iwasia 04.10.08, 09:50 Skłaniam się do zakupu ekspresu do kawy ciśnieniowego. Zastanawiam się nad modelem JURA C5. Może ma ktoś taki i mógłby napisać jak się sprawdza? A może polecacie jakiś inny sprawdzona. Cena ok. 2700 maksymalnie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mysiam Re: Ekspres do kawy JURA czy inny? 05.10.08, 19:09 hm..polecam Jurę ale moge tylko napisać o takim modelu wypasionym za ,chyba...6 tyś zł kawusia wychodzi rewelacyjna -ale taki ekspres mam tylko w biurze.. prywatne zaś użytkuję KRUPS-a i tez polecam Odpowiedz Link Zgłoś
aska2000 ..w sprawie Krupsa.. 05.10.08, 19:21 mysiam napisała > prywatne zaś użytkuję KRUPS-a i tez polecam Serio? A ilu letni masz model i jaki to? Dopytuję, bo z tego co słyszałam i czytałam, to Krupsy od pewnego czasu strasznie zeszły na psy.. Są już ponoć w całości 'made in China' i jakościowo niczym nie przypominają dawnych ekspresów, rzeczywiście cieszących się dobrą reputacją. Ja osobiście przymierzam się do któregoś z modeli SAECO www.allegro.pl/item443930367_ekspres_saeco_incanto_de_luxe_najtaniej_w_24h_f_v.html www.allegro.pl/item444740833_saeco_talea_ring_kawa_gratis_gw24mc_fv.html www.allegro.pl/item451251042_ekspres_saeco_talea_giro_wyspa_mleczna.html Piłam kawę z Saeco parokrotnie, smakuje mi, nie powiem i odpowiada mi bardzo możliwość używania kawy zmielonej (w tych właśnie 'wyższych' modelach). Nie wiem tylko jak z ich trwałością (znajomi użytkownicy mają ekspres dopiero od ok. pół roku), ma ktoś może któryś z modeli i mógłby coś podpowiedzieć? Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
maja285 Re: ..w sprawie Krupsa.. 05.10.08, 21:17 Saeco awaryjne są bardzo. Z automatów polecam Jurę, Nivona ( świetne ekspresy w gobrej cenie) i tyle...zastanów się nad ekspresem kolbowym +młynkiem. wtedy dopiero możemy mówić o dobrej kawie....np. Gaggia + Ascaso I-mini. Odpowiedz Link Zgłoś
aska2000 Re: ..w sprawie Krupsa.. 06.10.08, 08:53 maja285 napisała: > Saeco awaryjne są bardzo. To samo słyszałam o Krupsie > Z automatów polecam Jurę, Ponoć solidne i trwałe - szwajcarska jakość Za to kawa w 'niemieckim' lurowatym stylu (czy tam amerykańskim, heh) - prawda to aby..? Osobiście przywiązana jestem przede wszystkim do smaku kawy - i to takiej w stylu portugalskiej 'bici' czy też włoskiego espresso, więc bez skosztowania to ja tej JURY nie zaryzykuję > Nivona ( świetne > ekspresy w gobrej cenie) i tyle... O takim modelu mówisz? www.topmarket.pl/ekspresy_do_kawy/NIVONA_610_CAFE_ROMANTICA.php Gdzie można by się kawki z niego napić ? > zastanów się nad ekspresem > kolbowym +młynkiem. wtedy dopiero możemy mówić o dobrej kawie....np. > Gaggia + Ascaso I-mini. Hmmm, kolbową Rowentę mam od paru lat, kawa jest dobra, ale ekspresik zaczął ostatnio niedomagać i szukam następcy, ale myślę o aotomacie jednak..No, chyba,że mnie przekonasz Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
aska2000 Re: Ekspres do kawy JURA czy inny? 06.10.08, 08:39 iwasia napisała: > Skłaniam się do zakupu ekspresu do kawy ciśnieniowego. Zastanawiam się nad mode > lem JURA C5. www.nokaut.pl/ekspresy-do-kawy/ekspres-cisnieniowy-do-kawy-jura-c5-platin.html Czy chodzi o ten model? Też słyszałam dobre opinie nt ekspresów JURA, ale chętnie dowiedziałbym się czy istnieje możliwość wypicia próbnej kawy w którymś z punktów sprzedaży ? Rzecz w tym, że nie z każdego ekspresu 'mała czarna' mi smakuje.. Saeco Incanto mam wytestowane u znajomych (chodziłam do nich nawet z własną kawą, żeby porównać smak z mojej kolbowej Rowenty, hihi) Hmmm, może ktoś coś wie i się z nami podzieli ..? Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
iwasia Re: Ekspres do kawy JURA czy inny? 06.10.08, 13:45 Właśnie o ten zalinkowany przez Ciebie mi chodziło. Czarne są trochę droższe. Już naprawdę nie wiem co wybrać. Czy w korbowym też można mieć kawkę cappucino i czy można spieniać mleko? Odpowiedz Link Zgłoś
iwasia Re: Ekspres do kawy JURA czy inny? 06.10.08, 13:52 Chodziło mi o to że te w kolorze czarnym są trochę tańsze niż te platynowe. Odpowiedz Link Zgłoś
_diabolique_ Re: Ekspres do kawy JURA czy inny? 06.10.08, 15:30 Moi znajomi maja te JURE, o ktorej piszesz i moim zdaniem w porownaniu z moim Krupsem kawa jest obrzydliwa. Nie wiem czy to kwestia parzenia przez ten ekspres, temperatury, czy czegos innego... Kawy uzywamy tej samej i wody rowniez. Co do Krupsa, faktycznie nieco sie skiepscil ostatnio, ale nam udalo sie trafic na nieawaryjny zupelnie model, uzywamy go rok i kawa jest naprawde niezla w smaku, mleko pieni swietnie i ogolnie jestesmy bardzo zadowoleni, mimo roznych opinii w internecie. Saeco tez bralismy pod uwage, ale jakos nas nie przekonalo. Odpowiedz Link Zgłoś
georgusia Re: Ekspres do kawy JURA czy inny? 06.10.08, 18:02 A ja mam JURA F90 i jest to boski model! Udało mi się wytargować rabat 600 zł u bezpośredniego importera (Strauss Cafe, uprzednio Elite Cafe), pan przywiózł ekspres do domu i nauczył mnie obsługi. Nie pijam tej kawy wiele (maksymalnie 2 filiżanki dziennie), ale ekspres działa od półtora roku bez zarzutu.Od tamtej pory żadna inna kawa mi nie smakuje, kupuję lavazzę w 1-kg opakowaniach Grand Espresso. Cena tego modelu to ok. 900 EUR plus VAT z tego co pamiętam. Chyba taniej będzie kupić np. w Niemczech, bo z tego co wiem, to cena w Polsce mimo spadku kursu euro nadal jest taka sama, jak wtedy, kiedy ja kupowałam. Natomiast przy kupnie tego typu ekspresu trzeba pamiętać, że są koszty dodatkowe eksploatacji - tabletki do czyszczenia, filtry do wymiany, specjalny płyn do czyszczenia przystawki cappuccino. Trochę roboty przy tym ekspresie jednak jest.... Odpowiedz Link Zgłoś