Dodaj do ulubionych

Opieka na zdrowe dziecko

24.07.11, 14:13
Czy należy mi się opieka na zdrowe dziecko? Mąż idzie do szpitala, dodam że oboje pracujemy ale na trzy zmiany, wymieniamy się tak że dziecko tylko przez godzinę dziennie jest z pod opieką niani, babci lub sąsiadki (zależy jaką zmianę mamy). Na ponad 8 godzin nie mam z kim zostawić dziecka. Dzwoniłam do ZUSu najpierw Pani powiedziała że nie a jak przedstawiłam jej sytuacje pracy na zmiany zwątpiła i powiedziała że nie ma pojęcia czy mogę czy nie. Urlopu nie dostanę bo sezon urlopowy, sama nie wiem co mam zrobić
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: Opieka na zdrowe dziecko 24.07.11, 20:26
      oczywiście, że nalży się opieka jeżeli nie masz z kim zostawić dziecka bo opiekujący się w tym czasie mąż będzie w szpitalu. Mniemam, że babcia nie mieszka z Wami?
      • slonko1335 Re: Opieka na zdrowe dziecko 24.07.11, 20:28
        www.zus.pl/default.asp?p=4&id=433
        • emilka_x Re: Opieka na zdrowe dziecko 24.07.11, 21:06
          Babia nie mieszka z nami, jedna pracuje a drugiej do środy nie będzie w domu bo wyjechała. Ustawę czytałam ale właśnie Pani w ZUSie wytłumaczyła mi że nie mogę z tego skorzystać bo ani mąż ani ja nie jesteśmy osobami stale opiekującymi się dzieckiem gdyż oboje pracujemy. Dziękuję Ci za odpowiedź Był ktoś może właśnie w takiej sytuacji i brał opiekę? Jeszcze jutro zapytam lekarza.
          • joa261 Re: Opieka na zdrowe dziecko 24.07.11, 22:31
            Tak ja byłam. Oboje z mężem pracujemy- również na zmiany, uzupełniamy się tak by miał kto zajmować się dzieckiem.
            W marcu szłam do szpitala na ponad tydzień, i mąż dostał opiekę nad zdrowym dzieckiem - tylko musiałam mieć zaświadczenie ze szpitala, że przebywam w szpitalu. Opiekę wystawiała pediatra dziecka.
            • filipianka Re: Opieka na zdrowe dziecko 25.07.11, 08:51
              > . Opiekę wystawiała pediatra dziecka.

czyli to nie była opieka nad zdrowym dzieckiem tylko pediatra skłamała że dziecko jest chore i wymaga opieki i wystawiła ZLA, tak?
              • emilka_x Joa 25.07.11, 16:51
                Dzięki za informację. Teraz już wiem że mogę próbować. Niestety dzisiaj męża nie przyjeli na oddział bo po dniach miasta jest mnóstwo kontuzjowanych, może w środę się uda, chciałabym bo ile można trwać w niepewności
                • czarodziejka000 Nalezy sie opieka na zdrowe dziecko. 25.07.11, 17:59
                  Ja jestem na wychowawczym,kiedy poszlam do szpitala z mlodszym dzieckiem,w domu zostal maz ze starsza corka.Zwolnienie wypisal internista z naszego osrodka po uprzednim potwierdzeniu na pismie przez lekarza ze szpitala ze przebywam z mlodszym dzieckiem w szpitalu.
                  • czarodziejka000 Wypoczynkowy zalegly nie wychowawczy ale to bez 25.07.11, 18:00
                    znaczenia w tej sytuacji.
                    • emilka_x Re: Wypoczynkowy zalegly nie wychowawczy ale to b 25.07.11, 21:00
                      Dzięki dziewczyny, teraz już jestem spokojniejsza. Pani w ZUSie nie umiała mi udzielić mi odpowiedzi na szczęście na Was zawsze można liczyć i pomogłyście mi już nie raz.
                      • joa261 Do filipianka 25.07.11, 23:54
                        Nie - pediatra nie skłamała - bo nie było potrzeby.
                        Jako, że ja byłam w szpitalu to mąż brał opiekę nad dzieckiem - na podstawie zaświadczenia ze szpitala w którym przebywałam.
                        Dla mnie to logiczne - bo kto niby miał się dzieckiem zająć?
                        Dodam, że w tym czasie do południa dziecko normalnie uczęszczało do przedszkola - bo było zdrowe !!!! Wymagało opieki popołudniami i w nocy .
                        • slonko1335 Re: Do filipianka 26.07.11, 14:32
                          to co wystawiła ta pediatra? bo ja też nie rozumiem....
                        • filipianka Re: Do filipianka 26.07.11, 15:20
                          > Jako, że ja byłam w szpitalu to mąż brał opiekę nad dzieckiem - na podstawie za
                          > świadczenia ze szpitala w którym przebywałam.

i to zaświadczenie plus Z-15 jest podstawą wypłaty zasiłku opiekuńczego i usprawiedliwieniem nieobecności w pracy

a jeśli do sprawy zaangażowany był pediatra (taki lekarz co leczy chore dzieci) to znaczy że zaświadczył on że dziecko wymaga opieki z powodu choroby na druku ZLA, vel L-4, vel zielony świstek, w innym przypadku nie mam pojęcia cóż takiego zaświadczał ów pediatra - jako specjalista od dzieci, że dziecko wymaga opieki osób dorosłych?

• joa261 Re: Do filipianka 28.07.11, 15:47
                            Szczerze na oczy tego nie widziałam, bo byłam w szpitalu. Jednak mąż aby otrzymać to L4 potrzebował zaświadczenie ze szpitala , w którym przebywałam.
                            Na pewno nie było to L4 na chore dziecko - bo mała do południa chodziła do przedszkola.
                            Nie wypełniał też żadnego Z-15 , nawet sama byłam zdziwiona bo ja jak brałam opiekę na chore dziecko to w zakładzie pracy takie coś wypełniałam.
                            Ale dowiem się z ciekawości co to było.
                            A dla mnie to logiczne że dziecko 3 letnie wymaga opieki osób dorosłych. Samo z przedszkola nie wróci, i samo w domu też nie zostanie.
                            • mamabasia Re: Do filipianka 02.08.11, 07:05
                              A co tu jest dziwnego? Pediatra pisze druk, w karcie wpisuje powód. Nie zapominajmy że 60 dni opieki na dziecko płatne jako zasiłek nie dotyczy tylko dziecka chorego a także zdrowego do chyba 8 roku życia.
    • emilka_x Re: Opieka na zdrowe dziecko 31.07.11, 11:21
      Dzięki dziewczyny za odpowiedzi, z opieki nie skorzystałam bo męża jeszcze nie wzieli do szpitala, tylko tak z dnia na dzień zwodzą. Pytałam lekarza w szpitalu i powiedział mi że z drukiem że mąż leży w szpitalu mam się udać do pediatry dziecka i on mi wypisze druk opieki nad zdrowym dzieckiem, nie wiem co to za druk ale w każdym razie takie coś wypisuje lekarz dziecka tak że Joe miała rację.
      • filipianka Re: Opieka na zdrowe dziecko 01.08.11, 10:20
        lekarz (specjalista od zasiłków zus?) nie ma racji, na 100%, pediatra nie ma nic do rzeczy bo on ewentualnie mógłby stwierdzić na ZLA że chore dziecko wymaga opieki, a że zdrowe dziecko wymaga opieki to jest oczywiste i nikt nie musi tego stwierdzać, wystarczy zaświadczenie że jeden rodzic jest chory
        • filipianka Re: Opieka na zdrowe dziecko 01.08.11, 10:22
          ...a że powszechna praktyka jest taka że utarło się że ZWOLNIENIE to L-4 (już nawet nie ZLA) to jak pójdziesz do pediatry i powiesz że potrzebujesz to wypisze (stwierdzi że dziecko chore)
          • emilka_x Filipianka 01.08.11, 20:53
            W takim razie napisz mi jak ma wyglądać takie zaświadczenie i kto ma mi je wypisać. Jutro w dostanę zaświadczenie ze szpitala że mąz tam przebywa, gdzie mam się z tym zaświadczeniem udać.
            • joanna_poz Re: Filipianka 02.08.11, 09:18
              Dokumentem wymaganym do wypłaty zasiłku opiekuńczego z powodu konieczności sprawowania opieki nad dzieckiem w wieku do lat 8. są:

•oświadczenie ubezpieczonego - w przypadku nieprzewidzianego zamknięcia żłobka, przedszkola lub szkoły, do których uczęszcza dziecko,
              •decyzja właściwego inspektora sanitarnego zarządzającego izolację - w przypadku izolacji dziecka z powodu podejrzenia o nosicielstwo zarazków choroby zakaźnej,
              zaświadczenie lekarskie wystawione na zwykłym blankiecie - w razie porodu, choroby lub pobytu małżonka stale opiekującego się dzieckiem w stacjonarnym zakładzie opieki zdrowotnej.

Ubezpieczony występujący o wypłatę zasiłku składa również wniosek o uzyskanie tego zasiłku na druku ZUS Z-15. Jeżeli zasiłek wypłacany jest przez ZUS, do jego wypłaty niezbędne jest zaświadczenie płatnika składek wystawione na druku ZUS Z-3 - w przypadku pracowników albo ZUS Z-3a - w przypadku pozostałych ubezpieczonych.
            • filipianka Re: Filipianka 02.08.11, 11:11
              dokładnie wg info z ZUS jakie podała joanna_poz

kto ma wypisać owe zaświadczenie? przecież nie pediatra, tylko lekarz mogący stwierdzić chorobę opiekuna dziecka, czyli lekarz leczący w szpitalu bądź w przychodni
              wypełniasz Z-15 i plus to zaświadczenie (i tylko to) jest podstawą wypłaty zasiłku opiekuńczego na zdrowe dziecko wymiarze max 14 dni, reszta opieki ewentualnie na chore dziecko (razem max 60 w roku)
              • filipianka Re: Filipianka 02.08.11, 11:19
                korekta, na zdrowe do 8 lat też 60
            • filipianka Re: Filipianka 02.08.11, 11:13
              i złożyć to w zakładzie pracy, jeśli nie wypłacają zasiłków to przekażą to do ZUS (wtedy możesz też dołączyć wniosek o przelew na konto)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka