Dodaj do ulubionych

Pierwsze papcie domowe

22.10.03, 10:37
Drogie forumowiczki! Wiem, ze na tym forum było juz sporo na temat bucików,
ale w starych postach odpowiedzi na moje pytanie nie znalazłam (byc moze nie
szukałam zbyt dokładnie). Mój 11-miesięczny synek, doskonale raczkujący od
kilku miesięcy, zaczyna chodzić - przemieszcza się przy meblach i chodzi
prowadzany za rączki, zakładam mu rajstopy i skarpetki z abs-ami, a ponieważ
idzie zima a ja w dodatku mam w mieszkaniu dużo terakoty, uznałam, ze
najwyższy czas na domowe papcie i tu mam problem - nie chcę wydawać ponad 100
zł na papcie Naturino badź Elephant, a te, które ogladałam do tej pory Befado
czy też Lamigo wydaje mi się, że mają za miękki zapiętek. Zamówiłam przez
internet trzewiki z firmy Tombut (typ LN), czekałam 10 dni, dziś zadzwoniłam
i okazało się, że wcale nie dostali mojego zamówienia - zrezygnowałam więc z
tych bucików, bo do końca nie jestem przekonana czy to dobry pomysł.
Doświadczone Mamy - proszę, pomóżcie mi w wyborze właściwych bucików/papci
dla mojego synka - nie chciałabym zrobić mu krzywdy kupując niewłaściwe
obuwie. Strasznie się rozpisałam. Liczę na Waszą pomoc. Pozdrawiam. Agnieszka
Obserwuj wątek
    • sizi1 Re: Pierwsze papcie domowe 22.10.03, 12:39
      polecam LEMIGO - tylko raz z nich zrezygnowalam kupujac drozsze (ok.40-50 zl
      w DEICHMANIE) i nie bylam zadowolona. Noga w LEMGIO wbrez pozorom trzyma sie
      bardzow ladnie i nie wykrzywiaja sie a co najwazniejsze nie poci sie w nich (w
      tych z Deichmana gotowała sie wrecz - mam wrazliwe dziecko, jak buty to ze
      skory hi hi). Jedyne to, ze po praniu robia sie mniejsze (ale w sumie po co
      prac). Nawet jak sie kupi rozmiarowo troche wieksze to papucie ladnie trzymja
      sie nogi. Ja jestem bardzo zadowolona...
    • skarolina Re: Pierwsze papcie domowe 22.10.03, 12:49
      To może poszukaj kapci firmy Postęp?? Są odpowiednio usztywniane i
      profilowane. Nie są najtańsze, to fakt, ale też nie tak drogie jak naturino
      czy elephanten. Są wersje tańsze - tekstylne i droższe - skórzane. Wg mnie, te
      skórzane są nie do zdarcia. Moja córka, z koślawymi piętami chodziła w nich
      przez cały rok (przed)szkolny i ani specjalnie nie zniszczyła, ani nie udało
      jej się ich wykrzywic. Gdyby nie to, że wyrosła, służyłyby nam dalej. A tak to
      kupiłyśmy następną parę - identyczną, tylko dwa rozmiary większą.

pozdrawiam,
      skarolina
      • skarolina Re: Pierwsze papcie domowe 22.10.03, 12:51
        Aha, Befado i Lemigo u nas wykrzywiały się po tygodniu - dwóch noszenia. Ten
        zapiętek w ogóle nie trzyma.
        • agni71 Re: Pierwsze papcie domowe 22.10.03, 13:11
          ja tez polecam Postep. Coreczce wykoslawily sie stopki wlasnie po uzywaniu
          kapci Befado (takich zapinanych na zatrzask z boku - te sznurowane pewnie
          lepiej trzymaja stopke). Teraz chodzi po domu w bucikach Postep (skorzanych,
          nie widzialam tekstylnych) - za rada lekarza, i juz widac, ze stopki ukladaja
          sie lepiej (robimy jej tez odpowiedni masaz). My uzywamy, jak pisalam,
          skorzanych - maja wyciecie na palce, sznurowane sa do samego konca, przez co
          latwo sie je zaklada i zdejmuje, po bokach sa otworki wentylacyjne. Z tym, ze
          jesli twoj synek jeszcze stos. duzo raczkuje, to moga nie byc najlepsze, bo sa
          dosc wysokie (to w raczkowaniu przeszkadza). Na pewno nie zaszkodza dziecku.
          Mozesz tez spytac zaufanego ortopedy, jakie kapcie poleca (z tym, ze wtedy
          najlepiej jest ew. buciki miec ze soba, do pokazania)

aga
          • neronka Re: Pierwsze papcie domowe 22.10.03, 13:16

Identyczne jak Postęp są Tombuty.
            Są skórzane i zamszowe. Koszt to 31 zł.
            Można zamówić w ich sklepie internetowym.
            www.tombut.com.pl

Pozdrawiam
            Daga z Jasiem (2) i Miką (10)
            www1.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=621&w=6909827
            • edytek1 Re: Pierwsze papcie domowe 22.10.03, 15:51
              Polecam kapcie Daniel kupiłam je za namową pani w sklepie choć nie byłam
              przekana. Teraz jestem zadowolna. Są materiałowe w środku mają skórzaną
              wkładeczkę i sztywny, lecz kapciowy zapiętek. Buty skórzane są obuwiem na dwór
              a w domu nie ma portzeby ich nosić . Chyba, żę są szczególne zalecenia
              ortopedyczne. Małej noga się nie poci, jest dobrze potrzymywana. A
              przerobiliśmy już Befado( były niezłe) i kilka par Lemigo. Daniele podobają mi
              się na tyle, że następnym razem też je kupię.
              Jeśli jesteś przywiązana do marki i nie kupujesz "no naime" to dodam, że butki
              i kapcie Daniel produkuje brat pana produkującego Bartki. Wykorzystuj ą podobne
              materiały i mają podobny styl , ale Daniel ma jeszcze kiepską reklamę. Pewnie
              za kilka lat to się zmieni.
              • skarolina Re: Pierwsze papcie domowe 22.10.03, 15:57
                edytek1 napisała:
                > Buty skórzane są obuwiem na dwór
                > a w domu nie ma portzeby ich nosić .

Hmmm, kwestia gustu. Ja całe życie chodziłam w różnorakich skórzanych
                kapciach, a szmacianych nie znoszę. Zresztą cała moja rodzina chodzi tylko w
                skórzanych. I wcale nieprawda, że jak skóra to tylko na dwór. Wręcz
                powiedziałabym, że te kapcie Postępu na dworze wyglądają cokolwiek nie na
                miejscu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka