Dodaj do ulubionych

wędlinki dla najmłodszych

10.05.07, 09:58
Witajcie!!! Jakie wędlinki i od jakiego wieku podajecie swoim maluszkom!
Ostatnio słyszałam o parówkach od 10 m-ca i szyneczkach od 11 m-ca życia
maleństwa! Jak jest u was czy kupujecie jakiś konkretnych firm. Chyba morliny
mają takie dla dzieci! Podpowiedzcie!
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: wędlinki dla najmłodszych 10.05.07, 10:08
      zanim kupisz tego typu "delikatesy", poczytaj sobie skład.
      Rekomendację centrum zdrowia dziecka uzyskałyby nawet papierosy, bo to kwestia
      zapłacenia za znaczek, a nie rzetelnych badań.
      Dla mnie to niewiarygodne paskudztwo, ale znajomej córka od małego codziennie
      wcina po dwie morlinki na śniadanie. Nie, jej córka bynajmniej nie jest zdrowa,
      cały czas choruje, no, ale niektórzy nie widzą związku między wpychaniem dziecku
      świństw, a chorobami smile
      • mama-smyka Re: wędlinki dla najmłodszych 10.05.07, 10:35
        Wszystko jest względne.
        Są dzieci, które nie jedzą niczego poza chipsami, czekoladkami i paluszkami
        słonymi, więc podawanie parówek w zderzeniu z taką sytuacją jest wręcz
        niebiańskim pomysłem!
        Ale faktycznie - w parówkach jest sporo tłuszczu i skór - to akurat dobrze, ale
        niestety dodają też całe mnóstwo chemii. sad
        Jeśli dziecko lubi parówki (a moje np. lubi), to lepiej podawać mu paróweczki
        kupowane u sprawdzonego rzeźnika, w znajomym ekosklepie lub jeśli nie znamy
        takich miejsc - Berlinki.
        Poczytaj sobie składy w sklepie, ilość % zawartości mięsa itd.
        Co do szyneczki - podobnie, niestety. Są sytuacje, kiedy nie jesteś w stanie
        sprawdzić, co dziecko je - w przedszkolu, na stołówce na wakacjach itp. i może
        to nawet dobrze, bo dziecko przyzwyczaja żółądek do różnych rzeczy wink, ale w
        domu najlepsza jest swojska szynka, możesz nawet sama upiec np. schab z ziołami
        (no, może nie 10-miesięcznemu dziecku wink) a najlepiej znaleźć dobrego rzeźnika,
        choćby i parę km od domu.
        Ja po wędliny jeżdżę prawie 30km w jedną stronę, ale warto, naprawdę.
        • aurinko Re: wędlinki dla najmłodszych 10.05.07, 11:19
          Moje pierwsze dziecko do 4 roku życia nie wiedziało co to są "sklepowe"
          wędliny. Do chleba piekłam sama mięso dla całej rodziny - bez konserwantów,
          sztucznych dodatków, polepszaczy. I synek wyrósł na dużego, zdrowego chłopaka.
          Ja z kolei wolę zjeść mniej wędliny ale lepszej gatunkowo, zamiast parówek po
          6zł czy "szynki" po 15zł wolę kupić kilka plasterków oryginalnej parmeńskiej
          niż naszej nasączonej chemikaliami. Teraz, bedąc w ciąży, staram się
          wypróbowywać ciekawe przepisy na własne wędliny i już mam sprawdzony super
          łatwy sposób na rewelacyjne mięso (schab, pierś z indyka, karkówka) do chleba,
          które gotuje się tylko 2 x 5 minut w specjalnej zalewie i w przyszłości takie
          właśnie wędliny będą podawać mojej małej córeczce.
          • mama-smyka Re: wędlinki dla najmłodszych 10.05.07, 11:40
            O, to zdradź nam przepis, pliiiiis! Ja na pewno bym skorzystała.
            Osobiście parmeńskiej nie lubię a parówki kupuję w ekosklepie po 21,90 za kg,
            więc w cenie średniej szynki (w eko za najlepszą szynkę płacimy 36,90 za kg) -
            są przepyszne!
            Ale całą rodziną wolimy frankfuterki, parówki są na śniadanie (na zmianę z
            jajecznicą) a frankfuterki na kolację (na zmianę z kaszką - mówię o małym,
            oczywiście wink).
            • aurinko Re: wędlinki dla najmłodszych 10.05.07, 11:46
              mama-smyka napisała:

> O, to zdradź nam przepis, pliiiiis! Ja na pewno bym skorzystała.

Przepis znalazłam na forum Kuchnia, za pierwszym razem nie wyszła mi karkóka,
              ale nie zmarnowała się, bo super nadawała się na obiad z sosem, schab i pierś z
              indyka od początku udane, teraz z karkówką robie ciut inaczej niż w podstawowym
              przepisie, bo najpierw ją marynuję w swojej zalewie przez dobę a później gotuję.

Przyprawy do gotowania można przygotować wg własnego uznania, niekoniecznie wg
              ścisłego przepisu.

fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,28696022,28696022.html
              • agni71 Re: wędlinki dla najmłodszych 10.05.07, 22:21
                Fajny przepis, na pewno wykorzystam. Dzięki za podzielenie się na forum.

aga
    • enia555 Re: wędlinki dla najmłodszych 10.05.07, 12:09
      Dziękuję za odpowiedzi i pomysły! Pytam bo moje dziecko na razie je mięsko i to
      swojskie - na całe szczęście mamy rolników w rodzinie smile))) Ale tak
      wypowiadał się pediatra w którymś z programów sad(( Więc chciałam zapytać o
      zdanie doświadczonych mam ! I za nie bardzo dziękuję !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka