robben2 Re: Chusta Lulu - ktoś miał? 13.06.07, 20:35 Zastanawiam się nad kupnem chusty Babylulu. Warto? Jak dlugo nosilyście w niej maluchy? Odpowiedz Link Zgłoś
nataliak9 Re: Chusta Lulu - ktoś miał? 13.06.07, 20:50 mam tą chustę. uzywałam jej przez jakiś czas, niezbyt długi ale sporo. na kontrolnym usg bioderek lekarz zauwazył niewielką asymetrie i twierdzi, że to przez chustę. kazał kupć zwykłe nosidełko dla niemowląt. nie mam do końca przekonania czy to przez chustę ale ja oczywiście odstawiłam. w instrukcji uzytkowania napisane jest aby nie uzywać chusty poniżej 7 tyg zycia, chyba że pediatra pozwoli. ja tak zrobiłam, pytałam się lekarki. szkoda, bo moja córeczka uwielbiała tą chustę po prostu.oczywiście mamy-fanki chust mogą się ze mną nie zgodzić, ale ja już chusty nie chcę. , może wybierz inny model, są podobno chusty wiązane, może te nie szkodzą dziecku. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
andziulindzia do nataliak9 13.06.07, 23:49 nataliak9 napisała: > mam tą chustę. uzywałam jej przez jakiś czas, niezbyt długi ale sporo. na > kontrolnym usg bioderek lekarz zauwazył niewielką asymetrie i twierdzi, że to > przez chustę. kazał kupć zwykłe nosidełko dla niemowląt. W sytuacji, którą opisujesz lepsza od zwykłego nosidełka będzie długa chusta wiązana, w której możesz umieścić także dziecko w pozycji pionowej. Materiał pod pupą dziecka w chuście wiązanej rozkłada się szeroko od jednego dołu podkolanowego do drugiego, dzięki czemu nóżki dziecka są w rozwarciu jak przy szerokim pieluchowaniu. W zwykłych nosidłach pasek materiału pod pupą dziecka jest dość wąski i nóżki zwisają do dołu co przy wszelkiego typu nieprawidłowościach bioderek jest niewskazane. Szkoda, że wiedza lekarzy nt. chust jest tak skromna, że polecają zwykłe nosidła Odpowiedz Link Zgłoś
seala1 Re: do nataliak9 14.06.07, 10:20 a jakiej firmy jest ta chusta wiązana? byłabym szczerze zainteresowana bo moja mała przeszła dysplazję biodra i lekarz tez nam powiedzial ze chusty w naszym wypadku odpadaja Odpowiedz Link Zgłoś
andziulindzia do seala1 14.06.07, 12:53 Najbardziej komfortowe w użyciu są chusty mające tkaninę o splocie skośno- krzyżowym. W Polsce dostępne są chusty kilku producentów: nati - to polski producent, hoppediz - to firma niemiecka oraz chusty amazonas - austriackie. Różnią się głównie kolorami i nieznacznie ceną. Można też kupić np chustę didymos - kolory przepiękne ale cena baaaardzo wysoka. Wszystkie chusty (z wyjątkiem didymosa) są dostępne na allegro. Tylko wybierz kolor Warto jeszcze to poczytać forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=44603&w=64126243 Odpowiedz Link Zgłoś
andziulindzia Re: do seala1 14.06.07, 13:02 A jeśli taka chusta to dla ciebie za duży wydatek możesz sobie uszyć sama wystarczy niecałe 5 m tkaniny bawełnianej o szerokości 70 cm. Tkanina powinna być miękka i niezbyt gruba (ja mam prześcieradłową). Może być delikatnie elastyczna ale nie na długość tylko w szerokości. Obszywasz materiał szwem francuskim, a jak nie znasz szwu francuskiego to cykcak jest równie doskonały. Instrukcji wiązań w necie jest mnóstwo. Polecam takie rozwiązanie, za niewielkie pieniądze sprawdzisz czy wam ten sposób noszenia odpowiada, a jak rozsmakujesz się w chustach to i firmową sobie kupisz Odpowiedz Link Zgłoś
seala1 Re: do seala1 14.06.07, 21:53 dziekuje za info. lepiej bedzie jednak jak ja kupie bo moje umiejetnosci krawieckie sa fatalne..... Odpowiedz Link Zgłoś
rozanamama Re: Chusta Lulu - ktoś miał? 13.06.07, 21:41 nie chciala lezec. chusta sie nie przydala Odpowiedz Link Zgłoś
saha_ra Re: Chusta Lulu - ktoś miał? 13.06.07, 23:38 kurde też kupiliśmy i ostatnio coś nie bardzo... Początkowo malenka zasypiała w tym Bebe lulu pięknie ale kiedy nadeszły upały zaczęła wyć w tej chuście, bo niestety jest ona wykonana z ala-sztruksowego materiału, dziecko jest po chwili mokre od potu i na twarzy ma odciśniętą fakturę wnętrza torby. Nie wiem jak się to cudo sprawdzi dalej, może w wersji na siedząco, bo ma taką opcję, będzie ok. nie wiem.... Odpowiedz Link Zgłoś
nataliak9 Re: Chusta Lulu - ktoś miał? 14.06.07, 10:10 to fakt, na upały nie dobra jest taka chusta, bo głowa w ogóle nie ma przewiewu i dzieci tego nie lubią.podsumowując najfajniej jest mieć rózne opcje noszenia dziecka jeżeli kogos oczywiscie stać. Odpowiedz Link Zgłoś
blueberry77 Re: Chusta Lulu - ktoś miał? 14.06.07, 16:06 Ja mam taką chustę. Jak ją dostałam, to mały miał skończone 2 miesiące i miał już awersję do leżenia, więc się buntował. Teraz ma 3 miesiące i próbuję go nosić w pozycji pionowej, ale jakoś tak zwisa, poza tym mam wrażenie, że go gniecie brzeg chusty w nóżki. Może się nauczymy kiedyś, na razie niestety chusta leży w kącie Odpowiedz Link Zgłoś