Dodaj do ulubionych

JAK I GDZIE ZAŁATWIĆ ZASIŁEK WYCHOWAWCZY?!

01.02.05, 21:56
Doświadczone Mamusie poradźcie jak i gdzie załatwia się zasiłek wychowawczy?
Tzn. jakie potrzebne są dokumenty i gdzie się je składa?(w urzędzie miasta
czy ośrodku pomocy?).Mieszkam na Mokotowie, nie bardzo wiem jak się za to
zabrać.
Z góry dziękuję za rady.
pozdrawiam

Obserwuj wątek
    • mama_szymka Re: JAK I GDZIE ZAŁATWIĆ ZASIŁEK WYCHOWAWCZY?! 01.02.05, 22:02
      Zasiłek wychowawczy przysługuje tylko tym mamą, które przebywają na urlopie
      wychowawczym i pobierają zasiłek rodzinny. Według nowych przepisów nie ma
      zasiłku wych., a jest dodatek do zasiłku rodzinnego z tytułu przebywania na
      urlopie wychowawczym.
      Dokumemty składasz w tej instytucji, która wypłaca Ci rodzinny. Nam rodzinny
      wypłaca pracodawca męża (potem reguluje sobie to z ZUS)i u niego składaliśmy
      wniosek o przyznanie dodatku porodowego (wychowawczy mi nie przysługuje, bo
      zostałam zwolniona sad a pracodawca przekazał je gdzie trzeba.
      POZDRAWIAM
    • nejmlez Re: JAK I GDZIE ZAŁATWIĆ ZASIŁEK WYCHOWAWCZY?! 01.02.05, 22:14
      z tego co wiem zalatwia sie to w pomocy spolecznej - wprawdzie ja go nie
      pobieram, ale pobieram rodzinny i dodatek z tyt samotnego wychowywania, ale na
      druku ktory wypelnialam byla tez czesc dotyczaca wlasnei zasilku wychowawczego
      • kasiula78 Re: JAK I GDZIE ZAŁATWIĆ ZASIŁEK WYCHOWAWCZY?! 01.02.05, 23:08
        Moje dziewczynki kochane, jestem na wychowawczym i wiem, że dokumenty składa
        się wyłącznie w urzędzie miasta/ gminy w zal. od tego, gdzie mieszkacie, nie
        gdzie pracujecie czy pracowałyście czy też pracuje mąż. Generalnie chdzi o to,
        by dochód na jednego osobnika w rodzinie nie przekroczył odgórnie zaleconej
        kwoty, ale nie pamiętam jakiej, więc odsyłam po wszelkie porady do waszych
        urzędów, tym bardziej, że przepisy lubią często się zmieniać i są też
        indywidualne dla poszcz. miejscowości, czy województw. Podobnie jest z
        wymaganymi dokumentami. Myślę, że wątpliwości może też rozwiać najbliższa
        placówka ZUS-u. W końcu to oni są płatnikiem świadczenia. Jest go niewiele, bo
        400zł + rodzinne 43zł. Na jedno i drugie składa się dokumenty. Nie przegapcie,
        bo ja darowałam państwu jakieś dwie i pół stówy, przez to, że byłam
        niedoinformowana. Powodzenia życzę i cierpliwości w bieganiu po urzędach.
        • agnesgie Re: do kasiula78 02.02.05, 11:00
          Czy mogłabyś mi napisać od kiedy przysługuje zasiłek rodzinny (te 43 zł.)Czy od
          czasu urlopu wychowawczego czy wczesniej?
          • kasiula78 Re: do kasiula78 07.02.05, 23:06
            Przepraszam, że tak późno Ci odpowiadam, ale wcześniej nie mogłam. Zasiłek
            rodzinny przysługuje od momentu urodzenia dziecka, dlatego ja go właśnie przez
            pierwsze pięć miesięcy przegapiłam. Mam nadzieję, że odczytasz... Pozdrawiam.
        • maja45 Re: JAK I GDZIE ZAŁATWIĆ ZASIŁEK WYCHOWAWCZY?! 02.02.05, 11:51
          ZUS nie jest płatnikiem tego swiadczenia, lecz budzet państwa-subtelna różnica,
          a jednak.
          Pozdrawiam.
          Marta
    • lidziairys Re: JAK I GDZIE ZAŁATWIĆ ZASIŁEK WYCHOWAWCZY?! 02.02.05, 11:20
      Dzięki dziewczynysmile
      • moncia_j Re: JAK I GDZIE ZAŁATWIĆ ZASIŁEK WYCHOWAWCZY?! 02.02.05, 12:16
        Cześć,

również pobieram zasiłek wychwawczy. mieszkam we Wrocku (zameldowanie czasowe),
        a zasilek wychowawczy załatwiałam w MOPS-ie w Ostrowie Wlkp. tam gdzie jestem
        zatrudniona.

Pozdrawiam
        Monika
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka