Dodaj do ulubionych

L4 dla męża

24.11.09, 22:39
Jaki lekarz może wystawić takie zwolnienie dla M na opiekę nade mną - jeśli
oczywiście mój stan będzie tego wymagał? Czy robi to jakiś lekarz ze szpitala,
czy mąż ma iść po prostu do internisty i powiedzieć w czym rzecz?
Obserwuj wątek
    • sueellen Re: L4 dla męża 24.11.09, 22:53
      Od wujka Google:
      www.infor.pl/prawo/artykuly/329046,kiedy_pracownik_ma_prawo_do_sprawowania_platnej_opieki.html
      www.zus.pl/default.asp?p=4&id=433
      praca.gazetaprawna.pl/artykuly/26904,kto_i_jak_dlugo_moze_korzystac_z_zasilku_opiekunczego.html
      Tam masz też info o niezbędnych dokumentach i zaświadczeniach.
      • artdesign84 Re: L4 dla męża 25.11.09, 02:35
        mi powiedzieli, że jakby mój stan tego wymagał (czyli opieki) bym
        została w szpitalu. a skoro mnie wypisują to znaczy, ze mogę sama
        funkcjonować. Próbowaliśmy, ale nie dali mężowi zwolnienia, musiał
        wziąść urlop
        • mamciulka-nikulka Re: L4 dla męża 25.11.09, 11:35
          Ale przy drugim dziecku i połogu po cc to nie ma chyba problemu ze zwolnieniem
          na opiekę???
          • jaaloha Re: L4 dla męża 25.11.09, 13:08
            Mojemu mężowi zwolnienie wystawił lekarz ginekolog, do którego chodziłam w czasie ciaży. Urodziłam naturalnie.
          • ewcia-k26 Re: L4 dla męża 25.11.09, 13:08
            Czytałam gdzieś na forum, że tydzień lub dwa można dostać bez problemu.
            Albo można poprosić przy wypisie ze szpitala, albo od internisty.
            • bebezet Re: L4 dla męża 25.11.09, 14:03
              przy cesarskim cięciu 2 tyg zwolnienia na opiekę nad dorosłą osobą dają od razu
              w szpitalu, przy porodzie naturalnym daje internista i nie może odmówić, bo
              każdemu przysługuje w roku 2 tyg takiego zwolnienia, a wiadomo że kobieta po
              porodzie wymaga takiej opieki. Tak nam położna mówiła w szkole rodzenia.
              • lilithh Re: L4 dla męża 26.11.09, 12:22
                bebezet napisała:

> przy cesarskim cięciu 2 tyg zwolnienia na opiekę nad dorosłą osobą dają od razu
                > w szpitalu, przy porodzie naturalnym daje internista i nie może odmówić, bo
                > każdemu przysługuje w roku 2 tyg takiego zwolnienia, a wiadomo że kobieta po
                > porodzie wymaga takiej opieki. Tak nam położna mówiła w szkole rodzenia.

W kwestii formalnej - nie istnieje żaden przepis NAKAZUJĄCY lekarzowi wystawienie takiego zwolnienia. Nie każda kobieta po porodzie wymaga 2-tygodniowej opieki małżonka. O tym decyduje lekarz. I MOŻE ODMÓWIĆ.
              • lilithh Re: L4 dla męża 26.11.09, 12:25
                bebezet napisała:

> przy cesarskim cięciu 2 tyg zwolnienia na opiekę nad dorosłą osobą dają od razu
                > w szpitalu, przy porodzie naturalnym daje internista i nie może odmówić, bo
                > każdemu przysługuje w roku 2 tyg takiego zwolnienia, a wiadomo że kobieta po
                > porodzie wymaga takiej opieki. Tak nam położna mówiła w szkole rodzenia.

W kwestii formalnej - nie istnieje żaden przepis NAKAZUJĄCY lekarzowi
                wystawienie takiego zwolnienia. Nie każda kobieta po porodzie wymaga
                2-tygodniowej opieki małżonka. O tym decyduje lekarz. I MOŻE ODMÓWIĆ.
    • ulik80 Re: L4 dla męża 25.11.09, 14:42
      Zawsze dla meza należą sie 2 tygodnie zwolnienia. Wystawia ginekolog przy
      wypisie ze szpitala i nie powinien robic zadnego problemu.
      • lilithh Re: L4 dla męża 26.11.09, 12:25
        ulik80 napisała:

> Zawsze dla meza należą sie 2 tygodnie zwolnienia.

Mężowi przysługuje opieka nad żoną po porodzie - JEŚLI JEJ STAN ZDROWIA TEGO WYMAGA. A więc nie zawsze i niekoniecznie przez 2 tygodnie.
    • big-smoczyca Re: L4 dla męża 25.11.09, 20:28
      Bardzo dziękuje za pomoc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka