Dodaj do ulubionych

Chusta Lulu - ktoś miał?

13.06.07, 20:32
Obserwuj wątek
    • robben2 Re: Chusta Lulu - ktoś miał? 13.06.07, 20:35
      Zastanawiam się nad kupnem chusty Babylulu. Warto? Jak dlugo nosilyście w niej
      maluchy?
      • nataliak9 Re: Chusta Lulu - ktoś miał? 13.06.07, 20:50
        mam tą chustę. uzywałam jej przez jakiś czas, niezbyt długi ale sporo. na
        kontrolnym usg bioderek lekarz zauwazył niewielką asymetrie i twierdzi, że to
        przez chustę. kazał kupć zwykłe nosidełko dla niemowląt. nie mam do końca
        przekonania czy to przez chustę ale ja oczywiście odstawiłam. w instrukcji
        uzytkowania napisane jest aby nie uzywać chusty poniżej 7 tyg zycia, chyba że
        pediatra pozwoli. ja tak zrobiłam, pytałam się lekarki. szkoda, bo moja
        córeczka uwielbiała tą chustę po prostu.oczywiście mamy-fanki chust mogą się ze
        mną nie zgodzić, ale ja już chusty nie chcę. sad, może wybierz inny model, są
        podobno chusty wiązane, może te nie szkodzą dziecku. pozdrawiam.
        • andziulindzia do nataliak9 13.06.07, 23:49
          nataliak9 napisała:

> mam tą chustę. uzywałam jej przez jakiś czas, niezbyt długi ale sporo. na
          > kontrolnym usg bioderek lekarz zauwazył niewielką asymetrie i twierdzi, że to
          > przez chustę. kazał kupć zwykłe nosidełko dla niemowląt.

W sytuacji, którą opisujesz lepsza od zwykłego nosidełka będzie długa chusta
          wiązana, w której możesz umieścić także dziecko w pozycji pionowej. Materiał
          pod pupą dziecka w chuście wiązanej rozkłada się szeroko od jednego dołu
          podkolanowego do drugiego, dzięki czemu nóżki dziecka są w rozwarciu jak przy
          szerokim pieluchowaniu. W zwykłych nosidłach pasek materiału pod pupą dziecka
          jest dość wąski i nóżki zwisają do dołu co przy wszelkiego typu
          nieprawidłowościach bioderek jest niewskazane.

Szkoda, że wiedza lekarzy nt. chust jest tak skromna, że polecają zwykłe
          nosidła sad
          • seala1 Re: do nataliak9 14.06.07, 10:20
            a jakiej firmy jest ta chusta wiązana? byłabym szczerze zainteresowana bo moja
            mała przeszła dysplazję biodra i lekarz tez nam powiedzial ze chusty w naszym
            wypadku odpadaja
            • andziulindzia do seala1 14.06.07, 12:53
              Najbardziej komfortowe w użyciu są chusty mające tkaninę o splocie skośno-
              krzyżowym. W Polsce dostępne są chusty kilku producentów: nati - to polski
              producent, hoppediz - to firma niemiecka oraz chusty amazonas - austriackie.
              Różnią się głównie kolorami i nieznacznie ceną. Można też kupić np chustę
              didymos - kolory przepiękne ale cena baaaardzo wysoka. Wszystkie chusty (z
              wyjątkiem didymosa) są dostępne na allegro. Tylko wybierz kolor smile

Warto jeszcze to poczytać
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=44603&w=64126243
              • andziulindzia Re: do seala1 14.06.07, 13:02
                A jeśli taka chusta to dla ciebie za duży wydatek możesz sobie uszyć sama smile
                wystarczy niecałe 5 m tkaniny bawełnianej o szerokości 70 cm. Tkanina powinna
                być miękka i niezbyt gruba (ja mam prześcieradłową). Może być delikatnie
                elastyczna ale nie na długość tylko w szerokości. Obszywasz materiał szwem
                francuskim, a jak nie znasz szwu francuskiego to cykcak jest równie doskonały.
                Instrukcji wiązań w necie jest mnóstwo. Polecam takie rozwiązanie, za
                niewielkie pieniądze sprawdzisz czy wam ten sposób noszenia odpowiada, a jak
                rozsmakujesz się w chustach to i firmową sobie kupisz smile
                • seala1 Re: do seala1 14.06.07, 21:53
                  dziekuje za info. lepiej bedzie jednak jak ja kupie bo moje umiejetnosci
                  krawieckie sa fatalne.....
      • rozanamama Re: Chusta Lulu - ktoś miał? 13.06.07, 21:41
        nie chciala lezec.
        chusta sie nie przydala
        • saha_ra Re: Chusta Lulu - ktoś miał? 13.06.07, 23:38
          kurde też kupiliśmy i ostatnio coś nie bardzo... Początkowo malenka zasypiała w
          tym Bebe lulu pięknie ale kiedy nadeszły upały zaczęła wyć w tej chuście, bo
          niestety jest ona wykonana z ala-sztruksowego materiału, dziecko jest po chwili
          mokre od potu i na twarzy ma odciśniętą fakturę wnętrza torby. Nie wiem jak się
          to cudo sprawdzi dalej, może w wersji na siedząco, bo ma taką opcję, będzie ok.
          nie wiem....
          • nataliak9 Re: Chusta Lulu - ktoś miał? 14.06.07, 10:10
            to fakt, na upały nie dobra jest taka chusta, bo głowa w ogóle nie ma przewiewu
            i dzieci tego nie lubią.podsumowując najfajniej jest mieć rózne opcje noszenia
            dziecka jeżeli kogos oczywiscie stać. smile
      • blueberry77 Re: Chusta Lulu - ktoś miał? 14.06.07, 16:06
        Ja mam taką chustę. Jak ją dostałam, to mały miał skończone 2 miesiące i miał
        już awersję do leżenia, więc się buntował. Teraz ma 3 miesiące i próbuję go
        nosić w pozycji pionowej, ale jakoś tak zwisa, poza tym mam wrażenie, że go
        gniecie brzeg chusty w nóżki. Może się nauczymy kiedyś, na razie niestety chusta
        leży w kącie smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka