aspidisca 20.01.09, 19:36 Jak przewozić trzecie dziecko, małe-, jeśli na środku jest tylko pas biodrowy? Chyba wszystkie foteliki 9-18 kg są dostosowane do mocowania pasem trzypunktowym. Mam problem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mruwa9 Re: Fotelik samochodowy na środkowym fotelu 20.01.09, 20:19 a dlaczego musisz akurat ten fotelik przypinac na srodkowym fotelu? Odpowiedz Link Zgłoś
pitu_finka Re: Fotelik samochodowy na środkowym fotelu 20.01.09, 20:42 Chyba musisz sama siedziec w środku a dzieciaka dac do przodu, innego wyjscia nie widze (rozumiem ze na pozostalych dwoch tez sa foteliki przypiete trzypunktowymi?) Odpowiedz Link Zgłoś
aspidisca Re: Fotelik samochodowy na środkowym fotelu 20.01.09, 21:58 Bo mam trójkę dzieci : siedmioletnie i roczne bliźniaki. Siedmiolatka nie poślę na siedzienie obok kierowcy. Jest to nieprzepisowe i najbardziej niebezpieczne miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Re: Fotelik samochodowy na środkowym fotelu 20.01.09, 22:05 A siedmioletnie tez jeździ w foteliku? Może to siedmioletnie dasz do środka. Odpowiedz Link Zgłoś
aspidisca Re: Fotelik samochodowy na środkowym fotelu 20.01.09, 22:50 No chyba tak zrobię. Ale nie jestem przekonana czy taki jeden pas przytrzyma moją chudzinkę podczas zderzenia. Najlepiej by było "domontować" pas do fotela, albo do sufitu. Ale nie wiem czy jakiś blacharz się tego podejmie. Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: Fotelik samochodowy na środkowym fotelu 20.01.09, 23:28 jednego roczniaka w foteliku sadzasz na przednim siedzeniu, pozostale dzieci i jeden dorosly z tylu. My tak robimy (choc dzieci w innym wieku), bo nasza trojka posadzona cala z tylu pozabijalaby sie..potrzeba rozjemcy.. Odpowiedz Link Zgłoś
owianka Re: Fotelik samochodowy na środkowym fotelu 25.03.09, 12:51 Podbijam wątek, też mam ten problem. Może ktoś coś wie, może jest w sprzedaży jakiś model z atestem na pas biodrowy? 9-18 albo 15-36? (mogę posadzić w tym miejscu młodsze lub starsze) Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Fotelik samochodowy na środkowym fotelu 25.03.09, 13:30 Skad wzielas to, ze miesjce obok kierowcy jest nieprzepisowe. Przepisowe jak najbardziej jesli dizecko siediz w foteliku. IMO uklad powinien byc 7-latek z przodu, maluchy z tylu, rodzic po srodku. Albo lepsze rozwiazanie - zmienic auto. Odpowiedz Link Zgłoś
jolanta_robert Re: Fotelik samochodowy na środkowym fotelu 25.03.09, 13:41 Na przednim siedzeniu nie może jeździć dziecko w foteliku TYŁEM do kierunku jazdy, przodem może i to jest zgodne z przepisami. Odpowiedz Link Zgłoś
kinder0610 Re: Fotelik samochodowy na środkowym fotelu 25.03.09, 14:09 na przednim siedzeniu może jezdzic dziecko w foteliku montowanym tyłem do jazdy pod warunkiem wyłączenia poduszki powietrznej. A co do zamontowania pasa na środkowym fotelu - to ja nie miałam wcale i udało nam się zamontować normalny 3 punktowy pas. Zapytaj w jakimś dobrym warsztacie. To chyba najlepsze i najbezpieczniejsze dla dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
owianka Re: Fotelik samochodowy na środkowym fotelu 25.03.09, 14:46 Czy możesz powiedzieć, gdzie udało Ci się załatwić zamontowanie tego pasa? Mnie wszystkie warsztaty odmówiły. I jaką metodą (do dachu czy do fotela uchwyt?) Odpowiedz Link Zgłoś
kinder0610 do owianka 25.03.09, 20:43 u mnie był ten zaczep na dole, fotel też był dostosowany do pasa, więc jest tak normalnie zamontowany - przy fotelu nie w dachu. Mam w rodzinie specjalistę od takich napraw, więc mi zrobił Odpowiedz Link Zgłoś
lindan Re: Fotelik samochodowy na środkowym fotelu 25.03.09, 14:12 Na przednim siedzeniu dziecko może jeździć tyłem i przodem w foteliku, chyba że jest poduszka powietrzna i nie ma opcji jej wyłączania. Jeżeli jest opcja wyłączania poduszki to jak najbardziej mozna wozić przodem i tyłem do kierunku jazdy. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
dominika99211 Re: Fotelik samochodowy na środkowym fotelu 25.03.09, 21:32 ja mam 2 dzieci z czego jedno juz nie jezdzi w foteliku wiec nie musiałam nic robic w aucie ale dla własnej wygody zamontowalismy pas trzy punktowy na tylnim siedzeniu po srodku (jak jade sama z dzieckiem to mam lepszy dostep i widok do dziecka) i dla wygody dziecka (siedzac na srodku ma wygode i wszystko widzi w przedniej szybie dokad jedziemy i co sie dzieje lepiej tak ogladac krajobrazy niz w bocznym małym okienku ) a zomontował nam to pan w warsztacie samochodowym i wyglada to jakby był ten pas tam fabrycznie załozony Odpowiedz Link Zgłoś