Dodaj do ulubionych

komunia chrześnicy - co dać?

31.03.07, 09:03
W tym roku moja chrześnica ma komunię - nie mam pojęcia co się daje teraz
dzieciom z tej okazji. Zaznaczam że nie zamierzam kupować laptopa ani innych
równie drogich prezentów bo to jest przegięcie. A jeśli dać kasę to ile?
Dajcie jakieś propozycje to wyliczę średnią.
Obserwuj wątek
    • mathiola Re: komunia chrześnicy - co dać? 31.03.07, 09:17
      W rzeczywistości jest tak, że dzieci dostaja komputery, tylko na tym forum
      dzieci dostają biblię i srebrne łańcuszki smile
      Ja miałam komunię chrześniaka 4 lata temu i za skarby nie moge sobie
      przypomnieć co dałam... Kasę zapewne skoro nie pamiętam, ale ile tez nie
      pamiętam. Moja siostra idzie teraz na komunię do "przyszywanego" chrześniaka
      (robi trochę za chrzestną w kwestii prezentowej, bo prawdziwa chrzestna się
      wypięła, a siostra jest chrzestną jego brata i szkoda jej dzieciaka). Daje
      biblię dla dzieci i 100 zł.
      • elag3 Re: komunia chrześnicy - co dać? 31.03.07, 09:35
        Biblii raczej jej nie kupię bo założę się że w tym domu jest niejedna - rodzice
        są bardzo religijni, dzieci jest 6 a moja chrześnica jest przedostatnia.
        • gorgolka Re: komunia chrześnicy - co dać? 31.03.07, 15:44
          no ale ty dajesz nie dla domu tylko dla dziecka, jak się kiedyś wyprowadzi to
          zabierze ze sobą
          ja właśnie od chrzestnej dostałam taką dużą ilustrowaną biblię z dedykacją.
    • gryzelda71 Re: komunia chrześnicy - co dać? 31.03.07, 09:31
      Z pieniędzmi zwykle jest tak,ze dziecko zna tylko kwotę,ale raczej juz nimi nie rozporządza.Pogadaj z chrześnicą.Może jest coś co chciałaby dostać,a ty jesteś w stanie to marzenie zrealizować.
      • elag3 Re: komunia chrześnicy - co dać? 31.03.07, 09:33
        trochę się boję że mogę nie być wstanie i będzie rozczarowanie no bo pytała a
        nie dała.
    • dirgone Re: komunia chrześnicy - co dać? 31.03.07, 09:43
      Ja miałam taki problem rok temu. Następny będę miała za rok, ale rozwiążę go tak
      samo. Też przez chwilę myślałam o biblii, ale w końcu uznałam, że przecież jak
      idzie do komunii, to biblię na pewno juz ma. Kasy nie chciałam dawać, bo to
      jednak pójście na totalną łatwiznę. I kupiłam ogromny atlas świata. Kosztował
      chyba 117 zł (czyli wcale nie tak strasznie - czasami albumy kosztują po 200/300
      zł), i z tego co pamiętam, to wszystkie były mniej więcej w takiej cenie.
      Chrześniaczka dosyć średnio się nim zainteresowała (dostała wtedy aparat cyfrowy
      i komórkę, więc się nie dziwię), za to jej dziadek atlas zabrał, zamknął się w
      pokoju i nie wychodził z niego przez godzinę. Po wyjściu zażyczył sobie taki
      sam. Po kolei cała rodzina się zachwycała atlasem, więc mam nadzieję, że i
      chrześniaczce się też kiedyś przyda. No bo raczej nie zestarzeje się tak szybko
      jak komórka czy aparat cyfrowy i może jej służyć wiele lat.
      • madzialena121 Re: komunia chrześnicy - co dać? 31.03.07, 09:52
        rok temu mój syn szedł do komunii i właściwie to dostał sama kase(cieszył sie
        bo marzył o rowerze i komputerze i sobie sam kupił),a daja ludzie różnie od 100
        zł do 500 złsmile
    • mamahani2 Re: komunia chrześnicy - co dać? 31.03.07, 14:18
      Moja chrześnica też w tym roku ma komunię i też mam problem z prezentem, ale
      chyba raczej dam kasę - myślę, że 400 zł.
    • merrlin Re: komunia chrześnicy - co dać? 31.03.07, 14:59
      hehehe to mam "szczęście" bo tylko jeden chrze i to luteranin, a przy
      konfirmacji takich wypasów jak laptopy się raczej nie praktykuje smile
    • hexella Re: komunia chrześnicy - co dać? 31.03.07, 15:04
      Mój starszy syn dostał pięknie wydane baśnie Andersenasmile
      • luxfera1 Re: komunia chrześnicy - co dać? 31.03.07, 15:18
        3 lata temu mieliśmy z M w jednym dniu 3 komunie chrześniaków/czuliśmy sie jak
        oblatywaczesmile/
        cała trójka dostała równo..piękne ksiązki z wyd.PRODOKS,jednak o czym nie
        pamiętam i po 400 zł.
        • hexella Re: komunia chrześnicy - co dać? 31.03.07, 15:25
          A my mamy taką umowę, że nie dajemy sobie kasysmile Prezenty robimy w rozsądnych
          cenach, nie wpędzających nikogo w zakłopotanie.
          Taką skazę mamywink
          • syriana Re: komunia chrześnicy - co dać? 31.03.07, 16:56
            popieram pomysł z prezentem edukacyjnym - jakieś słowniki albo encyklopedie na
            CD, na przykład

gołej kasy nie dawaj - to głupi zwyczaj, zresztą to rodzice później ją trzymają
            i różne się to kończy

albo weź dziecko na rozmowę i zapytaj - zdarza się, że są takie orginalne okazy,
            co nie chcą laptopów i górali, ale na przykład, coś by chciała zobaczyć - może
            jakaś wycieczka, albo wyprawa tylko z Tobą
            • mika824 Re: komunia chrześnicy - co dać? 31.03.07, 17:17
              Ja też mam w tym roku komunię chrześnicysmileDostanie od naszej rodzinki 400 zł
              (rodzice z zebranych pieniążków kupią jej laptopa)a do tego jeszcze matę do
              tańczenia.Pozdrawiam!
    • migdal1 Re: komunia chrześnicy - co dać? 31.03.07, 18:08
      Moja chrześnica też w tym roku ma komunię. Podpytywałam ją delikatnie i jej
      rodziców co by chciała. I dowiedziałam się, że chciałaby komputer. Ale sama
      komputera jej nie kupię bo to byłoby przegięcie wg mnie. A chrzestny już wybrał
      prezent. Chciałabym kupić coś co byłoby pamiątką z pierwszej komunii i
      wymyśliłam złotą biżuterię. Wiadomo, że to nie byłby prezent na teraz tylko na
      przyszłość taka pamiątka. A na teraz myślę, że jakieś piękne albumy, słowniki.
      Myślicie, że to dobry pomysł? Jeszcze nic nie kupiłam to tylko moje pomysły.
      • syriana Re: komunia chrześnicy - co dać? 31.03.07, 18:58
        jeśli chodzi o słowniki, to bardzo polecam, choć nie wiem czy jeszcze jest do
        dostania serię "Multimedialna encyklopedia PWN"

wygląda tak, ale to tylko jeden zeszyt, było około 20
        www.empik.com/showobject.jsp?objectId=356165¤tCategory=4020400

mam z tej serii cykl "kultura" i bardzo żałuję, że takie cuda nie były dostępne
        gdy ja byłam w szkole
      • jarzebina_cz Do migdal 31.03.07, 20:33
        Wg mnie złota biżuteria na komunię - to średni pomysł. Sama dostałam
        pierścionek i kolczyki (jako dziewięciolatka nie miałam jeszcze przekłutych
        uszu - mama uważała, że to za wcześnie smile i zanim dorosłam, żeby je nosić były
        już niemodne, przestały mi się podobać i w rezultacie nie nosiłam wcale.
    • agniesia59 Re: komunia chrześnicy - co dać? 01.04.07, 10:29
      witaj. ja też mam w tym roku komunie chrześnicy ale ona zażyczyła sobie rower.
      a było to tak: gdy jej starsza siostra miała komunie (3 lata temu) i dostawała
      prezenty (komputer, rolki, ciuchy, pieniądze, złotą biżuterie)ja powiedziałam
      że kupie jej rower ona zapamiętała to i cały czas mówi że mam jej kupić rower.
      i tak już będzie. chyba wymażony prezent...
    • gabrysia_s Re: komunia chrześnicy - co dać? 01.04.07, 18:07
      Może zegarek? To chyba taka komunijna "tradycja" z czasów PRL, ale są naprawdę
      fajne dziewczęce zegarki np. casio z serii baby g-shock, ale nie tylko.
      Co do złotej biżuterii, to ja kupiłam swoej chrześnicy na komunię złoty
      łańcuszek, teraz ma 20 lat i chodzi. Trzeba tylko wybrać jakiś prosty spolot,
      ponadczasowy, jeśli kolczyki to. np kółka, które nigdy z mody nie wychodzą.
    • renia1807 Re: komunia chrześnicy - co dać? 01.04.07, 23:25
      dałabym pieniądze
      • dorcia1234 Re: komunia chrześnicy - co dać? 01.04.07, 23:48

• jusytka Re: komunia chrześnicy - co dać? 01.04.07, 23:53
      Ja fajny rower kupiłam, była bardzo zadowolona z prezentu smile
    • migdal1 Re: komunia chrześnicy - co dać? 02.04.07, 07:24
      Rower to fajny prezent ale właśnie dostanie od chrzestnego. Pieniędzy nie chcę
      dawać bo rozmawiałam z rodzicami mojej chrześnicy i wiem, że napewno nie kupią
      jej komputera za zebrane pieniądze. Wszelka elektronika czyli np mp3, jakaś
      wieża też odpada bo ona tego nie chce. Najgorsze jest to, że dziewczynka nie ma
      takich konkretnych zainteresowań żeby kupić prezent pod tym kątem. No i jestem w
      kropce.
    • elag3 Re: komunia chrześnicy - co dać? 02.04.07, 10:06
      No i się spytałam prosto z mostu - okazało się że byłam pierwsza przed
      chrzestnym i zarezerwowałam rower. Uff.
      • alfa36 Re: komunia chrześnicy - co dać? 02.04.07, 14:01
        Moja siostrzeniaca dala do wyboru: rolki, rower, mp4. Tyle, ze powiediala o tym samym wszystkim gosciom (bo pytali) i teraz wydzwaniam bo boję sie, ze się prezenty zdublują. A mowiąc o pieniądzach- mam świeże wieści, mojej koleżanki córa w zeszlym roku dostawala od 200 zł do 1000 zł(od chrzestnych).
    • diania Re: komunia chrześnicy - co dać? 02.04.07, 20:20
      Jestem w szoku! 1000zł? w tym roku też ide z mężem na komunie -on jest
      chrzesnym,ale tysiac to chyba przesada.Myślałam,że taka kasa to na ślub..Aż się
      boje
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka