Dodaj do ulubionych

Oszustwo na Allegro

14.05.07, 14:26
Po raz pierwszy spotkałam się z wyzyskiem na Allegro.Chodzi o te ze
licytowalam na aukcji ubranko,aukcja miala zakonczyc sie dzisiaj,wiec
licytowalam 2 minuty przed koncem i wygralam ta aukcje.Czekalam na dane od
sprzedajacego i nic .Patrze na ta aukcje a aukcja trwa nadal i konczy sie
jutro .Dalam wiecej za te ubranko i tak z mojej ceny ktora dawalam 10,50 teraz
mam zaplacic 26,50.To jest oszustwo i wg mnie celowe podbijenie ceny. Co mogę
zrobić z ta sprawa juz napisalam do sprzedajacego czy mam tez napisac do
Allegro o naruszenie zasad?Jestem wsciekla na takich ludzi!
Obserwuj wątek
    • agapk Re: Oszustwo na Allegro 14.05.07, 14:29
      sprzedajacy sam nie moze wydłuzyc aukcji - przynajmniej ja nic nie wiem o
      takiej mozliwosci
      moze to jedynie zrobic allegro - jesli sa jakies przestoje techniczne i awarie
      to oni automatycznie przedłuzają aukcje które mialy sie zakonczyc akurat wtedy
      jak byla awaria systemu
    • alojw Re: Oszustwo na Allegro 14.05.07, 14:47
      Wiesz co, to raczej może ty się pomyliłaś. Nie ma możlwości, po wystawieniu
      przedmiotu, wydłużyć czasu trwania aukcji. Skoro masz do zapłaty 26,50 to
      musiałaś podać taką cenę w licytacji. Dlaczego piszesz odrazu o podbijaniu
      ceny, przecież ktoś inny też mógł być zainteresowany kupnem tego samego
      przedmiotu i go licytować.
      • honey25 Re: Oszustwo na Allegro 14.05.07, 14:56
        Nie na pewno się nie pomyliłam ,gdyż widziałam napis aukcja zakończona i
        widziałam cene za jaką wylicytowałam czyli 10,50.Może rzeczywiście to była
        awaria techniczna .Sprobuje się skontaktować z Allegro.
        • patatajowa Re: Oszustwo na Allegro 14.05.07, 16:25
          cos pokręciłaś moim zdaniem, sprzedający nie może wydłużyć aukcji.można zapytać
          od jak dawna jesteś na allegro?pozdrawiam
        • resonka Re: Oszustwo na Allegro 14.05.07, 19:52
          Wierzę, że sie nie pomyliłaś ponieważ spotkało mnie dokładnie to samo. Też
          licytowałam w ostatniej chwili i dałam sporą kwotę, której nie chciałabym
          oczywiście zapłacić tylko po to żeby przebić tych licytujących w ostatniej
          chwili a ostrożeniejszych. Bo brrrrr nie lubię przegrywać aukcji dając np. 50
          zł a towar idzie za 51, oj nie lubię. Ale to jest ryzykowne jak się trafi na
          osobę licytująca podobnie lub jak w tym przypadku wydłużenie aukcji przez
          allegro z powodu wcześniejszej awarii lub przerwy technicznej. To taka
          rekompensata dla sprzedających.

Wszystko rozumiem ale nie jest w porządku przedłużenie aukcji po ich
          zakończeniu. Wcześniej nie mam nic przeciwko, tylko, że to działa tak, że w
          wypadku przerwy automatycznie wszystkie aukcje kończące się w danym dniu
          zostają przedłużone nawet te zakończone, to nie fair. Ja w allegro nie
          dochodziłam ale poprosiłam o wycofanie oferty sprzedawcę, który to uczynił. Na
          szczęście bo kwota była niebagatelna, sam na ty jednak nie stracił bo sprzedał
          i tak drożej niż ja wylicytowałam w dniu prawidłowego zakończenia aukcji.
      • agnieszkaj10 Re: Oszustwo na Allegro 15.05.07, 05:41
        witam!
        Ja mam podobną sytuację, wylicytowałam przedmiot, czekam na dane od
        sprzedającego, a nagle patrze a jakimś cudem ta aukcja trwa nadal... skandal
    • magdek2 Re: Oszustwo na Allegro 14.05.07, 15:04
      skoro wygrałaś tę aukcję to dostałaś mail'e o złożeniu oferty oraz o wygraniu
      aukcji z ceną końcową, nie ma możliwości przedłużenia aukcji przez
      sprzedającego po jej zakończeniu nawet jesli kwota końcowa mu się nie
      spodobała, zwróć się do allegro o wyjaśnienie, chociaz dzisiaj to ja osobiscie
      żadnych awarii technicznych nie odczułam na allegro, może ktos przelicytował
      cię w ostatniej minucie ? nie widzimy aukcji więc trudno powiedzieć..
      • mamachlopca1 Re: Oszustwo na Allegro 14.05.07, 20:03
        ja tez tak kiedys mialam.wygralam niby aukcje ale nie doszedl do mnie meil z
        takim potwierdzeniem choc widzialam napis ze zakonczone-nawet w licytowanych
        bylo-zakonczone.po czym po paru minutach okazuje sie aukcja trwa.i nie bylo tu
        zadnych awarii!
    • honey25 Re:do patatajowa 14.05.07, 20:26
      Na Allegro jestem od 3 lat i z pewnością nic nie pokręciłam. Napisałam e-maila
      do sprzedajacego i Pani odpisala mi ze to nie jej wina ze wszystkie jej aukcje
      zostaly przedluzone a ona nie wie jak to sie stalo.Nie wiem co o tym sądzić
      oczywiście napisałam tez do serwisu Allegro czy w tym czsie były jakieś awarie
      które mogły spowodować całe to zamieszanie czekam na ich odpowiedz i
      zobaczymy.Fakt faktem ze nawet jak byla to awaria to jako kupujaca jestem
      poszkodowana bo mimo tego iz wygralam aukcje to aukcja nadal trwa i w dodatku
      musze zaplacic wiecej niz gdyby aukcja konczyla sie normalnie.Poczekam i zobacze
      co mi odpiszą.
      • coronella Re:do patatajowa 14.05.07, 21:21
        nie jesteś poszkodowana. W przypadku takich awarii poszkodowany jest sprzedający. Często zdaza się tak, że nagle zawiesza sie serwer, nie można licytować, aukcja kończy się na śmiesznie małej cenie. Wtedy Allegro automatycznie przedłuża takie aukcje o 24 godz. Niestety, takich awarii jest coraz częściej.
        Robisz zamieszanie z niewielkiej ceny. A wyobraź sobie, gdybyś Ty była sprzedającym, gdybys wystawiła wartościowa rzecz, i sprzedała ja po śmiesznie niskiej kwocie. Miałabyś wielu obserwujących, którzy nie byli w stanie oddac głosu, a nie jest tajemnicą, że najwięcej osób oddaje głosy w ostatnich minutach trwania aukcji.
        Allegro pewnie przedłużyło by aukcję. Komu przyznałabyś rację? Sprzedałabys rzecz pierwotnemu wygrywającemu? Czy cieszyła się z ponownej sprzedazy za wyższą cenę?
        To, co robi allegro jest jak najbardziej sprawiedliwe.
        • alexsc Re:do patatajowa 14.05.07, 21:50
          miałam kiedys taką samą sytuację, nie wiem jakim cudem aukcja została
          przedłuzona o 1 dzien. u mnie było akurat tak, ze osoba która zalicytowała w
          dniu w którym aukcjapowinna sie zakonczyc wygrała tak czy tak bo nikt potem juz
          nie licytował. ale od allegro nie dostałam zednego maila informujacego o
          przedłuzeniu aukcji. byłam w szoku i nie wiedziałam o co chodzi.
        • honey25 Ro Oszustwo na Allegro 14.05.07, 22:17
          Do coronella-zgadzam się z tobą ze sprzedajacy jest poszkodowany w czasie awarii
          ale niee do konca(w czasie awarii sa mu zwracane pieniadze za wystawienie
          przedmiotu itp)i nie w tym przypadku ,gdyz na tej aukcji mozna bylo licytowac
          do samego konca.Widocznie nie czytalas uwaznie tego co napisałam wcześniej .I
          wcale nie robie zamieszania tylko chce wyjasnic sprawe bo byc moze ktos mial
          podobny problem,a ja nie wiem nadal czemu tak się stało.I nadal twierdze ze
          jestem poszkodowana!
          • jasmin30 Re: Ro Oszustwo na Allegro 14.05.07, 22:29
            Jedyne co Allegro robi w czasie awarii dla sprzedajacego to przedłużenie czasu trwania aukcji. Zapewniam Cię, ze o żadnym zwrocie pieniędzy za wystawienie przedmiotu nie ma mowy, niestety...
          • coronella Re: Ro Oszustwo na Allegro 14.05.07, 22:40
            czytałam uwaznie. Pisałaś, że licytowałas 2 min przed końcem.
            A to się mogło stac np 30 sek. przed końcem, nawet mogłaś nie zauwazyć.
            To jest jedyne sensowne rozwiązanie, jakie przychodzi mi do głowy. W każdym razie sprzedający nie jest winien, on tu nic nie mógł zrobić.
            • kanna Re: Ro Oszustwo na Allegro 15.05.07, 21:54
              Snajpery aukcyjne licytuja 5 s przed koncem aukcji...

pozd. Ania
              • coronella Re: Ro Oszustwo na Allegro 16.05.07, 12:35
                no to co z tego?
                wiem o tym.
                a co ma snajper do poruszonego problemu?
    • royalmail Re: Oszustwo na Allegro 15.05.07, 00:14
      Tutaj jest oficjalny komunikat o awarii:

www.allegro.pl/phorum/read.php?f=301&i=61431&t=61431
      Zaś w reszcie tematu zgodzę się ze wszystkim, co napisała coronella.
      • malgra Re: Oszustwo na Allegro 15.05.07, 00:23
        allegro czasem zwraca prowizje sprzedającym a czasem przedłuża oferty o 24
        godziny.
        Jeśli licytując podałaś swoją maksymalną cenę jaką możesz zapłacić (powiedzmy
        40 zł) to system zapamiętał Twoja ofertę i brał ją pod uwagę w przypadku
        przedłużenia aukcji.
    • kakuba Re: Oszustwo na Allegro 15.05.07, 09:48
      to przedłużenie czasu aukcji jest rzeczywiscie zaskakujące
      ale jeśli chodzi o cenę jaką zalicytowałaś - to jest to Twoja decyzja - skoro
      wpisałaś, że jestes gotowa zapłacić 26,50 - to system widzi tą cenę
      NIGDY NIE LICYTUJ WIĘCEJ NIŻ CHCESZ ZAPŁACIĆ !!!

możliwa była przeciez też taka sytuacja:
      - aukcja kończy się o właściwym czasie
      - 3 min przed końcem jest cena 10
      - 2 min przez końcem Ty licytujesz max do 26,50 (w tym momencie widzisz że masz
      cene na aukcji 10,50)
      - 1 min przed końcem inny allegrowicz licytuje 26 zł (a ty go automatycznie
      przebijasz do 26,50)

i co? i wyjdzie na to samo! wygrasz tą aukcje i będziesz musiała zapłacić 26,50

czy masz napisac na allegro o naruszenie zasad?
      hmm.. tak! napisz że sama te zasady złamałas licytując wyzej niż byłas w stanie
      zapłacić!
      przez takie nieodpowiedzialne osoby jak Ty allegro czasem bywa kompletną
      porażką!

• honey25 Re: Oszustwo na Allegro 15.05.07, 11:36
        Droga Kakauba jest mi przykro ze napisalas o mnie ze jestem nieodpowiedzialna
        osoba.Zapewniam ciebie ze z pelna swiadomoscia dalam wieksza sum za ubranko i
        nie wycofam sie z tej aukcji tak jak ty to sugerujesz.Przeciez ja nie napisalam
        nic o tym ze nie zaplace za aukcje tylko chcialam eyjasnic ta dziwna sytuacje.Na
        Allegro jestem juz jakis czas i pierwszy raz spotkalam sie z czyms takim .Po
        prostu nie wiedzialam czy to wina sprzedajacego ktory cos kombinuje czy moze
        systemu.A ty od razu napisalas o mnie ze przez takich jak ja Allegro jest
        porazka.Do twojej wiadomosci nigdy nie licytuje towaru za sume wieksza niz
        jestem w stanie dac i zawsze kupuje rzeczy za takie pieniadze za jakie
        wylicytowalam.Wiec nie osadzaj zbyt pochopnie ludzi i nie stawiaj mnie w jedny
        szeregu z osobami ktore faktycznie cos kreca, bo ja do takich osob nie naleze.I
        gdybym myslala twoimi kategoriami to powinnam pomyslec ze to wlasnie prze takich
        jak ty na swiecie sa nieporozumienia ale wcale tak nie mysla gdyz nie osadzam
        innych i nie domawiam sobie pewnych rzeczy.Jesli chodzi o ta cala sytuacje to
        juz zostala wyjasniona i wiem ze to byla awaria systemu.Niestety nie jestem
        wszechwiedzaca i taka sytuacja spotkala mnie po raz pierwszy podczas licytacji
        wiec chcialam czyjejs porady a nie bezpodstawnych osadow.Pozdrawiam
        • patatajowa Re: Oszustwo na Allegro 18.05.07, 16:41
          skoro nie wiadomo było o co chodzi to słowa z twojego postu "wyzysk, oszustwo"
          były rowniez nie na miejscu ...
      • hipopotamama kakuba 15.05.07, 12:19
        A gdyby babcia miała wąsy to by była dziadkiem.
        Faktem jest, że nikt nie dawał tych 26zł więc takie gdybanie nic nie wnosi w
        temacie.
        Tłumaczycie jej jak krowie na rowie rzeczy oczywiste, a na dokładkę wmawiacie
        jej, że robi wielką aferę.
    • gandalf26 Re: Oszustwo na Allegro 16.05.07, 16:06
      Sadze ze nie o Twoja niewiedze i o pytania chodzi ale o
      forme : "Oszustwo", "wyzysk" to mocne slowa i jak sie okazalo w tej sytuacji
      uzyte calkiem nie na miejscu...
      Nie prosciej byloby opisac na chlodno sytuacje i spytac sie - co o tym myslicie?

Mnie az wzdrygnelo po przeczytaniu tego posta brrrrr.....
      • smarteek Re: Oszustwo na Allegro 16.05.07, 19:23
        JAKIE OSZUSTWO
        JEZELI ALLEGRO MA PRZERWE TECHNICZNA TO PRZEDŁUZA AUKCJE O CZYM INFORMUJE
        ***Systemowe*** Data: 2007-02-26 Czas: 13:43:52
        Problemy z dostępem do Allegro w poniedziałek, 26 lutego - przedłużenie ofert

(Dodano o godz. 15:22)

Usterka techniczna powodująca problemy z dostępem do serwisu miała miejsce
        między godziną 10:25 a 14:40. Wystawiane dziś oferty sprzedaży mogą pojawiać
        się na stronach z opóźnieniem.

Zgodnie z zasadami rekompensat za awarie techniczne, wszystkie oferty
        sprzedaży, które kończyły się w godzinach 10:25-14:55, zostały przedłużone o 24
        godziny.

Serdecznie przepraszamy wszystkich Allegrowiczów za to, że podczas awarii nie
        mogli w pełni korzystać z naszego serwisu

ZAWSZE ZAMIESZCZAJA TAKIE INFORMACJE ALE NAJŁATWIEJ POSADZAC KOGOS O OSZUSTWO
        POZDR
        • smarteek Re: Oszustwo na Allegro 16.05.07, 19:24
          NAJLEPIEJ NIE DOCZYTAC NIE WIEDZIEC TYLKO ODRAZU PISAC DO ALLEGROO NARUSZENIE
          ZASAD NIESTETY CORAZ WIECEJ TAKICH OSÓB NA ALLEGRO
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka