Dodaj do ulubionych

L4 w ciąży??

23.05.04, 16:46
Kobitki kochane - mam takie pytanko...
Chodzę prywatnie do ginekologa i tak ostatnio zaczęłam się zastanawiać czy
taki prywatny lekarz może skierować mnie na chorobowe?? Czy L4 musi wypisać
tylko lekarz w przychodni? Wiecie jak to wygląda??
Ja już pomalutku nie mam siły chodzić do pracy, jakaś taka rozleniwiona
jestem, poza tym plecki bolą... wiecie jak to jest, a jeszcze 3 miesiace
przede mną.
Czy może któraś z Was jest na L4 czy dalej pracujecie?
Będę wdzięczna za podpowiedzi..
Pozdrawiam wink
Asia i Maleństwo
Obserwuj wątek
    • aprze Re: L4 w ciąży?? 23.05.04, 16:52
      Cześć
      Mój lekarz jest prywatny i wypisuje mi zwolnienie z nr. ciąża to płacą 100% pensji.
      Agnieszka
      • ramota Re: L4 w ciąży?? 23.05.04, 17:02
        Będę musiała mojego o to zapytać.
        A był jakis powód Twojego zwolnienia czy - tak jak ja planuję - z lenistwa??
        • aprze Re: L4 w ciąży?? 23.05.04, 17:29
          Powiekszony jajnik i dwa torbiele, bóle na dole brzucha z początku lekkie krwawienie i zawroty głowy. Ale sądzę, że jak bym chciała zwolnienie z lenistwa to też by mi dał, kobieta w ciąży różnie się czuje i potrzebuje odpocząć, przy pierwszej ciąży z lenistwa chodziłam na zwolnienie od około 5-6 miesiąca do porodu
          pozdr. Agnieszka
    • agusiasa Re: L4 w ciąży?? 23.05.04, 18:48
      ja pracowałam do ołowy 6 miesiąca. Potem podobnie zaczęłam odczuwać zmęczenie i
      powiedziałam swojemu lekarzowi że nie chce już pracować - bez żadnego problemu
      dostałam zwolnienie.
    • 2ml Re: L4 w ciąży?? 23.05.04, 20:17
      Witaj. Twoje obawy są nieuzasadnione. Jeśli czujesz się zmęczona to lekarz bez
      problemu wypisze Ci zwolnienie lekarskie. Najważniejsza bowiem jesteś Ty i
      Twoje Maleństwo. Za chorobowe "ciążowe" płacą 100% wynagrodzenia. Nie musisz
      się martwić tym czy lekarz prywatny wypisze Ci zwolnienie, gdyż jeżeli prowadzi
      gabinet to na pewno ma do tego prawo. Ja jestem na zwolnieniu od 18 tygodnia
      ciąży (zaczęło się zapaleniem pęcherza) i tak kontynuuję zwolnienie do dziś
      dnia (jestem w 35 tygodniu). Nie martw się i bez wahania powiedz lekarzowi, że
      czujesz się zmęczona i chcesz pójść na zwolnienie. Pozdrawiam 2ML
      • kocianna Re: L4 w ciąży?? 23.05.04, 21:45
        Ja poprosiłam tylko zwolnienie od dyżurów na korytarzu w szkole (spędzam je w
        kibelku, zamiast pilnować, żeby się dzieci nie pozabijały, a dyrekcja już mi
        kilka razy zwracała uwagę) - i dostałam bez problemu zwolnienie w ogóle z
        podstawówki (pracuję też w liceum). A jestem dopiero w 7 tygodniu smile)) I była
        to płatna wizyta.

Ale ogólnie to zamierzam pracować tak długo, jak się da, po pierwsze, żeby w
        domu nie zwariować, po drugie, dlatego, że przepadną mi nadgodziny i mniejsze
        pieniążki będą na macierzyńskim. Ale zobaczymy, co powiem tak za pół roku smile))
    • andrea_25 Re: L4 w ciąży?? 23.05.04, 21:42
      jasne ze bez problemu dostaniesz,ja jestem w 22tc i lekarz sam wygania mnie na
      zwolnienie,mimo ze nic mi nie jest(oprocz bolow pleckow i dlugiej drogi do
      pracy),juz miesiac temu byl zdziwiony ze nie chce jeszcze zwolnienia,wiec chyba
      ulegne i pojde, niech mu bedzie wink) pozdrowionka
    • ewkam1 Re: L4 w ciąży?? 24.05.04, 09:24
      Ja jestem na zwolnieniu od 8 tygodnia. Powodem bylo poronienie zagrazajace.
      Dostalam zwolnienie lezace.
      Od poczatku chodze do jednego lekarza, prywatnie. Ma podpisany kontrakt z NFZ,
      bo przyjmuje rowniez w przychodni, ale nie wiem, czy ma to jakis zwiazek... Nie
      sadze...
    • mynia0 Re: L4 w ciąży?? 24.05.04, 11:15
      ja także chodzę prywatnie i bez problemu dostaję zwolnienie, kiedy mam na nie
      ochotę. Mój lekarz się dziwi, dlaczego ja jeszcze w ogóle pracuję / koniec 8
      miesiąca/, mam przecież prawo do odpoczynku i lenistwa w ciąży.
      • dobra26 Re: L4 w ciąży?? 24.05.04, 11:37
        Ja jestem teraz w 7 miesiacu, a nie bylam na zwolnieniu ani jednegodnia. Czuje
        sie dobrze, wiec po co isc na zwolnienie - wysiedze sie w domu jak sie Synus
        urodzi. Mam zamiar natomiast pojsc na jakies 3 tyg. przed terminem porodu,tylko
        zeby mi to nie zaliczyli do macierzynskiego. To bedzie sierpien, wiec goraco i
        nie wiem czy wytrzymam w pracy w takie upaly. Pozdrawiam
        Dobra i 29 tyg. Synus.
        • poziom_ka Re: L4 w ciąży?? 24.05.04, 11:47
          Nic mi się nie chce.. Mówili mi, że jak tylko skończy się pierwszy trymestr,
          mdłości ustąpią, będę pełna energii, będę miała ogromnego pałera i w ogóle.. a
          tu dupa zbita. Mdłości dzięki Bogu ustąpiły ale nadal jestem zmęczona, nie chce
          mi się nic, pracować, wstawać z łóżka, sprzątać, gotować..
          Myślę o zwolnieniu lekarskim.. ale z drugiej strony, jak już utknę w domu to na
          dobre. Tylko praca zmusza mnie do jako takiej aktywności. Nie wiem w sumie, co
          robić.
          Poziomka (15/16 tc)
      • aguszak Re: L4 w ciąży?? 24.05.04, 12:33
        mynia0 napisała:

> ja także chodzę prywatnie i bez problemu dostaję zwolnienie, kiedy mam na nie
        > ochotę. Mój lekarz się dziwi, dlaczego ja jeszcze w ogóle pracuję / koniec 8
        > miesiąca/, mam przecież prawo do odpoczynku i lenistwa w ciąży.

Słyszałam, że jest sposób na to, żeby mieć pewność, że nie zaliczą Ci tego
        zwolnienia na konto urlopu macierzyńskiego. Musisz po prostu dostać od zwykłego
        internisty zwolnienie na cokolwiek (np. grypkę). Nie wiem, czy to działa
        rzeczywiście, ale czytałam o tym gdzieś na forum.
    • jagoda1977 Re: L4 w ciąży?? 24.05.04, 12:02
      Ja jestem obecnie w 33 tyg.ciąży i od ponad dwóch miesięcy jestem na L4.Chodzę
      do gina prywatnie i nie miałam żadnych problemów z dostaniem zwolnienia.Chociaż
      już dwa razy dzwonili do mnie z Zusu.
      Na początku na zwolnieniu byłam tylko z lenistwa,ale potem pojawiło się
      podejrzenie nie tolerancji glukozy i wylądowałam w szpitalu.Na szczęście
      wszystko jest w porządku,ale odkąd dostarczyłam zwolnienie ze szpitala tel. z
      Zusu ustały.Widocznie te szpitalne L4 jest bardziej przez nich uważane,czy coś
      w tym stylu.
      Pozdrawiam Jagoda i 33 tyg. niespodziewanka
    • roxi_hart Re: L4 w ciąży?? 24.05.04, 12:15
      Moj lekarz przy kazdej wizycie pyta cze chce zwolnienie (chodze prywatnie).
      Ostatnio dobrze sie czulam, stwierdzil ze wskazan do zwolnienia nie ma, no
      chyba ze chce to wystawi. Ja sie narazie bronie jak moge, ale nie wiem ile
      jeszcze. U mnie 11 tydz., mdlosci minely ale niestety zmeczenie i sennosc jest
      przeogromna. Spie po 12-13 godz. W sobote pierwsza mysl po przebudzeniu byla
      taka ze z niedz/pon. znow sie nie wyspie!Koszmar. Chyba poprosze przy
      nastepnej wizycie o 2 tyg. zwolnienia.
      Poniewaz dojezdzam do pracy 40 km w kazda strone zatloczonym samochodem to
      planuje odejscie na dobre od wrzesnia. Ostatnio przeraza mnie jazda samochodem.
      • ramota Re: L4 w ciąży?? 24.05.04, 21:57
        Dziękuje za Wasze odpowiedzi-rozwiałyście szereg moich wątpliwości...
        Ja naprawdę z dnia na dzień jestem coraz bardziej leniwa i nie chce mi sie już
        nic....
        Marzę o tym aby się wyspać, poleniuchować i nie iść do pracy gdzie w szybkim
        tempie nieraz trzeba robić wiele rzeczy- a ja nie mam juz na to siły. Za bardzo
        się denerwuję crying
        Tylko tak się jeszcze zastanawiam (bo z moim ginekologiem jestem umowiona
        dopiero w poowie czerwca) czy jeżeli pójdę do "zwykłego" lekarza w przychodni
        to czy ten na moją prośbę wystawi mi L4. Mam być szczera że czuję sie leniwa???
        Jak to rozwiązać?
        Pozdrawiam serdecznie...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka