Dodaj do ulubionych

fotelik samochodowy dla niemowlęcia-jak to jest

26.08.08, 13:49
Mam pytanie-kupiliśmy z mężem przez allegro fotelik dla naszego
dzidziusia.Fotelik od 0-13 kg+ wózeczek taki komplet.Wydawało nam się ze
wszystko oki-ale okazało się ze ten fotelik nie nadaje sie na
noworodka-strasznie głębokie siedzisko-a przeciez takie malenstwo spi na
leżąco.Niby pisze 0-13kg ale nie ma tam regulacji zeby rozkładal sie na
lezakowanie.Myslimy ze podłozy sie tam kocyk i bedzie ok.Pytanie-czy wszystkie
te foteliki takie maja siedzisko głebokie-jak sobie ardzicie-jaki byscie
polecali inny ewentualnie.?
Obserwuj wątek
    • gardenia_nowak Re: fotelik samochodowy dla niemowlęcia-jak to je 26.08.08, 13:59
      Fotelik samochodowy służy do przewożenia dziecka w samochodzie i z tego co
      wyczytałam, to maluch nie powinien spędzać w nim więcej niż 2 godz. dziennie.
      Szczerze to nie słyszałam, żeby foteliki się jakoś rozkładały i wszystkie, które
      widziałam umożliwiały przewożenie dziecka w pozycji półleżącej/półsiedzącej.

Obejrzyj sobie zdjęcia z googla:
      images.google.pl/images?um=1&hl=pl&lr=&q=fotelik+samochodowy+0-13&btnG=Szukaj+obraz%C3%B3w
    • gardenia_nowak cd. 26.08.08, 14:06
      zainteresowałam się możliwością rozkładania fotelika i znalazłam coś takiego:

dino.sklep.pl/nowy/prima-easy-casualplay-do-wozkow-casualplay-i-mutsy-p-1652.html
      ale przypuszczam, że w trakcie przewożenia samochodem raczej trzeba go będzie
      złożyć do tej pozycji bardziej siedzącej, zwłaszcza jeżeli dzieciak jedzie z
      tyłu (może być problem z miejscem), no chyba, że macie duży samochód, a poza tym
      nie wiem, czy pozycja całkiem leżąca jest wtedy najbezpieczniejsza.

Poza tym zupełnie nic nie wiem, jak on się spisuje w crash testach - na tej
      stronie fotelik.info/pl/testy/
      można to sobie sprawdzić.
      • travka1 Re: cd. 26.08.08, 20:55
        posiadalam taki fotelik i mysle,ze jest rewelacyjny.BEZ problemu
        miesci sie w samochodzie na leząco.
    • gku25 Re: fotelik samochodowy dla niemowlęcia-jak to je 26.08.08, 14:11
      A w twoim brzuchu dziecko też śpi na leżąco? Zapewniam cię, że wszystko jest w
      porządku z fotelikiem.
    • pychu Re: fotelik samochodowy dla niemowlęcia-jak to je 26.08.08, 14:22
      Też mam taki fotelik, który się nie rozkłada, a pozycja dziecka będzie
      półsiedząca. Myślę, że one są przystosowane dla noworodków. My przywieziemy
      dziecia w nim ze szpitala. Może faktycznie można podłożyć kocyk
      • slonko1335 Re: fotelik samochodowy dla niemowlęcia-jak to je 26.08.08, 14:27
        W foteliku 0-13 kg zwykle jest być wkładka wypłycająca i podtrzymująca główkę
        specjalnie dla noworodka.
    • maalwinka1 Re: fotelik samochodowy dla niemowlęcia-jak to je 26.08.08, 14:32
      Nie wiem jak wyglada twoj fotelik i jakiej jest firmy, ale foteliki takie sa jak
      sama nazwa wskazujesmile Mozna dokupic wkladke redukcyjna, jest zrobiona z gabki i
      ma ochraniacz wokol glowki! Super sprawa bo dzieciatko ma mniej wygiete plecki i
      glowka mu nielata na wszystkie strony!
      • embeel Re: fotelik samochodowy dla niemowlęcia-jak to je 26.08.08, 14:35
        w foteliku powinna byc przynajmniej wkladka splycajaca, taka jak na zdjeciu, a
        fotelik mimo wszystko powinien sie odchylac.

• embeel zdjecie 26.08.08, 14:35
          www.britax-romer.fr/siege-auto.php
          • alicja0000 Re: zdjecie 26.08.08, 16:16
            nie no, nie o taki z pewnością fotelik chodzi. Ten na zdjeciu to fotelik dla
            większych dzieci. Autorce chodzi o fotelik nosidełko 0-13 kg
            • embeel Re: zdjecie 26.08.08, 17:23
              ten fotelik jest na tzw. grupe 0+/1 czyli od 0 do 18kg. w srodku jest nakladka,
              o ktorej pisalam. taka sama jak dla nosidelka 0-13 kg

• aniajab24 Re: zdjecie 26.08.08, 19:03
            no własnie to cos podobnego do tego fotelika ze zdjecia.taka wkladka jest-ale
            jak takiego niemowlaczka-np.3 tygodniowego wlozyc jak to jest taka pozycja
            siedzaca?nic mu sie nie zrobi-nie połamie?my mamy firmy chicco-modelu nie pamietam.
            • embeel Re: zdjecie 26.08.08, 19:25
              z tego, co pytalam w sklepie, ten model ze zdjecia mozna odchylac, nie zupelnie
              na lezaco, ale do polowy.
    • osa551 Re: fotelik samochodowy dla niemowlęcia-jak to je 26.08.08, 16:06
      Ktoś sprzedał Ci fotelik bez wkładki dla noworodka. Jak się jej przestaje używać
      to zwykle się gubi.

Foteliki 0-13 nie rozkładają się "na leżakowanie", mają zapewnić dziecku
      optymalną i bezpieczną pozycję podczas wypadku jeśli się zdarzy. U Ciebie w
      brzuchu nie ma pozycji "leżakowania" - dziecko jest zwinięte i nic mu nie jest.

Najbardziej popularnym fotelikiem samochodowym jest chyba Maxi-cosi cabrio.
    • misiorek86 Re: fotelik samochodowy dla niemowlęcia-jak to je 26.08.08, 16:33
      Polecam ci zdecydowanie Maxi Cosi Cabrio lub Citi, my mamy Cabrio ze
      specjalną wkładką redukcyjną dla noworodka, tez kupilismy z mężem
      fotelik na Allegro. Jesteśmy z niego bardzo zadowoleni.
      • bweiher Re: fotelik samochodowy dla niemowlęcia-jak to je 26.08.08, 16:57
        Z fotelikiem wszystko w porządku.Dokup tylko ten wkład dla noworodków.A nawet
        jeśli nie kupisz to też się nic nie stanie.Zwiń pieluszkę flanelową w rulonik i
        otocz główkę.Ja tak robiłam na początku przy moich blizniakach,bo były
        wcześniakami i "topiły" się w tej wkładce.
      • alicja0000 Re: fotelik samochodowy dla niemowlęcia-jak to je 26.08.08, 19:32
        taaa ale ten fotelik co piszesz kosztuje ponad 500 zł. W życiu nie dam za takie
        coś tyle kasy, są tańsze.
        • osa551 Re: fotelik samochodowy dla niemowlęcia-jak to je 26.08.08, 20:01
          Można kupić i w supermarkecie za 100 zł, tylko czy taki fotelik jest bezpieczny
          nie wiem:

fotelik.info/pl/testy/grupa:0-13/bezpieczenstwo/malejaco/index.html
          • alicja0000 Re: fotelik samochodowy dla niemowlęcia-jak to je 26.08.08, 21:24
            ale co producenci mają na myśli mówiąc o bezpieczeństwie? przecież nie pojadę z
            dzieckiem w tym foteliku na wojnę. W dłuższą trasę też z takim maluchem nie
            zamierzam jechać, poza tym ponoć w takiej pozycji to tylko 2 godziny dziennie.
            Jeśli chodzi o wypadek samochodowy -sam plastik i złamie się jak zapałka. Sądzę,
            ze chodzi tylko o napis Maxi Cosi i tyle- snobizm.
            • mamaly Re: fotelik samochodowy dla niemowlęcia-jak to je 26.08.08, 21:49
              Foteliki są oceniane przez niezależne organizacje zajmujące się
              tematyką samochodową ( również crash testy) np. ADAC, OEAMTC.
              Producent może się jedynie starać żeby jego fotelik był bezpieczny i
              spełniał wymagane normy.

Może fotelik to tylko plastik, ale jego konstrukcja, kształt,
              wzmocnienia w odpowiednich miejscach, rodzaj mocowania itp mogą
              zapewnić większe bezpieczeństwo dziecka. Nikt Ci nie obieca, że jak
              masz Maxi cosi to nic się nie stanie, ale jednak z jakiegoś powodu
              foteliki różnią się ocenami w crash testach.

Polecam poczytanie artykułu, może przybliży temat bezpieczeństwa.

fotelik.info/pl/art/fotelik_samochodowy_2_funkcyjny_dla_dzieci_9_36_kg_wysoka_jakosc,26.html

Pozdrawiam,

A.
              • alicja0000 Re: fotelik samochodowy dla niemowlęcia-jak to je 26.08.08, 22:35
                aaaaaa to takie buty....poczytałam, chyba się zastanowię nad kupnem droższego i
                bezpieczniejszego. Faktycznie.
                • memphis90 Re: fotelik samochodowy dla niemowlęcia-jak to je 27.08.08, 11:35
                  Poszukaj na allegro chicco auto fix plus; kosztuje ok. 300-350zł, a ma 4p w
                  testach bezpieczeństwa. Lepsze wyniki mają już tylko foteliki z isofixem, ale to
                  koszt ok. 1000zł lub więcej.
            • problemkind Re: fotelik samochodowy dla niemowlęcia-jak to je 26.08.08, 21:55
              pytanie tylko czy jaka ocene w crashtestach uzyskal fotelik za
              100zl. jesli ponizej 3 punktow bodajze, to dziekuje, wole zaplacic
              wiecej.
            • osa551 Re: fotelik samochodowy dla niemowlęcia-jak to je 26.08.08, 22:10
              Sądzę
              > ,
              > ze chodzi tylko o napis Maxi Cosi i tyle- snobizm.

rozumiem, że nazwa ADAC nic Ci nie mówi, link, który podałam był do listy
              fotelików posortowanych wg wyników testów bezpieczeństwa przeprowadzanych przez
              niezależne organizacje.

przecież nie pojadę z
              > dzieckiem w tym foteliku na wojnę. W dłuższą trasę też z takim maluchem nie
              > zamierzam jechać,

Najpoważniejszy wypadek w życiu miałam 300 metrów od domu.

> ale co producenci mają na myśli mówiąc o bezpieczeństwie?

Może porównam to w ten sposób. Jaki jest efekt zderzenia czołowego przy
              prędkości 30 km/h maluchem/mercedesem/Toyotą Land Cruiser? W razie wypadku przy
              takiej prędkości w którym z tych samochodów chciałabyś siedzieć? No to właśnie
              to mają na myśli organizacje testujące bezpieczeństwo fotelików mówiąc o tym, że
              jedne są bardziej bezpieczne od drugich.
          • bweiher Re: fotelik samochodowy dla niemowlęcia-jak to je 26.08.08, 21:52
            Kupiłam foteliki firmy Uni Baby ze sklepu Świat Dziecka.Kosztowały właśnie po
            100 zł.Mają wszystkie atesty zgodne z zasadami Unii Europejskiej.Certyfikaty i
            inne pierdoły.Są bardzo dobre i chwalę je sobie.Po prostu nie są "firmowe" i
            tyle.Ale mogą spokojnie konkurować z tymi "wypasionymi" markowymi.
            • slonko1335 Re: fotelik samochodowy dla niemowlęcia-jak to je 26.08.08, 22:24
              bweiher napisała:
              .Po prostu nie są "firmowe" i
              > tyle.Ale mogą spokojnie konkurować z tymi "wypasionymi" markowymi.

No nie bardzo, nie mogą, nie mają szans z tymi jak to mówisz "markowymi" a
              dokładniej z tymi które wypadają dobrze w Crash-testach. To czy fotelik jest
              dobry możesz stwierdzić dopiero podczas wypadku a nie podczas bezproblemowego
              użytkowania.....
              Ja oczywiście rozumiem, ze może ktoś kupować tani fotelik ale coś za coś i
              głupotą jest twierdzić, że będzie on tak samo bezpieczny jak ten który uzyskał
              pozytywne opinie ekspertów.
              • bweiher Re: fotelik samochodowy dla niemowlęcia-jak to je 26.08.08, 23:33
                Podejrzewam że tego się nie dowiemy póki nie będziemy miały wypadku,czego nie
                życzę oczywiście ani Tobie ani sobie.Ale jak już pisałam te foteliki mają
                certyfikaty a myślę że za NIC ich nie dostały.Przecież tego nie rozdają na prawo
                i lewo każdemu fotelikowi.
                • mamaly Re: fotelik samochodowy dla niemowlęcia-jak to je 27.08.08, 08:28
                  Nie wiem o jakich certyfikatach piszesz, ale jak sądzę o
                  certyfikacie, który mówi o tym, że produkt spełnia napewno MINIMUM
                  WYMAGAŃ dopuszczających go do sprzedaży na terenie UE i użytkowania.
                  Nie przekłada się to nijak na bezpieczeństwo. Cena fotelika zresztą
                  też nie bo są takie które kosztują dużo (więcej niż Maxi cosi) i
                  mają niskie oceny w testach (np. jane matrix). Jedynym wyznacznikiem
                  bezpieczeństwa fotelika jest ocena w crashtestach wykonanych przez
                  niezależne organizacje.

A.
                  • slonko1335 Re: fotelik samochodowy dla niemowlęcia-jak to je 27.08.08, 08:35
                    Wszystkie produkty dla dzieci dopuszczone do obrotu mają te certyfikaty
                    dopuszczenia do sprzedaży o których piszesz, zresztą koleżanka wyżej mądrze już
                    to napisała, z bezpieczeństwem wiele wspólnego one nie mają, choć oczywiście nie
                    przeczę lepszy taki fotelik z marketu niż żaden ale nie ma co sobie wmawiać, że
                    jest bezpieczny tak samo jak te sprawdzane przez ekspertów z niezależnych
                    organizacji.
                    • bweiher Re: fotelik samochodowy dla niemowlęcia-jak to je 27.08.08, 10:04
                      Fotelik nie jest z marketu.Tylko z renomowanego sklepu dziecięcego gdzie jest
                      kilka takich w Polsce.
                      • memphis90 Re: fotelik samochodowy dla niemowlęcia-jak to je 27.08.08, 11:28
                        Certyfikat certyfikatowi nierówny...
                        "Dlaczego produkty o takiej jakości są ciągle dostępne są w sprzedaży? Wynika to
                        niestety z niedoskonałości przepisów, które regulują ten rynek. Europejski
                        regulamin ECE R44, na podstawie którego przeprowadzana jest homologacja
                        fotelików w Polsce i innych krajach UE nie nadąża ani za rozwojem nauki w tej
                        dziedzinie, ani nawet za rozwojem produktów już powszechnie dostępnych na rynku.
                        Widać to wyraźnie, jeśli spojrzy się na wyniki niezależnych testów
                        zderzeniowych. (patrz: fotelik.info/pl/testy/) Zauważysz sam, że niektóre z tych
                        fotelików dziecięcych otrzymały w teście za bezpieczeństwo ocenę 5 i doskonale
                        zabezpieczą dziecko. Inne uzyskały ocenę 1 i stanowią realne zagrożenie dla
                        zdrowia i życia dziecka, w sytuacji kiedy dojdzie do zderzenia. A wszystkie z
                        nich posiadają homologację ECE R44 dopuszczającą te foteliki na rynek! Jak to
                        jest możliwe?

Problem polega na tym, że w testach homologacyjnych fotelików dziecięcych
                        używane są do tej pory manekiny serii P, które nie mają żadnych czujników
                        pozwalających na pomiar obciążeń działających na brzuch. Manekiny serii Q
                        używane w niezależnych testach konsumenckich mają już takie wyposażenie. Problem
                        polega też na tym, że przysłowiowy 1% inżynierów pracujących przy testach
                        homologacyjnych nie zdaje sobie sprawy z tego, że dziecko o wadze 9 kg
                        zamocowane 3-punktowym pasem nie jest w stanie przejść bez obrażeń takiej próby
                        w foteliku takim jak omawiany “Kajtek”. Manekin “P-3/4” o wadze 9 kg zamocowany
                        w takim foteliku za pomocą 3-punktowego pasa przechodzi pomyślne taką próbę, ale
                        nie zapominajmy, że on wykonany jest z duraluminim, stali i twardej gumy i tym
                        różni się od dziecka."
                        fotelik.info/pl/art/fotelik_samochodowy_2_funkcyjny_dla_dzieci_9_36_kg_wysoka_jakosc,26.html
                        • bweiher Re: fotelik samochodowy dla niemowlęcia-jak to je 27.08.08, 17:33
                          No z tym to się muszę zgodzić.Tak samo jak było z niektórymi artykułami
                          polecanymi przez IMiD.Co się potem okazało że wcale owy instytut nie badał tych
                          artykułów a certyfikaty dawali jak leci.
                      • slonko1335 Re: fotelik samochodowy dla niemowlęcia-jak to je 27.08.08, 11:47
                        To o foteliku z marketu to był tylko skrót myślowy, chodziło mi ogólnie o
                        foteliki tego typu.
    • beatazet Re: fotelik samochodowy dla niemowlęcia-jak to je 26.08.08, 20:45
      Witam.
      W wielu fotelikach niemowlęta, a zwłaszcza noworodki wyglądają jakby się
      zapadły. Wiele mam podkłada pieluchy lub kocyki. Jak dziecko rośnie i nabiera
      masy co raz lepiej leży w foteliku.
      A swoją drogą jaki to fotelik?? Od jakiego wózka??
      • aniajab24 Re: fotelik samochodowy dla niemowlęcia-jak to je 27.08.08, 13:58
        od wozka chicoo .fotelik chicco model-fix plus
    • deela Re: fotelik samochodowy dla niemowlęcia-jak to je 26.08.08, 21:31
      fotelik samochodowy nie est plaski a pozyca na plasko nie est naturalna dla
      noworodka: dziecko w brzuchu jest poskulane pozwijane wiec naprawde nic mu nie
      bedzie esli w foteliku bedzie mialo kregoslup w luk

szczerze mowiac wydziwiasz uncertain
      • kasienka.7 Re: fotelik samochodowy dla niemowlęcia-jak to je 26.08.08, 22:34
        Moja siostra podkładała poduszeczkę i było ok.Pozdrawiam
    • ewa-krystyna Re: fotelik samochodowy dla niemowlęcia-jak to je 27.08.08, 01:35
      w fotelikach nie nalezy podkladac zadnych poduszeczek,pieluch czy kocykow... one sa dostosowane do wagi i dlugosci dzieci i jedynie pasami mozemy regulowac bezpieczenstwo malucha smile
    • batsi81 Re: fotelik samochodowy dla niemowlęcia-jak to je 27.08.08, 08:01
      ja tez mam fotelik chicco i fakt że jest głęboki ale jakoś nie sprawia to większego problemu, dziecko i tak nie spędza w nim całego dnia. Ze szpitala wiozłam synka w tym foteliku o w tej wkładce sie ądnie ułożył. A wybierałam fotelik pod katem bezpieczeństwa, na maxi cosi mnie nie stać więc wzięłam fotelik który był wtedy na drugim miejscu po maxi, więc napewno masz wystarczająco bezpieczny ten fotelik i niczym się nie przejmuj.
    • didith.b wkładka spłycająca 27.08.08, 22:52
      możesz taką wkładkę dokupić, albo używaną - będzie taniej.
      www.allegro.pl/item409581869_edie_buer_oparcie_dla_glowki_2_w_1.html
      • didith.b jeszcze jedna wkładka- tańsza 28.08.08, 11:27
        www.allegro.pl/item422150292_all8_wkladka_do_fotelika_0_13_kg.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka