Dodaj do ulubionych

odpisywanie alimentów od podatku

14.05.07, 09:52
Przeżyłam szok. Mój były spytał czy może wpłacać alimenty na syna na konto bo
w tym roku można je odliczyć od podatku. Gdzie tu sprawiedliwość. Facet który
zostawił rodzinę może sobie odliczyć 200 zł miesięcznie za utrzymanie
własnego dziecka a ja ponosząca nieporównywalnie wyższe koszty ( we wrześniu
np tyle kosztowały mnie same książki)120 zł rocznie. Kto to wymyślił?
Obserwuj wątek
    • chalsia Re: odpisywanie alimentów od podatku 14.05.07, 11:24
      Bzdury facet opowiada. PŁACĄCY NIE ODLICZA alimentów od podatku )bez względu na
      to czy płaci je na konto, czy nie).
      Jemu się pewnie pokićkało z informacją, że matka, która otrzymuje zasądzone
      przez sąd alimenty na dziecko (bez względu na ich wysokość) nie dolicza ich do
      dochodu do PIT (nie wykazuje się ich dla US).
      Chalsia
      • aletka1 Re: odpisywanie alimentów od podatku 14.05.07, 15:03
        To nie bzdura, trzeba by spradzic ustawe w sprawie podatku PIT na 2007 rok, mam
        wrazenie ze powróciła ulga która już kiedys byla czyli możliwość odpisania (ale
        chyba nie od podatku ale raczej od dochodu) prywatnych rent i alimentow.
        Ale to dopiero w tym roku obowiązuje czyli bedzie można odliczyć rozliczając
        2007rok, podobnie jak ta ulga prorodzinna - 120 zł na dziecko.
        Małgorzata
        • kammik Re: odpisywanie alimentów od podatku 14.05.07, 15:40
          Ta ulga nie dotyczyła alimentow na własne dzieci.
          • aletka1 Re: odpisywanie alimentów od podatku 14.05.07, 16:03
            Stara tak, ale nie dam głowy bo nie czytalam nowej ustawy czy obecna nie
            obejmuje takze dzieci, zreszta jak cała sprawa do sprawdzenia czy w ogole taka
            ulga bedzie.
            Małgorzata
    • asieksza Re: odpisywanie alimentów od podatku 15.05.07, 15:14
      doczytałam w necie i rzeczywiście tak jest jak mówił mój ex. Niby teoretycznie
      ja też zyskuje bo nie płacę podatku od tych 200 zł ale to i tak chore . Ja też
      tak chcę mogę przecież i ja udowodnić ile wydaje na dziecko chociażby koszty
      ciuchów, opłaty szkolne, wyjazdy itp wolę tosobie płacić w formie alimentów smile
      i potem odliczyć. Jestem zdecydowanie przeciw takim ustawom.Jego część kosztów
      utrzymania dziecka można odliczyć moją dużo większą nie, bzdura. Samotne matki
      mają ten plus że mogą się rozliczać z dzieckiem ale ja już w przyszłym roku się
      nie łapie.
      • escribir Re: odpisywanie alimentów od podatku 15.05.07, 20:37
        asieksza napisała:

> doczytałam w necie i rzeczywiście tak jest jak mówił mój ex.

gdzie to czytałaś????
    • asieksza Re: odpisywanie alimentów od podatku 17.05.07, 11:41
      Jedyną poważną ulgą dostępną w 2007 roku jest tzw. ulga alimentacyjna (czyli
      ulga na alimenty). Kto może z niej skorzystać? Osoby, które np. po rozwodzie
      lub wskutek separacji płacą alimenty na dziecko. Na zdrowe dzieci płacimy do 25
      roku życia, na chore (mające prawo do zasiłku pielęgnacyjnego) bez ograniczenia
      wiekowego. Alimenty przekazane drugiemu rodzicowi musimy udokumentować. Nie ma
      ustawowego wymogu posiadania wyroku sądowego, ale mamy wrażenie, że próba
      wykorzystania tej ulgi jako furtki do oszczędności podatkowych pociąga za sobą
      duże ryzyko. Zatem z ulgi alimentacyjnej na dziecko korzystamy w sytuacji, gdy
      mamy wyrok sądowy - tak będzie bezpiecznie.
      Płacimy zatem np. 10 każdego miesiąca alimenty w wysokości - powiedzmy - 1.000
      zł. Powinniśmy robić to przelewem bankowym na konto drugiego rodzica (chyba, że
      dziecko jest pełnoletnie i wypłacamy je bezpośrednio jemu - w tym przypadku
      powinno mieć własne konto bankowe). W tytule przelewu wpisujemy np. "Alimenty
      na syna, Jaś Kowalski, wyrok XXX-222222". Potwierdzenie przelewu zatrzymujemy i
      odkładamy w oddzielnej teczce (w której znajduje się także oryginał wyroku). Po
      zakończeniu roku podatkowego podsumowujemy wypłacone alimenty (i tylko te,
      które rzeczywiście zostały wypłacone przelewami) i odejmujemy je od podstawy
      opodatkowania.
      Jak widać, zaoszczędzić można na tym całkiem spore pieniądze. Tym bardziej, że
      dziecko otrzymujące alimenty nie opłaca już od nich podatku PIT (jego rodzic
      też nie). Możemy bezpiecznie odliczyć od przychodu dowolną kwotę - w naszym
      przypadku 12 tys. zł. Nie ma limitu tej ulgi, pojawia się za to w przypadku
      osób trzecich.

• burza4 Re: odpisywanie alimentów od podatku 17.05.07, 12:47
        przepraszam, a możesz podać link do strony gdzie znalazlaś te informacje?

nie wszystkie wiadomości na internecie są wiarygodne, może to czyjaś dowolna
        interpretacja?
      • chalsia BZDURA !!!!!!!! 17.05.07, 13:35
        nie ma takiej ulgi.

www.podatki.egospodarka.pl/18870,Podatki-2007-progi-i-zmiany,1,65,1.html
        nic się nie zmieniło w kwestii alimentów NA DZIECI. To że nie są opodatkowane
        oznacza, że rodzic, do którego rąk są płatne, nie musi ich wykazywać w PIT ani
        obliczać od nich podatku.

Chalsia

ps. a jak nie wierzysz, to przekonaj się w 2008 czy US nie zastosuje grzywny
        itp dla tych, co sobie te wypłacone dzieciom alimenty odliczą od
        podatku/podstawy opodatkowania.
        Właśnie DLATEGO, że dziecko (tzn. rodzic z którym jest) nie odporowadza podatku
        od alimentów, kwota alimentów jest opodatkowana u TEGO, KTO JE PŁACI !! Bo
        inaczej w ogóle nie byłyby opodatkowane.
        • aletka1 Re: BZDURA !!!!!!!! 17.05.07, 16:15
          Moze ten link cos wyjaśni:

pity-2006.gazetaprawna.pl/pity-2006/rozliczenie-alimentow.html
          wróciła ulga alimentacyjna na alimenty dla osób dorosłych (czyli np. byli
          małzonkowie) maksymalnie będzie można odliczyć do 700 złotych miesięcznych
          alimentów
          • chalsia Re: BZDURA !!!!!!!! 17.05.07, 16:18
            ale to nie osoba płacąca odlicza od podatku !!!!.
            Były małżonek/ka, którzy otrzymują alimenty na siebie muszą opodatkować to, co
            jest powyżej 700 zł. Osobie, ktora płaci alimenty na byłego małzonka/kę, NIC
            SIĘ nie zmienia - odprowadza podatek również od tych kwot, które są płacone
            jako alimenty.
            Chalsia
    • escribir i w taki oto sposób powstają plotki ;-))) 17.05.07, 20:58

• chalsia Re: i w taki oto sposób powstają plotki ;-))) 18.05.07, 11:27
        i ile to się trzeba natyrać, by plotę odkręcić, uffff smile
        Chalsia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka