lena_lodz 07.05.08, 18:50 Dziewczyny czy zus sam przesyła informację o wstawieniu się na komisję po 182 dniach zwolnienia ? czy sama mam pilnować tej "magicznej liczby" pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krysiia Re: Komisja ZUS 07.05.08, 18:54 Dostałam formularz pocztą, ale wystarczyło, że wypełniłam je razem z moją panią dr (ona zaznaczyła, że nie mogę dojechać na komisję) zaniosłam to do ZUSU i na zadną komisję fatygowac się nie musiałam.Przysłali mi tylko, ze przyznali mi zasilek rehabilitacyjny (bo tak to się nazywa) i na tym koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiakk70 Re: Komisja ZUS 07.05.08, 19:55 Przekroczenie magicznych 182 dni nie oznacza konieczności stawienia się przed lekarzem orzecznikiem, tylko oznacza koniec okresu zasiłku chorobowego i konieczność złożenia wniosku o przyznanie świadczenia rehabilitacyjnego. Lepiej żebyś pilnowała tego sama. Według przepisów taki wniosek należy złożyć już na 6 tygodni przed upływem "magicznych" 182 dni, wraz z druczkiem od lekarza prowadzącego, ksero karty leczenia oraz w niektórych ZUS-ach ksero karty przebiegu ciąży. Na podstawie tych dokumentów lekarz orzecznik podejmuje decyzję o przyznaniu, bądż nie świadczenia rehabilitacyjnego, o okresie na jaki został przyznany i o ewentualnej potrzebie stawienia sie przed komisją. Później jeszcze ZUS potwierdza jak on się ustosunkował do sugestii orzecznika. Jeśli nie chcesz zostać bez kasy na kilka długich tygodni zabierz się za to szybciutko. Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Komisja ZUS 08.05.08, 07:27 samemu - najlepiej sześć tygodni przed ukończeniem zasiłku chorobowego Odpowiedz Link Zgłoś