Dodaj do ulubionych

doręczenie pisma z sądu

IP: *.* 20.11.02, 06:26
Cześć dziewczyny,wniosłam sprawę o podwyższenie alimentów. Otrzymałam już zawiadomienie z sądu z nastepującym dopiskiem:"Strony mają obowiązek zawiadomić Sąd o każdej zmianie miejsca swego zamieszkania.W razie zanedbania tego obowiązku pismo sądowe pozostawia się w aktach sprawy ze skutkiemdoręczeia, chyba że nowy adres jest Sądowi znany"No i waśnie co oznacza to drugie zdanie? Czy jeśli mój eks-mąż nie przyjmie zawiadomienia, to rozprawa się nie odbędzie i nie wiadomo kiedy może się odbyć? Sprawa z jego zamieszkaniem jest o tyle skomplikowana, że nie jest on nigdzie zameldowany. Ale wiem, że mieszka na pięterku budynku, w którym na parterze znajduje się jego sklep.I w zwizku z tym mam kilka pytań "technicznych"? Gdzie i czy mogę się dowiedzieć, czy zawiadomienie o rozprawie dotarło do niego, czy też nie? (W sekretariacie Sądu??)Co mogę zrobić, jeśli nie odebrał tego zawiadomienia? Czuy mogę prosić Sąd o wysłanie zawiadomienia na adres firmy, dla której pracuje? Czy w firmie mają obowiązek odebrać zawiadomienie i przekazać mu je?Będę wdzięczna za pomoc :)MonikaS
Obserwuj wątek
    • Gość: Karin Re: doręczenie pisma z sądu IP: *.* 20.11.02, 09:26
      Brak doręczenia pisma sądowego spowodowany zmianą miejsca zamieszkania strony, a wynikły z zaniedbania zawiadomienia sądu o tym fakcie, powoduje takie same skutki jak doręczenie pisma. A więc gdy mąż zmnieni miejsce, sąd nie doręczy z tego powodu pisma, to pismo faktycznie pozostanie w aktach sprawy,jednak wywoła takie same konsekwencje procesowe jak doręczenie pisma, co oznacza że sprawa odbędzie się w normalnym wyznaczonym terminie. Ty ze swej strony możesz zawiadomić sąd o miejscu pobytu męża. Pozdrawiam Karina
    • Gość: Patyk Re: doręczenie pisma z sądu IP: *.* 22.11.02, 21:05
      Witaj Moniko :)Pouczenie jakie dostalas na wezwaniu z sadu dotyczy Ciebie, a nie Twojego ex-meza. Oznacza, to ze jezeli zmienisz teraz miejsce zamieszkania i nie bedziesz odbierac korespondencji z sadu to pisma/wezwania sad bedzie zostawiac w aktach ze skutkiem doreczenia.Takie samo, standardowe, pisemko dostal Twoj ex. Zostalo ono wyslane na adres, ktory podalas w pozwie. Jesli raz odbierze to pismo to dobrze. Jesli nie, to trzeba bedzie doreczyc mu wezwanie na jakis inny adres. Mozesz zadzwonic do sekretariatu sadu, w ktorym toczy sie sprawa, moze Cie ponfnormuja czy wezwanie zostalo odebrane prze ex-a, choc watpie.Zwykle takich informacji sad udziela na rozprawie.Jesli wtedy sie okaze, ze pozwany sie na nia nie stawil, bedziesz mogla podac do protokolu rozprawy inne mozliwe adresy, pod ktorymi ex moze przebywac.Co do doreczenia pisma/wezwania na adres pracodawcy, to mozna to zrobic, ale pozwany nie ma obowiazku przyjac takiego wezwania, poniewaz nie jest to tzw. sprawa pracownicza, tylko z zakresu prawa rodzinnego.Mam nadzieje, ze odpowiedzialam na wiekszosc Twoich pytan.Pozdr,Patyk :D
    • Gość: bridgett Re: doręczenie pisma z sądu IP: *.* 23.11.02, 19:37
      Dziękuję dziewczyny za odpowiedź.Czy to oznacza jednak, że jeśli mój ex nie odbierze pisma z sądu, to w zasadzie ja nic nie mogę zrobić, chociaż mieszka on tam naprawdę a na parterze ma swój sklep (działalność gospodarcza też jest na ten adres)? MonikaS
      • Gość: Patyk Re: doręczenie pisma z sądu IP: *.* 24.11.02, 13:43
        Moniko :)Jesli Twoj exio ;) nie odbierze wezwania na pierwsza rozprawe, to mozesz w sadzie, wlasnie na tej rozprawie powiedziec, jak sprawa wyglada i wnosic, aby sad doreczyl kolejne wezwanie nie za posrednictwem poczty, ale zeby doreczycielem byl wozny sadowy/komornik albo policja. Decyzja ta zalezy od gestii sadu, ale bezposrednio uzasadnisz, dlaczego uwazasz, ze inny sposob doreczenia bylby wg Ciebie skuteczniejszy.Pozdr,Patyk :D
    • Gość: bridgett Re: doręczenie pisma z sądu IP: *.* 24.11.02, 21:14
      Dziękuję Patyczku kochany :), terazx już chyba wszystko wiem. MonikaS
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka