kina1 11.05.07, 09:35 Czy ktoś wie ile się daje pieniędzy chrześniakowi na II komunię, podkreślam nie pierwszą! dzięki za odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kaaaasiiiiiiiiiiiia Re: Komunia II 11.05.07, 09:36 kina1 napisała: > Czy ktoś wie ile się daje pieniędzy chrześniakowi na II komunię, podkreślam > nie pierwszą! dzięki za odpowiedzi II komunię? Odpowiedz Link Zgłoś
semida Re: Komunia II 11.05.07, 09:37 Tam skąd pochodzi moja mama,czyli koło Ostrołęki,też są 2 komunie.Na drugą dostawali zazwyczaj połowę tej kasy co na pierwszą. Odpowiedz Link Zgłoś
kina1 Re: Komunia II 11.05.07, 09:47 Tak, u nas, czyli w diecezji płockiej, jest II komunia, 2 lata po I. takie odnowienie I komunii. Odpowiedz Link Zgłoś
justi54 Re: Komunia II 11.05.07, 09:51 Czyli kolejnae zdarcie kasy z parafian. (Przepraszam, że nie na temat) Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: Komunia II 11.05.07, 09:57 to znaczy ze drugi raz dzieci przyjmuja komunie dopiero dwa lata po pierwszej? e no Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Komunia II 11.05.07, 11:11 Tak naprawdę to się powinno nazywać "komunia generalna" a uroczystość związana jest z odnowieniem przyrzeczeń chrztu. Przyjeło się mówić "II komunia" tak jak "II wojna" - pewien skrót myślowy Odpowiedz Link Zgłoś
rutkam do kina1 11.05.07, 13:33 Witam.Mam ten sam dylemat, 20 maja mam generalną komunię u swojego chrześniaka i nie mam pojęcia ile dać pieniędzy na prezent,a swoją drogą czy tylko w naszej płockiej diecezji są II komunie? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
isma Re: do kina1 11.05.07, 19:46 Tak, tylko u Was. I nie ma to zwiazku z rocznica, o ktorej pisze wiekszosc forumowiczek. Z tego, co czytam w dokumentach diecezji, to wlasciwie dopiero ta komunia sw. generalna jest rodzajem "pasowania na pelnoprawnego czlonka Kosciola" (bardzo nieteologiczny zwrot, ale oddaje istote rzeczy) mogacego swiadomie uczestniczyc w jego zyciu. Dlatego jest mowa o donowieniu przyrzeczen chrzecielnych, czyli aktu wlaczenia w Kosciol, ktorego wczesniej dokonali w imieniu nieswiadomego niemowlecia rodzice )). I Komunia jest u Was rozumiana raczej jako mozliwosc korzystania przez dziecko z owocow laski w sakramnecie Eucharystii, ale z zalozeniem, ze dziecko w tym wieku nie moze np. grzeszyc swiadomie/ciezko, w zwiazku z czym np. spowiada sie tylko z poboznosci, itp. Odpowiedz Link Zgłoś
procesor Re: do kina1 11.05.07, 23:21 Ismo, czemu akurat ta diecezja to moze nieistotne - ale czemu w ogóle jedna tak do tego podchodzi a inne nie?? Odpowiedz Link Zgłoś
kasper68 Re: do kina1 12.05.07, 09:10 Ale to chyba sakrament bierzmowania jest rodzajem "pasowania na pełnoprawnego członka Kościoła". A u nas odnowienie przyrzeczeń chrzcielnych jest normalnie przy I Komunii. Odpowiedz Link Zgłoś
berecik7 Re: Komunia II 11.05.07, 11:15 Niektórych księży powinno się zatrudniać w najlepszych agencjach marketingowych. Oni już wymyślą, jak sprzedać jeden produkt kilka razy))) Odpowiedz Link Zgłoś
malamadre Re: Komunia II 11.05.07, 11:27 U nas też się robi odnowienie przyrzeczeń chrztu w rok po komunii, dzieci przychodzą w komunijnych ubrankach (jak się jeszcze mieszczą), ale nie robi się z tego tytułu jakiejś fety! Może jakiś uroczysty obiad w domu, ale bez gości a tym bardziej prezentów! Odpowiedz Link Zgłoś
procesor Re: Komunia II 11.05.07, 12:29 a u mnie nazywa sie to rocznicówka jest rok po I Komunii i w mojej rodzinei i wśród znajomych nie widzę ani robienia imprez z tej okazji ani prezentów - ot, NARESZCIE religijne całkiem przezycie, bez myslenia o prezentach i tym czym nakarmić rodzinę Odpowiedz Link Zgłoś
kasper68 Re: Komunia II 11.05.07, 12:32 U nas jest msza z okazji rocznicy I Komunii na którą dzieci przychodzą w strojach komunijnych. Ale żeby ztego powodu robić jakąś fetę, to już się zdziwiłam mocno. Jakieś dziwne zwyczaje. Odpowiedz Link Zgłoś
tereska1986 Re: Komunia II 11.05.07, 12:49 U nas też robi się rocznicę pierwszej komunii, jest msza w białych ubrankach, ale żeby prezenty z tej okazji to pierwsze słyszę. Odpowiedz Link Zgłoś
zulcia73 Re: Komunia II 11.05.07, 13:58 u nas też jest rocznica pierwszej komuni ale bez specjalnych przyęć sie ja obchodzi ja swojej chrześnicy o ile pamiętam kupiłam coś do ubrania Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna56 Re: Komunia II 12.05.07, 09:29 U nas też jest rocznica. Właśnie za tydzień syn będzie ją miał. Ale druga Komunia? Pierwsze słyszę. Odpowiedz Link Zgłoś
miruka Re: Komunia II 11.05.07, 14:17 u nas msza w rocznice, maja byc ladnie ubrani, bez alb i to rozumiem, oczywiscie zadnych gosci nie przewiduje Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Komunia II 11.05.07, 22:42 U nas też jest rocznica rok po komunii, w ubrankach komunijnych (o ile jeszcze mają), ale to tylko msza, żadnej imprezy, a już na pewno prezentów. Odpowiedz Link Zgłoś
mijaczek Re: Komunia II 12.05.07, 09:21 mam jakies blade wspomnienie o tym, ze i ja mialam rocznice komunii, ale pamietam, ze nie bylo z tego powodu zadnej imprezy, nawet nikmt nie byl zaproszony. dla mnie przegiecie bagiety... Odpowiedz Link Zgłoś