Dodaj do ulubionych

Zgoda pracodawcy na urlop macierzyński

22.02.07, 12:01
Dowiedziałam sie, że aby otrzymać zasiłek macierzyński od ZUS muszę złożyć
podanie do pracodawcy o wyrażenie zgody na urlop maciecierzyński. Mój problem
jest taki; mój pracodawca nie ma tzw kadr, to poprostu spółka z prezesem i
pracownikami, usługi kadrowe świadczy nam firma zewnętrzna ale ona niestety
nie zajmuje sie tym. Mój pracodawca czyli powiedzmy prezes w życiu nie
wystawiał nikomu zgody na urlop macierzyński i w moim interesie jest teraz
przekazać mu co tampoprostu ma sie znaleźć. Czy możecie mi wskazac jakieś
wzroy jak taka oficjalna zgoda pracodawcy powinna wyglądać??? Żeby ZUS mi sie
do czegoś nie przyczepił że brakuje?

Zależy mi też na tym, by tą zgode dostać wcześniej tzn przed porodem ale czy
tak sie robi? Zostawiłabym tylko kropeczki na date czyli okres trwania tego
urlopu.
Obserwuj wątek
    • mila_do_nieba Re: Zgoda pracodawcy na urlop macierzyński 22.02.07, 14:12
      up
    • am20051 Re: Zgoda pracodawcy na urlop macierzyński 22.02.07, 14:33
      Ja kupiłam w sklepie z art. biurowymi gotowy "wniosek o urlop" i wstawiłam
      odpowiedznie dane, a szef tylko podpisał się.
      • irena111 Re: Zgoda pracodawcy na urlop macierzyński 22.02.07, 18:00
        wybaczcie, ale pierwszy raz słyszę o czymś tak absurdalnym jak zgoda na
        macierzyński... Owszem słyszałam o wystawianiu zgody ale odnośnie
        wychowawczego...

Nie chcę tu oczywiście obrazić kobiety, która akurat potrzebuje pomocy w tej
        sprawie, ale dziwnym mi jest, że ktoś potrzebuje mieć zgodę na macierzyński,
        który każdej ciężarnej się prawnie należy...
        Pomyślcie same, jak w trzy dni po porodzie iść do pracy, bo szef mi się nie
        zgodził na macierzyński??? Przecież to jawna dyskryminacja kobiet - matek !!!!

I ktoś powie, że mamy teraz w Polsce politykę prorodzinną z wyrażaniem zgody na
        macierzyński...

Życzę narodzin zdrowiutkiej niuńki, sama mam prawie siedmiomiesięczną
        kruszynkę - Oliwkę.
        • mila_do_nieba Re: Zgoda pracodawcy na urlop macierzyński 22.02.07, 19:24
          Dla mnie to też absurdalne, ale pewnie wynika z faktu, że zasiłek macierzyński
          przysługuje każdej kobiecie natomiast urlop macierzyski już nie.
          Zgoda pracodawcy na urlop macierzyński to jeden z dokumentów, który wymaga ZUS,
          by wypłacić zasiłek.
          Chce by pracodawca wypełnił mi ten dokument bez daty, żeby potem nie tracić
          czasu - wiadomo im później złoże dokumenty w ZUS tym później zacznie mi
          wypłacać zasiłek sad( Niestety polska rzeczywistość.
          • am20051 Re: Zgoda pracodawcy na urlop macierzyński 23.02.07, 08:33
            Moim zdaniem to wkradł się błąd, nie chodzi o zgodę pracodawcy, ale o wniosek o
            urlop macierzyński od pracownicy. Jest to czysta formalność papierkowa.
            Mila, nie rozumiem, o co chodzi z tym ,że urlop macierzyński nie wszystkim
            przysługuje?
            • irena111 Re: Zgoda pracodawcy na urlop macierzyński 23.02.07, 09:16
              Właśnie, urlop macierzyński przysługuje każdej kobiecie, nawet tej na
              bezrobotnym, bo na urlopie macierzyńskim nie jesteś osobą gotową podjąć pracę -
              no chyba, że chcesz, tylko , że będąc osobą bezrobotną mimo, że jesteś na
              urlopie macierzyńskim nie masz prawa do zasiłku.
              • escribir Re: Zgoda pracodawcy na urlop macierzyński 23.02.07, 11:46
                irena111 napisała:

> Właśnie, urlop macierzyński przysługuje każdej kobiecie, nawet tej na
                > bezrobotnym,

jak URLOP macierzyński moze przysługiwac osobie bezrobotnej skoro URLOP jest
                przywilejem pracowniczym????
                • irena111 Re: Zgoda pracodawcy na urlop macierzyński 23.02.07, 11:54
                  escribir napisała:

> jak URLOP macierzyński moze przysługiwac osobie bezrobotnej skoro URLOP jest
                  > przywilejem pracowniczym????

chciałabym ci wyjaśnić, że osoba bezrobotna zgłoszona w UP musi co miesiąc
                  potwierdzać swoją gotowość do podjęcia pracy, urlop macierzyński przysługuje
                  takiej osobie ze względu na brak gotowości do podjęcia pracy zaraz po urodzeniu
                  dziecka i nie jest to mój wymysł poprostu ja na takim urlopie właśnie
                  byłam smile))), przez okres prawie 5 miesięcy nie musiałam zgłaszać się w UP i
                  mogłam spokojnie zajmować się maleństwem, nawet teraz nie jestem zobligowana
                  dokładnie co miesiąc zgłaszać się do UP tylko żadziej.
                  • escribir Re: Zgoda pracodawcy na urlop macierzyński 23.02.07, 18:46
                    irena111 napisała:

> escribir napisała:
                    >
                    > > jak URLOP macierzyński moze przysługiwac osobie bezrobotnej skoro URLOP j
                    > est
                    > > przywilejem pracowniczym????
                    >
                    > chciałabym ci wyjaśnić, że osoba bezrobotna zgłoszona w UP musi co miesiąc
                    > potwierdzać swoją gotowość do podjęcia pracy, urlop macierzyński przysługuje
                    > takiej osobie ze względu na brak gotowości do podjęcia pracy zaraz po
                    urodzeniu
                    >
                    > dziecka i nie jest to mój wymysł poprostu ja na takim urlopie właśnie
                    > byłam smile))), przez okres prawie 5 miesięcy nie musiałam zgłaszać się w UP i
                    > mogłam spokojnie zajmować się maleństwem, nawet teraz nie jestem zobligowana
                    > dokładnie co miesiąc zgłaszać się do UP tylko żadziej.

Chciałbym ci wyjaśnić, ze mylisz pojęcia: nie byłaś na URLOPIE macierzyńskim.
                    Otrzymywałaś ZASIŁEK macierzyński w wymiarze URLOPU macierzyńskiego.
    • mila_do_nieba Re: Zgoda pracodawcy na urlop macierzyński 23.02.07, 11:19
      choćby tu wyjasniono tą różnice:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=584&w=57141972&a=57147804
    • escribir Milo do nieba! 23.02.07, 11:50
      Kto w waszej firmie prawdzi sprawy kadrowe??? Dokumenty do zasiłku
      macierzyńskiego to nie tylko ten jeden papierek o który pytasz>
      Potrzebne są:
      1)zaświadczenie lekarskie stwierdzające przewidywaną datę porodu (jeśli idziesz
      na macierzyński przed porodem) lub skrócony odpis aktu urodzenia dziecka,
      2)zaświadczenie pracodawcy o okresie udzielonego urlopu macierzyńskiego - w
      razie wypłaty zasiłku macierzyńskiego przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych,
      3)oświadczenie ubezpieczonej o urodzeniu pierwszego lub kolejnego dziecka- w
      nim dodatkowo okreslasz w jakim terminie będziesz wykorzystywała urlop
      macierzyński.
      4)zaświadczenie płatnika składek wystawione na druku ZUS Z-3a.
      • mila_do_nieba Re: Milo do nieba! 23.02.07, 16:51
        Sprawy kadrowe załatwia firma zewnętrzna. Dostalam wlasnie stamtąd dyspozycje
        co potrzeba.
        1. chyba nie do konca mnie dotyczy, ponieważ będę juz do końca na zwolnieniu -
        dopóki bedzie można od ginekologa, potem żeby uniknąć problemu od internisty,
        ale mam zagorżenie porodem przedwczesnym więc nie będzie potrzeby.

2. tak, wlasnie ZUS bedzie mi bezpośrednio wypłacał zasiłek bo pracowników jest
        mniej niz 20 osób. Podobno mam dwukrotnie - do zasiłku chorobowego i potem
        macierzynskiego - dać dyspozycje do ZUS o przekazaniu kasy na moje konto
        osobiste. Nurtuje mnie teraz to zaswiadczenie pracodawcy, czy to jest własnie
        ta zgoda pracodawcy na urlop macierzyński, dobrze rozumiem? co powinno sie tam
        znaleźć?

3. to oświadczenie mam napisać sama, do kogo? do ZUS? do pracodawcy?przeciez ja
        sama nie decyduje o urlopie, początek urlopu warunkuje data urodzenia dziecka
        bądź moja chęć wybrania tych ewentualnych 2 tyg urlopu przed porodem

4. kto wystawia to zaswiadczenie i dla kogo?

Ja dostałam taką informacje od tej firmy, że mam do nich wysłać następujace
        rzeczy:

1. akt urodzenia dziecka + zaswiadczenie o urodzeniu dziecka (to podobno
        dostane w szpitalu)
        2. zgode pracodawcy na udzielenie mi urlopu macierzyńskiego
        3. dostalam w zalączniku też jakiś druk do wypełnienia w którym mowa chyba
        (jeszcze sie nie wgłębiałam) o tym że podlegam ubezpieczeniu społecznemu, i to
        wypełnione i podpisane mam wysłac wraz z 1+2

Ponad to mam napisac dyspozycje do ZUS o formie wypłaty zasiłku, a resztę oni
        załatwiaja.
        Czy wg Ciebie OK? Jak ma wyglądać pkt 2? Czy ewentulanie są jakieś wzory w
        necie, bo to sama musze wyegzekwować od pracodawcy, nie chce żeby czegoś
        brakowało. Chce też ten papier miec przed porodem i np date urlopu macierz.
        dopisać sobie jak juz urodze.

Wielkie dzięki za pomoc smile
        • escribir Re: Milo do nieba! 23.02.07, 18:44
          mila_do_nieba napisała:

> Ja dostałam taką informacje od tej firmy, że mam do nich wysłać następujace
          > rzeczy:
          >
          > 1. akt urodzenia dziecka + zaswiadczenie o urodzeniu dziecka (to podobno
          > dostane w szpitalu)
          tak, zaświadczenie dostaniesz w szpitalu przy wypisie, potrzebne, bo na nim
          jest napisane czy to pierwszy czy kolejny poród (od tego zalezy długość
          macierzyńskiego)

> 2. zgode pracodawcy na udzielenie mi urlopu macierzyńskiego
          Piszesz na pracodawcy wniosek (ty jako adresat, pracodawca jako odbiorca) że
          wnioskujesz o przyznanie urlopu macierzyskiego w terminie takim i takim. Jest
          to udzielenie macierzyńskiego w pełnym wymiarze nie jest takie oczywiste,
          częsciowo mógłby wziąc go twój mąż.
          Pod spodem tego pisma pracodawca pisze że "akceptuje", data, podpis, pieczątka

> 3. dostalam w zalączniku też jakiś druk do wypełnienia w którym mowa chyba
          > (jeszcze sie nie wgłębiałam) o tym że podlegam ubezpieczeniu społecznemu, i >
          to wypełnione i podpisane mam wysłac wraz z 1+2
          chodzi o to żebys wkazała że oprócz umowy o pracę (tj konkretnej) nie masz
          innych tytułów do ubezpieczeń.

Powinno jeszcze być
          4)zaświadczenie pracodawcy o okresie udzielonego urlopu macierzyńskiego - w
          razie wypłaty zasiłku macierzyńskiego przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych:
          podobne jak ten twój wniosek o udzielenie urlopu, z tym że adresatem jest ZUS a
          nadawca pracodawca, jest to potwierdzenie tego twojego wniosku, który zostaje w
          kadrach.
          5)zaświadczenie płatnika składek wystawione na druku ZUS Z-3- wystawia dział
          kadr na podstawie kart wynagrodzeń, podpisuje pracodawca lub ktos z kadr, ale i
          tak musi byc stempel pracodawcy
          >
          > Ponad to mam napisac dyspozycje do ZUS o formie wypłaty zasiłku, a resztę oni
          > załatwiaja.

piszesz normalne podanie, ze prosisz o wypłatę zasiłku na konto : nazwa banku,
          numer konta

>Czy ewentulanie są jakieś wzory w
          > necie, bo to sama musze wyegzekwować od pracodawcy, nie chce żeby czegoś
          > brakowało.
          pewnie są, ale przecież sama mozesz je "z ręki" napisać

Chce też ten papier miec przed porodem i np date urlopu macierz.
          > dopisać sobie jak juz urodze.

a podpisze ci inblanco?
          tak czy inaczej kilka tygodni będziesz czekała na akt urodzenia.
          • mila_do_nieba Re: Milo do nieba! 23.02.07, 22:03
            czyli kilka tygodni będę czekac na wypłate zasiłku jeżeli na akt urodzenia
            czeka sie tak długo???
            nie no załamka totalna sad((

Czyli n/p załatwia chyba ta firma zewnętrzna, bo od nich dostajemy wszystkie
            kwitki, pity, oni też płacą składki, podatki no i przelewają na konto osobiste
            nasze netto i oni są upoważnieni do wystawienia tych dokumentów. Ja do nich też
            bezpośrednio wysyłam zwolnienia L4. Problemem jest jednak to, że my pracujemy w
            jednym mieście, ta firma konsultingowa jest jeszcze w innym, a pracodawca jako
            taki, z pieczątkami itp jest w innym kraju sad(( W tej sytuacji podlegam pod
            ZUS tam gdzie przebywa ta firma konsultingowa a nie w mieście w którym pracuje.
            Chciałabym maksymalnie skrócić czas oczekiwania na pieniądze z ZUS, dlatego
            liczyłam że dogadam sie jakoś z pracodawcą by chociaż na ten dokument nie
            musiec czekac, a tu widze ze wszystko sie komplikuje.
            A czy taki wniosek/zgode nie może podpisać mi osoba która w Pl pełni obowiązki
            tzn koordynuje przedstawicielstwem? Ta osoba dysponuje pieczątkami min. do
            podbijania legitymacji ubezpieczeniowych. Czy ZUS to bedzie respektował?

Co mogę ze swojej strony zrobić żeby to wszystko maksymalnie przyspieszyć?
            Teraz kolejne L4 przekroczy 33 dni, nastąpi to 5 marca, kiedy ZUS ma swoje,
            nazwijmy to terminy płatnosci? Czy mogę poprzez ciągłość L4 zapewnić sobie
            ciągłość wypłat zasiłku; mam tu na mysli płynne przejscie z L4 na macierzyński
            np L4 bedzie jeszcze trwało, ja urodze ale nie mając kompletu dokumentu dla ZUS
            nie zgłosze tego jeszcze wiec ZUS musi mi zapłacić za L4.
            Troche zamiksowałam smile ale mam nadzieje, że wiesz co mam na myśli?
            Jeszcze raz serdecznie dziękuje Ci za pomoc!!!

> Powinno jeszcze być
            > 4)zaświadczenie pracodawcy o okresie udzielonego urlopu macierzyńskiego - w
            > razie wypłaty zasiłku macierzyńskiego przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych:
            > podobne jak ten twój wniosek o udzielenie urlopu, z tym że adresatem jest ZUS
            a
            >
            > nadawca pracodawca, jest to potwierdzenie tego twojego wniosku, który zostaje
            w
            >
            > kadrach.
            > 5)zaświadczenie płatnika składek wystawione na druku ZUS Z-3- wystawia dział
            > kadr na podstawie kart wynagrodzeń, podpisuje pracodawca lub ktos z kadr, ale
            i
            >
            > tak musi byc stempel pracodawcy
            > >
            • escribir Re: Milo do nieba! 24.02.07, 14:47
              Jesli ta osoba ma upowaznienie na podpisywanie to nie ma problemu.

Przekaraczając 33 dni zwolnienia przechodzisz na zasiłek chorobowy- tu też
              kadry musza sprawę załatwić skłądając do ZUS twoje zwolnienie plus ten
              wspomniany druk ZUS-Z3 plus oświadczenie o formie wypłaty zasiłku (np. na
              konto). Im szybciej to zrobią, tym szybciej dostaniesz zasiłek.
              Jeśli urodzisz przebywając na L4, które będzie już złożone w ZUS, to ZUS
              wypłaci ci z.chorobowy. Potem dostaną papiery na macierzyński i odpowiednio to
              u siebie rozpiszą. Ale jesli skończy ci się zwolnienie, a ty jeszcze nie
              będziesz miała kompletu dokumentów do macierzyńskiego- będziesz musiała czekać
              na wypłatę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka