myszka777 27.09.05, 17:37 potrzebuję informacji kiedy rodzic może wystapić o zasądzenie alimentów od dziecka?? - proszę o pomoc kiedy, w jakiej wysokości, i jak się można zabezpieczyć przed takimi alimentami? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kammik Re: alimenty OD dziecka 27.09.05, 18:25 Rodzic moze wystapic o alimenty od dziecka wtedy, kiedy zyje w niedostatku i nie jest w stanie sie samodzielnie utrzymac. Zabezpieczyc? Nie da sie. Sad natomiast moze uznac roszczenie alimentacyjne za sprzeczne z zasadami wspolzycia spolecznego (kiedy np. to rodzic wczesniej zobowiazany do alimentacji uchylal sie od tego obowiazku, kiedy zaniedbywal dziecko i dzialal na jego szkode). Odpowiedz Link Zgłoś
myszka777 Re: alimenty OD dziecka 27.09.05, 21:43 "dzięki za już, proszę o jeszcze" w kwestii zabezpieczenia: słuszałam kiedyś, że zobowiązania alimentacyjne mają pierwszeństwo w zaspakajaniu przed innymi zobowiązaniami, jeśli tak to logiczne wydaje się nastepujące rozumowanie: załóżmy, że mam tylko jedno źródło dochodu (i nie mam żadnego majątku - hipotetycznie - wszystko stoi w papierach na męża), całą swoją pensję oddaje jako alimenty dla dziecka (z własnej woli okresliłam w sądzie taką wysokość) - w takiej sytuacji jacyś moi dłużnicy (np. pożyczkodawcy) nie mieli by z czego zaspakajać swoich roszczeń, nawet w przypadku egzekucji komorniczej byłaby ona bezskuteczna, właśnie dlatego, że alimenty na dziecko mają pierwszeństwo przed innymi zobowiązaniami, a innego majątku poza pensją dobrowolnie oddawana na dziecko, nie mam jeśli to co powyżej przytoczyłam jest prawdą to powstaje pytanie czyje alimenty są ważniejsze - pierwsze na dziecko (gdzie celowo określę dużą ich wysokośc) czy drugie na rodzica, o które prawdopodobnie wystąpi mój ojciec czy to ma jakąś logikę i czy, przede wszystkim, ma uzasadnienie prawne? - proszę o radę Odpowiedz Link Zgłoś
kammik Re: alimenty OD dziecka 28.09.05, 07:44 Poodpowiadam na tzw "zdrowy rozum", bo paragrafow przytoczyc nie potrafie. Przepis o pierwszenstwie zobowiazan alimentacyjnych dotyczy kolejnosci podczas egzekucji komorniczej. Czyli - gdyby realizowac wymyslony przez ciebie scenariusz - twoj mąż wystepuje z pozwem przeciwko tobie o alimenty na dziecko, ty w sadzie zgadzasz sie na okreslona kwote, po czym twoj maz sklada sprawe do komornika. Uwaga: komornik nie moze zabarc ci wszystkiego, tylko do wysokosci 60%. No i od kazdej odciagnietej z pensji kwoty pobiera 15%. Jesli natomiast o alimenty wystepuje twoj ojciec to: po pierwsze sad moze zweryfikowac wysokosc alimentow placonych na dziecko (czyli zwyczajnie je obnizyc), moze zasadzic jakas minimalna kwote (100-200zl), moze tez wreszcie odrzucic pozew. Odpowiedz Link Zgłoś
myszka777 Re: alimenty OD dziecka 28.09.05, 11:16 dzięki za odpowiedź - nie wygląda to dobrze ja nie chcę mu płacić żadnych pieniedzy - jeśli jego komornik ganiał, żeby on na mnie płacił - to może będzie to podstawa dla sądu, żeby oddalić jego roszczenia (poza tym on ma jakieś dochody - tylko nieoficjane - ostatno kupił samochód) Odpowiedz Link Zgłoś
kammik Re: alimenty OD dziecka 28.09.05, 18:59 Myszko, oczywiscie, ze jego wczesniejsze miganie sie od alimentow na ciebie bedzie dla sadu mocnym argumentem na to, zeby oddalic wniosek. Jesli dojdzie do sprawy, to wyciagniesz kwestie samochodu i nieficjalnych dochodow. Bedzie dobrze, nie martw sie. Odpowiedz Link Zgłoś