Dodaj do ulubionych

Macierzyński na wychowawczym

30.07.11, 21:20
Witam.

Jestem na urlopie wychowawczym od października 2010. Urlop bezpłatny. Termin porodu mam na koniec stycznia 2011. Umowa o prace kończy mi się z końcem marca 2011. Czyli załapię się na trochę na urlop macierzynski.

I tu moje pytanie. jaka bedzie wysokość uropu macierzyńskiego?
Wyczytałam gdzieś w necie że biorą do wyliczenia ostatnie 12 mcy, tylko że w moim przypadku ostatnie 12 mcy bedą wynosiły 0 zl. Czyli macierzyński 0 zl. i to wydaje mi sie bez sensu. Wyczytałam też, że biora pod uwagę ostatnie przepracowane miesiace przed niezdolnoscia do pracy. Czyli wezma mi pod uwage miesiace ktore przepracowałam jeszcze przed wczesniejszym dzieckiem czy macierzyński z poprzedniej ciąży? Czy w mojej sytuacji wogóle urlop macierzyński mi sie należy?

Jesli mozecie mi jakoś pomóc to prosze pomóżcie.
Obserwuj wątek
    • lilka69 Re: Macierzyński na wychowawczym 30.07.11, 21:59
      o ile dobrze zrozumialam to musisz wrocic do pracy chocby na 1 dzien z wychowawczego, isc na zwolnienie i potem masz macierzynski platny.
      • czarna-owieczka Re: Macierzyński na wychowawczym 30.07.11, 22:13
        takie rozwiązanie jest nie możliwe. Mówili mi w kadrach że musze przepracowac 3 m-ce wtedy naliczą mi l4 100% wypłaty. jesli wrocilabym na 1 dzien do pracy i poszla na l4 to wtedy lr licza z ostatnich 12 mcy. Tak jest z l4 ale niewiem jak z macierzyńskim.
        Nie bardzo moge wrocic do pracy, jestem pielegniarką na OIOMie, za duze ryzyko złapania jakiegoś bakcyla, a lekarz i tak zabrania mi dźwigać. Zresztą jesli przerwałabym wychowawczy to wracam do pracy dopiero za miesiac i byłby to 18/19 tc. a przed powrotem do pracy czekaja mnie badania i lekarz med. pracy
        • lilka69 Re: Macierzyński na wychowawczym 31.07.11, 14:34
          cos mi sie wydaje , ze KLAMIA!!!! pracownicy w ciazy nalezy sie 100% wynagrodzenia, jesli pracowala krocej niz 12 miesiecy to naliczaja z tego okresu ile pracowala.

w kadrach czesto omijaja sie z prawda. na polecenie pracodawcy lub z wlasnej glupoty.

ja mialam podobna sytuacje ale nie taka sama. moze ktos inny jeszcze sie wypowie.

idz do zusu!! ale do 2 roznych pan bo one tez bywaja niedouczone. sprawdzilam na sobie.
    • kasia_4646 Re: Macierzyński na wychowawczym 31.07.11, 18:49
      Co do prawnych kwestii to ci nie pomogę. Ale to bzdura z tym OIOMem ! Nie chcesz tam pracować to ok, twój wybór. Ale zawsze możesz poprosić o przeniesienie na inny oddział i gotowe. I gdybyś musiała przepracować te 3 miesiące to jakieś wyjście jest.
      • a.zagrodzka Re: Macierzyński na wychowawczym 31.07.11, 21:01
        Ale ty wrocisz do pracy fikcyjnie skladasz podanie, ze za miesiac od dnia zlozenia podania wracasz do pracy - pracodawca MUSI sie zgodzic - w dniu kiedy mialabys przyjsc do pracy maz zanosi L4 - zrob to szybko bo szkoda kasy, ktora Ci ucieka. A L4 i macierzynski naliczaja z ostatnich 6 mcy przeracowanych.
        • lilka69 Re: Macierzyński na wychowawczym 01.08.11, 00:46
          z zadnych 6 tylko 12 , chyba , ze stosunek pracy trwal KROCEJ- wtedy z tego okresu.
    • misanka Re: Macierzyński na wychowawczym 01.08.11, 14:10
      jestem w podobnej sytuacji, na wychowawczym od kwietnia 2009, do kwietnia 2012, w grudniu mam termin porodu

a z tego co się zdążyłam zorientować (buszując po necie), to:
      na wychowawczym nie przysługuje urlp macierzyński, ale tzw. zasiłek macierzyński:
      msp.money.pl/wiadomosci/kadry/artykul/zasilek;macierzynski;na;urlopie;wychowawczym,150,0,230294.html
      www.zus.pl/default.asp?p=4&id=431
      tu mam o zasiłku macierzyńskim ze strony ZUSu:
      "W razie urodzenia dziecka po ustaniu zatrudnienia lub w czasie urlopu wychowawczego zasiłek macierzyński przysługuje przez okres skrócony o 2 tygodnie, tj. przez okres 18, 29, 31, 33 lub 35 tygodni liczonych od dnia porodu. Zasiłek macierzyński w czasie urlopu wychowawczego przysługuje przez okres skrócony o 2 tygodnie tylko wówczas, gdy pełny wymiar urlopu macierzyńskiego przypada w całości w czasie udzielonego urlopu wychowawczego. Jeżeli pełny wymiar urlopu macierzyńskiego wykracza poza udzielony pracownicy urlop wychowawczy, pracownicy przysługuje zasiłek macierzyński w pełnym wymiarze, bez skracania o 2 tygodnie, tj. przez okres odpowiednio 20, 31, 33, 35 lub 37 tygodni liczonych od dnia porodu."

z tego co zrozumiałam, to zasiłku macierzyńskiego nie płaci pracodawca, ale ZUS

jak jest z zasiłkiem chorobowym (czyli gdy jesteś na L4) zaraz po urlopie bezpłatnym, to nie wiem, ale obawiam, że może on być marniutki, czyli rzeczywiście średnia płacs z tych ostatnich 6 czy 12 miesiący, ale nie wiem... ponadto ja bym nie chciała tak robić, bo to byłoby nieelegancko w stosunku do pracoddawcy, pewnie kiedyś do pracy wreszcie wrócę, to nie chciałabym sobie robić "dymów"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka