Dodaj do ulubionych

zasilek chorobowy-czas oczekiwania

24.04.10, 15:43
Witam, moje pytanie dotyczy czasu oczekiwania na zasilek chorobowy. W chwili
obecnej przebywam na zwolnieniu lekarskim z powodu zagrozonej ciazy, jest
prawie maj, a ja nadal czekam na wyplate zasilku za marzec. Czy jest jakis
okreslony czas oczekiwania na wyplate swiaczen ze strony zus, jesli tak to
jaki i czy w zwiazku z opoznieniem moge liczyc na odsetki z tego tytulu??
Obserwuj wątek
    • monisia900 Re: zasilek chorobowy-czas oczekiwania 25.04.10, 17:45
      mam identyczna sytuacje. tez od marca nie dostalam pieniedzy za zwolnienie-tez
      zagrozona ciaza. zadzw w koncu do ZUS i tam dowiedzialam sie, ze pracodawca
      poprostu nie odstarczyl moich zwolnien do nich. i co najlepsze, to ja mam
      pracodawce do tego zmusic! tylko pytanie-jak? jak nie doniesie w ciagu pol roku,
      to trace wszelkie swiadczenia.
      w poprzedniej ciazy tez pracodawca nie donosil zwolnien, ale po mojej dosc
      ostrej interwencji, zwolnienia dotarly do zusu. a teraz nic nie pomagasad.
      nie pamietam juz jak to bylo z odsetkami.
      a twoje zwolnienie napewno jest juz w zusie? zus ma na wyplate 30 dni od chwili
      wplyniecia zwolnienia.
      • werb Re: zasilek chorobowy-czas oczekiwania 25.04.10, 18:05
        na pewno dostali, bo przyszlo pismo (do mojej wiadomosci) od zus-u, ze przeslali
        sobie moje dokumenty wewnetrznie do innego oddzialu (nie wiem czemu robia tak za
        kazdym razem). nie zmienia to jednak faktu, ze zrobili to i tak ok.20 kwietnia i
        od tego czasu cisza. no nic, bede musiala zadzwonic ;/
        • monisia900 Re: zasilek chorobowy-czas oczekiwania 25.04.10, 20:22
          to jak tamten oddzial dostal dokumenty zalozmy 21 kwietnia, to ma 30 dni na
          wyplate zasilku chorobowego. wiec to bedzie do 21 maja.
          co do wysylki do innego oddzialu, to byc moze pracodawca placi skladki do zus w
          innym oddziale. zwolnienie trafia do oddzialu w ktorym pracodawca placi
          skladki-taka info dostalam kiedys w zusie.
          • werb Re: zasilek chorobowy-czas oczekiwania 25.04.10, 23:26
            ie zmienia to faktu, ze sa za przeproszeniem popierdzieleni! Wiem, ze pracodawca
            dostarcza zwolnienie bardzo szybko, wiec to tylko i wylacznie ich wina. Milo mi,
            ze panie w zusie siedza i pija kawke i dostaja regularna wyplate, a ja nie wiem
            o co sie martwic bardziej: przedwczesny porod, czy brak finansow i uzeranie sie
            z zusem. Troche sie wyzalilam smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka