big-smoczyca 24.11.09, 22:39 Jaki lekarz może wystawić takie zwolnienie dla M na opiekę nade mną - jeśli oczywiście mój stan będzie tego wymagał? Czy robi to jakiś lekarz ze szpitala, czy mąż ma iść po prostu do internisty i powiedzieć w czym rzecz? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sueellen Re: L4 dla męża 24.11.09, 22:53 Od wujka Google: www.infor.pl/prawo/artykuly/329046,kiedy_pracownik_ma_prawo_do_sprawowania_platnej_opieki.html www.zus.pl/default.asp?p=4&id=433 praca.gazetaprawna.pl/artykuly/26904,kto_i_jak_dlugo_moze_korzystac_z_zasilku_opiekunczego.html Tam masz też info o niezbędnych dokumentach i zaświadczeniach. Odpowiedz Link Zgłoś
artdesign84 Re: L4 dla męża 25.11.09, 02:35 mi powiedzieli, że jakby mój stan tego wymagał (czyli opieki) bym została w szpitalu. a skoro mnie wypisują to znaczy, ze mogę sama funkcjonować. Próbowaliśmy, ale nie dali mężowi zwolnienia, musiał wziąść urlop Odpowiedz Link Zgłoś
mamciulka-nikulka Re: L4 dla męża 25.11.09, 11:35 Ale przy drugim dziecku i połogu po cc to nie ma chyba problemu ze zwolnieniem na opiekę??? Odpowiedz Link Zgłoś
jaaloha Re: L4 dla męża 25.11.09, 13:08 Mojemu mężowi zwolnienie wystawił lekarz ginekolog, do którego chodziłam w czasie ciaży. Urodziłam naturalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia-k26 Re: L4 dla męża 25.11.09, 13:08 Czytałam gdzieś na forum, że tydzień lub dwa można dostać bez problemu. Albo można poprosić przy wypisie ze szpitala, albo od internisty. Odpowiedz Link Zgłoś
bebezet Re: L4 dla męża 25.11.09, 14:03 przy cesarskim cięciu 2 tyg zwolnienia na opiekę nad dorosłą osobą dają od razu w szpitalu, przy porodzie naturalnym daje internista i nie może odmówić, bo każdemu przysługuje w roku 2 tyg takiego zwolnienia, a wiadomo że kobieta po porodzie wymaga takiej opieki. Tak nam położna mówiła w szkole rodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
lilithh Re: L4 dla męża 26.11.09, 12:22 bebezet napisała: > przy cesarskim cięciu 2 tyg zwolnienia na opiekę nad dorosłą osobą dają od razu > w szpitalu, przy porodzie naturalnym daje internista i nie może odmówić, bo > każdemu przysługuje w roku 2 tyg takiego zwolnienia, a wiadomo że kobieta po > porodzie wymaga takiej opieki. Tak nam położna mówiła w szkole rodzenia. W kwestii formalnej - nie istnieje żaden przepis NAKAZUJĄCY lekarzowi wystawienie takiego zwolnienia. Nie każda kobieta po porodzie wymaga 2-tygodniowej opieki małżonka. O tym decyduje lekarz. I MOŻE ODMÓWIĆ. Odpowiedz Link Zgłoś
lilithh Re: L4 dla męża 26.11.09, 12:25 bebezet napisała: > przy cesarskim cięciu 2 tyg zwolnienia na opiekę nad dorosłą osobą dają od razu > w szpitalu, przy porodzie naturalnym daje internista i nie może odmówić, bo > każdemu przysługuje w roku 2 tyg takiego zwolnienia, a wiadomo że kobieta po > porodzie wymaga takiej opieki. Tak nam położna mówiła w szkole rodzenia. W kwestii formalnej - nie istnieje żaden przepis NAKAZUJĄCY lekarzowi wystawienie takiego zwolnienia. Nie każda kobieta po porodzie wymaga 2-tygodniowej opieki małżonka. O tym decyduje lekarz. I MOŻE ODMÓWIĆ. Odpowiedz Link Zgłoś
ulik80 Re: L4 dla męża 25.11.09, 14:42 Zawsze dla meza należą sie 2 tygodnie zwolnienia. Wystawia ginekolog przy wypisie ze szpitala i nie powinien robic zadnego problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
lilithh Re: L4 dla męża 26.11.09, 12:25 ulik80 napisała: > Zawsze dla meza należą sie 2 tygodnie zwolnienia. Mężowi przysługuje opieka nad żoną po porodzie - JEŚLI JEJ STAN ZDROWIA TEGO WYMAGA. A więc nie zawsze i niekoniecznie przez 2 tygodnie. Odpowiedz Link Zgłoś