Dodaj do ulubionych

L4 błąd pracodawcy

28.08.13, 18:11
pracodawca nie dostarczył mojego zwolnienia do zus. było to kolejne zwolnienie i juz czekałam na pieniążki z chorobowego a tu taka niespodzianka.(ja dostarczyłam je następnego dnia po otrzymaniu.) jakie czekają mnie konsekwencje?
Obserwuj wątek
    • tomelanka Re: L4 błąd pracodawcy 29.08.13, 14:18
      Oprocz tego ze bedziesz miala byc moze wyplacony zasilek z opoznieniem to raczej zadne. Nastepnym razem skseruj sobie zla i niech ci w pracy podbija z data wplywu
    • odessa87 Re: L4 błąd pracodawcy 29.08.13, 14:29
      Dla Ciebie tylko opóźnienie (znaczne) w otrzymanej wypłacie. Pracodawca musi dostarczyć L4 do ZUS "niezwłocznie" - możesz najwyżej zrobić awanturę w kadrach.
    • alicja_wk Re: L4 błąd pracodawcy 29.08.13, 22:39
      Oczywiście, Ciebie żadne, oprócz takich, o których juz wspomniano powyżej. Jesli chcesz przypomnieć pracodawcy o jego obowiązku przekazania druku ZLA wraz z drukiem z-3 do zusu, to wystosuj do niego odpowiednie pismo, albo zwróć się do ZUS-u z zapytaniem na pismie o przyczyne nie wypłacenia świadczenia, a wtedy ZUS powinien pogonić pracodawcę.

A swoją drogą, czy wiesz dlaczego dokumenty nie zostały przekazane do zusu? Moze w Twojej firmie to pracodawca wypłaca zasiłki, albo moze osoba zajmująca się tymi sprawami nie ma pojęcia, co zrobić z zielonym papierkiem, który jej podrzuciłas, bo takie historie tez znam z autopsji?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka