisała:

> -żeby mogli kogos skontrolowac muszą byc jakies powazne podejrzenia

> - allegro jak na razie skutecznie odmawia podawania danych osobowych
        > zasłaniając sie ustawą o ochronie danych osobowych - chyba ze jest nakaz
        > prokuratora
        nie jest to prawda, sprzedawałam z kolezanką nowe ubrania dla dzieci, konto było
        na kolezanke. Pewnego dnia rano dzwonek do drzwi - kontrola z US. Jak widac
        Allegro udostepnia dane, nakazu prokuratora nie było. Sprawa toczyła się poł
        roku, grozili sprawa karno-skarbową. Skończyło sie na mandacie i naliczeniu VATu.

• agapk Re: US a allegro 04.02.07, 22:36
          > nie jest to prawda, sprzedawałam z kolezanką nowe ubrania dla dzieci, konto
          był
          > o
          > na kolezanke. Pewnego dnia rano dzwonek do drzwi - kontrola z US. Jak widac
          > Allegro udostepnia dane, nakazu prokuratora nie było. Sprawa toczyła się poł
          > roku, grozili sprawa karno-skarbową. Skończyło sie na mandacie i naliczeniu
          VAT
          > u.
          >

ja pisze ci to co wiem od pracownika policji skarbowej z woj. ślaskiego
          mysle że ktos ewidentnie na was nasłał US
          od razu moge ci podac kilku sprzedawców którzy handluja nowymi ciuchami i nie
          maja firm i maja sie dobrze na allegro

wiec mysle ze to był ewidentny donos
          • minkapinka Re: US a allegro 04.02.07, 22:56

>
            > ja pisze ci to co wiem od pracownika policji skarbowej z woj. ślaskiego
            > mysle że ktos ewidentnie na was nasłał US
            > od razu moge ci podac kilku sprzedawców którzy handluja nowymi ciuchami i nie
            > maja firm i maja sie dobrze na allegro
            >
            > wiec mysle ze to był ewidentny donos

nie wykluczam, zwłaszcza, że kilka osób na tym forum sugerowało nasłanie na nas US
    • emamaa do minkapinka 04.02.07, 21:15
      To chyba pamietam ten watek, zrobiło sie wtedy dośc głośno. Sprzedawałyście
      chyba ubranka Next?
      Przykra sprawa.
      Z tego co mi się wydaje to ktoś musiała na was nasłac kontrolę.
      Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka