Gość: AneczkaG IP: *.* 18.02.03, 14:51 Czy istnieje jakieś ograniczenie, że nie mozna wziąć mniej wychowawczego (jednorazowo)? Czy mogę wziąc np. miesiąc? I czy przed wychowawczym muszę wziąc urlop wypoczynkowy? Aneczka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: AniaSK Re: Minimalny wymiar wychowawczego IP: *.* 18.02.03, 15:29 Nie ma określonego minimalnego wymiaru wychowawczego. Oczywiście nie musisz brać urlopu wypoczynkowego przed wychowawczym, tyle, że sam wychowawczy skraca Ci proporcjonalnie wymiar urlopu.Np. chcesz iść na 3 miesiące wychowawczego, od marcaa. wcześniej, przed wychowawczym bierzesz CAŁY (czyli 26dni) urlopu, potem idziesz na wychowawczy, wracasz w czerwcu, urlopu wypoczynkowego już w tym roku nie masz, bo go wykorzystałaś w całościb. nie bieżesz urlopu wypoczynkowego, wracasz w czerwcu i... pracodawca POMNIEJSZA Ci proporcjonalnie urlop za czas wychowawczego, czyli, sumarycznie tracisz kilka dni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: _misia_ Re: Minimalny wymiar wychowawczego IP: *.* 21.02.03, 23:24 ęołączam się do poprzedniej odpowiedzi. Tak więc opłaca sie wziąć zaraz po macierzyńskim urlop wypoczynkowy. Aaaa, i nie zapominajmy o 2 dniach opieki przypadających na każdy rok, nie bierzesz - przepada.I jeszcze jedno. *Podanie o urlop wychowawczy możesz składać w sumie 4 razy, pamiętaj o tym przy składaniu wniosku. ** Jeżeli jesteś na wychowawczym,a jednak chciałabyś wrócić do pracy - miesiąc wcześniej zawiadamiasz o tym pracodawcę i... wracasz do pracy.tak więc może lepiej jednak występować z wnioskiem o dłuższy urlop?Pozdrawiam_misia_ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AneczkaG Re: Minimalny wymiar wychowawczego IP: *.* 22.02.03, 21:27 Dzięki dziewczyny.I słówko wyjaśnienia: pracę mam dość specyficzną, na czas określony, obowiązuje mnie harmonogram stażu i chciałabym się w ten harmonogram wstrzelić. No i nie wiem, czy mi starczy urlopu wypoczynkowego i wtedy właśnie by mi było ptrzebne tak z miesiąc wychowawczego. Ale co i jak, to będzie zależne od tego, kiedy moja dzidzia sie zdecyduje urodzić...Jeszcze raz dziękuję. Aneczka Odpowiedz Link Zgłoś