Dodaj do ulubionych

Rodzimy w marcu - czy niezbędna jest gondola...?

03.11.03, 11:31
Witam serdecznie Wszystkich.

Wiem, że temat jest ciągle wałkowany - chyba dlatego, że ciągle jest
aktualny.
Rodzimy na wiosnę, tzn. w marcu. Zaczeliśmy się przygotowywać do przyjęcia w
naszej rodzinie Kruszynki. Oczywiście jednym z głównych tematów,
który interesuje mnie (tzn. przyszłego tatę) to wybór wózka.
Chciałbym zapewnić dziecku jak najlepsze warunki (oczywiście w miarę
możliwości) dlatego szukam dobrego wózka. Ceny solidnych konstrukcji są
jednak dość wysokie dlatego nurtuje mnie pytanie:
Czy dziecku urodzonemu w marcu niezbędna jest gondola? Innymi słowy, czy
wystarczy dobra spacerówka?
Bierzemy pod uwagę wózek Bebecar Raider AT+ lub Trucker w wersjach
spacerowych.
Może są inne rozwiązania również warte uwagi?
W związku z powyższym liczę na Wasze opinie i pomoc.

Serdecznie pozdrawiam
Przyszły tata Łukasz dziewczynki albo chłopca.
e-mail: lcabanek@acn.waw.pl
Obserwuj wątek
    • agni71 Re: Rodzimy w marcu - czy niezbędna jest gondola. 03.11.03, 11:59
      lcabanek1975 napisał:

> > Czy dziecku urodzonemu w marcu niezbędna jest gondola? Innymi słowy, czy
      > wystarczy dobra spacerówka?

Czyzbys chcial noworodka wozic w spacerowce? Sorry, ale moim zdanie4m gondola
      potrzebna jest kazdemu dziecku, niezaleznie kiedy urodzonemu. Jesli chcesz
      kupic porzadna spacerowke, to gondole mozesz spokojnie kupic uzywana - wyniesie
      taniej i zostanie wiecej pieniedzy na dobra spacerowke. Ja mam wozek
      dwufunkcyjny, ale gdybym teraz wybierala to zrobilabym wlasnie tak, jak Tobie
      razde - uzywana gondola i dobra spacerowka. A gondola wazna jest ze wzgledu na
      zdrowie maluszka - wlasciwe ulozenie pod plecami, dobra oslona po bokach. Moim
      zdaniem zadna spacerowka, nawet taka rozkladana zupelnie na plasko, nie zastapi
      gondoli.

pozdr
      aga
      • wana Re: Rodzimy w marcu - czy niezbędna jest gondola. 03.11.03, 12:27
        Witam
        Zgadzam się, zwłaszcza, że - jeśli mieszkacie w mieście - gondola, którą
        mocuje się na standardowym poziomie, chroni dodatkowo przed spalinami. A
        spacerówki nie mają tak dobrej izolacji, poza tym nie są sztywne, a to ma
        znaczenie dla małych plecków i kręgosłupika.
        Pozdrawiam
        wana
      • kasiaiola Re: Rodzimy w marcu - czy niezbędna jest gondola. 03.11.03, 14:12
        Potwierdzam w pełni z własnego doświadczenia - kupić używaną gondolę za
        nieduże pieniądze i spokojnie rozejrzeć się za super spacerówką jak już maluch
        do niej dorośnie.
        Po prostu w typowej gondoli dziecko jest bezpieczniejsze i wygodniej jest nią
        manipulować np przenosić lub przewozić samocgodem. Jeśli uparcie chcesz mieć
        nowy wózek dla swojego dziecka (co zupełnie rozumiem) to zainteresuj się
        polskimi wóżkami firmy bodaj Deltim - tam mają gondole przystosowane do
        przewozu samochodem. A wózek sam w sobie drogi nie jest.
        Pozdrawiam.
        • kasia-j Re: Rodzimy w marcu - czy niezbędna jest gondola. 03.11.03, 15:31
          Ja też uważam, że gondolka jest najlepsza dla dziecka: dziecko wysoko leży,
          płasko pod pleckami, dużo miejsca (czyli latem nie jest tak gorąco dziecku -
          nie wiem dlaczego się utarło powiedzenie, że gondolka dobra dla
          dzieci "zimowych" - urodzone wiosną dzieciątko więcej czasu spędza w wózku niż
          to "zimowe", dlatego należy mu się wygodne miejsce do spania smile). Rodziłam w
          kwietniu i przez pierwsze miesiące mój Mały spędzał większość czasu w gondolce
          (dokupiłam kokosowy materacyk do wózka).
          Pozdrawiam
          • lcabanek1975 Re: Rodzimy w marcu - czy niezbędna jest gondola. 03.11.03, 15:48
            Dziękuję drogie Panie za Wasze opinie.
            Serdecznie pozdrawiam
            Łukasz
      • mamasita Re: Rodzimy w marcu - czy niezbędna jest gondola. 04.11.03, 12:13
        Mam bebeconfort gondole i spacerowke i nosidelko oddam za pol ceny uzywane po
        ednym dizecku zaledwie do roku, mam synka olbrzyma nie ma roku a wyglada
        niemal na 18 miesiecy wiec nie nauzywalismy sie wozka.
        Bede sprzedawac w grudniu - styczniu najpozniej prosze zainteresowanych dac
        nac na emiala lub tutaj.
    • dar20001 Re: Rodzimy w marcu - czy niezbędna jest gondola. 04.11.03, 14:27
      Cześć,
      Gondola koniecznie.I musi być o dobrych wymiarach bo inaczej będziesz używać
      tylko tak jak moja znajoma przez miesiąc(dziecko przerosło "gondolę").
      W miesięczniku Dziecko chyba w maju lub w czerwcu podawali wymiary jakie
      powinna mieć dobra gondola.Ztego co pamiętam powinna mieć ok.80 cm jeśli ma
      mniej to szkoda pieniędzy na wózek.
      Tada
    • elasz4 Do Icabanek1975 05.11.03, 09:13
      Przedstawię Ci sprawę z punktu widzenia kobiety która urodziła w kwietniu tego
      roku oraz drugiej matki (mojej siostry) która urodziła w lutym tego roku i mamy
      takie same wózki.
      Nie kupuj gondoli!
      Dlaczego ? Ja osobiście uważam to za zbędny wydatek. Jasne, że możesz kupić
      wózek wielofunkcyjny, ale spójrz na to tak jest to dość duży wydatek, a gondolę
      możesz używać tylko przez krótki czas, a potem nie sprzedasz jej bo nie wiem
      czy ktoś kupi używaną gondolę bez stelaża ?!
      No a teraz o najważniejszej rzeczy czyli wygodzie maluszka.
      Ja nie zastanawiałam się wcale nad zakupem gondoli, ponieważ wiele matek mówiło
      mi, że używa się ją przez bardzo krótki czas. Dlatego zaczęłam się rozglądać
      czy dostępne są wózki typu spacerowego, które są praktycznie całe zabudowane,
      ale można to demontować oraz ważna jest możliwość regulowania położenia
      oparcia. I wiesz co jest bardzo dużo takich wózków, ja osobiście mam wózek
      firmy Chicco typu Tech, w wózku tym masz 3 pozycje położenia oparcia dzięki
      temu możesz wozić dziecko na leżąco, półsiedząco i typowo na siedząco. Wózek
      jest tak zabudowany, że praktycznie nie różni się od gondoli, a wszystko możesz
      to demontować.
      Wiesz jak dzieciątko jest malutkie to wozisz je na leżąco, później gdy już jest
      bardziej ciekawe świata używasz pozostałego położenia oparcia. Mój maluszek jak
      już przestał sypiać na spacerkach to szybko domagał się takiego położenia
      oparcia aby mógł obserwować co dzieje się na zewnątrz. Ja swój wózek kupiłam w
      lutym, praktycznie dwa miesiące przed porodem. Moja siostra, która nie chciała
      słuchać o innym wózku niż gondola to jak zobaczyła nasz wózek to odrazu z mężem
      kupili taki sam. Cena nowego wózka oscyluje około 500 zł, ja dokładnie 490 zł,
      wózki nie markowe są tańsze nie mówiąc nic o wózkach używanych.
      Teraz Pawełek ma 7 miesięcy i nadal uważam, że ten wózek to był super zakup,
      tym bardziej, że dopóki się nie rozleci dopóty będziemy go używać, bo jak się
      zdemontuje te wszystkie osłonki to robi się normalna spacerówka, którą można
      złożyć i łatwo przetransportować.
      Dlatego z mojego własnego doświadczenia odradzam ci zakup gondoli.
      Ale decyzja będzie należeć do was i to wy musicie o tym zdecydować.

Pozdrowionka
      • wana Re: Do Icabanek1975 05.11.03, 13:25
        W zasadzie masz rację, ale.... Np. w wózkach Chicco (cortina, belle epoque)
        masz gondole z regulowanym oparciem (3 pozycje) -moja córka jeżdziła w takiej
        prawie rok, potem przesiadła się do spacerówki, która stanowiła część wóżka
        (poprostu zmieniło się nadstawkę na stelażu i było ok).
        Jestem za gondolą, bo uważam, że lepiej chroni dziecko, zwłaszcza w mieście
        przed spalinami, a poza tym sztywniejsze podłoże też lepiej służy pleckom
        małego dziecka.
        Pozdrawiam
        wana
    • elasz4 To jeszcze raz ja do Icabanek1975 05.11.03, 10:28
      Oglądałam przed chwilą w Internecie wózek (Bebecar Raider AT), którym się
      interesujecie i właśnie o takim rodzaju wózka myślałam. Uważam, że takie wózki
      są idealne.
      Pozdrawiam waszą trójkę
    • patyk.od.zosi Re: Rodzimy w marcu - czy niezbędna jest gondola. 05.11.03, 11:21
      Witam smile

Gondola jest zawsze niezbedna.
      Obojetne w jakiej porze roku rodzi sie dzidzius.
      W zime chroni dodatkowo przed zimnem, a wiosna, jesienia i latem dodatkowo
      przed spalinami i daje wygodne miejsce dla dziecka, w ktorym po lezeniu i
      spaniu, kregoslup dziecka bedzie mial optymalne warunki do prawidlowego rozwoju.

Zosia urodzila sie w maju, a w gondoli jezdzila ponad 9 miesiecy. Do dzis
      jezdzi w tym samym wozku, tylko na stelaz z kolami ma zalozona ma od ok. 2 lat
      siedzisko spacerowki.

Co mama to inna opinia smile

---
      pozdrawiam,
      Patyk, mama 2.5 rocznej Zosi
      • leigh4 do elasz4 05.11.03, 12:15
        Napisałaś, że uzywaliście wózka Cicco Tech. Ja zastanawiam się nad zakupem
        takiego wózka (chico tech 4wd) lub nad raiderem bebecara. Przyznaję, że
        początkowo myślałam o zakupieniu spacerówki i gondoli ( z tego co wiem nakłada
        się ją na spacerówkę). Wiem, że przez to wózek jest trochę cięższy, ale nie
        muszę nosić go po schodach, więc nie ma to dla mnie większego znaczenia.
        Ostatnio jednak pani w sklepie, słysząc, że maluszek ma urodzić się w grudniu,
        odradziła mi kupowanie gondoli, mówiąc, że akurat obie te spacerówki rozkładają
        się na płasko, są duże, siedzisko wysoko umieszczone ze względu właśnie na
        możliwość montażu na spacerówce gondoli, no i że lepiej dokupić porządny,
        usztywniony wkład-śpiworek niż gondolę, gdyż dziecku będzie tak samo ciepło
        albo i bardziej, a gabaryty gondoli większego znaczenia nie mają, gdyż dziecko
        będzie jeździło w niej najdłużej pół roku i w naszym przypadku, gdy będzie już
        większe będzie już ciepło. Oczywiście w innym sklepie inna pani twierdziła coś
        zupełnie przeciwnego. Zastanawiam się tylko, kto w końcu ma rację, bo
        sprzedawcy-wiadomo - wolą sprzedać wersję najdroższą.
        Elasz, powiedz, jak to było u Was, i na ile pani ze sklepu odradzająca zakup
        gondoli miała rację. Przyznaję, że wersja zakupu taniej gondoli,a potem
        droższej spacerówki jakoś do mnie nie przemawia.
        Acha, chciałabym też znać Wasze opinie na temat: co przemawia za zakupem
        gondoli, a czego nie zapewnia żadna spacerówka?
        dzięki i pozdrawiam
        • elasz4 Do leigh4 05.11.03, 13:16
          Najpierw małe sprostowanie ja posiadam wózek Chicco Pick-Up, tak mi się
          wydawało, że ta nazwa (Chicco Tech) mi nie pasuje, ale jak sprawdziłam to
          wyszło, że to Pick-Up, ale po porównaniu cech obu wózków wychodzi na to samo.
          Jeszcze raz przepraszam za wprowadzenie w błąd.
          A teraz przechodzę do meritum.
          Kiedy z mężem myśleliśmy o wózku dla Pawełka, to najpierw wysłuchałam
          wszystkich za i przeciw znajomych, które mają dzieci i zaczęłam zastanawiać się
          nad wózkiem jak już wcześniej pisałam, który niebyłby zwykłą gondolą tylko
          czymś pośrednim, bo chodziło mi o komfort mojego dzieciaczka, właśnie kiedy
          chce leżeć to niech leży, ale jak ciągnie do siedzenia to mu to umożliwić
          (rewelacyjna jest możliwość sadzania dziecka w pozycji półleżącej, bo wtedy on
          wszystko widzi co się wokół dzieje i nie denerwuje go to leżenie, a
          jednocześnie nie obciąża się kręgosłupa). Dlatego jak chodziliśmy po sklepach
          to właściwie nie interesowała mnie opinia sprzedawczyń, bo wg mnie nie są one w
          100% obiektywne tylko szukałam konkretów tym bardziej, że znalazłam potrzbne mi
          informacje na temat wózków w internecie.
          Dlatego ja z własnego doświadczenia polecam ten typ wózków, bo uważam, że są
          one bardzo wygodne dla dziecka i jednocześnie wielofunkcyjne.
    • gabi54 Re: Rodzimy w marcu - czy niezbędna jest gondola. 05.11.03, 13:27

No cóż... przeczytałam poprzednie posty i jestem zaskoczona.
      Ja urodziłam dzidzie prawie w marcu (dokładnie 25 lutego) i posiadam właśnie
      wózek Bebecar Tracker spacerówke i nosidełko. Zastanawialiśmy się z mężem
      wcześniej czy kupić gondolkę i całe szczęście, że tego nie zrobiliśmy!
      Tracker ma wspaniałą spacerówkę, jest bardzo głęboka i rozkładana na płasko!
      Włożyłam do niej materacyk kokosowy do wózka (19 PLN w sklepie)postawiłam budkę
      i wyglądał dokładnie jak gondolka. Możesz też kupić śpiworek futerkowy z
      kapturkiem i już w ogóle Twojej dzidzi będzie cieplutko. Gondolka to tylko
      niepotrzebnie wydane pieniądze, których przy dziecku i tak ciągle brakuje, a
      można je wydać na coś innego. Bebecar, to świetny wózek i dziś podjęłabym taką
      samą decyzję. Oczywiście jest to wypowiedź z punktu widzenia posiadacza BEBECAR
      TRACKER, nie wiem jak w przypadku innych wózków. W każdym razie ja gondolki nie
      potrzebowałam.
      pozdrawiam
      gabi i mała klaudia
      • dta Re: Rodzimy w marcu - czy niezbędna jest gondola. 08.11.03, 20:34
        Nie, Wam nie jest niezbędna, ale waszemu dziecku a i owszem. Uważam, że gondola
        jest niezbędna każdemu noworodkowi. Dziecko powinno spać na płaskim, a
        spacerówki z względów konstrukcyjnych nie rozkładają się na płasko. Poza tym
        gondola w Truckerze, o którym piszesz, jest szersza niż spacerówka i maluszek
        może swobodnie ruszać rączkami i nóżkami, może się przewracać na boki. Gondola
        bebecara jest długa (ᢈ cm). Wiem, bo mam właśnie taki wózek. Spacerówka jest
        dla dziecka od 6 m-ca. Ktoś pisze, że dzieci lubią patrzeć na świat - zależy
        które. Mój synek jeździł na leżąco do czasu jak zaczął pewnie siedzieć z
        podparciem, tj. do 6,5 m-ca. Spacerówka powinna mieć opuszczane oparcie i
        podnoszony podnóżek, a w naszym przypadku niezbędna okazała się opcja montażu
        tyłem do kierunku jazdy. Zastanówcie się nad wózkiem, bo przecież będziecie w
        nim wozić to co dla Was najcenniejsze - wasze dziecko i to dla niego, a nie dla
        siebie go kupujecie!
    • lcabanek1975 Re: Rodzimy w marcu - czy niezbędna jest gondola. 05.11.03, 15:06
      Jeszcze raz serdecznie dziękuję za wszystkie opinie.
      Widać jednak, że jest tak jak w przysłowiu, tzn.
      "gdzie dwóch Polaków, to trzy zdania".
      Chyba pozostanie nam się zdanie na intuicję... (kobiecą) smile)

Serdecznie pozdrawiam
      Łukasz
    • ewis Re: Rodzimy w marcu - czy niezbędna jest gondola. 05.11.03, 15:40
      Ja uważam, że gondola jest zbędna - o ile nie musisz wnosić dziecka (np.:
      spiącego) razem z wózkiem po schodach. Moja córeczka urodziła się w
      październiku i jeździła w Chicco Pick-Up z ciepłym spiworkiem mocowanym do
      wózka.
      Teraz, dla drugiego dziecka, kupiłam jednak gondolę z uszkami - wyłącznie ze
      względu na schody. Wygodniej jest wnieść śpiącego malucha w gondolce do domu, a
      potem dopiero zejść po stelaż niż tachać całość i jeszcze uważać żeby maluch
      się nie obudził.
      Jeśli jednak chodzi o temperaturę na zewnątrz - zwłaszcza, że Ty rodzisz w
      marcu - uważam, że absolutnie nie ma potrzeby kupować gondoli - Raider AT+ z
      ciepłym spiworkiem, który oglądałaś będzie na pewno wystarczający. Poza tym to
      również świetna spacerówka...
    • benita30 Bebecar też ma gondole 08.11.03, 21:52
      Popieram wybór Bebecara bo jest to wózek na trzy lata.

Gondole Bebecara mają funkcje kołyski, nosidła i regulowane oparcie.

Warto poszukać samej gondoli używanej bo mało się niszczy.

Też mam Raidera AT+ i następnemu dziecku zafunduję gondole do mojej wersji
      spacerowej.

pozdrawiam mama 20 m-cy
      • aniaop Re: Bebecar też ma gondole 09.11.03, 12:10
        Ja urodzilam w marcu i za rada mojej poloznej nie kupilam gondoli. Mamy wozek
        Bebe Confort, spacerowka opera rozklada sie prawie na plasko, a gdy wlozylismy
        do niej spiworek (na poczatku kwietnia przy pierwszych spacerach bylo jescze
        zimno) bylo juz zupelnie plasko, nic wiec nie szkodzilo pleckom maluszka. Mogl
        zato ciekawie ogladac swiat. Pozdrawiam
    • jolancik Re: Rodzimy w marcu - czy niezbędna jest gondola. 09.11.03, 15:21
      nie ma potrzeby kupowania gondoli w marcu, nigdy jej nie miałam, urodziłam w
      marcu, musisz mieć tylko spacerówkę z kładzionym na płasko oparciem, środek
      wykładasz rożkiem, żeby zakryć pasy, no i musi spacerówka być montowana tyłem
      do kirunku jazdy,polecam Bebe Car Tracker, Quinny Fashion, Mutsy - te wózki
      spełniają te warunki, moi znajomi rodzą w grudniu i też nie kupują gondoli
      tylko eskimoski śpiwór, a co do wysokośći to Bebe car ma wysoko zawieszoną
      spacerówkę, niczym gondolka, pooglądaj wozki w sklepie, bez paniki, wierz mi
      gondola w marcu to bezsensowny wydatek, a za tą kasę możesz kupić wiele innych
      rzeczy -gondolka wiosną i latem to dla histerycznych mamausiek i dla zarobku
      sprzedawców, lepiej kupić wysokiej klasy spacerowkę - sama mam Tracera Bebe Car
      w razie wątpliwości pisz jolancik@o2.pl
    • ez_analityk Re: Rodzimy w marcu - czy niezbędna jest gondola. 09.11.03, 17:25
      A ja polecam gondolę. My kupiliśmy, a większość znajomych nie i potem wsyscy
      nam zazdrościli. Asia w gondoli nauczyła się siadać, było jej cieplej i przede
      wszystkim miściła się. Mojej koleżanki dziecko tak szybko urosło że zanim
      zaczęła siedzieć nie mieściła się w śpiworku i cuda wyprawiali.
      A Bebecar wózek marzenie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka