liderka3 10.10.08, 06:06 poradźcie bo przeglądam oferty cyfry+, cyfrowego polsatu i n-ki i nie wiem. Chodzi mi o programy z bajkami ale takie które zainteresują 2 - latka. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
koza_w_rajtuzach Re: Jaką TV cyfrową wybrać z myślą o 2 latku ? 10.10.08, 07:10 my mieliśmy pierw cyfrę+, potem oddaliśmy ją teściom i nabyliśmy dekoder polsatu. Zdecydowanie lepszy jest Cbeebies niż mini-mini, także ja stawiam na polsat. Zresztą córka na mini-mini większości bajek nie chciała oglądać, natomiast jak przychodziła w gości do moich rodziców to kazała sobie włączać Cbeebies. Patrzyła jak zahipnotyzowana. Odpowiedz Link Zgłoś
edit38 Re: Jaką TV cyfrową wybrać z myślą o 2 latku ? 10.10.08, 09:17 Moja 16 m-czna córeczka bardzo lubi mini mini (tylko ten kanał dla dzieci mamy i jeszcze Zig Zap) ale z tego co zauważyłam to ciągle te same odcinki w kółko lecą. U moich rodziców jest Cbeebies i kilka razy oglądałam i muszę powiedzieć że nawet fajne bajeczki tam są. Odpowiedz Link Zgłoś
kiniak22 Re: Jaką TV cyfrową wybrać z myślą o 2 latku ? 10.10.08, 10:19 nie wiem co to Cbeebies bo nie widzialam wiec oceniac tego nie bede, za to mam mini mini i moja starsza go uwielbia Odpowiedz Link Zgłoś
martini0202 Re: Jaką TV cyfrową wybrać z myślą o 2 latku ? 10.10.08, 07:11 Bez urazy. Wiem że czasem każda matka potrzebuje chwili czasu dla siebie (np. żeby coś napisać na forum), ale wydaje mi sie ze dwulatkowi nie jest potrzeby bakiet bajek, wystarczy jakaś bajka rano i dobranocka, kilka fajnych na DVD wrazie choroby czy bardzo brzydkiej pogody a tak polecam Książeczki i zabawe. Jeśli juz naprawde chcesz jakieś bajki na platwormach, to gdy moja 3 latka jest u dziadków (by nie posiadamy kanałów bajkowych) to lubi kanał CBC dostępny na Cyfrowym polsacie i tam bajke Charli i lola. Decyzja należy do Ciebie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Jaką TV cyfrową wybrać z myślą o 2 latku ? 10.10.08, 07:16 Dobranocki w większości są nic nie warte. Poza tym autorka wątku nie pisała nigdzie, że chce dziecko na całe dnie przed telewizorem sadzać. To już sama sobie dopowiedziałaś. My mamy cbeebies i wcale nie leci na okrągło. Córka większość swojego dnia spędza na zabawie, codziennie czytam jej książki itd. Ale bajkę też czasem ma ochotę pooglądać. Plusem takich programów jest to, że niezależnie o której godzinie by się nie włączyło telewizor, to zawsze coś fajnego, pozbawionego agresji tam leci. Odpowiedz Link Zgłoś
phantomka Re: Jaką TV cyfrową wybrać z myślą o 2 latku ? 10.10.08, 07:21 Mi sie tez wydaje, ze najfajniejszy jest cbeebies, no moze oprocz tej dziwacznej bajki zaczarowany ogrod, czy cos w tym stylu Ja co prawda nie mam tego kanalu, ale kiedys mialam okazje ogladac kilka bajek z niego i widze, ze dzieciom sie podobaja bardzo. Jakosciowo duzo lepsze od mini mini. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko771 :) dobranocny ogrod nauczył moją małą samą 10.10.08, 20:14 zasypiac na koniec wszystkie postaci ida spac i corka tez lubi charli i lola ,czasem ogladamy kucharz duzy i kucharz mały i teletubisie Odpowiedz Link Zgłoś
magdalas Re: Jaką TV cyfrową wybrać z myślą o 2 latku ? 10.10.08, 15:51 jestem za polsatem i Cbeebies, są to bajki dla właśnie takich małych dzieci, a moja córka 21 mcy siedzi przed tv jak zaczarowana (oczywiście nie cały dzień więc mnie tu od razu nie zabijajcie) Bajki są edukacyjne i widzę że wiele z nich chwyta i wynosi. Uważam że takie bajki można z czystym sumieniem dziecią pozwalać oglądać. Odpowiedz Link Zgłoś
nafinafi Re: Jaką TV cyfrową wybrać z myślą o 2 latku ? 10.10.08, 10:38 Ja mam Ntv i maly jest zachwycony jest tam chyba z 8 kanalow dzieciecych, najbardziej lubi babytv i ostatnio jimjam gdzie jest bob, strazak sam,. Sa tam tez fajne programy dla dzieci edukacyjne i moj maly widzi jak dzieci sie bawia (pokazuja kolory ksztalty itp) siedzi jak zahipnotyzowany N-ke polecam i to bardzo, rodzice maja polsat i jak przychodze i wlaczam mu nie jest wogole zainteresowany Odpowiedz Link Zgłoś
netka6666 Re: Jaką TV cyfrową wybrać z myślą o 2 latku ? 10.10.08, 14:22 Polecam właśnie Cbeebes z Cyfrowego Polsatu. To kanał specjalnie dla maluchów chyba do 4 -tego lub 6 roku życia. Lecą tu i Teletubisie i Dobranocny Ogród, który się szczególnie podoba mojemu Kubkowi. On ma dopiero 16 m-cy ale czasem sobie lezymy na łózku i wgapiamy sie w bajki. uważam, że to sztuka przyciągnąć do ekranu na 20 czy 30 minut tak małe dziecko. Pewnie, że czasem sie powtarzają odcinki ale wybór bajek na tym kanale jest spory a zakładam, że maluch nie będzie ślęczał przed TV od rana do nocy tylko gdy mama musi złapać oddech Odpowiedz Link Zgłoś
mamulenka Re: Jaką TV cyfrową wybrać z myślą o 2 latku ? 10.10.08, 14:32 Zauważyłam, że tak małe dzieci z zainteresowaniem oglądają bajki, w których postaci są narysowane "prostą" linią, w których jest mało ruchu, mało dzieje się na ekranie (np. Sali Mali, Świnka Peppa). W resztę dziecko po prostu się "gapi", brzydko mówiąc, bo np. kolor jest "jarasty". Napisałam, jakie bajki interesują małe dzieci, ale wiem, w której z wymienionych TV takowe są. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: Jaką TV cyfrową wybrać z myślą o 2 latku ? 10.10.08, 16:04 Dodatkowo - małe i bardzo małe dzieci na początek przeważnie preferują bajki a) bez dialogów (krecik) b) z dialogiem "uproszczonym" - takie jak np. Mysia, gdzie "dialog" praktycznie jest monologiem skierowanym przez lektora do postaci Odpowiedz Link Zgłoś
chmielanka Re: Jaką TV cyfrową wybrać z myślą o 2 latku ? 10.10.08, 18:05 Podobnie, jak większość moich przedmówczyń polecam Cyfrowy Polsat. Dzięki bajkom na Cbeebies mam czasem chwilę dla siebie. Fakt, bajki się powtarzają co jakiś czas, ale czy to ma znaczenie? Bardziej ja na to zwracam uwagę, niż mój 22-miesięczny smyk. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna żadną? 10.10.08, 18:25 Dwa lata temu stałam przed takim samym dylematem - nowe mieszkanie, nowa cyfrówka. Dzieci miały 2 i 4. Wybralismy - z mężem, dla na - telewizje n. Tam zamawia sie pakiety i za każdy oddzielnie płaci. Więc wybieramy: Discovery - wiadomo, dzieciowy - wiadomoo, axn - wiadomo. Wróć. Czy ja potrzebuje kanał, na którym non stop leca bajki dla dzie? nie , nie potrzebuję. Nie zamówilismy go. Mamy dvd, nagrywarke w dekoderze, dzieci ogladaja bajki kiedy jest na to odpowiedni czas, a nie kiedy one akurat lecą. pozd Ania Odpowiedz Link Zgłoś
maleyla Re: żadną? 10.10.08, 21:59 My tez mamy n-ke,a dziecie jest zachwocone babytv.Ja zreszta tez,bo mam 15,20min spokoju na poranna kawke. bajek na innych platformach raczej nie oglada,nie zna ich i dgy gdzies idziemy to srednio go interesuja,zawsze znajdzie sie cos fajniejszego. Ale...kiedys,gdzies na necie wyszperalam ranking dzieciowych kanalow i babytv byl uznany za najlepszy dla dzieci do 3rz Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: żadną? 11.10.08, 10:16 Kiedy odwiedzamy mojego brata nasza mała (24m) ogląda BabyTV na nTV. Absolutnie mogę polecić. Fajne, spokojne, "bezpieczne", edukacyjne, z angielską wersją językową do wyboru. Odpowiedz Link Zgłoś
rudy_wyjec Re: Jaką TV cyfrową wybrać z myślą o 2 latku ? 11.10.08, 01:15 Wybierając telewizję bierzesz pod uwagę dwulatka? Serio? Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Jaką TV cyfrową wybrać z myślą o 2 latku ? 11.10.08, 10:25 rudy_wyjec napisała: > Wybierając telewizję bierzesz pod uwagę dwulatka? Serio? ??? Cóż w tym dziwnego? Odpowiedz Link Zgłoś
liderka3 Re: Jaką TV cyfrową wybrać z myślą o 2 latku ? 11.10.08, 11:11 TAK. Wybierając cyfrówkę kieruje się kanałami bajkowymi dla dzieci bo: -ja nie oglądam tv prawie wogóle (nie mam na to czasu) - mąż ogląda tylko trochę w weekendy - a dziecku chcę zapewnić kanały z "dobbrymi", edukacyjnymi bajkami i programami. Zaraz pewnie usłyszę głosy że powinnam sama dziecko "edukować", czytać książki, wymyślać zabawy itd. Otóż to wszystko w miarę moich możliwości zapewniam dziecku, ALE... mam jeszcze też młodsze 3msc dziecko i potrzebuję czasem trochę czasu żeby je choćby spokojnie pokarmić czy ponosić na ręcach gdy marudzi. O czasie dla siebie już nie wspomne. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielle76 Re: Jaką TV cyfrową wybrać z myślą o 2 latku ? 11.10.08, 11:24 Moja dwulatka uwielbia Cbeebies na polsacie cyfrowym Odpowiedz Link Zgłoś
cameltravel Re: Jaką TV cyfrową wybrać z myślą o 2 latku ? 11.10.08, 20:01 Natan uwielbia baby tv z N tv gada ze ślimakiem, spiewa z drumersami gotuje z kucharzem smakoszem mowi zdaniami i znakomicie sie uczy śpiewa piosenki programy są urozmaicone i nastawione na nauke przez zabawę ucza grzecznych i przyjaznych zachowań resztę kanałów zablokowałam bo jest taka opcja i nawet niania mu nic innego nie włączy ani starsze dzieci - kod znam tylko ja i mąż a to znaczacy atut tv właczamy jak mały znudzi sie zabawkami, zabawa. Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
joannaiwa Re: Jaką TV cyfrową wybrać z myślą o 2 latku ? 13.10.08, 13:43 Najlepiej żadnej - lepsze są bajki na dvd. Wtedy Ty dobierasz i kształtujesz gust dziecka, a dziecko nie przyzwyczaja się że "TV leci na okrągło" (no chyba, że będziesz selekcjonować bajki, albo nagrywać i puszczać z dvd w dogodnych porach). U nas (prawie 3- latek) hitem są: Krecik, Bolek i Lolek, Koziołek matołek, Reksio, Mysia, Teletubisie, Psi Żywot, Świnka Pepa, Proszę Słonia, Przygody Kota Filemona. Mini Mini u dziadków wyłącza i nie chce oglądać. Odpowiedz Link Zgłoś
mw144 Re: Jaką TV cyfrową wybrać z myślą o 2 latku ? 11.10.08, 21:41 Polecam Cyfra + (w szczególności program Mini mini). Odpowiedz Link Zgłoś
magiczna_marta Re: Jaką TV cyfrową wybrać z myślą o 2 latku ? 11.10.08, 21:47 Mini mini mamy, mały zadowolony, my też Odpowiedz Link Zgłoś
janka39 Re: Jaką TV cyfrową wybrać z myślą o 2 latku ? 11.10.08, 21:49 łomatko, moje dziecko rośnie na kompletnego ignoranta. ma juz 2,5 roku i ŻADNYCH bajek w tv (na dvd) nie lubi oglądać (słucha tylko tych z płyt CD) Jak on się biedak w przedszkolu odnajdzie, nie znając świnki peppy, teletubisiów i innych stworów... Odpowiedz Link Zgłoś
marynio5 Re: Jaką TV cyfrową wybrać z myślą o 2 latku ? 12.10.08, 12:13 Autorka wątku nie pytała czy Twoje dziecko ogląda bajki tylko jaką telewizję wybrać. "Idealne matki" jak zawsze muszą się czepiać. ja też polecam cyfrowy polsat. Odpowiedz Link Zgłoś
janka39 Re: Jaką TV cyfrową wybrać z myślą o 2 latku ? 13.10.08, 13:01 marynio5 napisała: > Autorka wątku nie pytała czy Twoje dziecko ogląda bajki tylko jaką telewizję > wybrać. "Idealne matki" jak zawsze muszą się czepiać. > > ja też polecam cyfrowy polsat. Marynio5 to była taka - trudne słowo, w tv usłyszeć można rzadko - dygresja... Poza tym, skąd taki wniosek, że jestem idealną matką? Wyobraź sobie, że nawet próbowałam mojemu dziecku różne bajki puszczać (na dvd, bo może trudno w to uwierzyć, ale nie mam kablówki ani żadnej tv cyfrowej), ale on nie chce oglądać! To jego wybór. Osobisty. Więc chyba raczej dziecko mam "idealne" Odpowiedz Link Zgłoś
mondovi Re: Jaką TV cyfrową wybrać z myślą o 2 latku ? 12.10.08, 12:42 Jim Jam i mini mini -mam dwulatka i synek lubi kilka bajek na tych kanałach, jest tam duzo prostych, krotkich bajeczek wlasnie dla takich malcow. zadej przemocy, wrzaskow itp Odpowiedz Link Zgłoś
marta.topczewska Re: Jaką TV cyfrową wybrać z myślą o 2 latku ? 13.10.08, 13:32 mój synek ma 19 miesięcy i teraz zakochał się w Domisiach, jak niechce myć zębów to mówimy mu że Eryk czy Amelka myją ząbki przed snem to i on otwiera szeroko i tak jest ze wszystkim. Też zastanawiam się czy nienabyć jakiejś platformy bo jeszcze nie mamy, dopiero niedawno kupiliśmy tv bo do tej pory niepotrzebowaliśmy ale ze względu na baje go kupiliśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia1980 Re: Jaką TV cyfrową wybrać z myślą o 2 latku ? 13.10.08, 14:55 my mamy cyfrowy polsat. i cebebees polecam goraco dla takiego dziecka. bajki sa po prostu rewelacyjne. moja córka ma własnie 2 lata i gdybym nie kontrolowała ile czasu siedzi przed tv to mogłabym ogladac bajki od rana do nocy. Odpowiedz Link Zgłoś
agava00 IMO, żadną 13.10.08, 22:02 u nas sie oglada tylko dobranocke w weekendy rano (jeszcze spimy), dzieci moga ogladac pasmo w TV publicznej --------- Odpowiedz Link Zgłoś
mroweczkaaha Re: Jaką TV cyfrową wybrać z myślą o 2 latku ? 14.10.08, 21:23 Ja z takim prblemem borykałam się jakieś pół roku temu,przeanalizowaliśmy wspólnie z mężem i głównie pomogła mi porada bratowej, która ma sklep z autoryzacją dealrea cyfrowego polsatu, cyfry + i telewizji "n". Doradziała nam cyfrę + ze względu na MiniMini - idealne dla 2 i 3 latka, w Polsacie tego nie ma, są inne programy, ale dla starszych dzieci. Polsat ma jeden program dla mniejszych dzieci - zapomniaąłm nazwy, ale miałam możliowść oglądania go przez kilka dni i dzieci nie były tym tak zainteresowane jak MiniMini. W n-ce jest MiniMini, ale nasłuchałam się nie zaciekawych opinii o tej telewizji - problemy z łącznością, odbiorem, i brak fajnych promocji. Ponoć teraz właśnie jest dobra promocja w Cyfrze +. Odpowiedz Link Zgłoś
nigorek Re: Jaką TV cyfrową wybrać z myślą o 2 latku ? 14.10.08, 23:25 Witam. Ja polecam dekoder polsatu. Moja 15 miesięczna córka lubi oglądać bajki na Disnay channel np. Zajączkowo są tam super piosenki, które i mnie bardzo się podobają na tym kanale to w dni powszednie do około 11:00 są bajki a na cbeebies są 24h i rzeczywiście są ciekawe bajki , edukacyjne, zabawne. Ja zauważyłam, ze moją córcie interesują bajki które mają takie "taneczne" piosenki. Odpowiedz Link Zgłoś
dorkor33 Re: Baby First 15.10.08, 10:50 nikt nie pisał o takim kanale: Baby First - my go mamy w UPC. Oprócz tego jest jeszcze kilka kanałów z bajkami dla dzieci, ale dla 2-latka ten jest najlepszy. To nawet nie są bajki, a bardziej gry i zabawy edukacyjne (max. zwolniona akcja, mało mówienia, max. kilkuminutowy czas trwania każdej baki). Mała siedzi jak zaczarowana, bo to jest jej poziom. Do tego po godz. 20.00 kończy się normalny program i zaczyna wyciszanie - szemrzące wodospady, relaksacyjna muzyka itp. Moim zdaniem to chyba najlepsza propozycja dla takich maluchów - mini mini to chyba następny etap. Odpowiedz Link Zgłoś