Dodaj do ulubionych

ubezpieczenie i wypłata kaski za poród

04.01.06, 12:31
Dziewczyny,
wydaje mi się że ten temat pojawiał się już kiedyś ale za chiny nie mogę
odgrzebać żadnego wątku więc zapytam jeszcze raz. Syszałam o ubezpieczeniach
na życie w którym przy okazji porodu wypłacano kobietom jakieś większe lub
mniejsze kwoty? Czy któraś z was coś takiego sobie wywalczyła? W jakiej
firmie? Jak długo trzeba być ubezpieczonym żeby z tego skorzystać?
z gry wielkie dzięki za info.
K.
Obserwuj wątek
    • guderianka Re: ubezpieczenie i wypłata kaski za poród 04.01.06, 12:33
      heja! tego nie trzeba sobie wywalczyc-po prostu jezeli jestes ubezpieczona w
      pracy ubezpieczeniem grupowym , ktore w swoich ogólnych warunkach umowy ma
      umowe zapewniajaca wypłate swiadczenia w razie urodzenia dziecka, to takowe
      świadczenie dostaniesz
      • kreska1976 Re: ubezpieczenie i wypłata kaski za poród 04.01.06, 12:35
        ale czy to musi być ubezpieczenie grupowe z pracy? ja chciałam się
        indywidualnie ubezpieczyć
        • marychna31 Re: ubezpieczenie i wypłata kaski za poród 04.01.06, 12:49
          Z ubezpieczenia grupowego na pewno a o indywidualnym nie słyszałam -zresztą
          jsli jestes w ciąży to i tak za późno bo obowiązujekarencja 9 miesięcy. W
          przypadku grupowego nie obowiązuje karencja jesli ubezpieczasz się od razu po
          zatrudnieniu. Ja natomiast nigdzie na stronie PZU nie mogę znaleźć kwoty jaka
          jest wypłacana w zależności od wielkości składki....czy ktoś może wie?
          • iwciab Re: ubezpieczenie i wypłata kaski za poród 04.01.06, 12:53
            W PZU jest to 10% kwoty na jaką się jest ubezpieczonym - pozdrawiam.Iwciab
            • marychna31 Re: ubezpieczenie i wypłata kaski za poród 04.01.06, 12:59
              Dzieki Iwciab- ale ja znam tylko wysokość swojej comiesięcznej składki. Jak z
              tego obliczyć?
              • guderianka Re: ubezpieczenie i wypłata kaski za poród 04.01.06, 13:03
                napisz mi wysokosc składki i ilu pracowników jest ubezpieczonych i czy są to
                pracownicy fizyczni czy umysłowi. moze bede w stanie podac ci rząd wielkości bo
                pzu raczej standardowe oferty ma. podejzrewam ze bedzie to albo 500zł albo
                1000zł
                • marychna31 Re: ubezpieczenie i wypłata kaski za poród 04.01.06, 13:47
                  Dzieki Guderianko! To miłe, ze poświęcasz mi czassmile

Składka to 36 zł a firma zatrudnia...hmmm...myślę, ze około 100 osób. To
                  zarówno pracownicy fizyczni (mała fabryka) jak i obsługa biurowa, informatycy,
                  pracownicy sklepów, hurtowni, kierowcy, przedstawiciele handlowi itp
                  • guderianka Re: ubezpieczenie i wypłata kaski za poród 04.01.06, 13:49
                    podejrzewam-ale tylko podejrzewam że możesz dostac 1tys. proponuje po prostu
                    zebys poszła do kdrowej i poprosiła o ksero umowy wtedy dowiesz się na pewno.
                    Chyba ze masz umowe w domu a nic o tym nie wiesz?wink z doświadczenia wiem że
                    takie papiery są pochowane głeboko w szafach a jak trzeba to ich nie masmile
                  • guderianka Re: ubezpieczenie i wypłata kaski za poród 04.01.06, 13:50
                    aha- pzu jeszcze posiada zapis ze wypłcają jakies tam pieniadze za kazdy dzien
                    pobytu w szpitalu i poród tez sie w to wlicza. zobacz czy masz tę umowe a jesli
                    tak to czy wypłata jest od razu czy PO 4 DOBIE (niektóre firmy tak mają). Nie
                    są to duze pieniadze- ale zawsze jakies 30-50zł za dobęsmile
                    • marychna31 Re: ubezpieczenie i wypłata kaski za poród 04.01.06, 13:53
                      Dzieki Guderianko!! Umowa jest na razie u kadrowej (w innym mieście).
                      Podpisałam ja tylko in blanco bo wtedy jeszcze obie nie byłyśmy pewne jak jest
                      z karencjąsmile
                      Jeszcze raz dziękujesmile
                      • guderianka Re: ubezpieczenie i wypłata kaski za poród 04.01.06, 13:54
                        nie ma za cosmilepracuje w ubezpieczeniach choc w innej formie niż pzu. dlatego
                        nie znam szczegółowwinkpozdrawiamwink
          • kreska1976 Re: ubezpieczenie i wypłata kaski za poród 04.01.06, 12:58
            ja jeszcze nie jestem w ciąży ale się staram zajść także może by mi się udało
            załąpać. dziewczyny czy ktoś słyszał czy przy ubezpieczeniu indywidualnym
            wypłacają?
            • guderianka Re: ubezpieczenie i wypłata kaski za poród 04.01.06, 13:01
              W INDYWIDUALNYM nie wypłacają i można się ubezpieczyc do 6 mca ciązy. w
              grupowym w zalezności od firmy ubezpieczeniuowej karencja jest 3 lub 6 mcy.
              • kreska1976 Re: ubezpieczenie i wypłata kaski za poród 04.01.06, 13:14
                czegoś tu nie rozumiem: skoro nie wypłacają to czemu można się ubezpieczyć do 6
                mc?
                > W INDYWIDUALNYM nie wypłacają i można się ubezpieczyc do 6 mca ciązy.
                • madzialu Re: ubezpieczenie i wypłata kaski za poród 04.01.06, 13:31
                  Ja mam w pracy ubezpieczenie grupowe, karencja 3 miesiace, wyplacaja 800 zl za
                  urodzenie dziecka. Indywidualnie mozesz chyba sie ubezpieczyc np na pobyt w
                  szpitalu i indywidualną opiekę lekarską. wtedy po wyjściu ze szpitala wypłacą
                  Ci jakieś pieniążki. W ubezpieczeniu indywidualnym na pewno obowiązuje dłuższa
                  karencja, bo tak to każda by się ubezpieczała tuż przed porodem, płaciła dwie
                  składki a potem chciała świadczeniesmile
                • guderianka Re: ubezpieczenie i wypłata kaski za poród 04.01.06, 13:42
                  zawarcie umowy ubezpieczenia to tzw. wykupienie polisy na życie.ubezpieczyciel
                  musi poznac osobe która ubezpiecza dlatego przeprowadzana jest ankieta
                  dotycząca stanu zdrowia, przebytych chorob, rodzaju pracy. jezeli kobieta jest
                  w ciązy to ubezpieczyciel wystawi polise na zycie ale tylko do 6 mca dlatego że
                  późniejszy okres(do 3 mcy po porodzie)został uznany jako ryzykowny dla zdrowia
                  i zycia osoby ubezpieczonej.
                  w ubezpieczeniu indywidulanym które ma inną konstrukcje niz grupowe są równiez
                  inne umowy. są umowy dotyczace inwalidztwa, smierci, powaznego zachorowania
                  oraz pobytu w szpitalu i operacji natmoast w ubezpieczeniu grupowym sa takie
                  same umowy + umowy dotyczace wypłąty świadczenia w przypadku smierci męża,
                  rodziców, tesciów, dziecka, urodzenia dziecka bądź urodzenia dziecka martwego.
                  (o ile rzecz jest w ogólnych warunkach tego ubezpieczenia są te umowy)
                  • guderianka Re: ubezpieczenie i wypłata kaski za poród 04.01.06, 13:44
                    aha- no i w obydwu ubezpieczeniach wystepuja umowy w których za pobyt w
                    szpitalu wypłcane są pieniadze. wszystko w zaleznosci od rodzaju umowy-bo
                    pamietac nalezy ze za kazdą dodatkową umowę się płaci.
                    • kreska1976 Re: ubezpieczenie i wypłata kaski za poród 04.01.06, 14:05
                      teraz wszystko jasne. wielkie dzięki
                      K.
    • mynia_pynia Re: ubezpieczenie i wypłata kaski za poród 04.01.06, 13:49
      Ja się dowiadywałam i jeśli nie ma być to ubezpieczenie grupowe to nie warto
      ubezpieczać się insywidualnie tylko dla tego że chcesz dostać kase za dziecko,
      bo np w cu musisz conajmniej wziaść pakiet za 150zł miesięcznie żeby dostać za
      urodzenie dziecka 1000zł.
      Ja właśnie się ubezpieczyłam grupowo w mojej firmie bo: dostanę kase w razie:
      śmierci moich rodziców, teściów, męża, noworotka, za urodzenie dziecka jest
      około 1500zł. Składka to 57zł miesięcznie, okres kadencji dla urodzenia dziecka
      to 9 miesięcy wink (także nie możesz być w ciąży podpisując bo kasy nie
      dostaniesz). A oprócz tego mam jeszcze ubezpieczenie od złamań, pobytu w
      szpitalu itp, wrazie kalectwa i mojej śmierci i jest kasa około 18 000zł, z tym
      że jeśli będzie to zawał serca lub wypadek to kasa się podwaja.

Dodatkowo i tak jestem ubezpieczona w cu ale to tylko na "moje" dolegliwości
      (czyli nie obejmuje mojej rodziny)
      • gosia_kz Re: ubezpieczenie i wypłata kaski za poród 04.01.06, 14:19
        mynia_pynia pisałaś, ze jak sie ubezpiecza i sie jest w ciaży to sie kasy nie
        dostanie, czy jesteś pewna, a jeżeli jest to ubezpieczenie wraz z dniem podjecia
        pracyczy karencja obowiazuje? Mnie kadrowa poinformowała inaczej, podpisałam
        umowe o prace z dniem 1 wrzesnia bedac w 3 mies ciązy i jednoczesnie grupowe
        ubezpieczenie z PZU o ktorym piszesz i kadrowa powiedziała ze za urodzenie
        dziecka dostane. Kolega z pracy rownież podpisał te umowe z dniem 1 wrzesnia a
        4.09 urodził mu sie synek i rownież dostał kase. Wiec juz nie wiem jak to jest????
        • marychna31 Re: ubezpieczenie i wypłata kaski za poród 04.01.06, 15:20
          > mynia_pynia pisałaś, ze jak sie ubezpiecza i sie jest w ciaży to sie kasy nie
          > dostanie, czy jesteś pewna, a jeżeli jest to ubezpieczenie wraz z dniem
          >podjeci
          > a pracyczy karencja obowiazuje?

Moja kadrowa właśnie to sprawdzała i od odpowiedzi PZU uzależniałam moją
          decyzję o ubezpieczeniu bo byłam w 5 miesiącu ciązy. Jesli ubezpieczasz się
          wraz z podjęciem pracy to karencja nie obowiązujesmile)

• bwiolab Re: ubezpieczenie i wypłata kaski za poród 04.01.06, 13:59
      jestesmy z mężem ubezpieczeni w PZU płacąc grupowe ubezp. z pracy po 42zł. Za
      urodzenie dzidzi zapłacono nam po 700zł wink
    • malinka255 Re: ubezpieczenie i wypłata kaski za poród 04.01.06, 14:03
      U nas w Banku Spóldzielczym jest taka promocja-jak założysz konto w banku,
      takie zwykłe konto osobiste, to masz prawo skorzysta z promocji-i do tego
      założyc sobie ubezpieczenie PZU. Musisz co miesiąc mie na tym koncie 40 zł, z
      tego 35 zł pobierają na to ubezp. Co wazne, musisz założyc to konto do 20 dnia
      miesiąca, np. jak założysz do 20 stycznia, to od 1 lutego to
      ubezpieczenie "działa". Czyli jak pójdziesz do szpitala w lutym, to za każdy
      dzień szpitala zapłaca Ci 50 zł(warunek-musisz 5 dni leżec tam), a za poród
      600zl. To penw i sprawdzone. Po porodzie rozwiązujesz konto i ubezp.
      malinka
      • gosia_kz Re: ubezpieczenie i wypłata kaski za poród 04.01.06, 14:26
        malinka a czy mozesz mi odpowiedziec czy jest jakas karencja na tym koncie? Tzn
        jesli ubezpiecze sie do 20.01 a urodze 4.02 to wyplaca mi 600 zł i wogole kto to
        wypłaci PZU czy Bank Spółdzielczy??Czy Kasa wpłynie na to konto czy trzeba
        jeszcze jakies papiery do PZU dostarczyc czy do Banku?
        • dasia_p Re: kto wypłaca kase???? 04.01.06, 15:11
          Kto wypłaca kasę pracodawca pracownikowi czy może bezpośrednio firma
          ubezpieczeniowa (PZU)????
          • guderianka Re: kto wypłaca kase???? 04.01.06, 16:40
            pzu
            • blina Re: kto wypłaca kase???? 05.01.06, 21:00
              dziewczynki a moze wiecie jak to wyglada jezeli takiemu ubezpieczeniu grupowemu
              podlega mezczyzna?moj maz ma wypisane ze za urodzenie dziecka jest odpowiednia
              kwota-logiczne ze maz dziecka nie urodzi ale czy dostanie pieniadze jezeli jemu
              urodzi sie dziecko?pozdrawiam
              • indra2 Re: kto wypłaca kase???? 05.01.06, 22:48
                Mój mąż dostał za urodzenie dziecka 800zł w hestii.
                aga
                • malinka255 odpowiadam 06.01.06, 08:05
                  Jak urodzisz przykładowo 4 lutego, to wypłacą Ci za poród 600 zł, potem możesz
                  konto(i polisę)zlikwidowa. Osobiście mama musi iś do Pzu wypłaci to.
                  malinka
                  • irena111 Re: odpowiadam 06.01.06, 08:23
                    a jeżeli nie mam ślubu z ojcem dziecka, czy jemu należą się piniążki za
                    urodzenie się jego dziecka? prócz tego nurtuje mnie jeszcze jedno pytanie.
                    Jeżeli jestem na bezrobociu, czy mam szansę na jakiekolwiek pieniążki za
                    urodzenie dziecka, czy musiałabym się ubezpieczyć indywidualnie i mieć
                    nadzieję, że coś dostanę? I jeszcze jedno. Jeżeli jedynym moim dochodem jest
                    zasiłek rodzinny i zasiłek alimentacyjny, czy mogę sobie założyć to konto w
                    Banku Spółdzielczym?
                  • indra2 A do kiedy jest ta promocja? 06.01.06, 09:15
                    Do kiedy trwa promocja? Mam termin na sierpień więc korzystniej, by było
                    założyć to konto jak najpóźniej np. w okolicach maja, czerwca.
                    aga
      • comega Re: ubezpieczenie i wypłata kaski za poród 08.01.06, 00:08
        Hej, malinka255!
        Ciekawe rzeczy piszesz o ubezpieczeniu!
        Podaj proszę jaki to Bank Spółdzielczy?
        Pozdrawiam
    • mynia_pynia Re: ubezpieczenie i wypłata kaski za poród 07.01.06, 19:12
      My mamy Hestie i jest okres kadencji 9 miesięcy, 3 miesiące kadencji od śmierci
      rodziców itp. Natomiast dla złamań itp (na siebie) od podpisania umowy.
      Wcześniej firma miała podpisane ubezpieczenie grupowe w PZU, ale dużo
      płaciliśmy a kasy mało.
      W różnych firmach różnie płacą. Kolejna sprawa to każda firma sobie negocjuje
      co chce za ile itp, nasza jest duża i zatrudnia dużą liczbę osób więc mamy
      lepsze warunki za mniejszą kase.
      Inna sprawa że sami sobie za ubezpieczenie płacimy, a były kiedyś takie piękne
      czasy że firma płaciła za nas, ehhh.
    • agatkaprz Re: ubezpieczenie i wypłata kaski za poród 07.01.06, 19:30
      nie mozesz sie ubezpieczyc indywidualnie takie swiadzcenia sa tylko w
      ubezpieczeniach grupowych.Ja ubezpieczylam sie w moim zakladzie pracy i za
      urodzenie dziecka mam 3000 na reke ubezpieczona jestem od listopada.Moj zaklad
      ubezpiecza swoich pracownikow w PZU i aby dostac kase trzeba byc ubezpiczonym
      co najmniej pół roku.
      • guderianka Re: ubezpieczenie i wypłata kaski za poród 07.01.06, 20:49
        z tym kontem cos mi sie wierzyc nie chce-musi byc tam jakis haczyk. a ojciec
        dziecka moze dostac kase z "grupówki" i nie musi byc mezem. kasa jest za
        ojcostwo a nie za "mężostwo"
        • cathea Re: ubezpieczenie i wypłata kaski za poród 10.01.06, 12:51
          To ja mam teraz takie pytanie. Moja firma ubezpiecza się w PZU od października
          2005 roku. Chciałabym teraz przystąpić do tego ubezpieczenia grupowego
          (zatrudniona jestem od 2004 roku). Jaki okres karencji by mnie obowiązywał w
          przypadku ciąży? Kadrowa niestety nie wie :]
          • comega Re: ubezpieczenie i wypłata kaski za poród 10.01.06, 13:10
            Hej!
            Niestety karencję na sto procent będziesz miała. Tylko czy 6, czy 9 miesięcy to
            precyzuje umowa ubezpieczenia. Spytaj kadrową, w którym PZU macie zawarte
            ubezpieczenie i możesz tam zadzwonić powołując się na numer polisy
            ubezpieczeniowej, to powinni odpowiedzieć.
            Pozdrawiam
          • guderianka Re: ubezpieczenie i wypłata kaski za poród 10.01.06, 13:15
            jesli mnie pamiec nie myli pzu ma nie miej niz 6mcy(czyli albo 6 albo 9) . a
            kto wie>? przeciez to kadrowa wpłaca ubezpieczycielowi skłądki i nie zna umowy?
            to moze własciciela spytaj?
            • cathea Re: ubezpieczenie i wypłata kaski za poród 10.01.06, 13:26
              Wygląda na to, że jednak 6 miesięcy smile Taką mam nadzieję, bo się jeszcze w tym
              okresie karencji zmieszczę wink
              • guderianka Re: ubezpieczenie i wypłata kaski za poród 10.01.06, 13:29
                trzymam kciukiwink
                • strzalcia Re: ubezpieczenie i wypłata kaski za poród 10.01.06, 13:46
                  hmmm...dziewczynki, a ja mam 2 takie pytania. Jesli i ja i mąż jestesmy
                  ubezpieczeni (w innych firmach) to czy obydwoje dostaniemy pieniążki???? Drugie
                  pytanie: jesli ten minimalny okres uplywa doslownie kilka dni przed porodem, a
                  będzie ...wczesniak, czyli urodzi sie kilka dni przed tym okresem...co wtedy?
                  Pieniądze przejda kolo nosa...??? Pozdrawiam
                  • guderianka Re: ubezpieczenie i wypłata kaski za poród 10.01.06, 13:54
                    i ty i mąż dostaniecie pieniądze (jesli rzecz jasna oboje macie to w umowie
                    ubezpiecz). drugie pytanie-nie bardzo rozumiem? ten minimalny okres dotyczy
                    czasu zawarcia umowy od zajścia w ciąze. czyli jesli np. karencja wynosi 6mcy
                    to mozesz podpisac umowe o to ubezpieczenie max do 3 mca ciąży ( wiek ciązy na
                    podstawie zaswiadczenia lekarza i karty ciązy). Jezeli zawrzesz umowe będać np.
                    w 4mcu(a umowa ma karencje 6mcy) i urodzisz (tfu tfu odpukac) wczesniej to nie
                    ma to znaczenia-karencje liczy sie od tc stwierdzonego przez lekarza -data
                    porodu nie ma znaczenia
                    • strzalcia Re: ubezpieczenie i wypłata kaski za poród 10.01.06, 13:57
                      acha, dzięki wiellkie guderianka. Jelsi chodzi o to drugie pyt to rzeczywiscie
                      kiepsko sie wyslowilam, ale zrozumialas mnie wink o to wlasnie mi chodzilo. Z
                      tego wynika ze mimo ciut wczesniejszego (odpukac) porodu i tak by sie kaska
                      nalezala, nawet jak by nie minął okres karencji... wink
                      • comega Re: ubezpieczenie i wypłata kaski za poród 10.01.06, 14:05
                        Hej!
                        Orientujecie sie o jakim to super banku spóldzielczym była tutaj mowa?
                        Tym co ponoć bez karencji daje ubezpieczenie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka