anetakot167 25.06.08, 16:11 moze bedziecie wiedzialy czy prowadzac firme moge isc na macierzynski slyszalam ze wtedy nie placi sie zusuale pytanie jest takie czy nie placac zusowi skladek na macierzynskim moge normalnie wystawiac faktury? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
carolinecat Re: Własna działalność gospodarcza a macierzynski 25.06.08, 16:55 jeżeli nikogo nie zatrudniasz, to w czasie macierzyńskiego nie możesz wystawiać faktur. jeżeli masz kogoś zatrudnionego to możesz fakturować tylko pracę wykonaną przez tę osobę. no i oczywiście zasiłek macierzyński będzie Ci przysługiwał, jeżeli przez co najmniej pół roku będziesz bez zaległości opłacać dobrowolną składkę chorobową. tutaj znajdziesz większość informacji: www.maly-zus.pl/pytania-i-odpowiedzi/faq/dzialalnosc-gospodarcza-macierzynski.html Odpowiedz Link Zgłoś
kagrami Re: Własna działalność gospodarcza a macierzynski 25.06.08, 22:35 To chyba przepisy się zmieniły, bo w 2000 roku ja mogłam wystawiać faktury na urlopie macierzyńskim. Nie odprowadzałam wtedy składek tylko dostawałam pieniądze z ZUSu. Nie zapomnij się upomnieć o zasiłek porodowy - ja przegapiłam (nie wiem czy teraz też jest). Natomiast nie masz urlopu wychowawczego, gdybyś np. chciała zawiesić działalnośc i zająć się dzieckiem. Odpowiedz Link Zgłoś