anniao 13.01.09, 11:23 Witam serdecznie Moja siedmiomiesięczna córeczka powoli wyrasta z pierwszego fotelika samochodowego. Czy mogłybyscie polecić mi jakieś foteliki? Z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
justyyynia Re: następny fotelik samochodowy 13.01.09, 16:53 Witaj Ja kupilam dla mojego synka Maxi Cosi Priori 9-18 kg i jestem bardzo zadowolona, maly zreszta tez. Możliwość ustawienia siedziska w 4 różnych pozycjach (do siedzenia lub spania), zapewniaja malemu bezpieczeństwo i komfort nawet w czasie snu. Naprawde polecam Odpowiedz Link Zgłoś
osa551 Re: następny fotelik samochodowy 13.01.09, 17:36 Też polecam Maxi Cosi Priori, jednak wydaje mi się, że dziecko 7 miesięczne jest zbyt mało dojrzałe motorycznie, żeby jeździć przodem do kierunku jazdy. Ja też mam problem z dzieckiem wyrastającym z fotelika, ale cały czas staram się jeszcze go w ten fotelik upychać dopóki ewidentnie nie wyrośnie. W zimie jest to niestety trudne. Polecam poniższą stronę, jeśli chodzi o informacje: fotelik.info/pl/faq/ Odpowiedz Link Zgłoś
jvstys Re: następny fotelik samochodowy 13.01.09, 17:49 Witam mój synek dziś kończy 8 miesięcy i od jakiś 2i pół jeździ już przzodem. Należy do dzieci dużych i grubiutkich i kupiliśmy mu fotelik ponieważ "upychanie" do zamałego fotelika jest tak samo rozsądne jak jeżdżenie bez niego.wzielismy małego do sklepu i pan sprzedawca polecił nam taki www.allegro.pl/item519213952_maxi_cosi_priori_xp_indian_spice_maxi_pilot_odg_7.html małemu napewno w nim dużo lepiej i wygodniej jak w poprzednim. Proponuję zabrać maleństwo i przymierzyć fotelik wtedy sami zobaczycie który będzie najlepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
osa551 Re: następny fotelik samochodowy 13.01.09, 17:58 Zalinkowałaś Maxi Cosi Priori XP i jest to rzeczywiście bardzo dobry fotelik. Jeśli Twoje dziecko spełnia poniższe kryteria to masz oczywiście rację, co do zmiany fotelika. moje w cienkim kombinezonie jeszcze się mieści na szerokość. 3. Kiedy zmienić fotelik na większy? Podstawowe kryteria zmiany fotelika na większy to: 1) waga dziecka przekracza limit dopuszczalny dla danego fotelika 2) głowa dla fotelików 0-13 kg lub linia oczu dla pozostałych fotelików wystaje ponad górną krawędź oparcia fotelika 3) pasy uprzęży fotelika nie dają się poprawnie zapiąć, (problem zbyt krótkich pasów pojawia się głównie w wąskich fotelikach 0-13kg, najczęściej w okresie zimowym) Odpowiedz Link Zgłoś
pumeczka Re: następny fotelik samochodowy 13.01.09, 21:42 radze poszukac fotelika w przedziale 0-18 kg, tyłem i przodem montaż, ja kupiłam własnie chicco vector, bo małego nie mogłam juz upchnąć w nosidle w zimowym ubraniu, a teraz w chicco jeździ juz komfortowo i dla mnie super ze jeszcze tyłem do kierunku jazdy Odpowiedz Link Zgłoś
naszaheidi Re: następny fotelik samochodowy 13.01.09, 21:58 Mialam dla syna Priori XP i byl super.Teraz jest TOBI- chyba go obejrze z bliska(mam jeszcze czas).Widzialam tez chyba B.comfort lub BB(bebe car) taki co mozna dziecko wlozyc bokiem i go przekrecic- wygodna sprawa. Co w XP u mnie nawalilo? A wiec zanim zapielam syna musialm sie schylac,bo zawsze cos tam lezalo co chcial dostac i po jakims czasie boczna obudowa glowy(jest ze steropianu)pekla i nie dala sie juz przykleic.Jak zaczelismy kombinowac to okazalo sie ze to badziewnie bylo pomyslane,strach sie opierac jedna reko,no i peklo Odpowiedz Link Zgłoś
abradaka Re: następny fotelik samochodowy 22.05.09, 13:36 Tutaj masz bardzo szeroki wybór fotelików samochodowych www.amko.com.pl/foteliki-samochodowe-cat-432.aspx Odpowiedz Link Zgłoś
anzuzo Re: następny fotelik samochodowy 22.05.09, 13:44 No rzeczywiście, wybór niesamowity Odpowiedz Link Zgłoś
lawikas Re: następny fotelik samochodowy 05.06.09, 12:35 Z tego co sie orientuje to moja kuzynka kupowała fotelik dla dzecka w sklepie internetowym amko.com.pl poszukaj tam. Odpowiedz Link Zgłoś
monikaj21 Re: następny fotelik samochodowy 22.05.09, 13:54 Ja też polecam 0-18 dla 7 miesięcznego dziecka. Na początku pojeździ tyłem, później przodem. My kupiliśmy akurat taki dino.sklep.pl/nowy/britax-first-class-ultra-018-kg-2008-kurier-gratis-p-1458.html ale wybór 0-18 jest spory. Odpowiedz Link Zgłoś
mammajowa Re: następny fotelik samochodowy 22.05.09, 14:02 takiemu maluchowi zdecydowanie 0-18 bym kupiła. czyli nie taki jak mamy bo my wozimy się w tobim maxi cosi. jest wersja skandynawska tego fotelika montowana tyłem do kierunku jazdy - nazywa się mobi. czasem mozna ją dostac na allegro. na twoim miejscu bym rozważyła. wygląda tak: fotoforum.gazeta.pl/3,0,1544590,2,5.html www.maxi-cosi.com/maxicosi/productdetail.aspx?id=18&tn=2 Odpowiedz Link Zgłoś
dorota.skupa Re: następny fotelik samochodowy 05.06.09, 12:43 Mój synek miał pół roku jak przeniosłam go do fotelika coneco zenith. Nie było już możliwości zapięcia go w poprzednim foteliku - był bardzo wysoki i jak miałam mu ułożyć nóżki??? Wystawały sporo i opierał je na fotelu - strasznie niewygodnie mu było. Jestem zadowolona z zenitha - regulacja, tapicerka - teraz mały ma 2,5 roku i powoli z niego też wyrasta... Odpowiedz Link Zgłoś
koktajl84 Re: następny fotelik samochodowy 12.06.09, 21:01 witam my mamy recaro young expert od 9 do 18 kg maly ma 7 miesiecy (do nosidla byl juz za duzy) i teraz wydaje sie juz duzo szczesliwszy mogac jechac przodem do kierunku jazdy ( pomimo iz tylem jest bezpieczniej... Jaś jest chyba zadowolony bo siedzi spokojnie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
majatusia Re: następny fotelik samochodowy 13.06.09, 23:35 NIE WOLNO WOZIĆ DZIECI PONIŻEJ 9 MIESIĘCY PRZODEM!! W tym wieku kręgosłupy mają za słabe jeszcze by wytrzymały siły działające podczas wypadku. Dziecko jadać tyłem do kierunku jazdy w razie wypadku wciskane jest w fotel - na kręgośłup działa siła dociskająca. Jadąc przodem na dziecko dziala siła próbująca wyrwać go z fotela - taki 7- miesięczny kręgosłup może tego nie wytrzymać Polecam przeczytanie co pisza specjaliści na www.fotelik.info Odpowiedz Link Zgłoś
anetina Re: następny fotelik samochodowy 15.06.09, 07:36 taaaaaa tam pisze: Od kiedy można wozić dziecko przodem w foteliku? Minimum zalecane obecnie przez biomechaników to osiągnięcie przez dziecko wagi 13 kg. Więcej na ten temat w artykule Od kiedy fotelik przodem do kierunku ruchu? nie wyobrażam sobie ponad rocznego dziecka tyłem - w jakim foteliku? Odpowiedz Link Zgłoś
helginia Re: następny fotelik samochodowy 15.06.09, 14:28 mój synek ma 26 miesięcy i jeździ tyłem do kierunku jazdy. Najpierw należy się zapoznać z listą dostępnych fotelików a później krytykować. Jedni stawiają na bezpieczeństwo a inni nie. I tyle co mam do powiedzenie w temacie, bo temat wałkowany nie pierwszy raz. Odpowiedz Link Zgłoś
pitu_finka Re: następny fotelik samochodowy 15.06.09, 16:09 np maxi cisi mobi. w skandynawii takie dzieci wozi sie glownie tylem do kierunku jazdy Odpowiedz Link Zgłoś