Gość: ulcik IP: *.* 28.02.03, 12:07 Jak się rozlicza PIT-Y na wychowawczym + jestem samotną matką czy to że jestem na wychowawczym coś zmienia ???z góry dzieki za wszelkie wyjaśnienia ulcik Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: AnetaByra2 Re: Wychowawczy a PIT IP: *.* 09.03.03, 16:17 Witaj!Też jestem samotną matką na wychowawczym i już drugi rok rozliczam się w ten sam sposób. Samotne matki mogą co roku odliczyć na dziecko ponad 400zł, nie znam dokładnej kwoty, bo rozlicza mi to ktoś inny.Pozdrawiam.Aneta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DOMINIKA15 Re: Wychowawczy a PIT IP: *.* 12.03.03, 14:04 jeżeli nie masz żadnego dochodu w żaden sposób nie rozliczasz się z podatku bo takowego nie płaciłaś w ciągu roku. Zasiłek wychowawczy nie jest opodatkowany!! Musisz mieć inne dochody niż zas. wych. żeby rozliczać sie jak samotna matka. Buziaki powodzenia z Urzędasami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bilag Re: Wychowawczy a PIT IP: *.* 12.03.03, 18:16 Ulciku!Jeśli nie masz - opocz zasiłku wychowawczego - żadnych innych dochodów (nb. z czego ty żyjesz, dziewczyno? z tych 400 zł? - to nie zarzut, tylko troska, wybacz, jeśli niechcący uraziłam...) - to nie musisz się rozliczać w ogóle! - zasiłek wychowawczy nie jest opodatkowany! Jeśli natomiast masz jakieś - typu umowy zlecenia, renty itp. to rozliczasz się wspólnie z dzieckiem tylko z tych dochodów - polega to na tym, że cały twój dochód dzielisz na pół, obliczasz od tego podatek, a wynik mnożysz przez dwa. Trochę to głupio wygląda, jak się to opisuje, ale daje zysk w postaci ok. 500 zł (tzw. kwota wolna)Aha - to informacja dla innych samotnych mam - otrzymywane na dzieci alimenty także są zwolnione od podatku!Pozdrawiam - Bilag Odpowiedz Link Zgłoś