Dodaj do ulubionych

wychowawczy a PIT

06.04.11, 12:32
Mam takie pytanie.
Chodzi mi o rozliczenie PIT 37 i mam pewne wątpliwości. W tamtym roku byłam najpierw na L4 w ciąży potem na macierzyńskim, urlopie wypoczynkowym i ostatnie dwa miesiące roku na wychowawczym. Dostałam już PIT z pracy. Zastanawiam się tylko co on obejmuje.
Jak to jest z PItem za okres urlopu wychowawczego (bezpłatny)? Nie miałam wtedy dochodu, ale są wtedy chyba opłacane jakieś składki ZUS. Czy powinny one być tez wykazywane w PIT 37? czy powinnam mieć za okres wychowawczego jakiś PIT? Jeśli tak to od kogo powinnam go dostać? Z ZUSu czy od pracodawcy?
Obserwuj wątek
    • binkaa Re: wychowawczy a PIT 06.04.11, 13:59
      za czas pobytu na wychow. nie ma PITa
      dwa lata nie dostałam nic , rozliczanie roczne - moje dochody 0
    • frezja5 Re: wychowawczy a PIT 06.04.11, 15:55
      dzięki. Czyli rozliczam tylko ten PIT co mam z pracy (kiedy byłam na L4, potem macierzyński i potem urlop wypoczynkowy).

Mnie tylko cały czas zastanawiają co z tymi składkami jakie są odprowadzane w trakcie wychowawczego. No ale wynika z tego że ich się nie rozlicza.
      • lolka.77 Re: wychowawczy a PIT 07.04.11, 08:48
        urlop wychowawczy jest okresem bezskładkowym
        • filipianka Re: wychowawczy a PIT 07.04.11, 10:45
          urlop jest okresem składkowym, składki wykazuje na comiesięcznych deklaracjach pracodawca (uwidocznione na RMUA) a finansuje je budżet państwa
          te składki nie są przecież dochodem ani kosztem więc na żadnym PITcie nie będą
          • frezja5 Re: wychowawczy a PIT 08.04.11, 11:15
            dzięki
            właśnie na druku RMUA mam je wykazane, dlatego zaczęłam się zastanawiać co z rozliczeniem z urzędem skarbowym. No ale skoro się ich nie wykazuje i PITa nie ma to ok. W takim razie czas sie rozliczyć z US, bo czekałam nie wiedziałam co z wychowawczym.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka