Dodaj do ulubionych

Znikający paragon

09.07.07, 15:57
Pod koniec maja kupiłam dziecku rowerek trójkołowy, gwarancją jest paragon.
Niedawno pękł jeden element i jakie było moje zdziwienie, gdy zobaczyłam
paragon, prawie nic na nim nie widać.Poszłam do sklepu wymienili mi część,a
gdy spytałam o paragon, czy mogli by mi dać jakieś potwierdzenie zakupu, bo
tego za dwa tygodnie już nie będzie widać, odpowiedzieli z uśmiechem, że to
już mój problem.Co mogę zrobić?Proszę o radę
Obserwuj wątek
    • pdubno Re: Znikający paragon 09.07.07, 16:21
      zrobic ksero? ja tak zrobilam smile pozdrawiam
      • markac28 Re: Znikający paragon 10.07.07, 10:07
        niestety po ponad miesiącu już nie ma co kserować (prawie niewidoczny)
        • misia_75 Re: Znikający paragon 10.07.07, 11:25
          markac28 napisała:

> niestety po ponad miesiącu już nie ma co kserować (prawie niewidoczny)

Jeśli "prawie niewidoczny" to spróbuj
          jeszcze zrobić ksero i poproś o przyciemnienie
    • j_aga Re: Znikający paragon 10.07.07, 10:16
      Jak kupowałam coś w jednym ze sklepów, miły pan powiedział, że mam dwa lata
      gwaracji, więc radzi mi skserować paragon, bo za kilka miesięcy będzie to pusta
      kartka papieru i z gwarancji nici.Więc to chyba jedyna rada, tyle, że trzeba to
      zrobić od razu, dotyczy to chyba takich paragonow na błyszczących papierach, bo
      takie supermarketowe nie znikają smile
      • alojw Re: Znikający paragon 10.07.07, 12:01
        Znikają te, które są termiczne. W marketach zazwyczaj są drukarki igłówki i
        dlatego nie znika nic na paragonach. Jednak producenci papieru termicznego dają
        pięć lat gwarancji na wydruk, ale papier musi być prawidłowo przechowywany, tzn
        w lodówcesmile A co do rowerku to czy nie powinien mieć on karty gwarancyjnej?
        Ptrzecież kartę sie stempluje i jest śla zakupu. Przecież nie ma nigdzie
        napisane, że to pragon jest podstawą gwarancji.
        • silje78 Re: marcac 10.07.07, 12:36
          teraz spróbuj podgrzać paragon na żarówce. ostrożnie aby go nie spalić. powinno
          być widać wszystko (i zrób kopię). nastepnym razem zrób sobie kopie i trzymaj z
          oryginałem. a same paragony najlepiej trzymać w zamrażarce w pojemniczku
          chroniącym przed wilgocią.
          pozdrawiam
    • etxxx Re: Znikający paragon 10.07.07, 13:33
      Prawda jest taka ,że nie ma prawa znikać druk z paragonu .
      Wina jest po stronie sprzedawcy.
      Kupują najtańsze rolki bez atestu i dlatego gina napisy ,a powinni używać
      papieru cztero krotnie droższego z którego nie zginie napis nawet po czasiesmile
      Wiem z wiarygodnego żródła od Pana serwisanta od drukarek fiskalnych.
      Pragon musi byc czytelny ,a jak Ci pyskują to zgłoś do federacji konsumenta i
      już.
      • alojw etxxx... 11.07.07, 10:33
        Masz 100% racji. Tylko niestety zazwyczaj jest tak, że użytkownicy urządzeń
        fiskalnych kupują papier w makro, bo tam jest tańszy!!! A, że klient później
        paragonu nie ma to już mało ważne.
        • silje78 Re: etxxx... 11.07.07, 12:11
          to nie ma znaczenia, czy papier jest z makro czy też z innego sklepu. większoć
          drukarek fiskalnych działa na papier termiczny, który po jakimś czasie blaknie.
          znaczenie ma jedynie sposób przechowywania papieru, ale zarówno przed jak i po
          wydrukowaniu.
          • alojw Re: etxxx... 11.07.07, 14:18
            No niestety nie zgodzę się z tobą. Jakość papieru ma znaczenie. Już nie wspomnę
            o awariach mechanizmów drukujacych właśnie przez używanie tego taniego papieru,
            ale to juz temat nie na to forum.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka