Dodaj do ulubionych

Mops-dodatek wychowawczy-likwidacja

13.08.11, 22:57
Jestem na wychowawczym, otrzymuję dodatek z MOPS, mam umowę na czas nieokreślony, ale krążą słuchy o tym, że mój pracodawca chce zlikwidować moje stanowisko pracy (jeden ze sklepów)
1. jesli mnie o tym nie poinformuje (a tak może być, ponieważ wściekł się gdy zaszłam w ciążę i jesteśmy n wojennej ścieżce) to dostanę jakąś informację z ZUS-u?

2. Czy ZUS wystosuje pismo do MOPSU, że taka i taka została wyrejestrowana?

3. Mops przyznał mi świadczenia na rok, jesli będę pobierać te pieniądze, a po paru miesiącach okaże się, że mnie zwolinili to co mnie czeka ze strony MOPS-u? Zwrot nienależnie pobieranej kasy? A poza tym? Jakieś sankcje?

4. Sytuacja hipotetyczna: Mam przyznany dodatek na rok-w trakcie mój pracodawca likwiduje moje stanowisko, ale znajduję następnego, który natychmiast mnie zatrudnia (nie mam przerwy w zatrudnieniu)-oczywiście nadal jestem na wychowawczym (czy tak można?), czy mogę nadal pobierać przyznane mi świadczenia?

Z góry dziękuję!
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: Mops-dodatek wychowawczy-likwidacja 14.08.11, 16:49
      > 1. jesli mnie o tym nie poinformuje (a tak może być, ponieważ wściekł się gdy z
      > aszłam w ciążę i jesteśmy n wojennej ścieżce) to dostanę jakąś informację z ZUS
      > -u?

jak cię nie poinformuje to cię nie zwolni aby to zrobić musi dać wypowiedzenie czyli automatycznie cię o tym poinformować

> 2. Czy ZUS wystosuje pismo do MOPSU, że taka i taka została wyrejestrowana?
      nie

3. Mops przyznał mi świadczenia na rok, jesli będę pobierać te pieniądze, a po
      > paru miesiącach okaże się, że mnie zwolinili to co mnie czeka ze strony MOPS-u?
      > Zwrot nienależnie pobieranej kasy? A poza tym? Jakieś sankcje?
      zwrot nienależnie pobranej kasy plus odsetki plus kara, moze być odpowiedzialność karna choć wątpię aby im się chciało p osądach ciągać. Składając wniosek o zasiłek podpisałaś jednocześnie oświadczenie że zobowiązujesz się poinformować MOPS o zmianie swojej sytuacji.

4. Sytuacja hipotetyczna: Mam przyznany dodatek na rok-w trakcie mój pracodawca
      > likwiduje moje stanowisko, ale znajduję następnego, który natychmiast mnie zat
      > rudnia (nie mam przerwy w zatrudnieniu)-oczywiście nadal jestem na wychowawczym
      > (czy tak można?), czy mogę nadal pobierać przyznane mi świadczenia?
      można gdy nie ma choćby dnia przerwy w zatrudnieniu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka