Dodaj do ulubionych

czy ZUS ma rację???pomóżcie

08.11.06, 10:01
Witam. Piszę bo mam ogromny problem. Jestem w szóstym miesiącu ciąży.Pracuję
jako anglistka w gimnazjum juz drugi rok.W zeszłym roku pracowałam jako
stażystka na pełen etat, jednocześnie kończyłam studia, więc dostawalam
wynagrodzenie jak za wyksztalcenie średnie - aż 520 zł miesięcznie,umowę
miałam tylko do sierpnia. Skończyłam studia, obroniłam staż w pracy i gdy
moja umowa o pracę na czas określony, tj. na rok, wygasła, podpisano ze mną
we wrześniu nową umowę na czas nieokreślony, pełen etat, ze statusem
zawodowym nauczyciela kontraktowego(obroniłam) z wykształceniem
wyższym,przygotowaniem pedagogicznym i pensją ok 900 zł na rękę. Wszystko
byłoby ok gdybym trzy tygodnie temu nie trafiła do szpitala na patologię
ciąży z zagrożeniem poronienia (nerwy w pracy).Jak wyszłam,dostałam
zwolnienie i radę abym już raczej nie wracała do gimnazjum tylko odpoczywała
dla dobra dzidzi. I tu zaczął się mój dramat. Dostałam ok 520zl pensji.
Kadrowa twierdzi,że ZUS pensję dla mnie wypłacił wyliczając średnią z
ostatnich 12 miesięcy, czyli za okres gdy byłam stażystką ze średnim
wykształceniem i tą nieaktualną już umową o pracę na rok. Jestem załamana, bo
tak ma być już cały czas.Moj mąż własnie kończy studia, nasza sutuacja
finansowa jest ciężka.Jak mam opłacić badania, przeżyć i kupić jakieś rzeczy
na wyprawkę za takie pieniądze!!! Za trzy miesiące urodzę córeczkę! Proszę
pomóżcie,jeśli znacie kogoś kto miałby pojęcie czy są jakieś przepisy,
cokolwiek,abym dostawała taką pensję jaką mam wypisaną w umowie o pracę (ok
900 zł)to odpiszcie na forum lub na: phebe.m@wp.pl
Obserwuj wątek
    • kachna2001 Re: czy ZUS ma rację???pomóżcie 08.11.06, 10:13
      no niestety wlasnie tak jest, dostajesz srednia z ostatnich 12 mcy...
    • fermenta ma rację 08.11.06, 10:15
      Zasiłek chorobowy w ciąży to średnia z ostatnich 12 miesięcy - takie jest prawo
      w tej materii. Nie ma znaczenia, że tamta umowa o pracę jest już nieaktualna
      • ninaa5 j.w. 10.11.06, 12:15
    • kizi26 Re: czy ZUS ma rację???pomóżcie 08.11.06, 10:37
      Zgodnie z ustawą o zasikach chorobowych www.zus.pl/prawne/praw002.htm -na
      stronie ZUS znajdziesz wszelkie akty prawne dotyczące wyliczenia podstawy
      wyplaty zasilku chor.
      Wiem tylko tyle,że podstawę liczy się z 12 m-cy,ale haczykiem jest zmiana
      etatu.Jezeli jest aneks lub lub nowa umowa,w której zmniejsza się lub zwieksza
      wymiar etetu-to wtedy liczy się od m-ca zmian.Może tu znajdziesz jakieś
      rozwiązanie.Głowa do góry!
    • mia44 Re: czy ZUS ma rację???pomóżcie 09.11.06, 11:30
      Niestety bardzo mi przykro i ci współczuję, ale ZUS ma rację i rzeczywiście
      wylicza ci zasiłek na podstwie twoich zarobków z ostatnich 12 m-cy. Na twoim
      miejscu poszłabym na tydzień- dwa do pracy na zwolnienie. W ten sposób się nie
      zmęczysz a może podciągniesz średnią zasiłku. Trzymaj się dzielnie mimo
      wszystko. Pozdrawiam- Też anglistka
    • anja_d Jestem w tej samej sytuacji :( 09.11.06, 11:47
      Dokladnie kilka dni temu zorientowalam sie ze na koncie zamiast 780 jest 680zl, wiec dzwonie do sekretariatu a pozniej do kadr i tlumaczenie bylo identyczne jak u Ciebie. Ja jestem dopiero w 16 tygodniu ciazy i ze wzgledu na ciaze i chore serce nie wolno mi wrocic do pracy, ktora kocham i bardzo jej mi brakuje. U mnie roznica to tylko (albo az)100zl ale u Ciebie to mnostwo kasy wiec nie dziwie Ci sie ze sie martwisz ta sytuacja. Niestety Zus w tym momencie jest bezduszny i nieugienty. Pozdrawiam Ania
      • megi1974 nieznajomość prawa nie chroni nas 09.11.06, 13:05
        Niestety Zus w tym momencie jest bezduszny i nieugienty.

Niezgodzę się z tą opinią. Takie przepisy były zawsze (wcześniej chyba była
        średnia z 6 m-cy). Tak już jest, że nieznajomość prawa nie chroni nas.
        Skoro ZUS płaci nam teoretycznie z tego co do niego wpływa z naszych poborów,
        to wyobraźcie sobie takie sytuacje, że pracodawca w momencie gdy pracownica
        jest w ciąży dogaduje się z nią, że da jej dużą podwyżkę, a ona mu odda połowę
        z tego (taki nieformalny układ, możliwy w wielu firmach). Po pierwszym miesiącu
        idzie na chorobowe i chciałaby dostawać tą kwotę, którą ma na ostatniej umowie
        o pracę (30 dni od pracodawcy, potem z ZUS-u). Po to powstały te przepisy, aby
        uniknąć tego typu "wyłudzeń".
        Ja jestem w podobnej sytuacji, bardzo dużą podwyżkę dostałam od kwietnia, tak
        więc na ewentualnych chorobowym będę miała płacone wcześniejszapensja+podwyżka
        dzielona przez ilość pełnych przepracowanych miesięcy do czasu pierwszego
        chorobowego. Nawet jeśli po pierwszym chorobowym wrócę do pracy i potem będę
        pracować, to jeśli następne chorobowe będzie przed upływem 60 dni, od
        zakończenia poprzedniego, jako stawką do wypłaty będzie kwota obliczona na
        bazie poprzedniego chorobowego. Jest to wszystko bardzo dokładnie opisane w
        przepisach ZUSowskich.

Nie pisałam tego, aby komuś zrobić przykrość (jestem przecież w podobnej
        sytuacji), ale po to aby zachęcić do samodzielnego poznawania przepisów, które
        chcąc nie chcąc musimy stosować (albo inaczej mówiąc są wobec nas stosowane).
        • anja_d Re: nieznajomość prawa nie chroni nas 09.11.06, 13:09
          Co nie zmienia faktu ze przepisow niestety nie zmienimy i nikt nam tych pieniedzy w Zusie nie wyplaci tylko dlatego ze mamy ciezka sytuacje w domu. I o to chodzilo mi z nieugientoscia instytucji jaka jest ZUS.
          • deela ZUS ma racje i.... 09.11.06, 13:23
            niestety nie mamy panstwa opiekunczego nikogo nie obchodzi jak sobie radzisz i czy ci starcza czy nie starcza po prostu dostajeszy tyle ile wypracowalas
            te przepisy maja na celu zaniechanie wyludzen na zwolnieniach przy zmienionej umowie tuz przed zwolnieniem i zapobieganie naciagana ZUSu na lewe L4 jesli ktos sie zatrudnil w ciazy popracowal miesiac i pobrykal na zwolnienie (a wyludzaczek jest niemało za co jako osoba poszkodowana mozesz byc im wdzeczna)
    • iwaolej Re: czy ZUS ma rację???pomóżcie 09.11.06, 15:42
      dobrze, a co w przypadku kiedy ma się dwa miejsca pracy. jedno od 1,5 roku a
      drugie od kilku miesięcy?! Czy wyliczą wspólną średnią?? Czy dla każdego osobno?
      • deela wspolną srednia 09.11.06, 15:52
        od wszystkich zarobkow od ktorych odprowadzasz skladki ZUS, nie dotyczy to dzialalnosci gospodarczej, chyba ze bylas zgloszona w dzialalnosci do wszystkich skladek i tycvh obowiazkowych i tych dobrowolnych
        • martala3 Re: wspolną srednia 09.11.06, 16:24
          a jak jest z macierzyńskim? Czy też wyliczają średnią czy płacą normalną
          pensję. Ja od 01.09.2006 zmieniałam pracę będąc już w ciąży (wczesniej
          prowadziłam działalność gospodarczą). Termin mam na połowę stycznia. Od końca
          grudnia pewnie będę juz musiała iść na zwolnienie. Za pierwszy miesiąc płaci
          pracodawca, więc nic się nie zmienia, a co dalej z macierzyńskim?
          • martala3 Re: a jak liczone jest macierzyńskie? 09.11.06, 16:37
          • marweg25 Re: wspolną srednia 09.11.06, 16:48
            Macierzyński też wyliczają jako średnią.
      • isbel Re: czy ZUS ma rację???pomóżcie 10.11.06, 11:39
        Osobno dla każdego zakładu dostajesz dla zasilki chorobowe
    • isbel Re: czy ZUS ma rację???pomóżcie 10.11.06, 11:43
      Też jestem Anglistką i znalazlam się w bardzo dobrej sytuacji zaczełam pracować
      po rocznej przerwie w nowej szkole i bardzo szybko musiałam isc na L4. Więc mam
      wypłacane wynagrodzenie zasadnicze i co ciekawe pomimo tego że to trwa już
      ponad 33dni a to szkoła mi płaci a nie Zus - dziwne to no ale nie narzekam.
      • olamad Re: czy ZUS ma rację???pomóżcie 10.11.06, 12:28

--Bo szkoła pewnie zatrudnia ponad 30 osób - w takim wypadku to zakład pracy
        wypłaca zasiłek chorobowy i pomniejsza sobie o niego składki na ZUS.

Ola, mama Ulci i Marcowego Ktosia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka