Dodaj do ulubionych

Czy wydłużą macierzyński??

18.11.05, 17:33
Jak myślicie czy wydłużą urlop macierzyński??
Jakoś nie wierzę w te ich obietnice.
A jesli jestem podczas urlopu macierzyńskiego w trakcie wejścia przepisów, to
też bede mogła skorzystać z tego ewentualnego przedłużenia?

mamka22
Obserwuj wątek
    • anies75 Re: Czy wydłużą macierzyński?? 19.11.05, 13:39
      jak w trackcie to raczej nie
      prawo nie działa wstecz
      • gosia_grabosia Re: Czy wydłużą macierzyński?? 19.11.05, 22:47
        poprzednio zadziałało i wydłużyli nawet tym, co były na macierzyńskim jak
        weszło w życie
        • miskaa Re: Czy wydłużą macierzyński?? 21.11.05, 17:56
          dzis cos o tym slyszlam od znajomej, ale nie znam szczegolow;-( jesli ktos cos
          wie, blagam niech pisze, bo mi sie konczy 19 grudnia i nie wiem czy uda mi sie
          zalapac czy nie.
          miskaa
          • zuzannanatalia Re: Czy wydłużą macierzyński?? 22.11.05, 11:55
            nie liczylabym na to, bo:
            1. to ze wydluza wcale nie jest pewne
            2. skad pomysl, ze takze tym ktorzy juz sa na macierzynskim? pierwsze slysza
            3. projekt nie zostal jeszcze zlozony, musi wiec byc inicjatywa ust. potem
            sejm, senat i na koniec podpisac toto musi prezydent
            w miesiac - nie ma szans
            a pomyslal ktos kto za to zaplaci?
            • adamed Re: Czy wydłużą macierzyński?? 22.11.05, 13:35
              ja pomyślałam-PODATNICY czyli dziura budżetowa

Pewnie zostanę zlinczowana ale ja jestem przeciwniczką wydłużania urlopów
              macierzyńskich. Pierwszy podstawowy powód to po prostu Polski na to nie stać, a
              po drugie co to miałoby zmienić? Że niby po tak długim urlopie kobiety
              wracałyby do pracy? Bzdura! Jeśli ktoś zamierza wrócić do pracy to znaczy że
              jego praca jest dla niego ważna i on jest ważny dla pracy, a jeśli tak to nie
              może sobie pozwolić na nieobecność (bo to znaczy że jest niepotrzebny), a jeśli
              już mus to mus, ale stara się zrobić wszystko żeby pomóc i żeby jego na jego
              nieobecności nie ucierpiał interes firmy. Czy taka osoba chciałaby wydłużenia
              urlopu macierzyńskiego? Po co? Przecież i tak musi wrócić szybko do pracy. A
              taki długi mac i jeszcze urlop wypoczynkowy to 7 m-cy nieobecności albo i
              więcej, przecież osoba zatrudniona na zastępstwo już się tak wdroży że wcale
              nie będzie tam na zastępstwo tylko się ostanie bo będzie lepsza od wracającej z
              urlopu matki która wypadła z obiegu. Ale potem oczywiście będzie pretensja że
              pracodawca jest zły. On myśli o swoim interesie bo na tym polega jego
              działalność, no chyba że to spółka charytatywna.
              A kto chce wydłużenia urlopów? Te kobiety które wogóle nie zamierzają wracać do
              pracy, albo już są zwolnione (umowa do dnia porodu), albo idą na wychowawczy.
              taki wydłużony zasiłek to po prostu życie na koszt państwa, bo w niczym się
              sytuacja powrotu do pracy nie zmienia, czy to 16 czy 26 tyg ona i tak do pracy
              nie zmierza wracać.
              Tak, jest w Polsce źle, wszyscy są źli, są afery i oszustwa, płacimy jakiś
              haracz w postaci składek zus i nic za to nie dostajemy, ale to już inna
              historia, zupełónie inna. Chodzi o samą zasadę.
              Powiedzcie szczerze dlaczego chcecie dłyższych macierzyńskich: żeby dłużej być
              w domu z dzieckiem zamin wrócicie do pracy (ciekawe jaka to praca w której
              można sobie pozwolić na nieobecność), czy może chcecie dłużej dostawać zasiłek
              macierzyński zanim pójdziecie na wychowawczy.

Przepraszam jeśli kogoś uraziłam, ale takie jest moje zdanie.

A w sprawie głównego tematu: Myślę że nie wydłużą macierzyńskich, bo
              racjonalnie myślący będący w takiej sytuacji jak u nas, by tego nie zrobił
              (mimo że to PiS na których nie głosowałam), to było czcze gadanie, tak jak i
              cała pisowska populistyczna kampania odnosząca się do prostych odruchów np.
              głupia ulga na dzieci-ta z reklamy: panienka mówi jak to zarabia 900 zł i ma 2
              dzieci i jak jej dadzą ulgę to będzie miała 80 zł więcej, bzdura, to miała być
              ulga w podatkach taka jak teraz dla samotnych matek, czyli rozliczamy dochody
              rodziców razem z dziećmi na każdą osobę jest ulga (i rodzica bez zmian i
              dziecko) i wychodzi jakiś tam mniejszy podatek odjąć zapłacony i jest zwrot,
              ale zwrot nie będzie większy niż podatek zapłacony a przy zarobkach 900 podatek
              jest 58 zł więc dzięki tej wspaniałej uldze będzie +58 a nie +88. Ale niektórzy
              się nabrali i o to chodziło.
              • zuzannanatalia Re: Czy wydłużą macierzyński?? 23.11.05, 11:38
                czesc,
                zgadzam sie z Toba, oprocz jednego
                wydluzasad(((
                projekt zmiany k.p. juz powstaje (no ale to potrwa), koszty obliczone, tak, ze
                to kwestiaczasu niestety:9
            • skarolina Re: Czy wydłużą macierzyński?? 22.11.05, 15:24
              zuzannanatalia napisała:

> 2. skad pomysl, ze takze tym ktorzy juz sa na macierzynskim? pierwsze slysza

Przez analogię - przy poprzednim wydłużeniu urlopu macierzyńskiego nowy przepis
              objął także osoby, które w momencie jego wejścia w życie korzystały z urlopu
              macierzyńskiego.
              Mojej koleżance, której pierwotnie przysługiwał urlop do 2 stycznia 2002,
              wydłużono go o 10 tygodni - ja miałam "pecha", rodząc dwa miesiące przed nią smile
              • skarolina Re: Czy wydłużą macierzyński?? 22.11.05, 15:26
                > Mojej koleżance, której pierwotnie przysługiwał urlop do 2 stycznia 2002,

Pomyłka, chodziło o 2 stycznia 2000 r.
          • anies75 Re: Czy wydłużą macierzyński?? 23.11.05, 15:19
            nie ma szans
            nie zdążą
        • zuzannanatalia Re: Czy wydłużą macierzyński?? 22.11.05, 11:56
          hmmm????????
          a mozesz przypomniec kiedy to bylo?
          • justyna62 Re: Czy wydłużą macierzyński?? 22.11.05, 12:03
            To było w 2000r.

Justyna
            • dosiamamafilipa Re: Czy wydłużą macierzyński?? 22.11.05, 21:32
              w 2002 roku kobitki ktore zaszly w ciaze do 13 stycznia kozystaly z dluzszego
              26 tyg. macierzynskiego my zaszlismy konic lutego i juz tylko 16 tyg, w
              rezultacie kumpela z pracy majaca dwa mies starszego synka byla dluzej niz ja
              na macierzynskim sad
              pzdr.
              dorota
    • mamka22 Re: Czy wydłużą macierzyński?? 23.11.05, 17:36
      Moje drogie,
      Wyszłam z takim pytaniem o wydłużenie macierzyńskiego i ma nadzieję, że nie
      rozpętam tym wojny smilesmile
      Ja osobiście też nie jestem za wydłużeniem tego urlopu, bo Panstwa na to nie stać.

Ale!!!!!!!

Dla mnie jest to ważne, bo nie mam z kim córki zostawić, a te nawet 4 tygodnie
      by mi pomogły, bo moja mama zdąży przejść na emeryturę w tym czasie.
      Tak więc nie należę do tych osób co naciągają Panstwo, a na pracy mi bardzo
      zależy i chcę wracąć tam

mamka22
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka